به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، نشست خبری هفته کتاب و بزرگداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار، دوشنبه ۱۴ آبان با حضور مهدی رمضانی، معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد، محمد هادی ناصری طاهری، مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل نهاد، هادی آشتیانی، مدیرکل فرهنگی نهاد، اصغر گودرزی، مدیرکل امور کتابخانه ها و مشارکتهای نهاد و جمعی از اصحاب رسانه در سالن کنفرانس نهاد کتابخانههای عمومی کشور برگزار شد.
مهدی رمضانی در این نشست عنوان کرد: ایام هفته کتاب و روز ۲۴ آبان به عنوان روز گرامیداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار، فرصتی برای مرور فعالیتهای یکساله نهاد کتابخانههای عمومی کشور در عرصه خدمت به کتاب، کتابخوانی و کتابخانه است. قویا اعتقاد داریم که در حوزه ترویج و تبلیغ کتابخانه کم کاری صورت گرفته؛ چه بسا اگر تنها در مورد فیزیک کتابخانه تبلیغ و ترویج بیشتری صورت میگرفت، بخشی از مشکلات و معضلاتی که امروز در حوزه کتابخوانی با آن مواجه هستیم، برطرف میشد.
برگزاری هشتمین دوره جشنواره کتابخوانی رضوی
رمضانی در ادامه به ارائه گزارشی از مهمترین فعالیتهای یکسال اخیر نهاد کتابخانههای عمومی کشور پرداخت و گفت: بحمدالله و با عنایات خاصه امام مهربانیها حضرت علی بن موسیالرضا(ع)، امسال نیز نهاد کتابخانههای عمومی کشور توفیق یافت برای سومین سال متوالی، جشنواره کتابخوانی رضوی را برگزار کند و هشتمین دوره این جشنواره را به انجام رساند. در این دوره از جشنواره ۸۵۸ هزار و ۶۹۵ نفر با مشارکت بیش از ۴۰۰ دستگاه شرکت کردند که در مقایسه با سال ۹۶، رشد ۳۲ درصدی داشته است.
وی افزود: هماکنون اقدامات ابتدایی و برنامهریزیهای اولیه برای برگزاری دوره بعدی این جشنواره انجام شده که اقدامات اجرایی آن از زمستان سال جاری آغاز خواهد شد. بر این اساس از همه نویسندگان، ناشران و سایر فعالان حوزه کتاب دعوت میکنم که نسبت به تولید آثار کیفی با موضوع سیره و زندگی امام هشتم اقدام کنند.
برگزاری دوره آموزشی همافزایی مهارت قصهگویی
معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد به برگزاری اولین دوره آموزشی «همافزایی مهارت قصهگویی» اشاره کرد و گفت: به منظور ایجاد انگیزش در کتابداران، شناسایی استعدادها، پرورش مهارتهای قصهگویی، توسعه و ترویج فرهنگ قصهگویی به عنوان واسطه تربیتی و برقراری عدالت «دوره آموزشی همافزایی مهارت قصهگویی برای کتابداران بخش کودک» در سراسر کشور برگزار شد که قریب به ۵۵۰ نفر از کتابداران استانهای مذکور در این موضوع تحت آموزش قرار گرفتند.
وی ادامه داد: بر اساس سیاستهای نهاد کتابخانههای عمومی کشور، هر کتابدار باید دارای مهارتهای قصهگویی در سطوح مختلف باشد که این دوره، دوره ابتدایی و مقدماتی مجموعه این آموزشها بوده است که در ادامه در سطوح بالاتر نیز ادامه خواهد یافت.
برگزاری دومین کنگره ملی شعر کتاب دفاع مقدس
مهدی رمضانی برگزاری «دومین کنگره ملی شعر کتاب دفاع مقدس» را از دیگر اقدامات صورت گرفته از سوی نهاد در یکسال گذشته عنوان کرد و گفت: دومین دوره این کنگره با هدف عمل به منویات رهبر معظّم انقلاب اسلامی(مدظلهالعالی) در پاسداشت ادبیات دفاع مقدس با موضوع نقش بانوان در پاسداشت دفاع مقدس و با محوریت ۳ کتاب «دختر شینا»، «گلستان یازدهم» و «راز درخت کاج» با استقبال بیش از ۷۰۰ شرکت کننده برگزار شد که آیین اختتامیه آن با حضور مسئولین کشوری و لشگری و جمعی از فعالان ادبی حوزه دفاع مقدس، مدیران فرهنگی و خانواده ایثارگران در باغ کتاب تهران برگزار شد.
برگزاری جشنواره بین المللی کارتون کتاب
وی در ادامه با اشاره به انتشار فراخوان چهارمین «دوسالانه کارتون کتاب» گفت: همزمان با چهل سالگی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران و با بهرهگیری از تجربیات سه دوره برگزاری این جشنواره، فراخوان برگزاری چهارمین دوسالانه بینالمللی کارتون کتاب به همت نهاد و به دبیری سید مسعود شجاعی طباطبایی، منتشر شده است که در آن موضوعاتی چون «کتاب و شهر»، «کتاب و زندگی»، «کتاب و خانواده»، «کتاب و کودک»، «کتاب و کتابخانه»، «کتاب و کتابدار»، «کتاب و رسانه»، «کتاب و آینده» مورد توجه قرار گرفته است.
معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد با بیان اینکه هر شرکت کننده میتواند حداکثر ۵ اثر به دبیرخانه این جشنواره ارسال کند، عنوان کرد: مهلت ارسال آثار به دبیرخانه این جشنواره تا ۱۰ دی ماه ۱۳۹۷ (۳۱ December ۲۰۱۸) خواهد بود و علاقهمندان به شرکت در چهارمین دوسالانه بینالمللی کارتون کتاب میتوانند آثار خود را از طریق آدرس الکترونیکی info@booktoon.ir ارسال و برای کسب اطلاعات بیشتر به آدرس سایت جشنواره به نشانی www.booktoon.ir مراجعه کنند.
اجرای طرح «با هم بخوانیم» در مناطق محروم و نیمه محروم
رمضانی از اجرای طرح «با هم بخوانیم» به عنوان یکی از طرحهای بنیادین نهاد در حوزه ترویج کتابخوانی یاد کرد و گفت: نهاد کتابخانههای عمومی کشور با هدف پیادهسازی سیر مطالعاتی ویژه گروه سنی کودک و نوجوان در مناطق محروم و نیز به منظورکاهش آسیبهای اجتماعی بالاخص در مناطق محروم و نیمه محروم، طرح ملّی «باهم بخوانیم» را از دهه مبارک فجر ۹۶ تا پایان اردیبهشت ۹۷ در ۹۸ کتابخانه مناطق محروم ۳۱ استان کشور اجرایی کرد که با استقبال چشمگیری در میان اعضاء کودک و نوجوان مواجه شد، به طوری که یک هزار و ۲۹۴ نفر دانش آموز در این طرح مشارکت کردند.
اجرای طرح مدرسه جهادی خواندن در شهرستان بشاگرد
وی همچنین به اجرای طرح «مدرسه جهادی خواندن» اشاره کرد و گفت: این طرح در کتابخانههای عمومی مناطق محروم و کمتر برخوردار کشور، سال ۹۷ در سه نوبت در کتابخانه عمومی حاج عبدالله والی خمینیشهر شهرستان بشاگرد برگزار شد که طی آن عدهای از نویسندگان و شاعران با حضور در شهرستان بشاگرد کلاسها و کارگاههای آموزشی را درباره شعر و داستان و نقاشی و خبر برای دانشآموزان آن منطقه برگزار کردند.
معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد هدف از برگزاری این دوره را کشف استعدادهای پنهان مانده در این منطقه دورافتاده عنوان کرد و گفت: این طرح به صورت پلکانی برگزار شد و ابتدا ۳۶۰ نفر در دوره شرکت داشتند که در مرحله دوم ۱۲۵ نفر پالایش شدند و در مرحله سوم ۷۰ نفر تحت آموزش نهایی قرار گرفتند. مقرر است با حضور برگزیدگان نهایی، انجمن ادبی بشاگرد همزمان با چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی افتتاح شود.
برنامههای هفته کتاب نهاد کتابخانه های عمومی کشور در سال ۹۷
مهدی رمضانی در ادامه به ارائه برنانههای نهاد در هفته کتاب سال جاری پرداخت و گفت: نهاد کتابخانههای عمومی کشور به مناسبت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار در ۲۴ آبان ماه، مقارن با گرامیداشت مقام علامه طباطبایی، برنامههای ویژهای را تدارک دیدهاست که امسال زودتر از دورههای گذشته این برنامهها را همزمان با راهپیمایی عظیم اربعین آغاز کردیم که با تهیه و ارسال «بسته اربعینی نهاد» شامل چهار عنوان کتاب «حسینی باش» نوشته سیدعلی ابوسعیده موسوی، «به سفارش مادرم: بیست و چند روایت از مأموریتی خانوادگی در عراق» نوشته احسان حسینی نسب، «به صحرا شدم، عشق باریده بود» نوشته غلامعلی حداد عادل و «ستون ۱۴۵۳» نوشته مسلم ناصری، به کتابخانههای سراسر کشور همراه بود.
رونمایی از سند اخلاق حرفهای کتابخانههای عمومی کشور
وی درباره زمان بندی برنامههای نهاد در ایام هفته کتاب نیز گفت: بر اساس برنامهریزی صورت گرفته دوشنبه ۲۱ آبان ماه از سند اخلاق حرفهای کتابخانههای عمومی کشور که به همت معاونت برنامهریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد تهیه شده، رونمایی خواهد شد؛ همچنین چهارشنبه ۲۳ آبان ماه نیز مراسم تجدید میثاق خانواده بزرگ کتابداران با آرمان های حضرت امام خمینی(ره) با حضور دبیرکل، کارکنان ستاد نهاد، کتابداران، کارکنان ستاد تهران و اعضای شورای سیاستگذاری هفته کتاب در حرم مطهر بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران برگزار خواهد شد.
معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد همچنین مشارکت در اجرای برنامه های ویژه شهر کاشان به عنوان پایتخت کتاب ایران، جشنواره کاشان شناسی، طرح یک ماه با کتاب، ارسال بسته «رمان تیک» شامل معرفی جذابترین رمانهای دارای پیام تربیتی برای نوجوانان، فاز دوم ارسال بسته ویژه اسباب بازی به کتابخانههای عمومی مناطق محروم کشور و آغاز به کار و انتشار فراخوان جشنواره قصه گویی را از دیگر برنامههای نهاد در این روز عنوان کرد.
انتخاب و معرفی برگزیدگان کشوری
رمضانی در ادامه از برگزاری مراسم گرامیداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار در ۲۴ آبان ماه خبر داد و گفت: در این روز از برگزیدگان نهاد در سطوح مختلف تقدیر به عمل خواهد آمد که به این منظور کمیته انتخاب متشکل از مشاورین، معاونین و مدیران کل ستادی نهاد تشکیل و پرونده های شاخص ۵۷۱۴ کتابدار و ۲۴۸۱ کتابخانه، مورد بررسی قرار گرفت که در مراسم روز ۲۴ آبان برگزیدگان ملی معرفی و تقدیر خواهند شد. همچنین برگزیدگان استانی در مراسم استان ها که از ۲۰-۳۰ آبان برگزار خواهد شد، تجلیل می شوند.
وی افزود: رونمایی از قطعاتی از آلبوم موسیقی کودک در موضوع کتاب و کتابخوانی و همچنین معرفی کتابخانههای عمومی برتر برای اولین سال از دیگر برنامههای نهاد در این مراسم خواهد بود که این معرفی و تقدیر هم در سطح کتابخانههای نهادی و هم در سطح کتابخانههای مشارکتی برگزار خواهد شد.
برگزاری جشنواره مدال هدهد سفید
معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد از انتشار فراخوان جشنواره «مدال هدهد سفید» در شنبه ۲۶ آبان ماه خبر داد و گفت: این جشنواره که به انتخاب کتاب برتر کتابخانههای عمومی توسط اعضای نوجوان اختصاص دارد اجرا میشود که فاز اول آن به کتابهای حوزه کودک و نوجوان اختصاص یافته و در ادامه فاز بعدی آن با محوریت کتابهای حوزه بزرگسال برگزار خواهد شد. همچنین یکشنبه ۲۷ آبان ماه نیز «نشست آینده نگاری کتابخانه های عمومی» با حضور دکتر ذوالفقارزاده برگزار می شود. همچنین در این روز از کتاب «مجموعه مقالات آینده کتابخانههای عمومی» با حضور دکتر فتاحی رونمایی خواهد شد.
رمضانی با اشاره به سایر برنامههای پیشبینی شده در ایام کتاب، ادامه داد: افتتاحیه نشست کتاب خوان دانشگاهی و حوزوی دانشگاه تهران با موضوع سبک زندگی اسلامی- ایرانی در ۲۸ آبان ماه، برگزاری جلسه معرفی و بررسی کتاب «آب هرگز نمی میرد»، نوشته حمید حسام و برگزاری دومین جلسه گفتگوی فرهنگی در شبکه تصمیمگیری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ۲۹ آبان ماه و آغاز به کار و انتشار فراخوان جشنواره خاطره نویسی کتابداران و اعضاء در ۳۰ آبان ماه از دیگر برنامههای ایام هفته کتاب در نهاد خواهد بود.
برنامههای هفته کتاب نهاد در سطح استانی
مهدی رمضانی در بخش دیگری از سخنان خود به ارائه گزارشی از برنامههای هفته کتاب نهاد در سطح استانی پرداخت و گفت: برنامههای گرامیداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار در استانهای مختلف از ۲۰ آبان ماه با برگزاری مراسم در استان گیلان آغاز و در ۳۰ آبان ماه با برگزاری مراسم در ۶ استان آذربایجان غربی، اردبیل، اصفهان، خراسان رضوی، سمنان، کهگیلویه و بویراحمد و لرستان به پایان میرسد. به طور میانگین بیشترین برنامههای پیشبینی شده در هر کتابخانه، با اجرای ۱۰ برنامه در کتابخانههای استانهای همدان، مازندران، کرمان و قزوین اجرا خواهد شد.
وی افزود: به طور کلی در هفته کتاب بالغ بر ۱۶ هزار و ۴۱۷ برنامه و فعالیت در استانها انجام خواهد شد که از آن جمله میتوان به افتتاح ۱۳ باب کتابخانه، جابهجایی ۳ باب کتابخانه، بازسازی و بازگشایی ۲ باب کتابخانه و توسعه و بهرهبرداری از یک باب کتابخانه اشاره کرد. همچنین لازم به ذکر است که علاوه بر این کتابخانهها ۱۲ باب کتابخانه نزدیک به افتتاح هستند که ساخت فیزیکی آنها به پایان رسیده است.
ثبت نام رایگان کتابخانههای عمومی در ۲۴آبان
معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد با اشاره به امکان ثبت نام رایگان کتابخانههای عمومی سراسر کشور در ۲۴ آبان ماه گفت: عضویت در کتابخانههای عمومی به صورت سراسری صورت میگیرد و هر عضو با ثبت نام در یک کتابخانه امکان استفاده از تمام کتابخانههای سراسر کشور را خواهد داشت. عضویت خانوادگی در کتابخانههای عمومی سراسر کشور با پلکان کاهش در هزینه عضویت مواجه خواهد شد که خانوادههای ۳ نفره، چهار نفره، پنج نفره و بیشتر میتوانند از این امکان استفاده کنند.
رمضانی به ارائه آماری از برنامههای پیشبینی شده در استانهای کشور به مناسبت هفته کتاب گفت: برگزاری ۱۳۶۸ مسابقه کتابخوانی، ۳۹۰۴ نشست کتابخوان (۲۳۳ نشست اختصاصی، ۱۹۱۱ نشست کتابخانهای، ۱۷۶۰ نشست مدرسهای)، ۳۹۰ جلسه نقد و بررسی کتاب، ۲۱۸ رونمایی کتاب در کشور از مهمترین اقدامات فرهنگی است که در این ایام در استانها برگزار خواهد شد.
وی استفاده از ظرفیت رسانهها در اطلاعرسانی برنامههای پیشبینی شده را یکی از رویکردهای جدی نهاد در برگزاری این دوره از هفته کتاب عنوان کرد و گفت: با ارتباط خوبی که با دوستان در صدا و سیما داریم برنامههای ویژهای برای انعکاس فعالیتهای در دست اجرا در هفته کتاب داریم. به این منظور پخش ویژه برنامهای در روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار در شبکه ۴ تدارک دیده شده که طی آن فعالان حوزه کتاب به ارائه گزارش عملکرد خود در این حوزه خواهند پرداخت.
معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد افزود: به همت اداره کل روابط عمومی و اداره کل فرهنگی نهاد مجموعه انیمیشنهایی با عنوان «آقا و خانم کتابدار» با محوریت کتابخانه و همچنین چند تیزر و انیمیشن دیگر با موضوع «چرا کتاب نمیخوانیم» تهیه شده که زمینههای پخش آن از رسانه ملی نیز فراهم شده است. همچنین دیدار با گروههای مرجع در هر استان، اهداء کتاب، برپایی نمایشگاه کتاب، اجرای زنگ مطالعه و طرح کتاب یاران در مدارس از دیگر برنامههای پیشبینی شده در هفته کتاب است که اجرای آنها در طول سال نیز ادامه خواهد داشت.
مهدی رمضانی با اشاره به همکاری موثر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در اجرای برنامههای هفته کتاب در نهاد، تأکید کرد: خوشبختانه امسال با مدیریت جناب آقای نیکنام حسینپور در شورای سیاستگذاری هفته کتاب در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انسجام خوبی را در همکاری و فعالیتها شاهد بودیم که امیدواریم با این روند هفته کتاب پرباری را شاهد باشیم.
در پایان این مراسم پوستر هفته کتاب و بزرگداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار در نهاد، با شعار «حال خوش خواندن» رونمایی شد.