پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۳۹۷ - ۱۱:۴۲

مراسم بزرگداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار/۹

دبیرکل نهاد: کتابخانه‌ها در آینده‌ای نزدیک مراکز موثر ارتقاء سلامت اجتماعی خواهند بود

دبير

علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره به دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه گسترش کتابخانه‌های عمومی در کشور، گفت: کتابخانه‌ها در آینده‌ای نزدیک، مراکز موثر ارتقاء سلامت اجتماعی و کاهش آسیب‌های اجتماعی خواهند بود.

گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، مراسم بزرگداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار در نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، روز پنجشنبه ۲۴ آبان، همزمان با بزرگداشت مقام علامه طباطبایی در تالار وحدت برگزار شد.

علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در این مراسم طی سخنانی گفت: امروز ۲۴ آبان ماه، سالروز رحلت علامه طباطبایی، عالم و مفسر قرآن است که نامگذاری روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار با این روز، افتخاری بزرگ برای همه فعالان حوزه کتاب است. اگرچه دست ما از رسیدن به فضائل و کرامات این بزرگوار و شاگردان ایشان و حتی شاگردان شاگردان ایشان کوتاه است.

دبیرکل نهاد با اشاره به ۴۰ سالگی انقلاب اسلامی گفت: نوزاد نحیف متولد سال ۱۳۵۷ که از بدو تولد مورد حمله نظامی، ترورهای وحشیانه و تحریم‌های اقتصادی قرار داشت، امروز در سن ۴۰ سالگی به بلوغ رسیده و به یک پهلوان با بازوانی قوی،‌ قدرت فکری بسیار روشن و بیان بسیار بلیغ در دنیا تبدیل شده است.

مختارپور با اشاره به ثمرات و برکات انقلاب اسلامی در حوزه گسترش کتابخانه‌های عمومی در کشور گفت: در سال ۵۷ جمعیت کشور ۳۵ میلیون نفر بوده و امروز این جمعیت به ۸۰ میلیون نفر رسیده است؛ یعنی چیزی بیش از دو برابر؛ از سوی دیگر در سال ۵۷ کشور دارای تنها ۳۷۳ کتابخانه عمومی بوده که این تعداد امروز به ۳۴۰۰ کتابخانه عمومی رسیده؛ یعنی چیزی حدود ۹ برابر. البته هنوز تا رسیدن به وضعیت ایده‌آل ایجاد و دسترسی همگانی به کتاب فاصله داریم.

وی در ادامه با اشاره به برخی از مهم‌ترین اقدامات صورت گرفته در دوره جدید مدیریت نهاد از سال ۱۳۹۳ گفت: قانون الازم وصول مطالبات ماده ۶ قانون تأسیس و اداره کتابخانه‌های عمومی، ارتقاء و بهبود وضعیت معیشتی کتابداران، تدوین و تصویب ساختار سازمانی و تشکیلاتی نهاد، و برخی فعالیت‌های پژوهشی مانند تدوین استانداردهای کتابخانه‌ای که اولین سند آن رونمایی شد، تدوین سند اخلاق حرفه‌ای کتابخانه‌های عمومی که هفته گذشته رونمایی شد، طرح نظام جامع آماری، نظام جامع خدماتی، نظام آمایش سرزمینی کتابخانه‌های عمومی، برخی از مهم‌ترین اقداماتی بوده که طی دوره مدیریتی جدید در نهاد رخ داده است.

دبیرکل نهاد ادامه داد: تمام این اقدامات از این جهت در دستور کار نهاد قرار گرفته که اگر قرار است فعالیت صحیحی در نهاد کتابخانه‌های عمومی صورت گیرد، باید بر اساس و مبنای پژوهش‌های علمی صورت گیرد که هم از اقدامات کور در نهاد جلوگیری شود و همچنین بتوانیم سنجش و ارزیابی صحیحی از اقدامات صورت گرفته داشته باشیم.

علیرضا مختارپور، با اشاره به دو اقدام ویژه نهاد که با حمایت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و هیأت امنای نهاد در دستور کار قرار گرفت، گفت: تبدیل کتابخانه‌ها از یک مرکز امانت‌دهی کتاب به یک مرکز کانون فرهنگی و اجتماعی فعال یکی از رویکردهای ویژه نهاد بود که اخیرا در افتتاح کتابخانه مرکزی بجنورد نیز حتی در شکل و ظاهر کتابخانه در نظر گرفته شد.

وی افزود: ورود به حوزه ارتقاء سلامت اجتماعی و همچنین کاهش آسیب‌های اجتماعی نیز دیگر رویکرد نهاد بوده که طی ۹ ماه گذشته با برگزاری جلسات شورای معاونین در هفت شهر دارای اولویت، به اجرای برنامه‌ها و اقداماتی موثر در این شهرها منجر شده که تا پایان سال جاری در هشت شهر دیگر نیز انجام خواهد شد.

دبیرکل نهاد تصریح کرد: کتابخانه‌های عمومی در آینده‌ای نزدیک در کنار فعالیت‌های خود مراکزی برای رشد و ارتقاء سلامت اجتماعی و همچنین پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی خواهند بود.