به گزارش روابط عمومی ادارهکل کتابخانههای عمومی استان قم، نشست نقد و بررسی کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» اثر محمد سرور رجایی با حضور مقامات استانی، نویسنده این کتاب و احمد مدقق از محققان افغان به عنوان منتقد، در سالن اجتماعات غدیر اداره کل کتابخانه های عمومی استان قم برگزار شد.
محمد سرور رجایی، نویسنده اثر در این نشست با اشاره به شهادت ابوالفضل کربلاییپور، ایرانی اهل یزد در جهادِ هرات افغانستان، اظهار داشت: این شهید امروز در آرامستان بزرگ شیخان مدفون است و هنوز سنگ قبر قدیمی که روی آن نوشته شده «با ۱۳ تن از همرزمان خود در هرات به شهادت رسیده است»، خودنمایی میکند.
وی سپس از مجاهدتهای افغانیها در هشت سال دفاع مقدس یاد کرد و گفت: قبل از اینکه نگارش کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» را آغاز کنم، هیچ مجموعهای کار روایتگری علمی و تحقیقاتی در مورد مجاهدتهای این مجاهدان انجام نداده بود و بنده به مسئولان جبهه فرهنگی مطالعات انقلاب اسلامی پیشنهاد دادم که با توجه به اینکه تاکنون هیچ اثری در مورد حضور ایرانیها در جهاد اسلامی افغانستان و حضور افغانیها در دفاع مقدس ایران اسلامی نوشته نشده، میتوانیم با تهیه یک کتاب متفاوت اثر فرهنگی جدیدی را به جامعه مخاطب ارائه دهیم.
نویسنده کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» با اشاره به اینکه در ارائه تاریخ شفاهی با مشکلاتی از جمله جمعآوری اطلاعات مستندات روبه رو بوده است، مطرح کرد: بسیاری از خاطرات و مطالب کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» را با اشک و بغض نوشتهام. خاطرات مردانی که دردهای آنها مغفول مانده بود، در این کتاب جمعآوری شده است و یکی از دلایل دلنشین بودن خاطرات، همین دردها و اخلاص ها است.
وی افزود: امروز نیز جوانان ایرانی و افغانی در کنار جوانان دیگر ملل اسلامی در جبهه سوریه حضور دارند و نقشآفرینی میکنند و ما با برجسته سازی این اشتراکها، صمیمت و همدلی مسلمانان را بیشتر میکنیم.
این نویسنده و چهره فرهنگی تصریح کرد: دشت لیلی بخشی از ولایت افغانستان است که مردم این کشور خاطرات تلخ و شیرینی از آن دارند. برای تعیین عنوان کتاب ماهها فکر کردم؛ به دنبال نامی می گشتم که مخاطب را با مجاهدت ایرانیها و افغانستانیها و شرایط آن دوران سخت، بیشتر آشنا کند.
رجایی اظهار داشت: این کتاب، روایت عاشقانه ای است که در آن محدودیت و مرزهای جغرافیایی وجود ندارد و عاشقان اسلام و اهل بیت پیامبر اکرم (ص) را با ترسیم ولایت پذیری آنان نسبت به امام خمینی(ره) در جبهه های حق علیه باطل نشان می دهد و این رشادتهای مشترک در ۸ سال دفاع مقدس ایران و جهاد اسلامی افغانستان ملموس بود.
رجایی با بیان اینکه خاطرات افغانستانیها مغفول مانده و به آن پرداخته نشده است، تصریح کرد: اگر خاطرات مجاهدان افغان دفاع مقدس حفظ نشود، بخشی از خاطرات دفاع مقدس زمین خواهد ماند و از یادها فراموش میشود و در این زمینه مسئولان نظام اسلامی ایران و افغانستان وظایف سنیگی را بر عهده دارند.
منتقد کتاب: موضوع مجاهدان جبهه مقاومت ریشه در فرهنگ و آیین ما دارد
احمد مدقق، منقد اثر، با بیان اینکه مقاومت به شکلهای مختلفی خود را نشان داده است، بیان کرد: موضوع مجاهدان جبهه مقاومت ریشه در فرهنگ و آیین ما دارد به همین علت زنده نگهداشتن آن بسیار مهم است.
وی یادآور شد: برای اینکه بدانیم در کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» چه اتفاقی افتاده است، باید کارکرد و تاثیرگذاری روایتگری و روایتنویسی را مورد بررسی قرار دهیم. مفاهیمی وجود دارد که نمیتوانیم آنها را مشاهده کنیم، فردی که میخواهد عشق را نشان دهد، لیلی و مجنون را خلق میکند تا ما با عمق جان خود این عشق را درک کنیم و اگر ما به دنبال ارائه مفهوم استقامت هستیم باید شهیدان را معرفی کنیم.
مدقق روایت را بازتابی صادقانه از تحولات درون جامعه و خانوادهها دانست و افزود: کار مهم روایت این است که بسیاری از مفاهیم انتزاعی را به یک مصداق و وجود عینی قابل لمس و درک تبدیل میکند؛ به همین علت ما میتوانیم آن را با عمق جان خود بفهمیم.
این محقق افغانی اظهار داشت: اینکه ما آثار روایتگونه همانند داستان و رمان را در مقابل آثار پژوهشی قرار دهیم، عادلانه نیست؛ چراکه هر کدام از این موارد کارکرد جداگانهای دارند و آثاری که به صورت مستند روایتگری میکنند نه تنها در مقابل آثار پژوهشی نیستند، بلکه میتوانند منابع معتبر و مستندی برای پژوهشگران باشند.
وی با اشاره به اینکه روایتگری مجاهدت رزمندگان جبهه مقاومت باید تبدیل به یک رستاخیز شود، گفت: اگر نتوانیم فرهنگ جهاد و شهادت را بهعنوان یک میراث بزرگ فرهنگی و دینی به آیندگان منتقل کنیم، در قبال آنها مسئول خواهیم بود.
در پایان این نشست، ضمن تقدیر از نویسنده و منتقد کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون»، از خانوادههای شهدای مدافع حرم طاهر قربانی، علی ناطقی، سید امین حسینی و یحیی رحمانی و همچنین خانواده های شهدای ۸ سال دفاع مقدس سید محمدتقی حسینی و سید حیدر موسوی تقدیر شد.
همچنین فرزندان دختر شهیدان صفر علیزاده، یحیی عظیمی، عنایتالله حسینی و محمد قاسمی به مناسب روز دختر در این مراسم هدایایی دریافت کردند.
گفتنی است، کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» را میتوان اولین اثر پژوهشی جدی درباره حضور رزمندگان افغانستانی در دفاع مقدس دانست که در ۵۲۸ صفحه و با ارائه مستندات تصویری، خاطرات رزمندگان افغانستانی را روایت میکند و تحقیق و پژوهش آن، ۱۰ سال طول کشیده است. رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در دیداری با محمدسرور رجایی، نویسنده این کتاب از نگارش این اثر تقدیر کردهاند.
یادآور می شود، نشست نقد و بررسی کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» به همت ادارهکل کتابخانههای عمومی استان قم و با مشارکت و همکاری فعال حوزه هنری قم، سازمان بسیج هنرمندان، سازمان بسیج ادارات استان قم، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ادارهکل حفظ و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان قم برگزار شد.