علیرضا محسنی گردهکوهی کتابدار کتابخانه عمومی حاج علیاکبر محبوبی روستای گردکوهِ شهرستان مهریز (استان یزد) در گفتگو با پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور با اشاره به برخی از برنامههای فرهنگی این کتابخانه اظهار کرد: یکی از برنامههای فرهنگی کتابخانه دعوت از نویسندگان سرشناس کشور و برگزاری نشستهای آموزشی با حضور آنها بوده است. به عنوان مثال مژگان شیخی و علیاصغر سیدآبادی از چهرههای نامآشنا و توانمندی بودند که دعوت ما به روستای گردکوه را پذیرفته و به کتابخانه ما آمدند.
وی در ادامه افزود: حضور این چهرهای اثرگذار ادبیات کشور و مواجهه اعضای کودک و نوجوان کتابخانه با آنها یک فرصت هیجانانگیز برای تمامی آنها به حساب میآمد. بسیاری از بچهها برای اولینبار در طول زندگیشان یک نویسنده مطرح را از نزدیک میدیدند و همین باعث استقبال فراوان آنها از این برنامه شده بود.
این کتابدار با اشاره به حضور مژگان شیخی در کتابخانه عمومی حاج علیاکبر محبوبی عنوان کرد: یکی از برنامههای جنبی در زمان حضور این نویسنده برگزاری مسابقه نویسندگیِ خلاق بود. از میان ۲۸ عضو متقاضی شرکت در این مسابقه ۶ نفر انتخاب و قرار بر آن شد تا داستانی یک خطی به آنها داده شده و بچهها ادامه آن را به رشته تحریر درآورند. در خاتمه نیز خانم شیخی در خصوص آنها داوری و یک مورد را به عنوان اثر برگزیده انتخاب کرد.
محسنی با اشاره به برگزاری برنامههای متنوع این کتابخانه، اضافه کرد: همانند بسیاری از کتابخانههای دیگر در مناسبتهای مختلف ویژه برنامههای متنوعی را برای کودکان و نوجوانان عضو کتابخانه برگزار میکنیم. مثلا در روز دوازدهم اردیبهشتماه و همزمان با روز جهانی زمین پاک، به اتفاق جمعی از اعضای کتابخانه به یکی از تفرج گاههای روستا رفتیم و ضمن پاکسازی طبیعت آن منطقه، کتابی با موضوع محیط زیست به آنها معرفی شد.
وی با اشاره به اینکه نشستهای فبک (فلسفه برای کودکان) پای ثابت برنامههای مستمر ما در کتابخانه عمومی حاج علیاکبر محبوبی هستند، عنوان کرد: در این نشستها ابتدا داستانی کوتاه برای بچهها خوانده میشود و سپس از آنها خواسته میشود پرسش ها و ابهام هایشان در خصوص این داستان را مطرح کنند. پرسش ها ابتدا بر روی تخته نوشته و پس از آن به کمک بچهها در خصوص آنها بحث و گفتگو میشود.
این کتابدار همچنین خاطرنشان کرد: احترام به نظر دیگران، تقویت حس پرسشگری، رشد تفکر نقادانه، افزایش اعتماد به نفس و ارتقای قدرت بیان از جمله نکات مهمی است که در نشستهای فبک حاصل میشود.
محسنی با اشاره به تلاشهای کتابخانه عمومی حاج علیاکبر محبوبی در فراهم ساختن فضایی مناسبت برای ترغیب کودکان و نوجوانان روستای گردکوه به کتابخانه، گفت: بیشتر اعضای کتابخانه از میان کودکان و نوجوانان بودهاند. در واقع از میان حدود ۴۰۰ عضو کتابخانه، تقریباً ۳۰۰ نفر از میان این گروه سنی هستند. به همین خاطر عمده برنامههای ترویجی نیز در حوزه کودک و نوجوان بوده است.
وی افزود: کتابخانه عمومی حاج علیاکبر محبوبی در کنار کانون فرهنگی مسجد روستا، تنها مکان فرهنگی در گردکوه است. فعالیتهای کتابخانه و تأثیرات آن در مدت ۲ سالی که از افتتاح آن میگذرد باعث شده تا بیش از ۸۰ درصد کودکان و نوجوانان روستا نهتنها به عضویت آن درآیند بلکه کتابخانه را به اصلیترین مکان برای گذران اوقات و فراغت و حتی تفریح و سرگرمی خود قرار دهند.
این کتابدار در پایان یادآور شد: روزهای نخست حضورم به عنوان کتابدار کتابخانه عمومی حاج علیاکبر محبوبی، وقتی برای برگزاری برنامههای فرهنگی به مدارس روستا میرفتم، به تناوب با لکنتزبان و عدم اعتماد به نفس در دانشآموزان مواجه میشدم اما اکنون میتوانم با قاطعیت بگویم بسیاری از آنها با حضور در برنامههای فرهنگی کتابخانه اعتماد به نفس به مراتب بیشتری پیدا کردهاند و حضوری فعال در نشستهایی مثل قصهگویی، جمعخوانی، معرفی کتاب و جلسات پرسش و پاسخ دارند.
گفتنی است روستای گردکوه مهریز در ششمین دوره جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب کشور به عنوان یکی از ۱۰ روستای برگزیده در این جشنواره انتخاب و معرفی شد که کتابخانه عمومی این روستا با برگزاری برنامههای متنوع فرهنگی سهم بهسزایی در کسب این عنوان داشت.