به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی استان هرمزگان، آیین افتتاح محفل ادبی صبا در استان هرمزگان روز سه شنبه ۱۴ مردادماه با حضور حجت الاسلام و المسلمین محمد ذاکری، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان هرمزگان؛ مهرنوش منصوری، دبیر محفل ادبی صبا؛ محمدعلی بهمنی، شاعر و غزل سرای برجسته کشوری؛ منصور نعیمی، هنرمند و شاعر پیشکسوت هرمزگانی؛ نغمه مستشار نظامی، شاعر برجسته کشور و دبیر محافل ادبی نهاد کتابخانههای عمومی کشور و شاعران و هنرمندان دیگری همچون علی رضایی، محمدعلی قویدل، یدالله شهرجو، امیرحسین والا و اعضای شورای ادبی نهاد کتابخانههای عمومی کشور برگزار شد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان هرمزگان با حضور در این آیین، افتتاح محفل ادبی صبا با حضور شخصیت های فرهنگی و هنری را مایه افتخار دانست و گفت: بدون تردید رویکرد جدید نهاد کتابخانههای عمومی کشور در راستای توجه به ادبیات و شعر کشورمان، فرصتی برای ایجاد فضا و ظرفیت جدید برای رشد قابلیت های ادبی استان، تقویت جریان رشد و ادب در هرمزگان، سازماندهی شعرا، ادبا و مخاطبان و علاقه مندان و ایجاد انگیزه بیشتر در آن ها، تبدیل کتابخانهها به پایگاههای ادبی، اجتماعی و فرهنگی و ایجاد تحولی در خدمات رسانی کتابخانههای عمومی خواهد بود.
وی افزود: محفل های ایجاد شده در استان و به دنبال آن در شهرستان ها، ظرفیتی برای سازماندهی، شناسایی و جذب فعالان ادبی، برگزاری دورههای آموزشی، کارگاههای ادبی، همایشها و نشستهای ادبی، تولید محتوا و نشر آن در سطح استان خواهد بود.
حجت الاسلام و المسلمین ذاکری تصریح کرد: این محفل امکانی برای برگزاری مسابقات ادبی، گرامیداشت مفاخر استانی، بهره گیری از فضای مجازی در راستای توسعه کمی و کیفی فعالیت های ادبی و تلاش جهت فراهم کردن شرایط مناسب برای تشکیل جلسات ادبی خواهد بود.
دبیر محافل ادبی نهاد کتابخانههای عمومی کشور ضمن تقدیر از زحمات و تلاشهای علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور و عوامل سهیم در راهاندازی این محافل، اظهار داشت: باعث افتخار است که در این ایام مبارک شاهد آغاز به کار این محفل ادبی هستیم و امیدواریم تشکیل این محافل سبب رویش چهرههای جدید در استان ادب پرور هرمزگان و بزرگداشت چهرههای ادبی شود.
مستشار نظامی، هدف از برگزاری محافل ادبی نهاد کتابخانههای عمومی کشور را حمایت از جریان های اصیل ادبی عنوان کرد و افزود: تشکیل محافل ادبی از آذرماه سال ۱۳۹۸ با افتتاح محفل ادبی فیض استان تهران شروع شد و در حال حاضر محافل ادبی در ۳۱ استان کشور تشکیل و فعالیت خود را آغاز کردهاند. ان شاءالله به یاری خداوند و با تکیه بر توانمندیهای دبیران استانی، این اتفاق منجر به ایجاد عدالت فرهنگی در سراسر کشور و معرفی چهرههای ادبی استان و استفاده بهینه از ظرفیت کتابخانههای عمومی به عنوان متولی اصلی کتاب خواهد شد.
وی ادامه داد: کتابخانهها باید محل رفت و آمد ادبا و فرهنگ دوستان باشد و این فرصت خوبی برای نوجوانان است که با شعرا ارتباط برقرار کنند و به عنوان نویسندگانی سرشناس، صاحب آثار ارزشمندی شوند.
دبیر محافل ادبی نهاد کتابخانههای عمومی کشور در پایان از همه شعرا و نویسندگان برای شرکت در پویش اقتراح ماسک دعوت کرد و گفت: امیدوارم این حرکت در راستای یاری به کادر درمانی و پزشکی، بتواند اقدامی مؤثر در مسیر کاهش بحران پیش آمده در کشور باشد.
در ادامه مهرنوش منصوری، دبیر محفل ادبی صبا این محفل را نقطه عطفی در شعر و ادب استان هرمزگان دانست و افزود: این محفل امیدبخش شاعران جوان و مأمن شعرای پیشکسوت استان خواهد بود و امیدوارم شرایطی پیش آید که جلسات محفل ادبی صبا به صورت حضوری برگزار شده و حضور شعرا در این محفل زمینه ساز رشد و توسعه بیشتر ادبیات در استان هرمزگان شود.
در ادامه منصور نعیمی از مفاخر هنر و ادب هرمزگان، ایجاد محفل ادبی صبا در استان را بسیار ارزشمند دانست و اظهار امیدواری کرد که این اقدام سبب ایجاد تحولی بزرگ در حوزه شعر و ادبیات استان شود.
وی ادامه داد: پیشینه شعر در هرمزگان به پیشینه ادیبان بزرگ متصل است و سرودههای گاتاها، کهنترین آثاری است که از ادبیات ایرانیان به یادگار مانده است. کهنگی زبان اوستا و دوری زمان، دریافت درست و کامل معنای نوشتههای این کتاب را برای پژوهشگران معاصر دشوار ساخته است. پیشینهی شعر هرمزگان نیز به دوبیتی سرایی و شروه خوانی برمیگردد و همچنین شاهنامه تورانشاه از آثار قدیمی است که توسط یکی از ملوک هرمز سروده شده است. کتاب های جنگنامه کشم و جرون نامه نیز از پیشینه قوی برخوردار هستند که در سال های ۱۰۳۲ تا ۱۰۴۲ ﻫ . ق به نظم درآمدهاند. جنگنامه کشم، سروده شاعری ناشناس، روایتی منظوم از فتح جزیره قشم توسط سپاهیان ایرانی است. جروننامه یا داستان جرون، سروده قدری، از لحاظ محتوایی شامل رویدادها و حوادث پیرامون فتح قشم و شرح مفصل حمله نیروهای ایرانی به جزیره هرموز و فتح آن است. این اثر حاوی اطلاعات ارزشمندی درباره تحولات سیاسی ـ اقتصادی خلیج فارس در قرن یازدهم، همزمان با پایان سیطره پرتغالیها در هرمز و آغاز ورود گسترده اروپائیان به راه های دریایی منطقه است که توسط محمد باقر وثوقی و عبدالرسول خیر اندیش تصحیح شده است.
نعیمی تصریح کرد: مشوش نامه که مجموعه ای است از نمونه های سرایش بیش از یکصد و شصت شاعر هم روزگار سدید السلطنه کبابی، یکی دیگر از آثار قدیمی هرمزگان است. این کتاب به لحاظ اینکه تعدادی شعر اجتماعی و میهنی با لفظ و لحن همان زمان «وطنی» را در دل خود جای داده و بسیاری از شاعران گم نام و ناشناخته را معرفی کرده، از نظر تاریخ ادبیات و شناخت سبک و زبان و لحن سخن در سده ی گذشته به ویژه در هرمزگان دارای اهمیت است.
شاعر پیشکسوت هرمزگانی در پایان ضمن تقدیر از اقدامات ارزشمند محمدعلی بهمنی، غزل سرای معروف هرمزگانی بیان کرد: اقدامات ایشان باعث تحولات اساسی در حوزه شعر استان شد و رشد و پیشرفت شاعران هرمزگانی معاصر نتیجه فعالیت های این شاعر مطرح ملی است.
در ادامه نیز شاعران و نویسندگانی همچون محمدعلی بهمنی، محمدعلی قویدل، علی رضایی، یدالله شهرجو و امیرحسین والا به خوانش اشعار خود پرداختند و پیام رضا کمالی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان خوانده شد. در متن این پیام آمده است:
در شرایط حساس کنونی و طولانی شدن بیماری کرونا آنچه که فرهنگ می تواند در روحیه بخشی به جامعه انجام دهد و روند بهبودی را تسریع بخشد، مورد اتفاق نظر همه دست اندرکاران است.
فضای مجازی در چنین شرایطی به بستری ایده آل و همه گیر در تولید محتوای مناسب و ارائه محصولات، خدمات و تبادل اندیشه تبدیل شده و در این راستا فرهنگ نیز سهمی ویژه دارد که محفل ادبی صبا با حضور شاعران مطرح کاری شایسته را پیگیری و به انجام رسانده است.
حضور شاعران و ادب دوستان در فضای مجازی با رویکرد های متفاوت به مسائل و موضوعات مختلف، فضایی روحیه بخش را فراهم می کند و استقبال مردم نیز از اینگونه برنامه ها قابل توجه است.
در همین مدت شیوع بیماری کرونا حجم فعالیت های مجازی در حوزه فرهنگ با ایجاد تلویزیون های مجازی و فعال سازی سایت های مختلف حاکی از تغییر رویکرد هنرمندان برای استفاده از این فضا بوده که نتایج خوبی به دنبال داشته است.
در پایان لازم می دانم از همه دست اندرکاران و حامیان و شاعران شرکت کننده در محفل ادبی صبا به ویژه استاد محمد علی بهمنی و اداره کل کتابخانه های عمومی قدردانی کنم.