به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان قزوین، به همت اداره کل کتابخانه های عمومی استان و محفل ادبی علامه قزوینی، نشست تخصصی حافظ شناسی با عنوان «دلیل راه»، با حضور سید اسماعیل قافله باشی و سید خلیل قافله باشی، از اساتید برجسته ادبیات و زبان فارسی و با اجرای ناهید السادات حیاتی رابط فرهنگی شهرستان و پیشکسوت حوزه کتاب و کتابخوانی برگزار شد.
در این نشست، سید اسماعیل قافله باشی، شاعر، حافظ پژوه و دکترای زبان و ادبیات فارسی، در خصوص مقام و جایگاه حافظ در ادبیات، گفت: حافظ فقط شاعر بزرگ قرن هشتم نیست، بلکه حافظ برای همه قرن ها است و شاعران قبل از او، از جمله عراقی و بخارایی و ... نتوانستند به اوج شهرت حافظ برسند.
وی افزود: محتوا و درونمایه های محکم شعر حافظ و ساختار و فنون و صناعات ادبی مختلف از جمله ایهام و کنایه و موسیقی شعر در کلام حافظ، او را متمایز و شاخص کرده است. سرمنشا اشعار حافظ عشق است. غزلیات حافظ آمیختهای از فلسفه، عرفان، عشق و آداب و رسوم است.
اسماعیل قافله باشی به نمونه اشعار حافظ در مورد «عشق» و «رندی » و «المجاز قنطره الحقیقه» اشاره کرد و اظهار داشت: عشق در دیوان حافظ، ما را به عشق حقیقی و عرفانی نزدیک می کند.
سپس حیاتی به جهانی شدن حافظ اشاره کرد و گفت: شاعران خوبی از کشورهای مختلف از جمله آلمان، روسیه، آمریکا و ... دیوان حافظ را خوانده و تحت تاثیر غزلیات عرفانی و عاشقانه او قرار گرفته اند و دیوان حافظ به چندین زبان دنیا چاپ شده است.
در ادامه برنامه سید خلیل قافله باشی، از اساتید برجسته ادبیات و زبان فارسی در ابتدا به ویژگی های شعر حافظ اشاره کرد و گفت: یکی از ویژگی های مهم دیوان حافظ، موسیقی درونی و بیرونی غزلیات او است.
وی به شعر «ساکنان حرم ستر عفاف ملکوت/ با من راه نشین باده مثانه زدند» اشاره کرد و گفت: ملکوت، اوج عرفان را نشان می دهد و راه نشین، موسیقی شعر را عوض می کند که در این خصوص می توان در جلسات متعددی، صحبت کرد.
سید خلیل قافله باشی به ایهام در غزلیات حافظ اشاره کرد و گفت: در بیشتر اشعار دیوان این بزرگمرد ادب فارسی، ایهام وجود دارد. شعر حافظ به دلیل عمیق بودن و تفکرات و اندیشه وی، به فراسوی مرزها رسیده است.
در پایان برنامه ناهید السادات حیاتی و سید خلیل قافله باشی ابیاتی از غزلیات حافظ را قرائت کردند.
گفتنی است، علاقمندان می توانند فیلم این برنامه را از طریق آدرس https://aparat.com/v/8yhfn مشاهده کنند.