یکشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۰ - ۱۵:۴۳

گفتگو با فعالان حوزه کتابخانه های عمومی در ایام کرونا/ ۱۶

فضای مجازی دسترسی به کتاب را تسهیل کرده است

صدیقه شهمرادی - کراپ‌شده

کتابدار کتابخانه امام حسن مجتبی(ع) شهرستان منوجان گفت: با رفع محدودیت های فیزیکی، امروز ما به دایره وسیع تری از مخاطبان خدمات ارائه می دهیم و مشارکت کتابخوانان نشان می دهد مطالعه در فضای مجازی ساده تر بوده و این فضا دسترسی به کتاب را تسهیل کرده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، صدیقه شهمرادی، کتابدار کتابخانه امام حسن مجتبی(ع) شهرستان منوجان استان کرمان، یکی از کتابداران برگزیده در بخش فعالیت های ترویجی، از سال ۱۳۹۵ تاکنون در کسوت کتابدار مشغول فعالیت است. وی در معرفی کتابخانه محل خدمت خود، گفت: کتابخانه امام حسن مجتبی(ع) حدود ۱۵ هزار منبع و ۲۵۰۰ عضو دارد. بیشترین قشر مراجعه کننده به این کتابخانه کودکان و نوجوانان و مادران خانه دار هستند. مردم منطقه منوجان ارتباط خوبی با کتابخانه دارند؛ یادم می آید که پیش تر ها در این منطقه والدین به فرزندان خود اجازه نمی دادند به کتابخانه بیایند؛ چراکه فکر می کردند کتابخانه مانع پیشرفت آن ها در تحصیل می شود؛ اما خوشبختانه حالا خیلی ها مطالعه آزاد را برای رشد فکری کودک موثر می دانند و همزمان با آغاز سال تحصیلی، فرزندان خود را عضو کتابخانه می کنند.

وی تصریح کرد: از آنجایی که منوجان منطقه ای کم برخوردار محسوب می شود و امکانات فرهنگی چندانی ندارد، کتابخانه تنها مکان فرهنگی شهر است و پیش از شیوع کرونا هر روز پاتوق دانش آموزان بود. با شیوع کرونا کار در فضای مجازی را با تشکیل دو گروه، یکی ویژه بزرگسالان و دیگری ویژه کودکان و نوجوانان آغاز کردیم. نتیجه ارائه خدمات کتابخانه ای در فضای مجازی برایمان جذاب و قابل تأمل بود. کتابخانه ما پیش از شیوع کرونا، مراجعان خاص خود را داشت اما مراجعان ما عموما محدود به ساکنان منطقه بودند؛ با رفع محدودیت های فیزیکی، امروز ما به دایره وسیع تری از مخاطبان خدمات ارائه می دهیم و مشارکت کتابخوانان از تمامی سطح شهر و حتی روستاهای مجاور نشان می دهد که کتابخوانی در فضای مجازی ساده تر است و این فضا دسترسی به کتاب را تسهیل کرده است.

وی با اشاره به فعالیت های ترویجی انجام شده در فضای مجازی در حوزه کتابخوانی، اظهار داشت: «روی من اسم بگذار» یکی از برنامه های پر مخاطب ما در فضای مجازی است. در این برنامه بخشی از کتاب را می خوانیم یا قصه ای را تعریف می کنیم و بعد از بچه ها می پرسیم که اگر جای نویسنده کتاب بودند، چه عنوانی را برای آن انتخاب می کردند. هر کس از افکار خود می گوید و در نهایت عنوان کتاب را می گوییم و درباره دلایل نویسنده از انتخاب این عنوان صحبت می کنیم.

شهمرادی ادامه داد: نشست های مجازی معرفی کتاب، جمع خوانی کتاب در تماس های ویدیویی، برنامه های مناسبتی که طی آن بچه ها دلنوشته و شعر می نویسند و با یکدیگر به اشتراک می گذارند؛ ویژه برنامه قصه گویی در هفته کتاب که طی آن بچه ها قصه هایی مرتبط با کتاب می گفتند، همه این ها بچه ها را سر ذوق می آورد و میزان مشارکت شان را در فعالیت های کتابخانه ای افزایش داده است.

کتابدار کتابخانه امام حسن مجتبی(ع) شهرستان منوجان، با اشاره به اهمیت نقش و کارکرد اجتماعی کتابخانه های عمومی، اظهار داشت: کتابخانه ها به تأمین نیازهای اطلاعاتی جامعه محل خدمت خود کمک کرده و با هدف ساختن آینده و زندگی بهتر، کتاب را وارد زندگی مردم می کنند. ما مراجعانی داشته ایم که از اثرگذاری کتاب ها در تربیت فرزاندان و بهبود روابطشان برایمان گفته اند. در واقع خدمات کتابخانه توانسته کیفیت زندگی مردم را بالا ببرد. شنیدن قصه هایی واقعی از تأثیر کتابخانه در زندگی روزمره افراد به ما برای کار بیشتر امید و انگیزه می دهد. به اعتقاد من کتابخانه نبض تپنده هر محله است؛ چراکه نیاز به اطلاعات همیشه وجود دارد و کتابخانه تنها مکانی است که اطلاعات موثق در اختیار مردم قرار می دهد.

گفتنی است طی مراسم روز بزرگداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار در ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۹، برگزیدگان فعال در حوزه کتابخانه‌های عمومی شامل، کتابخوانان برتر، کتابداران برتر در حوزه فعالیت های شاخص، کتابداران برتر در حوزه فعالیت های ترویجی، برگزیدگان حوزه فعالیت در فضای مجازی، خیرین، کتابداران فنی، کتابخانه های مشارکتی برتر، خدمتگزاران برتر، پیشکسوت برتر، انجمن های استانی و شهرستانی برتر معرفی شدند. این گفت و گو در چهارمین شماره از ماهنامه «کتاب خوان» به صورت اختصاصی منتشر شده است.