به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، مریم سادات جلالی، مسئول کتابخانه اشراق شهرستان دلیجان، یکی از کتابداران برگزیده در بخش فعالیت های ترویجی، از سال ۸۸ تاکنون در کسوت کتابدار مشغول فعالیت است. وی در معرفی کتابخانه محل خدمت خود گفت: کتابخانه اشراق به عنوان کتابخانه مرکزی دلیجان در سال ۱۳۶۴ احداث و پروژه شاداب سازی این کتابخانه در تیرماه ۱۳۹۹ به بهره برداری رسید. قبل از انجام عملیات شاداب سازی با برگزاری برنامه های فرهنگی، میزبان حضور مردم از گروه های سنی مختلف بودیم. در دوره انجام عملیات شاداب سازی اعضا منتظر بازگشایی بودند و شیوع کرونا هرچند زمان بازگشایی کتابخانه را به تعویق انداخت اما از اشتیاق مراجعان ما هیچ کم نشد. مردم از تمامی اقشار میهمان هر روز کتابخانه ما بوده اند اما از این بین می توان گفت، کودکان و نوجوانان بیشترین مراجعان ما هستند.
وی در خصوص تجربه ارائه خدمات کتابخانه ای در فضای مجازی طی ماه های اخیر، گفت: از همان ماه های آغازین شیوع ویروس کرونا اجرای برنامه ها در فضای مجازی پیگیری شد. تجربه بسیار جالبی بود؛ چراکه پیش از آن اجازه فعالیت در فضای مجازی به شیوه ای یکدست و هدفمند نداشتیم و بعد افسوس می خوردیم که کاش مدت ها پیش کار در فضای مجازی را آغاز کرده بودیم. کار در فضای مجازی به هوش و دقت بالایی برای ارائه جذاب محتوا به مخاطب نیاز دارد. به اعتقاد من فعالیت مجازی کتابخانه ها، مکمل فعالیت حضوری است و مخاطب خاص خود را دارد و چه بسا بیش از برنامه های حضوری مورد استقبال واقع شود. در واقع، شیوع کرونا، شرایط کار متفاوتی را برای ما رقم زد؛ ابتدا طیف وسیعی از مخاطب حضوری را از دست دادیم اما فضای مجازی این تهدید را به فرصت تبدیل کرد و باعث شد بتوانیم فعالیت ها را به صورت غیرحضوری ادامه دهیم. بنابراین نه تنها ارتباط با مخاطب قطع نشد، بلکه تعامل و تبادل نظر با اعضا بیشتر و اثرگذارتر شد.
جلالی با اشاره به فعالیت های مجازی کتابخانه عمومی اشراق دلیجان، گفت: با برپایی موکب مجازی اربعین، در شرایطی که امسال عزاداران حسینی از شرکت در پیاده روی اربعین محروم بودند، حال و هوای اربعین را زنده نگه داشتیم. این موکب به مدت سه روز برپا بود و طی آن ایستگاه واکس و ماسک صلواتی در ورودی کتابخانه راه اندازی کردیم و خاطره گویی زوار اربعین و مداحی اعضای نوجوان به صورت مجازی انجام می شد. همچنین به مناسبت هفته دفاع مقدس، برنامه ای با همکاری دانشگاه پیام نور دلیجان، در مزار شهدا برگزار شد. طی این برنامه و همزمان با ایراد سخنرانی ها یکی از اعضای نوجوان کتابخانه به طراحی از جلد کتاب «لحظه های شیدایی» زندگی و شخصیت شهید نظام جلالی، نوشته وحید حسنی پرداخت و در انتهای برنامه یکی دیگر از اعضای کتابخانه بخش هایی از کتاب را قرائت کرد.
وی ادامه داد: برنامه قصه گویی کتابداران در فضای مجازی به گویش های محلی از نشست هایی بود که با استقبال بسیار زیاد مخاطبان رو به رو شد. در این برنامه که به صورت مشارکتی با چند استان انجام شد، قصه معروف «خاله سوسکه» انتخاب شد و کتابداران به گویش های محلی خود قصه را تعریف می کردند. من نیز در این نشست قصه را به گویش دلیجانی بیان کردم.
جلالی در خصوص اهمیت نقش و کارکرد اجتماعی کتابخانه ها گفت: در سال های اخیر کتابخانه های عمومی طبق اصول و الگوهایی که در مقالات علمی- پژوهشی برای کارکرد اجتماعی کتابخانه طراحی و تعریف شده، به میزان قابل قبولی توانسته اند به عنوان مکانی امن و قابل اعتماد بین مسئولان و مردم شناخته شوند؛ تا جایی که مخاطب برای حل مشکل و رفع نیاز در اولین فرصت به کتابخانه مراجعه می کند. حضور مراجعه کننده در کتابخانه، نشانه اعتماد او به کتابدار است و ما در قبال این اعتماد مسئولیت داریم. تمام تلاش من این است که اطلاعاتم را برای رفع نیاز مخاطب، بهروز نگه داشته و با معرفی کتاب، اندیشه ای را به مخاطب منتقل کنم که سهمی در بهبود کیفیت زندگی اش داشته باشد.
گفتنی است طی مراسم روز بزرگداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار در ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۹، برگزیدگان فعال در حوزه کتابخانههای عمومی شامل، کتابخوانان برتر، کتابداران برتر در حوزه فعالیت های شاخص، کتابداران برتر در حوزه فعالیت های ترویجی، برگزیدگان حوزه فعالیت در فضای مجازی، خیرین، کتابداران فنی، کتابخانه های مشارکتی برتر، خدمتگزاران برتر، پیشکسوت برتر، انجمن های استانی و شهرستانی برتر معرفی شدند. این گفت و گو در چهارمین شماره از ماهنامه «کتاب خوان» به صورت اختصاصی منتشر شده است.