به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، سمیه رجبی، کتابدار بخش کودک کتابخانه عمومی ۲۲ بهمن شاهرود استان سمنان، یکی از کتابداران برگزیده در بخش فعالیت های ترویجی، طی ۱۰ سال گذشته در کسوت کتابدار مشغول فعالیت بوده است. وی در معرفی کتابخانه محل خدمت خود گفت: کتابخانه عمومی ۲۲ بهمن با ساختمانی قدیمی در مرکز شهر و خیابان اصلی شهر شاهرود، از قدیمی ترین کتابخانه های شهر است که در سال ۴۷ تأسیس شده و در حال حاضر با حدود ۴۵ هزار نسخه کتاب و ۶ هزار نسخه کتاب کودک، توسط ۶ کتابدار اداره می شود و ۴۸۰۰ عضو فعال دارد. قدمت کتابخانه و موقعیت جغرافیایی آن در شهر، باعث شده که مردم شهر کتابخانه ۲۲ بهمن را به عنوان کتابخانه مرکزی شاهرود بشناسند و تمامی اقشار از کودکان تا سالمندان، مراجعان وفادار این کتابخانه هستند.
وی با اشاره به ارائه خدمات کتابخانه ای در فضای مجازی طی ماه های اخیر، گفت: به اعتقاد من فضای مجازی فرصتی در اختیار کتابداران قرار داده تا پیوندی مستمر با اعضا داشته باشیم، فعالیت ها را در هر شرایطی ادامه دهیم و به شعار «کتابداری تعطیل نیست» جامه عمل بپوشانیم. برای من که به مدت ۱۰ سال کار کتابداری را در فضای واقعی و محیط کتابخانه انجام داده ام، هنوز تجربه حضور فیزیکی در کتابخانه و ارتباط با اعضا هیجان انگیزتر از حضور مجازی است؛ با این حال طی ماه های گذشته خدمات مجازی کتابخانه ما پیشرفت خوبی داشته و مخاطبانمان نیز خود را با شرایط جدید وفق داده اند و این نوید آینده ای بهتر و موفق تر در این حوزه را می دهد.
رجبی با اشاره به فعالیت های مجازی کتابخانه ۲۲ بهمن شاهرود، گفت: برگزاری مسابقات مجازی از پرطرفدارترین برنامه های کتابخانه ما طی ماه های اخیر بوده است. یکی از شاخص ترین این مسابقات، «خانه به خانه با کتابخانه» بود. در واقع در کنار آموزش هایی که برای قصه گویی و ساخت کاردستی می دادیم، از بچه ها می خواستیم که قصه ای بگویند و کاردستی بسازند و بعد کارهای برگزیده را با در نظر گرفتن معیارهای خلاقیت و کیفیت، انتخاب می کردیم و از سوی اداره شهرستان بسته فرهنگی در قالب جایزه به برگزیدگان اهدا می شد. همچنین در مناسبت های مختلف از جمله ولادت و شهادت ائمه اطهار(ع)، با هدف تقویت نویسندگی، مسابقه کمیک استریپ برگزار می کنیم. در واقع از طریق به اشتراک گذاری تصاویری از کتاب ها، از مخاطب می خواهیم که قصه ای متناسب با آن بنویسد و به برترین آثار جایزه ای تعلق می گیرد. این مسابقه تاکنون ویژه کودکان، نوجوانان و بزرگسالان برگزار شده است.
وی ادامه داد: مسابقه «کودکان قصه گو» از برنامه های ویژه روز جهانی کودک بود که طی آن بچه ها با زبانی کودکانه کتاب قصه ای را می خواندند و والدین ویدیوی قصه گویی آن ها را برای ما ارسال می کردند. مسابقه «هر خانه یک نمایشگاه کتاب» نیز در هفته کتاب، به منظور ترویج کتابخوانی برگزار شد که طی آن بچه ها در خانه نمایشگاهی از کتاب های خود برپا کردند و با ارسال فیلم هایی از نمایشگاه خود به ارائه اطلاعاتی در خصوص آن پرداختند.
رجبی اضافه کرد: برنامه آشنایی با مشاغل ویژه کودکان و نوجوانان از دیگر فعالیت هایی بود که با استقبال مخاطب رو به رو شد. برقراری ارتباط زنده با آتش نشانی منطقه و معرفی این شغل در روز آتش نشان و نیز برقراری ارتباط زنده با یک نویسنده در روز چاپ و نشر و معرفی این شغل، به دلیل فراهم بودن امکان پرسش و پاسخ برای نوجوانان بسیار جذاب بود. قصه گویی با استفاده از ماکت و عروسک های انگشتی نیز از برنامه هایی است که به صورت هفتگی در فضای مجازی برگزار می کنیم. همچنین در حال حاضر شاهنامه خوانی و نقالی به صورت مستمر برگزار می شود.
کتابدار بخش کودک کتابخانه عمومی ۲۲ بهمن شاهرود افزود: در زمان فعالیت حضوری در کتابخانه نیز برنامه های «ویترین نویسندگان» با هدف معرفی زندگی، شخصیت و آثار نویسندگان؛ «رادیو شعر» با هدف معرفی زندگی، شخصیت و آثار شعرای برجسته و «نمایشگاه کتاب ایران شناسی» از برنامه های مستمر و پرمخاطب کتابخانه بود. با برپایی نمایشگاه کتاب ایران شناسی در فواصل زمانی منظم، هر بار یکی از استان های کشور معرفی می شد. در این برنامه از عروسک های دارا و سارا برای نشان دادن لباس های محلی هر منطقه استفاده می کردیم و کتاب های مرتبط با استان مورد نظر، که در کتابخانه موجود بود، در معرض دید علاقهمندان قرار می گرفت.
وی با اشاره به اهمیت نقش و کارکرد اجتماعی کتابخانه های عمومی، گفت: برگزاری برنامه هایی که نیازی از مخاطب رفع کند، به ارتقای جایگاه حرفه کتابداری کمک خواهد کرد؛ چراکه در آن صورت سودمندی خدمات ارائه شده از سوی کتابدار در زندگی روزمره افراد دیده می شود؛ افراد برای برقراری ارتباط با کتابخانه و کتابدار احساس نیاز خواهند کرد و حفظ این ارتباط برایشان ارزشمند است؛ این ها همه برای یک کتابدار دلگرمی و انگیزه ای برای تلاش بیشتر است.
گفتنی است طی مراسم روز بزرگداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار در ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۹، برگزیدگان فعال در حوزه کتابخانههای عمومی شامل، کتابخوانان برتر، کتابداران برتر در حوزه فعالیت های شاخص، کتابداران برتر در حوزه فعالیت های ترویجی، برگزیدگان حوزه فعالیت در فضای مجازی، خیرین، کتابداران فنی، کتابخانه های مشارکتی برتر، خدمتگزاران برتر، پیشکسوت برتر، انجمن های استانی و شهرستانی برتر معرفی شدند. این گفت و گو در چهارمین شماره از ماهنامه «کتاب خوان» به صورت اختصاصی منتشر شده است.