به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی استان قزوین، به مناسبت روز بزرگداشت شاعر و فیلسوف حکیم سعدی شیرازی، نشست ادبی سعدی شیرین سخن با حضور سید خلیل قافله باشی، استاد زبان و ادبیات فارسی و با اجرای ناهید السادات حیاتی، رابط فرهنگی شهرستان قزوین در پلتفرم اسکای روم برگزار شد.
در ابتدای این نشست سید خلیل قافله باشی استاد زبان و ادبیات فارسی بیان کرد: درباره ی سعدی سخن بسیار است. اگر درست، به جا و دقیق درباره وی صحبت کنیم، شاید بشود ساعت ها سخن گفت. به سعدی افصح المتکلمین گویند، زیرا سعدی واضع و بنیانگذار سبک تازه ای است. نثر پیچیده را به زبان امروز ما نزدیک میکند و گلستان و بوستان را می نویسد. امروز زمانی که درباره ی سعدی میخوانیم و یا آثار سعدی را مرور میکنیم، ممکن است برای فهم برخی کلمات به فرهنگ لغت نیاز داشته باشیم، اما باز هم هنگام خواندن با مشکل مواجه نمی شویم.
قافله باشی عنوان کرد: یکی از هنرهای سعدی فصاحت در کلام است. بسیاری از سخنوران ما بلیغ نیستند اما سعدی دارای بلاغت در گفتار است. سعدی در اشعار خود هم دارای فصاحت در کلام و هم دارای بلاغت در کلام است. ایجاز و همچنین اختصار و حذف نیز از دیگر هنرهای سعدی است. ایجاز در اشعار سعدی در حد اعجاز است. اختصار و حذف در اشعار سعدی به این معنا است که از زیاده گویی پرهیز میکند و تمام منظور خود را در یک تک بیت می رساند.
وی اذعان داشت: طنز و ظرافت جایگاه خاصی در آثار سعدی دارد که البته به نوع دیدگاه و تفکر شاعر برمی گردد و طنز او سرشار از سرزندگی و روح حیات است. سعدی با لحن طنزگونه خود، خشکی کلام را گرفته و شور و حرکت بدان می بخشد و توسط همین طنز، تیغ کلام خود را تیز و برنده می کند.
این استاد دانشگاه بیان کرد: غزلی از سعدی نداریم که هم عاشقانه باشد هم عارفانه و هم پند آموز. غزل یک ساختار و یک قاب مشخص دارد، اما سعدی شعر عارفانه هم دارد. اشعار عارفانه وی کاملا عارفانه است.
قافله باشی ادامه داد: گلستان تأثیرگذارترین کتابِ نثر در ادبیات فارسیاست، که در یک دیباچه و هشت باب به نثر مسجَّع (آهنگین) نوشته شدهاست. بیشترِ نوشتههای آن کوتاه و به شیوهٔ داستانها و پندهای اخلاقی است.
وی اذعان داشت: سعدی شیخ اجل در انواع قالبهای شعری همچون قصیده و رباعی و غزل طبع آزمایی کرد و در هر یک از اقسامشعری شاهکارهای بزرگی پدید آورد. شهرت عمده وی در سرایش قصیدههایی روشن و روان و ساده و بیتکلف است.
در ادامه نشست ناهید السادات حیاتی بیان کرد: غزلهای عاشقانه سعدی شهرت بسیار زیادی داشته و تمام آثار او به زبان بسیار روان و ساده سروده شده است. در طول تاریخ، شاعران و نویسندگان بسیاری وجود دارند که آثار گوناگونی از خود به یادگار گذاشتهاند؛ اما در این میان، آثار سعدی از جلوه ویژهای برخوردار بوده و در سراسر دنیا علاقهمندان بسیار زیادی دارد.
وی ادامه داد: آثار او حتی در هندوستان، پاکستان و آسیای میانه به زبان فارسی یا به صورت ترجمه در دسترس مخاطبانش قرار داشت. او نخستین شاعر ایرانی است که آثارش به یکی از زبانهای اروپایی ترجمه شده است.
در انتهای این نشست ناهید السادات حیاتی، مقاله ای از بهاءالدین خرمشاهی که در کتاب «ذکر جمیل سعدی» به چاپ رسیده است را برای مخاطبان خواند.