سه‌شنبه ۲ شهریور ۱۴۰۰ - ۱۰:۲۰

گفتگو با برگزیدگان طرح «مأموریت کتابخانه من»/ ۶

یافتن نیازهای واقعی جامعه خدمت‌گیر در طرح «مأموریت کتابخانۀ من»

مریم کشوری

مریم کشوری، مسئول کتابخانه عمومی ۱۷ شهریور شهرستان خرم آباد گفت: ما در طرح «ماموریت کتابخانه من» می‌توانیم با گام ها و طرح های کوچک اما هدفمند، در پی یافتن و پاسخگویی به نیازهای واقعی جامعه تحت پوشش و جامعه خدمت گیر کتابخانه خود باشیم.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، طرح «مأموریت کتابخانۀ من» که به منظور ایجاد تاثیر واقعی در زندگی مردم، به طراحی خدمات و برنامه‌های متناسب هر کتابخانه بر اساس جامعۀ خدمت‌گیر خود می‌پردازد، در دستور کار نهاد کتابخانه‌های عمومی قرار گرفت که دوره اول این طرح در سال ۱۳۹۹ با مشارکت ۲۵ کتابخانه عمومی برگزار شد که با نتایج موفقی همراه بود.

مریم کشوری، مسئول کتابخانه عمومی ۱۷ شهریور شهرستان خرم آباد استان لرستان درباره حضور و مشارکت خود در این طرح گفت: یکی از مهمترین انگیزه های شخصی من برای مشارکت در طرح «مأموریت کتابخانۀ من» مطالعات قبلی‌ام در رابطه با این موضوع، یعنی طراحی خدمات ویژه برای کتابخانه‌های مختلف بود. امروزه بسیاری از کتابخانه‌های عمومی در دنیا در حال حرکت به سمت طراحی ماموریت‌های ویژه خود هستند و نمونه های موفق بسیاری از این رویکرد در کشورهای در حال توسعه وجود دارد که سابقه آنها در پایگاه‌های اینترنتی قابل مشاهده است.

وی افزود: پیش از این مطالعاتی درباره بازاریابی کتابخانه‌های عمومی، بازاریابی اجتماعی، تقسیم مشتریان و مسائلی از این دست مباحث در سطح شهرستان خرم‌آباد در استان لرستان و غرب کشور داشتم و تصور می‌کنم که این زمینه قبلی انگیزه بسیار خوبی برای حضور من در این طرح بوده است. طرح ماموریت کتابخانه من کلاً بر «کتابخانه من» تاکید دارد. به عبارتی هر کدام از شرکت کنندگان لازم است که به نیازهای جامعه خدمت گیر مسائل حوزه ذینفعان کتابخانه، سازمان ها و افراد حامی و از این دست مسائل متمرکز شوند. این مسئله طبعاً منجر به طراحی و نگارش مأموریت خاص هر کتابخانه می‌شود که پایه علمی و حرفه‌ای برنامه‌ریزی راهبردی کتابخانه‌های عمومی خواهد بود.

کشوری تاکید کرد: زمانی که از هدف این دوره مطلع شدم، احساس کردم که اجرای این برنامه برای کتابخانه من بسیار ضروری است و به این جهت برای شرکت در این دوره داوطلب شدم. به همین دلیل از ابتدای این دوره، همزمان با تکمیل فرم فراخوان سعی کردم اطلاعات مقدماتی درباره جامعه مخاطب کتابخانه خودم را جمع آوری کنم؛ چرا که از متن فراخوان کاملاً مشخص بود که باید جامعه مخاطب کتابخانه و مسائل پیرامون کتابخانه خودمان را بهتر بشناسیم. برای این هدف از مشورت و همفکری همکاران کتابخانه و همچنین اعضای فعال کتابخانه استفاده کردم؛ در طول تدوین سند ماموریت کتابخانه سعی کردم این ارتباط و تعامل حفظ شود و برخی از این همکاران و اعضا هم به عنوان اعضای کارگروه برنامه‌ریزی کتابخانه اعلام آمادگی کردند که قرار است انشاءالله تا مرحله پایانی یعنی اجرای ماموریت کتابخانه من در این طرح مشارکت کنند.

این کتابدار همچنین با قدردانی از زحمات کارکنان دفتر برنامه‌ریزی نهاد  گفت: خوشبختانه در طول اجرای این دوره از مشاوره های تخصصی متخصصان و کارشناسان دفتر برنامه‌ریزی نهاد بسیار بهره مند شدیم؛ همچنین گروه بحثی که توسط کارشناسان نهاد در فضای مجازی راه‌اندازی شد اقدام بسیار مثبتی بود که توانستیم تمامی مسائل و سوالات مطرح همکاران دراین دوره را مطرح و مورد بحث قرار دهیم که راهنمایی عزیزان در دفتر برنامه‌ریزی نهاد قطعا در تقویت سند تدوین شده بسیار به ما کمک کرد.

مسئول کتابخانه عمومی ۱۷ شهریور شهرستان خرم آباد در ادامه خطاب به کتابداران علاقه‌مند به حضور در دوره های بعدی این طرح گفت: شاید ابتدای کار این تصور وجود داشته باشد که ما به عنوان شرکت کننده حتما باید یک طرح بسیار بزرگ ارائه کنیم؛ طرحی که احتیاج به ملزومات زیاد، همکاران زیاد و هزینه زیاد داشته باشد، ولی در واقع اینگونه نیست. ورود به این طرح و ایجاد تغییرات و تدوین سند کتابخانه من به معنای برداشتن یک سنگ بزرگ نیست، بلکه ما با گام های کوچک و طرح های کوچک اما هدفمند می‌توانیم پاسخگوی نیاز واقعی جامعه تحت پوشش و جامعه خدمت گیر کتابخانه خود باشیم و آن زمان است که می توانیم بگوییم سند ما یک سند موفق بوده و توانستیم به محله خودمان خدمت کنیم.

وی با اشاره به ماموریت خاص طراحی شده برای کتابخانه خود، ادامه داد: حمایت از یادگیری مادام‌العمر و آموزش کسب و کار به ساکنان محله و اطراف محله چهارراه بانک شهرستان خرم آباد است. در خرم آباد نیروهای جوان و تحصیل‌کرده  و همچنین بانوان سرپرست خانواری بسیاری حضور دارند که متاسفانه بیکار و جویای یادگیری مهارتی برای درآمدزایی هستند. وجود این مسائل ما را به سمت راه اندازی مشاغل کوچک در این طرح هدایت کرد. بر این اساس کتابخانه ۱۷ شهریور درنظر دارد یک برنامه کارآفرینی حمایت از استارت‌آپ‌ها و مشاغل کوچک ایجاد کند تا اطلاعات، پشتیبانی شخصی، فرصت‌های مهارت آموزی و ارتباط با کارآفرینان موفق استان را برای این افراد در یک فضای مثبت تعلاملی فراهم کنیم.

کشوری افزود: همچنین تصمیم داریم بانک اطلاعاتی از کارآفرینان و متقاضیان کار ایجاد کنیم تا کتابخانه بتواند پیوندی میان این دو گروه ایجاد کند. فعالیت‌های کتابخانه‌ای، تشکیل گروه، ارائه کتاب به کارآفرینان، تشکیل کلاس‌های آنلاین فروش، مشتری یابی و بازاریابی، اطلاع‌رسانی‌هایی که با هدف جذب کارآفرینان و مشتاقان کارآفرینی انجام می‌شود، چه در فضای واقعی و چه در فضای مجازی و همچنین تقویت فضای کتابخانه در موضوع کارآفرینی و بازاریابی از جمله کارهایی است که ما قصد داریم در این طرح انجام دهیم.

این کتابدار تاکید کرد: مشارکت در این دوره برای من و همکارانم که در تدوین این سند در کنار من بودند، بسیار مفید و موثر بود و به واسطه این سند توانستیم به بسیاری از مسائل پیرامون کتابخانه مان آگاه شویم؛ برای این کار بسیار پرس و جو کردیم، مطالعه کردیم، درباره اعضا، نیازهای کتابخانه محله ای که کتابخانه در آن واقع شده، مردمی که در آن منطقه زندگی می‌کنند و نیازهایشان و حتی سازمان‌هایی که در آن محل هستند و می توانند به ما کمک کنند.

مریم کشوری با تقدیر از برگزار کنندگان این طرح گفت: «مأموریت کتابخانه من» سندی است که باید به آن به عنوان یک پرونده باز نگاه شو، د با توجه به اینکه تحولات پیرامون کتابخانه مداوم در حال تغییر است، این طرح نیاز دارد که به صورت مداوم به روز رسانی شود.