به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، حمیدرضا عزیزیان، مدیرکل فرهنگی و تربیتی سازمان زندانها درباره مشارکت این سازمان در یازدهمین جشنواره کتابخوانی رضوی گفت: با توجه به اینکه اغلب افراد حاضر در زندان ها از افراد آسیب دیده اجتماعی هستند و متحمل مشکلات و سختیهای جدی هستند، احتمال آسیب دیدگی مجدد آنها وجود دارد، ما نمی توانیم از هر کتابی که در جامعه منتشر میشود برای بحث اصلاحی و تربیتی در زندانها استفاده کنیم. بر این اساس باید نهادی تخصصی با یک کار کارشناسی در این حوزه تصمیم گیر باشد و به ما مشاوره بدهد که چه کتابهایی برای ارائه در کتابخانههای زندانها مفید و چه کتابهایی ضروری هستند.
وی افزود: جشنواره کتابخوانی رضوی از جمله این اقدامات است که از سوی نهاد کتابخانههای عمومی کشور به عنوان یک نهاد تخصصی در حوزه کتاب برگزار میشود. به طوری که منابع معرفی شده در این جشنواره کتابخوانی که مرتبط با گسترش معارف دینی و اخلاقی امام رضا(ع) و اهل بیت عصمت و طهارت است، یکی از مهمترین موضوعات مورد توجه ما در بحث اصلاح و تربیت در زندانهای کشور بوده که نیازمند ورود به این عرصه و بهرهمندی از مواهب آن هستیم.
مدیرکل فرهنگی و تربیتی سازمان زندانها با اشاره به رایزنی و برگزاری جلسات متعدد با مسئولان فرهنگی نهاد گفت: خوشبختانه موضوع مشارکت زندانیان سراسر کشور در طرحها و برنامههای فراگیر نهاد از جمله مشارکت در جشنواره کتابخوانی رضوی یکی از موارد مورد توافق بود که مقرر شد بخش مکتوب یازدهمین جشنواره کتابخوانی رضوی ویژه زندانیان کل کشور برگزار شود. بر این اساس کلیه ادارات کل استانها از هر دو دستگاه، برای اجرای طرحهای کتابخوانی توجیه شدند و از طرف ما نیز دستورالعملی صادر شد تا همکاران استانی ما با مراجعه به ادارات کل کتابخانه های عمومی هر استان، کتابها، پرسشنامه را برای توزیع در زندانهای سراسر کشور دریافت کنند.
عزیزیان درباره شیوه مشارکت زندانیان در این جشنواره توضیح داد: از آنجا که تعداد مخاطب هدف ما در این جشنواره، یعنی تعداد زندانیان کشور قابل توجه هستند، قاعدتا لازم بود تعداد کتابهای قابل توجهی در زندانها توزیع شود، اما با توجه به محدودیتهای موجود قرار شد که از اقداماتی خلاقانه همچون جمعخوانی و خلاصهگویی برای معرفی و ارائه محتوای کتاب میان زندانیان استفاده شود تا همه علاقهمندان این امکان را داشته باشند که در جشنواره شرکت کنند.
مدیرکل فرهنگی و تربیتی سازمان زندانها ادامه داد: بیش از ۱۲۰۰ نفر از همکاران فرهنگی ما در زندانهای سراسر کشور متولی برگزاری این جشنواره هستند که از این میزان حدود ۵۷۰ نفر روحانی در زندانهای سراسر کشور به عنوان مبلغین مجموعه اداره کل فرهنگی و تربیتی سازمان زندانها ما را یاری میکنند. همچنین در کنار همکاران ما، زندانیانی که خود اهل کتاب و کتابخوانی هستند از دیگر ظرفیتهای ما برای برگزاری این جشنواره در زندانها هستند.
حمیدرضا عزیزیان تاکید کرد: هدف اصلی مشارکت دادن زندانیان در یک مسابقه نیست، بلکه هدف ما علاقهمند کردن زندانیان به بحث مطالعه و در ادامه بالا بردن سرانه مطالعه در زندانها است که بر همین اساس قرار شد در ازای مشارکت زندانیان برخی ارفاقات قانونی جهت تخفیف در جرائم غیر عمد و ارائه امکانات و تسهیلات به این افراد درنظر گرفته شود. بر این اساس نیاز داریم در کنار مشارکت دادن زندانیان در این گونه جشنوارهها، استفاده از کتابهای مذهبی با یک تقویم و برنامهای مشخص در چارچوب آموزشهای غیر رسمی در زندنهای سراسر کشور قرار بگیرد.
وی همکاری سازمان زندانها و نهاد کتابخانههای عمومی کشور را از دو جهت روشی و محتوایی در حوزه کتابخوانی ضروری دانست و گفت: نگاه ما این است که برای زندانیانی که مدتی را تحمل کیفر میکنند یک سیر مطالعاتی درنظر بگیریم تا به صورت دورهای بتوانند از برخی از آموزش های رسمی و غیر رسمی بهره مند شوند. در این راستا قصد داریم تا از ظرفیتهای نهاد های تخصصی در این زمینه کمال استفاده را داشته باشیم. به عنوان مثال از آنجا که ما سامانه خاصی برای برگزاری این جشنوارهها و فعالیتهای کتابخوانی در زندانها نداریم، نهاد کتابخانههای عمومی کشور به عنوان یک نهاد با سابقه و متمرکز بر حوزه کتابخوانی میتواند به صورت تخصصی در روش برگزاری این جشنوارهها به ما کمک کند و سامانه و امکانات خود در این زمینه را برای فعالیتهای کتابخوانی در زندانها در اختیار ما بگذارد.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به سابقه همکاری این سازمان با نهاد کتابخانههای عمومی کشور گفت: آخرین تفاهمنامه میان این دو دستگاه تفاهمنامه ۵ سالهای بود که در سال ۱۳۹۵ به امضا رسید و انتهای شهریور ماه سال ۱۴۰۰ دوره آن به پایان رسید. اما به لحاظ اهمیت موضوع ترویج کتابخوانی در زندانهای کشور به عنوان یک مولفه اثرگذار در روند اصلاح و تربیت و بازتوانی اجتماعی زندانیان، جلسات متعددی را با مجموعه محترم نهاد کتابخانههای عمومی کشور داشتیم تا تفاهمنامه سابق با مولفههای قویتری تقویت شود و توسط بالاترین مقام هردو دستگاه به امضا برسد.
مدیرکل فرهنگی و تربیتی سازمان زندانها درباره همکاری دو دستگاه در حوزه محتوایی نیز گفت: یکی از محورهای تفاهمنامه بین دو دستگاه، توافق برای معرفی و ارائه کتابهایی است که خواندن آنها در حوزه آموزش ها و مهارتهای اخلاقی زندگی برای اصلاح و تربیت زندانیان ضروری است. براین اساس کارشناسان خبره در مجموعه نهاد کتابخانههای عمومی کشور میتوانند برای زندانیان بر اساس مولفههایی میزان سواد، سن، جنسیت، منشا جرم، نوع جرم و غیره سیرهای مطالعاتی مختلفی به ما ارائه دهند.
مدیرکل فرهنگی و تربیتی سازمان زندانها با ارائه آماری از کتابهای موجود در کتابخانهزندانهای کشور گفت: حدود ۷۰ درصد از بیش از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار جلد کتاب موجود در کتابخانههای زندانهای کشور، مستعمل، غیر کاربردی و غیر ضروری برای جامعه هدف ما است. به همین دلیل از متولیان حوزه فرهنگی از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نهاد کتابخانههای عمومی کشور، ناشران و حتی خیرین درخواست داریم که در جهت برطرف کردن نیازهای فرهنگی زندانیان ما را یاری کنند تا کتابخانههای زندانهای کشور غنی شود.
عزیزیان در ادامه کتابهایی با موضوعات «ادبیات داستانی و رمان»، «تاریخ»، «زندگینامه» و سرگذشت چهرهها، دانشمندان، سیره شهدا و علما و همچنین «روانشناسی» و «مهارتهای اساسی زندگی» را محبوبترین موضوعات مورد مطالعه زندانیان عنوان کرد و از همه دستگاههای دولتی، خصوصی، مردم نهاد و گروههای جهادی برای یاری زندانیان در مسیر اصلاح و تربیت دعوت کرد.