شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۰ - ۱۰:۰۹

در سومین روز هفته کتاب، کتابخوانی و کتابدار انجام شد؛

دیدار جمعی از کتابداران و کارکنان کتابخانه های عمومی خراسان رضوی با تولیت آستان قدس رضوی

image-20211118080629-1.jpeg

جمعی از کتابداران و کارکنان کتابخانه های عمومی استان خراسان رضوی همزمان با هفته کتاب، کتابخوانی و کتابدار با تولیت آستان قدس رضوی دیدار کردند.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی، جمعی از کتابداران و کارکنان کتابخانه های عمومی استان خراسان رضوی همزمان با هفته کتاب، کتابخوانی و کتابدار با حجت الاسلام و المسلمین احمد مروی، تولیت آستان قدس رضوی دیدار کردند.

در ابتدا حجت ‌الاسلام‌ و المسلمین احمد مروی در آیین بزرگداشت خادمان و واقفان کتاب و کتاب‌خوانی که همزمان با هفته کتاب در تالار قدس کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی برگزار شد، به جایگاه علم و دانش در اسلام اشاره و با بیان اینکه معجزه رسول اکرم(ص) کتاب و رسالت نبی اسلام با «اِقرأ» آغاز ‌شده است، گفت: در دورانی که اروپا غرق ظلمت و تاریکی بود و در غرب یک کتابخانه پیدا نمی‌شد، کشورهای اسلامی از دانشمندان فراوان در علوم مختلف و کتابخانه‌هایی با ده‌ها هزار جلد کتب خطی برخوردار بودند.
وی در ادامه بر اهمیت جایگاه وقف علمی تأکید و با بیان اینکه توسعه وقف در حوزه کتاب، دانشگاه و مراکز علمی و آموزشی منجر به گسترش دانش و پیشرفت کشور می‌شود، افزود: بعضی از دانشگاه‌ های بزرگ دنیا با همیاری های وقف گونه اداره می‌شوند.
تولیت آستان قدس رضوی با طرح این سؤال که در کشور ما که پیامبرمان بزرگ‌ترین معجزه‌اش کتاب و رسالتش با «اِقرأ» آغاز شده است، چند دانشگاه یا کتابخانه وقفی وجود دارد؟ گفت: متأسفانه در حوزه موقوفات علمی و فرهنگی عقب مانده‌ایم و نباید نسبت به مسئله وقف در حوزه کتاب و دانش غفلت کنیم.
وی اضافه کرد: مسئله وقف در حوزه کتاب، علم و فرهنگ را نباید مسئله کوچکی دانست. بی‌توجهی نسبت به امور خیر با نیت پیشبرد فعالیت‌های علمی و فرهنگی باعث متضرر شدن جامعه خواهد شد و موقوفات باید به‌ سوی حوزه‌های علمی، فرهنگی و اجتماعی نیز سوق پیدا کند.
حجت ‌الاسلام‌ و المسلمین مروی در ادامه گفت: باید در کشور مراکز علمی و آموزشی بزرگی وجود داشته باشند که بر مبنای وقف اداره شوند، دستگاه امام رضا(ع) باید مراکز علمی و فرهنگی متعدد با موقوفات خاص داشته باشد تا به رشد و تعالی فرهنگ دینی مردم کمک کنند.
وی افزود: باید در اطراف حرم مطهر بزرگ‌ترین، زیباترین و مدرن‌ترین نمایشگاه عرضه کتاب را داشته باشیم که متأسفانه هم‌اکنون فاقد آن هستیم، البته زحمات گذشتگان را ارج می‌نهیم و سر تعظیم و تکریم در برابر تلاش‌های آن‌ها فرود می‌آوریم.

 تولیت آستان قدس رضوی با تأکید بر اینکه زیارت بارگاه رضوی باید منجر به ارتقای فرهنگ و معرفت دینی زائران شود، تصریح کرد: مهمانسرای بزرگ و چندین چایخانه در صحن‌های مطهر احداث کرده‌ایم اما پیش از همه این‌ها باید مرکز عرضه کتاب داشته باشیم، مراکزی که هم‌اکنون موجود هستند، هیچ‌کدام مورد رضایت بنده نیستند.

وی گفت: از تمام افرادی که در حوزه نشر کشور فعال و از ذوق، سلیقه و ابتکار برخوردار هستند، برای همفکری دعوت می‌کنم و مؤسسه به نشر موظف به شناسایی و دعوت از این افراد است، تا بتوانیم بهترین مرکز، نشر و توزیع کتاب را در اطراف حرم مطهر عالم آل محمد(ص) داشته باشیم.

 حجت‌ الاسلام ‌و المسلمین مروی در ادامه به سرانه پایین مطالعه در کشور اشاره و گرایش مردم به مطالعه را موجب رشد و حیات فرهنگی و اجتماعی جامعه دانست و افزود: مطالعه جایگاه مناسبی در جامعه ما ندارد و این امر با توجه به سابقه و پیشینه علمی و فرهنگی مسلمانان جای تأسف دارد، باید تلاش شود تا مردم به مطالعه ترغیب و عادت کنند و دستگاه حضرت رضا(ع) باید در این حوزه پیشگام باشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود بر ضرورت جمع‌آوری نسخ خطی به‌عنوان تراث شیعه اشاره و خاطر نشان کرد: کتاب‌های خطی فراوانی وجود دارند که گنج بزرگی از میراث اسلامی و شیعی هستند، این کتاب‌های خطی در واقع اسناد مهم فرهنگ و تاریخ اسلام و شیعه هستند؛ گردآوری، نگهبانی و شناساندن این نسخ خطی به‌عنوان منابع اصلی و معتبر فرهنگ، تمدن و اعتقادات اسلامی و شیعی و جلوگیری از خروج این ذخایر نفیس و ارزشمند از کشور ضروری است.

تولیت آستان قدس رضوی با بیان اینکه بر اساس اطلاعاتی صهیونیست ‌ها با اهداف پلید و با سرمایه‌گذاری کلان به دنبال خرید کتب خطی و آثار فرهنگی از ایران و کشورهای اسلامی هستند، گفت: کتب خطی فراوانی وجود دارد که باید حفظ و جمع‌آوری شوند؛ برماست که این آثار گران‌قدر را که سرمایه‌های اعتقادی و فرهنگی جامعه اسلامی هستند، جمع‌آوری و از نیستی و نابودی محفوظ داریم، اما خریداری آن‌ها به سبب قیمت‌های بسیار بالا به‌تنهایی از عهده آستان قدس رضوی خارج بوده و در این حوزه نیازمند وقف هستیم.
وی به گنجینه مخطوطات و نسخ خطی کتابخانه آستان قدس رضوی اشاره و با بیان اینکه ارزش معنوی، تمدنی و فرهنگی کتب خطی غیرقابل قیمت‌گذاری است، تصریح کرد: وقف برای حفظ تراث اسلام و شیعه بزرگ‌ترین کار فرهنگی و از بهترین انواع وقف است.
حجت‌الاسلام‌ و المسلمین مروی در بخش پایانی سخنان خود به اهمیت وقف برای تأسیس دانشگاه و تربیت دانشمندان اشاره کرد و افزود: بسیاری از استعدادهای برتر و درخشان در دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه به دلیل مشکلات روزمره زندگی در کار غرق می‌شوند و فرصتی برای مطالعه و تحقیق پیدا نمی‌کنند، اگر موقوفاتی برای پشتیبانی از این استعدادها وجود داشته باشد که این افراد شناسایی و از نظر معیشتی حمایت شوند تا با فراغت فکری وقت خود را صرف مطالعه و پژوهش کنند، اتفاقات مبارکی در عرصه علم کشور رقم خواهد خورد.

در ادامه حجت الاسلام و المسلمین سیدجلال حسینی، رئیس سازمان کتابخانه ها موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی  ضمن تبریک ایام هفته کتاب به کتابداران، برخی از دستاوردهای این سازمان را تشریح کرد و گفت: کتابخانه‌های آستان قدس از روزمرگی خارج شده و نقشه راه مدونی را برای قدم نهادن در تحقق توصیه‌های مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب ترسیم کرده‌ایم.

وی توسعه کتابخانه‌ها را یک اصل راهبردی عنوان کرد و افتتاح پنجاه و هفتمین کتابخانه وابسته به آستان قدس رضوی در یکی از مناطق کم‌برخوردار مشهد را تازه‌ترین اقدام انجام شده در این حوزه برشمرد.

حسینی همچنین بر رویکرد تحولی کتابخانه‌های آستان قدس رضوی برای تبدیل شدن به یکی از معتبرترین پایگاه‌های استنادی در کشور و منطقه اشاره کرد و این مهم را با وجود نیروهایی متعهد و کارآمد در کنار منابع غنی مجتمع شده در این سازمان قابل تحقق دانست.

وی همچنین به راه‌اندازی ۲۰ دفتر مشاوره در کتابخانه‌های وابسته به آستان قدس رضوی اشاره کرد و این فرایند را گامی در راستای تبدیل شدن کتابخانه‌ها به مراکز کتاب‌درمانی عنوان کرد که می‌تواند بسیاری از مسائل در هم تنیده را حل و فصل کند.

رئیس سازمان کتابخانه ها موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی  در ادامه گفت: تمامی این رویکردها در کتابخانه‌های آستان قدس رضوی با همراهی واقفان انجام شده و در کنار آن‌ها، خادمیاران کتاب نیز نقش به سزایی در توسعه فرهنگ کتاب‌خوانی دارند.

در ادامه حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر سبزیان، مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی ضمن تبریک ایام هفته کتاب، کتابخوانی و کتابدار گفت: امروز کتابخانه های عمومی به عنوان فرهنگسراهای اجتمای و پایگاه های فرهنگی در حال فعالیت هستند و ماموریت جدید آنها در حوزه ارائه خدمات اجتماعی است. هر آنچه که نیاز اطلاعاتی و دانشی مورد نیاز عموم مردم باشد قطعا توسط کتابداران پاسخ داده می شود.

وی افزود: در خراسان رضوی ۲۲۲ باب کتابخانه عمومی نهادی و مشارکتی با بالغ بر ۴۰۰ نفر کتابدار زیر نظر نهاد کتابخانه های عمومی کشور در حال ارائه خدمات کتابخانه ای به مردم هستند.

مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی با اشاره به شتاب ویژه در مسیر افزایش فضاهای کتابخانه ای، گفت: به همت همکارانمان در مجموعه کتابخانه های عمومی استان از سال ۱۳۹۷ تا آغاز سال ۱۴۰۰، ۳۸ باب کتابخانه عمومی نهادی و مشارکتی به مجموعه کتابخانه های عمومی استان اضافه شده که شاخص ترین آنها کتابخانه مرکزی امام خمینی(قدس سره) مشهد مقدس است که به عنوان بزرگترین کتابخانه عمومی کشور با ارائه بیش از ۴۰ خدمت نوین کتابخانه ای در حال فعالیت است.

وی با بیان اینکه اداره کل کتابخانه های عمومی استان در چهار شاخص کتابخانه ای عضویت، امانت کتاب، منابع و احداث ساختمان رشد چشمگیری داشته است، افزود: هدف اداره کل کتابخانه های عمومی صرفا افزایش فضاهای کتابخانه ای نیست بلکه اولویت ما ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی بر اساس بیانیه ۱۲ گانه مورد تایید و تاکید مقام معظم رهبری (مدظله العالی) است.

حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر سبزیان، با اشاره به آغاز بیست و نهمین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران از برگزاری ۱۴۰۰ رویداد کتاب محور در کتابخانه های عمومی استان به همت کتابداران کتابخانه های عمومی استان خبر داد.

وی با بیان اینکه در ایام کرونا علیرغم تمام محدودیتها فعالیتهای فرهنگی کتابخانه های عمومی همچنان ادامه داشته است، گفت: کتابداران مجموعه کتابخانه های عمومی از تهدید کرونا یک فرصت ساخته و با بهره گیری از ظرفیت فضای مجازی بالغ بر ۷۸۰۰ رویداد کتاب محور را خلق کردند.

حجت الاسلام علی اکبر سبزیان ضمن تشکر ویژه از رئیس سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد و رئیس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی و همچنین مدیرعامل انتشارات به نشر، افزود: مجموعه کتابخانه های عمومی ارتباط بسیار نزدیکی با سازمان آستان قدس رضوی دارند و سند آن انعقاد سه تفاهم نامه همکاری است.

مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی حال کتابخوانی جامعه را خوب دانست و گفت: علیرغم همه محدودیتها و مشکلات، مردم علاقمند به کتاب هستند و شاهد بر حق این گفته آمار خرید و امانت کتاب و حضور در برنامه های فرهنگی کتاب محور اجرا شده توسط کتابخانه های عمومی است. نکته قابل توجه در برگزاری این رویدادها دو اتفاق مبارک و مهم اعم از کاهش آسیبهای اجتماعی و افزایش امید، نشاط و رضایمندی در مردم است.

وی در پایان حاصل تمام تلاش های مجموعه کتابخانه های عمومی را در راستای تبیین، تبلیغ و ترویج محاسن کلام ائمه اطهار(ع) خواند.

گفتنی است، در حاشیه این مراسم از ۲۶ عنوان کتاب صوتی در موضوعات مختلف که با مشارکت مدیریت رسانه‌های صوتی و تصویری آستان قدس رضوی تولید شده است، رونمایی شد. تولید این مجموعه با ۱۰ عنوان کتاب از آثار فاخر به‌ نشر با محوریت زندگانی امام رضا(ع) آغاز شد. در ادامه این طرح، ۱۶ عنوان کتاب‌ در حوزه‌های دفاع مقدس و ادبیات پایداری، ادبیات دینی و نوجوان به این مجموعه افزوده شد. این مجموعه کتاب صوتی در قالب بسته و سی‌دی از آثاری همچون «اوسنه گوهرشاد»، «آبی‌ها»، «باران دوشنبه»، «نشانه‌ها»، «صبح روز عید»، «راز آن بوی شگفت»، «ماه غریب من»، «آب و زنجیر»، «قصه‌های قشنگ ایرانی»، «آخرین مهاجر»، «آن روی زیبا»، «تا ابد با تو می‌مانم» و...،  تولید و روانه بازار شده است.

در پایان این مراسم آقایان دکتر مرتضی کرباسی، خیر حوزه کتاب و عضو برتر انجمن کتابخانه های عمومی استان خراسان رضوی، دکتر وحیدی مهرجردی واقف مجتمع فرهنگی و کتابخانه میبد یزد، حجت الاسلام و المسلمین شاکر اردکانی واقف کتاب، مریم عرفانیان نوروززاده مؤلف ۵۷ عنوان کتاب دفاع مقدس و خادمیار کتاب، محمدرضا آقایی پاکبانی که ۱۲ هزار جلد کتاب را مطالعه کرده است، دکتر محمدمهدی رکنی چهره برجسته علمی، حجت الاسلام علی شاملو مدیر موسسه فرهنگی کتاب‌رسان، نماینده انتشارات امام و نماینده انتشارات مقدم، با حضور تولیت آستان قدی رضوی مورد تقدیر قرار گرفتند.