به گزارش روابط عمومی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، کتابخانه عمومی خیّرساز مهندس سیدافضل موسوی روز پنجشنبه بیست و پنجم شهریور طی مراسمی با حضور آیتالله خاتمی نماینده ولیفقیه در استان و امام جمعه زنجان، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس هیأت امنای کتابخانههای عمومی کشور، علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، اسدالله درویشامیری استاندار زنجان، سیدافضل موسوی رئیس هیأت مدیره انجمن خیرین کتابخانهساز زنجان، محمد الهیاری فومنی معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد، هوتن والینژاد مدیرکل عمرانی نهاد، محمدهادی ناصریطاهری مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل نهاد، امیرعلی نیکبخش مدیرکل کتابخانههای عمومی زنجان و جمعی از مسئولین استانی در گلشهر کاظمیه زنجان افتتاح و به بهرهبرداری رسید.
لزوم انتقال میراث گذشتگان به نسل آینده
آیتالله خاتمی نماینده ولیفقیه در استان و امام جمعه زنجان نیز در این مراسم با اشاره به اینکه همه ساله در جمع خیرین حوزه کتاب حضور یافته و با آنان گفتگو میکنم، اظهار داشت: زنجان دیار دیرین عالمان، حکیمان، ادبیان، رجال سیاسی و مراجع بزرگ تقلید بوده و به عنوان پایتخت شور و شعور حسینی و غواصان دریادل شناخته میشود. تقدیم 3 هزار شهید برای پاسداری از انقلاب در این استان نشان دهنده حضور فعال مردم زنجان در صحنههای مختلف انقلاب اسلامی است.
وی در ادامه عنوان کرد: رشد، توسعه تمدن و بالندگی جامعه در سایه علم و مطالعه است؛ به همین سبب حفظ میراث گذشتگان که امروز به دست ما رسیده، وظیفهای مهم است و ما باید چون گذشتگان این میراث را به به نسل آینده منتقل کنیم.
توسعه و گسترش زنجان در زمینههای مختلف با همدلی میان شخصیتهای اجرایی در این استان
علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس هیأت امنای کتابخانههای عمومی کشور در این مراسم اظهار داشت: وحی در زمان پیامبر کاتبانی داشته است و بعدها نیز به صورت مکتوب جمعآوری شده است؛ از اینرو امروز روایات و آثار ارزشمندی از اهل بیت(ع) به عنوان گنجینهای بزرگ در اختیارمان است و این نشان دهنده توجهی است که در اسلام به مسئله کتاب وجود داشته است.
جنتی با اشاره به بیاناتی از رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه "کتاب خوب یکی از ابزارهای کمال بشری و دروازهای به سوی جهان گسترده دانش و معرفت است" بیان کرد: افتخار میکنیم از آغاز اسلام تا به امروز کتابخانههای بزرگی در کشورمان شکل گرفته و کاتبان و نویسندگان علم و دانش را در اختیار دیگران قرار دادهاند.
وی ادامه داد: امروز آثار فرهنگی ما نه تنها در ایران بلکه در سایر کشورها نیز وجود دارند؛ به عنوان مثال اگر به کشور هند سفر کنیم، صدها هزار جلد کتاب به زبان فارسی در نقاط مختلف این کشور موجود است که اتفاقاً آثار با ارزشی نیز محسوب میشوند.
رئیس هیأت امنای کتابخانههای عمومی کشور در ادامه افزود: خیرین در کنار همه فعالیتها از جمله مدرسهسازی و ... به کتابخانهسازی نیز اهتمام دارند ، بطوریکه بیشتر کتابخانههای فعال حاصل تلاش همین افراد خیر بوده است.
جنتی در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به سابقه تاریخی استان زنجان، تصریح کرد: زنجان عالمخیز است و همواره در دورانهای مختلف عالمان به نامی را داشته است. در این استان همواره مشاهیر جمعیت بالایی را به خود اختصاص دادهاند؛ از جمله فقیهان، عارفان و عالمان، ادیبان، و هنرمندانی که همچون ستارگانی درخشان از این خطه در آسمان علم و ادب و فرهنگ کشور میدرخشند.
وی اضافه کرد: عالمان برجستهای از این خطه برخاستهاند و مراجع بزرگی چون آیتالله شبیری زنجانی که مایه افتخار جهان اسلام هستند؛ از اینرو انتظار میرود در حوزه کتاب، کتابخانه و انتقال علم و دانش تلاش ویژهای صورت گیرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به فعالیتهای نهاد کتابخانههای عمومی، یکی از فعالیتهای خوب در کنار توسعه کتابخانهها را برنامههای ترویجی مناسب دانست و با اشاره به اجرای موفق نشستهای کتابخوان گفت: یکی از نکات مهمی که همواره باید به یاد داشته باشیم این است که میبایست افراد علاقهمند به کتابخوانی را به سمت مطالعه مناسب هدایت کنیم؛ در واقع باید افراد هدایت شوند تا در حوزههای مختلف بدانند مطالعه چه کتابی برایشان مفید است.
جنتی در پایان با اشاره به سفرهایش به زنجان، یکی از امتیازات برجسته این استان را که در کشور بینظیر و یا کمنظیر است، همدلی، همآوایی و هماهنگی میان شخصیتهای اجرایی در این استان عنوان کرد و گفت: این اتفاق مهم منجر به توسعه و گسترش استان زنجان در زمینههای مختلف میشود.
اجرای 83 پروژه احداث کتابخانه عمومی در سراسر کشور از از سال 92 تاکنون
علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور نیز در این مراسم با بیان اینکه طبق آمار منتشر شده، در یکی از کشورهای اروپایی طی شش سال، حدود 350 کتابخانه تعطیل شده است. اما در کشور ما از سال 92 تاکنون، 83 مورد اتمام پروژه کتابخانهسازی رخ داده که از این تعداد 66 باب به بهرهبرداری رسیده و 17 باب نیز در مرحله تکمیل تجهیزات قرار دارند.
مختارپور با بیان اینکه از سال 92 تاکنون حق انتفاع 166 باب کتابخانه به نهاد کتابخانههای عمومی کشور واگذار شده است، ادامه داد: از چند ماه گذشته گروه دیگری از خیرین پیشنهاد تکمیل 35 کتابخانه را دادهاند و هماکنون نیز پس از طی مراحل مختلف مقرر شده تا 26 کتابخانه را تکمیل کنند و 9 کتابخانه نیز تا زمان فرارسیدن "هفته گرامیداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار" تجهیز خواهد شد.
وی ادامه داد: با رایزنیهای صورت گرفته با ستاد اجرایی فرمان امام(ره) نیز، 47 مورد از 52 پروژه کتابخانه ای با اولویت مناطق محروم به اتمام میرسد و همچنین 5پروژه نیز مربوط به احداث کتابخانه با اولویت مناطق محروم خواهد بود. این اقدامات که ظرف چند سال گذشته انجام شده با توجه به کمبود بودجه و اعتبارات از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور با اشاره به اینکه گسترش کتابخوانی در کشور مختص به نهاد کتابخانهها نمیشود، افزود: فرهنگ کتابخوانی مقوله مهمی است که نیازمند بازنگری در سیاستهای دستگاه هایی چون آموزش و پرورش در توجه به پژوهش و کتابخوانی از سالهای اولیه دبستان؛ تبلیغات گسترده، شبکههای توزیع و نیازمند طرحهای فرهنگی مناسب است.
مختارپور با اشاره به اینکه در کشور دستگاههای مختلفی به کتابخانهسازی و کتابخانهداری اشتغال دارند، خاطرنشان کرد: اگر چه کتابخانههای عمومی به معنی مرسوم در نهاد کتابخانههای عمومی فعالیت میکنند اما دستگاهها، وزارتخانههای مختلف، کانونهای دولتی و غیردولتی و ... در گسترش کتابخوانی نقش دارند. از حدود 2 سال گذشته نیز متصدیان کتابخانههای بزرگ کشور در مجمعی به نام مجمع کتابخانههای بزرگ کشور (مکتب) گرد هم آمدهاند که تهیه آمار تجمیعی جامعی در خصوص وضعیت کتابخانههای کشور، یکی از کارهای مهمی میباشد که در این مجمع تاکنون صورت پذیرفته است.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور همچنین گفت: 15 نهاد عمومی، دولتی و خصوصی از جمله کتابخانه ملی، کتابخانه ملک،کتابخانه آستان قدس رضوی،کانون فرهنگی و هنری مساجد، کتابخانه حضرت آیت الله مرعشی نجفی،کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران،کتابخانه مجلس شورای اسلامی،کتابخانه های سازمان عقیدتی سیاسی ارتش جمهوری اسلامی ایران، کتابخانه های مدارس کشور،حوزه های علمیه و کتابخانه های دانشگاه آزاد اسلامی؛ در زمینه کتاب فعالیت دارند و طبق آمارها بیش از 87 هزار و 702، کتابخانه در کشور فعال هستند. در این کتابخانهها 206 میلیون و 400 هزار و هشتاد و نه کتاب و 23 میلیون منابع غیرکتابی وجود دارد. ضمن اینکه 12 میلیون و 761 هزار و 259 نفر عضو این کتابخانهها هستند. از سویی 429 هزار صندلی در این کتابخانهها مستقر و 15 میلیون مترمربع نیز زیربنای این کتابخانهها تخمین زده شده که همه اینها نشان میدهد علیرغم محدودیتها، از طرف ارگانها و ادارات مختلف به بحث کتابخوانی اهمیت ویژهای داده میشود.
تمجید از خیرین به خاطر تأثیرگذاری در پیشرفت کشور
اسدالله درویشامیری استاندار زنجان نیز در این مراسم با بیان اینکه در استان زنجان تعامل، همدلی و همراهی در میان مردم و مسئولان موج میزند، اظهار داشت: فضای این استان بسیار مساعد و ایدهآل برای فعالیتهای فرهنگی و هنری است.
درویشامیری همچنین با اشاره به اینکه بنیاد فرهنگی دکتر مصلینژاد یکی از بنیادهای غیرتجاری است، یادآور شد: در کشور ما، بنیادها غالباً ماهیتی تجاری و اقتصادی دارند اما این بنیاد مقاصد غیرسیاسی و غیرتجاری دارد و با اهداف آموزشی و فرهنگی فعالیت میکند.
وی با تمجید از اقدام بنیاد مصلی نژاد در تأسیس این کتابخانه گفت: این گونه اقدامات به مثابه یک یادگاری برای کتاب خواهد بود. خیران کتابخانه ساز برای اعتلای فرهنکمیبینیم بر نفس پا گذاشته و اموال خود را وقف پیشرفت کشور میکنند.
تقدیر از خیرین کتابخانهساز باعث تشویق سایر خیرین میشود
مهندس سیدافضل موسوی رئیس هیأت مدیره انجمن خیرین کتابخانهساز زنجان نیز در بخشی از این مراسم با اشاره به اینکه کتابخانه عمومی خیّرساز مهندس سیدافضل موسوی با هزینه بنیاد فرهنگی مصلینژاد ساخته شده است، گفت: این کتابخانه یک بنای عادی نیست و امیدواریم این افتتاح باعث تشویق سایر خیرین شود تا کشور با سرعت بیشتری در این مسیر گام بردارد و در نهایت مردم و جوانان از فضاهای مناسب و استاندارد برای مطالعه، تحقیق و بررسی بهرهمند شوند.
احداث بیش از 6 هزار مترمربع کتابخانه توسط خیرین کتابخانهساز در زنجان
امیرعلی نیکبخش مدیرکل کتابخانههای عمومی زنجان نیز با بیان اینکه کتابخانه عمومی خیرساز مهندس سیدافضل موسوی هفتمین کتابخانه خیری این استان محسوب میشود، گفت: بیش از 6 هزار و 200 مترمربع کتابخانه خیرساز برای استان توسط خیرین احداث شده است.
در پایان این مراسم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، استاندار زنجان و دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور با همراهی جمعی از مسئولان حاضر در این آیین افتتاح، از بخشهای مختلف کتابخانه عمومی خیّرساز مهندس سیدافضل موسوی بازدید کردند. تجلیل و اهدای لوح تقدیر از خیرین و افرادی که به نحوی در ساخت، راهاندازی و تجهیز این کتابخانه همکاری داشتهاند، تجلیل از خانواده شهید مدافع حرم شهید داوود مرادخانی، صدور کارت عضویت نمادین این کتابخانه برای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، امام جمعه و استاندار زنجان، دکتر مصلینژاد، مهندس موسوی و همچنین خانواده شهید مرادخانی از دیگر بخشهای این مراسم بود.
کتابخانه عمومی مهندس سیدافضل موسوی به صورت خیّرساز توسط بنیاد فرهنگی مصلینژاد احداث شده است. بنیاد فرهنگی مصلّینژاد بنیادی غیرتجاری است که با مقاصد غیرسیاسی و با اهداف انجام امور آموزشی و فرهنگی به صورت عامالمنفعه در تابستان سال ١٣٧٥ به همت دکتر عبّاس مصلّینژاد تأسیس شده است.