مهدی حسینیمقدم، کتابدار کتابخانه تخصصی کودک یار مهربان شهرستان طبس (استان خراسانجنوبی) و یکی از منتخبین در بخش کتابخانه نهادی برگزیده در گفتگو با پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، با اشاره به تلاشهایش برای راهاندازی کتابخانهای تخصصی برای کودکان گفت: ماجرای راهاندازی کتابخانه یار مهربان و پیوستن من به آن، به اوایل دهه ۹۰ باز میگردد.
وی اضافه کرد: پس از فعالیت مستمر من برای کار در حوزه کودک و متقاعد شدن مدیرکل وقتِ کتابخانههای عمومی خراسانجنوبی بر تمایل کاری و اشتیاقم در این حوزه، با انتقالم از شهر دیهوک و حضورم در طبس موافق شد.
کتابدار کتابخانه یار مهربان در ادامه افزود: انجمن کتابخانههای عمومی و اداره کتابخانههای عمومی شهرستان طبس در راهاندازی کتابخانه یار مهربان نهایت همکاری را با من داشتند و دستآخر، تلاشها و همراهی آنها (از سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۸) بود که منجر به افتتاح این کتابخانه با زیربنایی به وسعت ۱۳۰ مترمربع شد. ادارهکل کتابخانههای عمومی خراسانجنوبی چه در گذشته و چه در حالحاضر همواره پشتیبان این کتابخانه بوده؛ و انتخاب به عنوان کتابخانه برگزیده نیز در واقع نتیجه تمام این همدلیهای گسترده بوده است.
این کتابدار با اشاره به وقفه کرونا در شروع به کار این کتابخانه یادآور شد: پس از افتتاح این کتابخانه در سال ۱۳۹۸، به دلیل همهگیری کرونا و تعطیلی کتابخانهها عملاً برای فعالیت به صورت گسترده محدودیتهایی داشتیم اما از مهرماه ۱۴۰۰ و همزمان با بازگشایی دوباره کتابخانهها تلاش فراوانی خواهیم کرد تا در حد بضاعتمان خدمت رسانی پرانگیزه برای کودکان باشیم.
حسینیمقدم در بخش دیگری از این گفتگو با اشاره به ویژگیها کتابخانه یار مهربان خاطرنشان کرد: تمام کودکان و نوجوانان تا ۱۸ سال میتوانند به عضویت این کتابخانه درآیند و از خدمات آن بهرهمند شوند. اعضاء در کتابخانه کاملاً آزادی عمل دارند و میتوانند خودشان فعالیت فرهنگی موردعلاقهشان را انتخاب و به آن مشغول شوند.
وی همچنین اضافه کرد: یکی از اقدامات ویژه کتابخانه یار مهربان، ثبت ورود و خروج اعضاء است؛ با این روش میتوانیم از یک سو خانوادههای بچهها را از زمانبندی حضورشان در کتابخانه و از سوی دیگر دادن گزارش در خصوص نوع فعالیت روزانهشان مطلع سازیم.
این کتابدار با اشاره به برنامههای کتابخانه یار مهربان در ایام تعطیلی عنوان کرد: یکی از استفادههای ما در جریان همهگیری کرونا و تعطیلی کتابخانهها، طراحی و راهاندازی وبسایت www.yaremehrabanlib.ir بود. از طریق این تارنما، فهرستی از تمامی کتابهای کتابخانهمان را در اختیار اعضاء قرار دادهایم. آنها میتوانند با استفاده از امکانات این سایت ضمن دسترسی به فهرست کتابخانهها و نشریات موجود در کتابخانه، از فعالیتهای فرهنگی کتابخانه از قبیل: قصهگویی، معرفی کتاب، شعرخوانی و ... نیز بهرهمند شوند.
کتابدار کتابخانه یار مهربان با اشاره به اجرای طرحی با عنوان «امانت درب منزل» در طول دوران تعطیلی این کتابخانه بیان کرد: اعضای کتابخانه از طریق این طرح و با استفاده از وبسایتی که طراحی کرده بودم میتوانستند کتاب مدنظرشان را انتخاب و نام آن را پیامک و در نهایت درب منزلشان دریافتش کنند.
حسینیمقدم با تقدیر از نهاد به خاطر انتخاب کتابخانه یار مهربان به عنوان یکی از کتابخانههای برتر نهادی کشور در سال ۱۴۰۰ گفت: راستش خیلی به دنبال دریافت جایزه و تقدیر نیستم اما از اینکه توانستم از موقعیت حضور در مراسم گرامیداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار استفاده کرده و با شمار زیادی از مسئولان نهاد صحبت کنم و دغدغههایم را به آنها بگویم خوشحالم.
وی افزود: اهل شعار دادن نیستم اما باور دارم تمام کتابداران کشور توانمند و شایسته تقدیر هستند. نهاد میتواند به آنها اعتماد کند و آنها نیز میبایست پاسخ این اعتماد را به بهترین شکل بدهند. از نهاد بابت حمایت و توجه به حوزه کودک و نوجوان سپاسگزارم؛ همیشه قدردان و مدافع عملکرد نهاد بوده و خواهم بود. امیدوارم نهاد نیز نیازها و کمبود منابعِ کتابخانههای مناطق محروم و کمتر برخوردار را بیش از پیش مرتفع سازد.
حسینیمقدم در پایان با اشاره به بازگشایی دوباره کتابخانهها گفت: فقط میتوانم بگویم در بازگشایی دوباره کتابخانهمان شاهد استقبال کمنظیری هستم. شاید همین توصیف کوتاه به خوبی بیانگر حال و هوای کتابخانه تخصصی کودک یار مهربان در ماههای اخیر باشد.