به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی استان زنجان، مهناز نادری کتابدار کتابخانه بوعلی سینای روستای سنبلآباد در اقدامی کمنظیر بیش از ۸ سال است (از اردیبهشتماه ۱۳۹۲) که به صورت خودجوش و مسئولانه به یاری کودکان و نوجوانان روستای همسایه (روستای والایش) شتافته و عناوین مطالعاتی و موردنیاز علاقهمندان به کتابخوانی در این روستا را با استفاده از خودرویی شخصی به دست آنها میرساند.
نادری ماجرای تلاشهایش برای راهاندازی این کتابخانه سیار را اینگونه شرح میدهد: خوشبختانه با فعالیت کتابخانه عمومی بوعلیسینا در روستای سنبلآباد موفق شدهایم بخش قابلتوجهی از نیازهای فرهنگی اعضای این منطقه را تأمین کنیم. اما روستای والایش به عنوان یکی از مناطق همجوار ما به دلیل دشواریهای مسیری و محدودیتهای بودجهای مدتهاست که از کمبود کتابخانه رنج میبرد.
وی همچنین اضافه کرد: کتابخانه بوعلیسینا با در اختیار داشتن بیش از ۱۴هزار جلد کتاب، خوشبختانه شرایط بسامانی برای ارائه خدمات فرهنگی به مردم این منطقه که جمعیتی کمتر از هشتصد نفر هستند را دارد. دقیقاً به خاطر همین برخورداری بود که فکر کردم میتوانیم استفاده بیشتری از این ظرفیت کنیم.
یکی از مهمترین همراهیها در کلید زدن ابتکار این کتابدار، همکاری یک فرد دلسوز در روستای والایش بود؛ اتفاقی که نادری آن را اینچنین شرح میدهد: با کمک آقای محمود نادری مدیر مدرسه روستای والایش تصمیم گرفتیم با استفاده از خودروی شخصی، کتابخانهای سیار راهاندازی کرده و شماری از کتابهای کتابخانه روستای سنبلآباد را با بچههای روستای والایش به اشتراک بگذاریم.
کتابدار کتابخانه عمومی بوعلیسینا با اشاره به شیوه رساندن کتاب به کودکان و نوجوانان علاقهمند به مطالعه در مدرسه روستای والایش، بیان داشت: روستاهای زیادی در اطراف سنبلآباد داریم اما والایش تنها روستایی است که علیرغم فاصله ۱۵ دقیقهای با ما، اصطلاحاً بد مسیر است و امکانات بسیار اندکی نیز برای رفت و آمد به آنجا وجود دارد. با این حال تلاش کردهایم در مناسبتهای مختلف، عناوین مورد نیاز دانشآموزان را دستهبندی کرده و با خودروی مدیر مدرسه به دست آنها برسانیم.
وی همچنین اضافه کرد: چند نماینده برای تعویض کتابها مشخص شده تا کار به سرعت انجام شود. در هر مراجعه نیز کتابهای موردنظر دانشآموزان احصاء شده و در مراجعه بعدی در اختیار آنها قرار داده میشود.
امانت کتاب به بچههای مدرسه روستای والایش تنها تلاش فرهنگی کتابخانه سیارِ راهاندازی شده به دست کتابدار کتابخانه بوعلی سینا و مدیر مدرسه والایش نیست. نادری اجرای برنامههای فرهنگی برای کودکان و نوجوانان این روستا را اینچنین شرح میدهد: علاوه بر امانتدهی کتاب، برنامههای دیگری از قبیل برگزاری نشستهای کتابخوان، معرفی کتاب، مسابقه نقاشی، مسابقات اینترنتی کتابخوانی هم برای بچهها برگزار میکنیم. اجرای چنین برنامههایی از قضا موجب علاقهمندی بیشتر دانشآموزان به مطالعه و بیشتر شدن تعداد اعضای کتابخانه شده است. استقبال اهالی و دانشآموزان از این کتابخانه سیار موجب شده علیرغم اینکه قرار بر پیشبرد این پروژه برای مدت یکسال بود، کار همچنان استمرار داشته باشد؛ بطوریکه حتی در روزهای همهگیری کرونا نیز خدمترسانی را متوقف نکردیم.
«والایش» یکی از روستاهای کمبرخوردار سلطانیهی شهرستان ابهر در غربِ استان زنجان است. جمعیت روستای والایش دو برابر روستای سنبلآباد است و تعداد دانشآموزان آن نیز با احتساب بچههای مقطع پیشدبستانی به حدود ۱۶۰ نفر میرسد. این کتابدار تلاشگر در بخش پایانی این گفتگو یادآور میشود که عضوگیری کتابخانه از میان دانشآموزان روستای والایش به صورت رایگان و بدون دریافت هیچگونه هزینهای انجام شده؛ ضمن آنکه شمار قابلتوجهی از مادران دانشآموزان نیز برای به عضویت کتابخانه درآمدهاند.