لیلا خادمیان کتابدار کتابخانه عمومی فرصت شیرازی شهرستان شیراز (استان فارس) در گفتگو با پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور با اشاره به بازدید دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور از کتابخانه فرصت شیرازی تصریح کرد: حضور آقای رمضانی نهتنها برای من که برای اعضاء نیز بسیار خوشحال کننده بود. بازدید دبیرکل نهاد از کتابخانه ما آشکارا باعث افزایش اشتیاق اعضاء شد؛ آنها به وضوح دریافتند که به کتابخانهشان توجه و به نیازهای آنها اهمیت داده میشود و همتی بلند برای رفع مشکلات وجود دارد.
وی با یادآوری قولهای دبیرکل نهاد پس از بازدید از این کتابخانه، بیان داشت: پس از حضور آقای رمضانی در کتابخانه و مواجهه با تعداد زیاد اعضای کودک و نوجوان و آگاهی از برخی کمبودها در بخش منابع، ایشان بر تأمین نیازمندیها و منابع موردنیاز اعضای کتابخانه قول مساعد داد.
این کتابدار در پایان با اشاره به واکنش اعضاء به حضور مهدی رمضانی در کتابخانه فرصت شیرازی گفت: حضور دلسوزانه و متعهدانه دبیرکل نهاد در کتابخانه و صحبت مستقیم با برخی از اعضاء و دادن قول مساعد برای تأمین منابع بیشتر، به خصوص در حوزه کودک و نوجوان باعث ذوقزدگی و خوشحالی زایدالوصف اعضا شد به طوری که به محض رفتن ایشان، از من در خصوص زمان رسیدن منابع جدید پرسش میکردند.
وی با اشاره به آغاز فعالیتهایش در این کتابخانه به عنوان کتابدار عنوان کرد: هرچند پیوستنم به کتابخانه فرصت شیرازی در تیرماه ۱۴۰۰ مصادف بود با همهگیری کرونا و تعطیلی کتابخانهها اما با گذشت زمانی نهچندان طولانی و باز شدن دوباره این مرکز فرهنگی، تصمیم گرفتم با ابداع برنامهای، این بازگشایی را به اطلاع ساکنین محله نیز برسانم. اجرای برنامه «پیادهروی با کتاب» بهترین شیوهای بود که در آن به کمک شماری از اعضاء در محله و پارک نزدیک به کتابخانه موفق شدیم بازگشایی این مرکز فرهنگی را به این اطلاع ساکنین محله برسانیم. ما در این طرح نهتنها به آگاهسازی در خصوص آغاز دوباره فعالیتهای کتابخانه پرداختیم، بلکه تلاش کردیم کتابخانه و فعالیتهای آن را به همه معرفی کنیم و زمینهساز بازگشت اعضای قدیمی و پیوستن اعضای جدید به آن شویم.
خادمیان با اشاره به شیوه فعالیت کتابخانه فرصت شیرازی و مختصات فرهنگی ساکنین محله اطراف آن یادآور شد: کتابخانه ما به صورت تک شیفت فعالیت میکند که در سه روز اول هفته از شیفت ظهر و در سه روز دوم هفته از صبح باز و آماده خدمترسانی به اعضاء و سایر علاقهمندان است. کتابخانه در منطقهای متوسط رو به پایین (از حیث ملاحظات اقتصادی) قرار دارد و همین باعث شده تا به خوبی بتواند محدودیتهای خانوادهها در استفاده از فضاها و آموزشهای فرهنگی را رفع کرده و پاسخگوی نیازهای آنها در این خصوص باشد.
این کتابدار با تأکید بر تأثیر و کمک طرح «مأموریت کتابخانه من» به آشنایی با جامعه خدمتپذیر پیرامون کتابخانه و نیازهای آنها بیان داشت: حضورم در کتابخانه فرصت شیرازی با پیوستنم به طرح «مأموریت کتابخانه من» مصادف شد. پس از همراه شدن با این طرح، رفتهرفته موفق به شناسایی مختصات محدوده خدماتی کتابخانه و جمعیت خدمتپذیر آن شدم؛ راهی که در آشنایی و احاطهام به نیازهای کتابخانه و اعضاء به شدت موثر و کاربردی بود.
وی همچنین اضافه کرد: قدم بعدی تعیین مأموریت برای کتابخانه فرصت شیرازی بود. به کمک همین طرح بود که گروههای سنی مختلف در کتابخانه را تفکیک و با در نظر گرفتن نیازمندیها آنها برنامههایی متناسب با آنها را طرحریزی و اجرا کردیم که «پرواز با کتاب» یکی از مهمترین آنها بود.
خادمیان با تأکید بر کتابمحور بودن برنامههای فرهنگی این کتابخانه، خاطرنشان کرد: برنامههای کتابخانه در فصل جدید فعالیتهایش را در گروههای چهارگانهیِ خردسالان، کودکان، نوجوانان و بانوان پیریزی کردیم. کلاسهای کتابخوانی، قصهگوییِ عروسکی و خلاقیت برای گروه سنی خردسال، کلاسهای آموزش نویسندگی، انشاء نویسی، آموزش زبان، زیبانویسی، قصهگویی، کاردستی و نقاشی برای گروه سنی کودک، آموزش اوریگامی و جمعخوانی با استفاده از کتابهای داستانی و ضربالمثلهای فارسی برای نوجوانان و کلاسهای نمددوزی، آموزش خیاطی و گلدوزی نیز مخصوص ماداران و بانوان اختصاص یافت و تلاش کردیم تمامی این برنامهها را با تکیه و تمرکز بر کتاب پیش ببریم.
کتابدار کتابخانه عمومی فرصت شیرازی با اشاره به اهمیت اجرای فعالیتهای فرهنگی در این کتابخانه با توجه به مقتضیات محلههای اطراف آن، بیان داشت: چند وقت پس از آمدنم به این کتابخانه از طریق شماری از اعضاء متوجه شدم که وجود برخی از محدودیتها و محرومیتها فضایی را فراهم ساخته که کودکان و نوجوانان این منطقه را در معرض خطر بزههای اجتماعی قرار داده است. به همین خاطر سعی کردیم تا با شناسایی هرچه بیشتر کودکان و نوجوانِ این محله، ضمن طراحی برنامههایی ویژه برای آنها، کلاسهایی را به صورت منظم و هفتگی برای آنها در کتابخانه برگزار کنیم.
وی با اشاره به یکی دیگر از محلات مجاور این کتابخانه گفت: تقریباً به فاصله نیم ساعت از کتابخانه، محلهای محروم و فاقد کتابخانه، پارک و حتی مسجد وجود دارد که به صورت مستمر به آنجا رفته و برای کودکان، نوجوانان و مادران آنها برنامههای متنوع فرهنگی از جمله قصهگویی، جمعخوانی، نشست کتابخوان، آموزش نقاشی و کاردستی برگزار میکنیم. استقبال بچهها و مادران آنها از این برنامهها به حدی بوده است که پیش از هر بار رفتنمان، کوچهها را برای حضور ما آب و جارو میکنند.