به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، پس از برگزاری موفق نخستین دوره «از تبار قلم» در سال گذشته، دومین دوره این ویژهبرنامه همزمان با گرامیداشت روز قلم و دومین سالگرد ایام شکلگیری محافل ادبی، با هدف تجلیل و قدردانی از اهالی قلم (با موضوعات انقلاب اسلامی، دین و سبک زندگی) در تیرماه ۱۴۰۱ در سرتاسر کشور برگزار شد.
ویژهبرنامه «از تبار قلم» در امتداد مسیر و رویکردی است که نهاد کتابخانههای عمومی کشور در توجه، اهمیت و ارج نهادن به نویسندگان، فرهیختگان و نخبگان کشور به عنوان یکی از شاخصهای اقتدار فرهنگی اتخاذ کرده است؛ رویکردی که پیش از این نیز با برگزاری برنامههایی چون «چهل قلم» و «راویان بالندگی» مورد توجه نهاد بوده است.
از جمله معیارهای انتخاب نویسندگان در این ویژهبرنامه، دارا بودن شاخصهایی چون تعداد تألیفات ارزشمند و تأثیرگذار در حوزه موضوعی، دارا بودن ویژگیهای برتر آثار منتشره از نویسندگان در ۵ سال گذشته، استقبال عمومی از تألیفات نویسنده و همچنین داشتن تناسب و ویژگیهای لازم برای خرید و ارائه آثار در کتابخانههای عمومی استان بود.
گزارشی مختصر از آیینهای تجلیل از نویسندگان بومی در استانهای کشور در قالب ویژهبرنامه «از تبار قلم» را با هم مرور میکنیم:
آذربایجان شرقی
تجلیل از منصوره وثیق و داود خدایی مهمترین محور ویژهبرنامه از تبار قلم در این استان بود.
در این مراسم که با سخنرانی منصوره وثیق و داود خدایی همراه بود، از سالها تلاش و مجاهدتهای فرهنگی و خلق آثار ارزشمند توسط این دو نویسنده با اهدای تقدیرنامه از طرف نهاد کتابخانههای عمومی کشور تجلیل به عمل آمد.
همچنین در این برنامه از سیدهادی بنیفاطمه به عنوان مسئول محافل ادبی استان آذربایجان شرقی و مرتضی طوسی به عنوان دبیر محفل ادبی شهریار تقدیر به عمل آمد.
منصوره وثیق از محققان و پژوهشگران آذربایجان شرقی است که در عرصه تحقیقات گوناگون همچون سکه شناسی، تصحیح نسخه خطی، تاریخ و ادبیات رثایی، مطالعات ارزشمندی انجام داده است. وی تحصیلات خود را در رشتۀ تاریخ دانشگاه تبریز در محضر اساتید برجسته ای به پایان رسانده و از شاگردان برجسته مرحوم استاد سیدجمال ترابی طباطبایی در سکه شناسی به حساب میآید. وثیق علاوه بر تحقیق و پژوهش در خوشنویسی، به دریافت درجه ممتازی مفتخر شده است.
داود خدایی متولد ۱۷ مهر ۱۳۵۷ در تبریز است. وی تاکنون مربی ادبی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، کارشناس حفظ آثار و مسئول ادبیات پایداری حوزه هنری آذربایجان شرقی و زنجان و کارشناس آموزش حوزه هنری کشور بوده است. این نویسنده دارای ۳ اثر در حوزه ادبیات کودک و ۱۵ اثر در حوزه تاریخ شفاهی و ادبیات پایداری و ۷ اثر در حوزه داستان و رمان است.
آذربایجان غربی
این استان نیز شاهد برگزاری این ویژهبرنامه بود؛ مراسمی که با تقدیر از حسین شرفخانلو، نویسنده فعال در حوزههای دین، انقلاب و سبک زندگی اسلامی-ایرانی همراه بود.
حسین شرفخانلو که دارای آثار متعددی در حوزههای دین، انقلاب و سبک زندگی اسلامی-ایرانی است، در سال ۱۳۹۳ مقام اول کتاب سال دفاع مقدس برای کتاب «آخر شهید میشوی» و نامزدی برای جایزه شهید همدانی در سال ۱۴۰۰ را برای کتاب «شبیه خودش» به خود اختصاص داده است. شرفخانلو تنها فرزند شهید علی شرفخانلو است که در سال شهادت پدرش (۱۳۶۱) به دنیا آمده است. او دانشآموخته مقطع دکتری رشته تاریخ تمدن است و تاکنون شش عنوان کتاب شامل «قصه قبرستون»، «درضیه»، «شبیه خودش»، «آخر شهید میشوی»، «اشتباه میکنید من زندهام» و «امین آراء» را نگاشته است.
اصفهان
تجلیل از محسن نصری، نویسنده و پژوهشگر اصفهانی نیز در قالب این ویژهبرنامه پیگیری شد.
نصری در این نشست با تأکید بر اهمیت مطالعه در نویسندگی، بیان داشت: برای اهل قلم، خواندن آثار قوی الزامی است و این کار را باید یکی از کارهای اصلی قرار داد و بسیار مطالعه کرد.
او همچنین یادآور شد: به برکت انقلاب اسلامی، کتاب نوشتن بیش از پیش رونق یافت و فرصت بیمانندی برای نویسندگان و پژوهشگران فراهم آمده که در موضوعات و عرصههای گوناگون قلم بزنند.
محسن نصری متولد سال ۱۳۴۷، رزمنده و جانباز دفاع مقدس، نویسنده، پژوهشگر و استاد دانشگاه است که پیش از این لوح تقدیر و تندیس جایزۀ کتاب اصفهان در حوزۀ دفاع مقدس را برای تألیف کتاب ارزشمند اصفهان «دارالشهداء؛ حماسۀ لشکر ۱۴ امام حسین علیه السلام» دریافت کرده است. نصری از نویسندگان حوزه انقلاب اسلامی و راوی دفاع مقدس است.
اردبیل
در اردبیل این برنامه با تجلیل از رحمان شاه محمد اردبیلی و معرفی آثار وی در تالار بیضاء کتابخانه شهید مطهری مصادف شد.
شاه محمد اردبیلی در این برنامه با برشمردن اهمیت احیای هویت تاریخی اردبیل اظهار داشت: ما بذری را برای احیای هویت تاریخی اردبیل کاشتهایم که امیدواریم نسلهای آینده از این درخت به خوبی صیانت کرده و با بالندگی آن کمک کنند تا اردبیل از مسیر تحول خود عقب نماند.
وی همچنین از تهیه و انتشار سومین جلد کتاب «از ارته ویل تا اردبیل» خبر داد و بیان کرد: بیش از یک دهه است که سعی می کنیم ماکت نارین قلعه را که نماد دیپلماسی ایران و مرکز حمایت از نیروهای نظامی در برابر روس بود احیا کنیم تا این اثر تاریخی فاخر اردبیل در زیر خاک پنهان نماند.
رحمان شاه محمد اردبیلی متولد سال ۱۳۴۸ در محله ابراهیم آباد اردبیل است که تحصیلات ابتدائی را از سال ۱۳۵۴ تا ۱۳۵۹ در مدرسه حکمت و دوران راهنمایی و دبیرستان را در مدارس شهید اعیادی و مدرسه صفویه اردبیل و تحصیلات دانشگاهی را در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران به پایان رسانده.
این نویسنده اردبیلی دارای تالیفات و مقالات در حوزه های مختلف است که از مهمترین آن می توان به دوره سه جلدی کتاب «از ارته ویل تا اردبیل» و کتاب «میراث مکتوم خراطی اردبیل» به همراه چندین مقاله در حوزه های فرهنگی، هنری، خطاطی اشاره کرد.
البرز
«از تبار قلم» در استان البرز با مروری بر آثار و زندگی کیانوش گلزار راغب و تقدیر از خدمات ارزنده این نویسنده البرزی در کانون فرهنگی تربیتی شهید فهمیده کرج همراه بود.
گلزار راغب در این نشست ضمن قدردانی از نهاد کتابخانههای عمومی که تقدیر از اهالی قلم را در دستور کار خود قرار داده، بیان داشت: نفس تقدیر از نویسندگان و شاعران باعث ایجاد انگیزه مضاعف برای اهالی قلم استان خواهد شد. از همه شاعران و نویسندگان استان درخواست دارم تا خود را محدود به یکی دو اثر منتشرشده خود نکنند و مانع زایش و جوشش قلم خود نشوند.
کیانوش گلزار راغب جانباز و آزاده متولد ۱۳۴۴ شهرستان اسدآباد همدان، فارغالتحصیل رشته علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی و ساکن کرج است. او در دوران دفاع مقدس پنج سال عضو رسمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود و با حضور در جبهههای نبرد همراه برادرش در کردستان به اسارت سازمان کمونیستی کومله درآمد. وی بعدها به نگارش خاطرات دوران اسارت روی آورد و خاطرات دوران اسارت خود و همرزمانش را در پنج عنوان کتاب نوشت.
ایلام
تجلیل از یوسف گوهری، شاعر و نویسنده زینتبخش این ویژهبرنامه در ایلام بود.
گوهری در این نشست با تقدیر از رویکرد نهاد کتابخانههای عمومی کشور در ارج نهادن به شأن و جایگاه نویسندگان گفت: بخشی از آثار من برآمده از تجارب و دغدغههای شغلیام به عنوان معلم میباشد که در حیطه آموزش و تربیت است که با شناخت و آگاهی از مشکلات این حوزه، راههای رویارویی با چالشهای موجود را بررسی کردهام. مسائل اجتماعی و نقش عواملی مانند انتخاب درست، بخش مهمی از محتوای آثار من را به خود اختصاص دادهاند و در این زمینه تلاش کردهام با بررسی و مراجعه مستقیم به به خاطرات و تجربیات افراد عادی جامعه، سرنوشت آنها را در قالب داستان و رمان در اختیار دیگران قرار دهم.
یوسف گوهری متولد ۴ مهر ۱۳۴۰ روستای ارمو از توابع شهرستان دره شهر است. او یکی از معلمان با سابقه ایلامی است که با سال ها سابقه تدریس تلاش کرده تا مسائل معنوی و روان شناسی موفقیت را در به صورت داستان های واقعی در قالب داستان و رمان بیان کند.
پنج ضلعی موفقیت، زنگ زمان، نیکنامان، انتخاب، الان موفقیت و راز خوشبختی از جمله آثار منتشر شده او است.
بوشهر
از حجتالاسلام والمسلمین علی آرمین، نویسنده و استاد حوزه و دانشگاه در قالب این ویژه برنامه در استان بوشهر تجلیل شد.
حجتالاسلام والمسلمین آرمین در این مراسم که در کتابخانه عمومی مصلحیان بوشهر برگزار شد، با تقدیر از دست اندرکاران این برنامه تصریح کرد: آمادگی دارم تا تمام تجربیات و اندوختههای علمی خود را در اختیار مردم فرهیخته بوشهر قرار دهم. در حال حاضر در مدرسه مجازی داستاننویسی همداستان و مدیر آژانس ادبی پینو پذیرای علاقهمندان در حوزه نویسندگی هستیم.
این نویسنده بوشهری در بخش دیگری از صحبتهایش به معرفی آثار خود نیز پرداخت و گفت: رمانهای «به نام یونس» (بزرگسال) از شهرستان ادب؛ «کمیکاستریپهای شهاب» (بزرگسال)، «پرواز با پاراموتور را دوست دارم» (نوجوان)، رمان «کریستال و قالیچه پرنده» (کودک) و کتاب داستان «کی خانم نارنجی را ناراحت کرده» (کودک) از انتشارات جمکران؛ رمان «کی میتونه به جز تو برمودا باشه» (نوجوان) از انتشارات مهرستان و مجموعه داستان کوتاه «تا محمد» از انتشارات کتابستان معرفت از جمله آثاری است که تاکنون چاپ شده است.
حجتالسلام و المسلمین علی آرمین، نویسنده بوشهری، متولد ۱۳۶۱ دارای تحصیلات حوزوی سطح سه تفسیر و علوم قرآنی و اشتغال به درس خارج حوزه و همچنین دارای مدرک دکترای مدرسی معارف اسلامی با گرایش اخلاق اسلامی است. وی در حال حاضر مدیر مدرسه مجازی داستاننویسی همداستان، مدیر آژانس ادبی پینو و دارای سابقۀ تدریس در حوزه و دانشگاه است.
رمانهای «به نام یونس»(بزرگسال) از شهرستان ادب؛ «کمیک استریپهای شهاب»(بزرگسال)، «پرواز با پاراموتور را دوست دارم»(نوجوان)، رمان «کریستال و قالیچه پرنده»(کودک) و کتاب داستان «کی خانم نارنجی را ناراحت کرده»(کودک) از انتشارات جمکران؛ رمان «کی میتونه به جز تو برمودا باشه»(نوجوان) از انتشارات مهرستان و مجموعه داستان کوتاه«تا محمد» از انتشارات کتابستان معرفت از آثار وی است. آرمین تاکنون در بخش داستان کوتاه و رمان جوایز متعددی دریافت کرده است.
تهران
تجلیل از اکرم اسلامی، نویسنده و زندهیاد محمدسرور رجایی، شاعر در کتابخانه مرکزی پارک شهر قدردانیای بود از این دو چهره ارزشمند.
اسلامی در بخشهایی از صحبتهایش در این نشست، گفت: علاقه زیادی به کتاب و کتابخوانی دارم و بهترین کتابی که در عمرم خواندهام نیز به پیشنهاد یک کتابفروش بوده و از این منظر فکر میکنم بسیار مهم است که جایگاهمان را جدی بگیریم. مایلم بگویم یکی از شغلهای مطلوب من کتابداری است و اتفاقاتی مثل برگزاری جلسه امروز من را به این آرزو نزدیک کرد. ما مدیون افرادی هستیم که بدون مطالبه در این شهر زندگی میکنند و لازم است به آنها توجه بیشتری شود؛ امیدوارم کارهای بیشتری برای کودکان صورت بگیرد چون کار برای کودکان بسیار ارزشمند است.
اکرم اسلامی متولد ۱۳مرداد ۱۳۶۴ تهران دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد فقه و حقوق اسلامی است. او خالق آثاری همچون "تنها گریه کن" و تعدادی از کتابهای مجموعه "ستارگان حرم کریمه" است.
کتاب «تنها گریه کن»، روایت زندگی «سرکار خانم اشرف سادات منتظری، مادر شهید محمد معماریان»، در دوران مبارزات انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی و پس از آن است که به قلم خانم اکرم اسلامی تدوین و توسط انتشارات حماسه یاران منتشر شده است که در تاریخ ۳۰ابان ماه سال گذشته، رهبر انقلاب تفریظی بر حاشیه این کتاب نوشته اند.
دختر سرور رجایی نیز در ادامه این نشست شعری از پدر مرحومش را قرائت کرد:
الهام میدهند لبانت انار را
آوار میکنند به رویم شرار را
دستان نوبهار تو آذین نمودهاند
با تکههای کوچک قلبم مزار را
آری، مزار و کابل و شیراز خواهرند
چون سر کنند چادری نوبهار را
چشمان سبزوار تو همرنگ چشمهاند
جاری کند خدا به من آن چشمهسار را
بادام پلکهای تو از جنس کاغذ است
کی میکند تحمل پلکی فشار را؟
پلکی بزن بهار! که از نو بنا کنم
شور هرات و کابل و بلخ و مزار را
چهارمحال و بختیاری
این ویژهبرنامه در استان چهارمحال و بختیاری با تجلیل از فعالیتها و اهتمام سجاد خالقی ادامه یافت. خالقی در این ویژهبرنامه با تشکر از رویکرد نهاد کتابخانهها در توجه به فعالان عرصه ادبیات گفت: خوشبختانه در سالهای اخیر به همت نهاد اتفاقات خوبی در زمینه حمایت از نویسندگان و اهالی شعر و ادب رخ داده است که میتوان گفت نقطه عطف این اتفاقات برگزاری مراسمی همچون «از تبار قلم» است که سال گذشته کلید خورد و ما شاهد تقدیر از استاد قاسم فتاحی در استان بودیم. امسال نیز این افتخار نصیب اینجانب شده که در فضایی بسیار دلنشین و شاعرانه با حضور ادیبان و دبیران محافل ادبی کتابخانهها میهمان این برنامه باشم. انشاءالله که با همین رویکرد و نگاه بلندنظرانه نهاد کتابخانهها، سالهای سال این مراسم تداوم و گسترش یابد تا بتونیم سالهای آینده شاهد تجلیل از نوجوانها و نویسندههای نوقلم باشیم تا موجب امیدواری و ادامه راه آنان باشد.
سجاد خالقی متولد سال ۱۳۶۴ در شهر نافچ از توابع شهرستان شهرکرد و دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد نویسندگی رادیو است که حدود ۱۴ سال پیش بهصورت حرفهای وارد عرصه نویسندگی شد و دارای آثار و تألیفاتی از جمله مردهای مرز شرقی، بازگشت به اعماق، بازی عوض شده، مه و دود، روز داوری، ظلمت سفید و چند اثر تألیفی دیگر است. این نویسنده در سال ۱۳۹۹ با کتاب «مه و دود» موفق به کسب عنوان نفر اول جایزه ادبی امیرحسین فردی، در سال ۹۸ با کتاب «ظلمت سفید» موفق به کسب جایزه شهید اندرزگو و با کتاب «مردهای مرز شرقی» موفق به کسب رتبه اول جایزه داستان حماسی شد.
خراسان جنوبی
سالن همایشهای سازمان صمت خراسان جنوبی در برنامه «از تبار قلم» این استان شاهد تجلیل از حسین زنگویی، نویسنده توانای خراسانی بود.
زنگویی در این برنامه، کتاب را میراث فرهنگی مردم نامید و بیان داشت: اگر ایران در جهان جایگاهی دارد به خاطر فرهنگ است و این فرهنگ ایران است که انسانهایی تربیت کرده که در طول تاریخ در مقابل تمام تهاجمات ایستادگی کردهاند. ما امروز به بازیابی و توجه به یک عنصر قوی برای نجات کشور نیازمند هستیم که همان شناخت هویت دینی و ملی ماست. ما باید نمادهای فرهنگی خود را شناسایی و به بچههایمان بیاموزیم که پرهیز از دروغگویی یکی از این نمادهاست.
حسین زنگویی در سال ۱۳۳۸ در روستای افضل آباد از توابع بخش مرکزی بیرجند دیده به جهان گشود. در سال ۱۳۵۸ به خدمت آموزش و پرورش در آمد و در سال ۱۳۷۴ به عنوان مدرس ادبیات فارسی به مراکزتربیت معلم بیرجند وارد شد. وی در سال ۱۳۹۶، به عنوان نویسنده برتر استان مورد تقدیر قرار گرفت. همچنین در سال ۱۳۹۹ در جشنواره ملی «جلوه های رمضان در فرهنگ اقوام ایرانی» که به همت معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه های کشور و دانشگاه بیرجند برگزارشد، مقاله وی حائز رتبه برتر شد؛ پس از ارائه سخنرانی در قالب وبینار برای دانشگاه های برگزار کننده جشنواره، به عنوان برنده برتر، تندیس وجایزه جشنواره را دریافت کرد. درسال ۱۴۰۰ در مراسم اختتامیه بیستمین جشنواره ملی کتاب که توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد، به خاطر انتشار کتاب «افسانه های خراسان جنوبی»، در حوزه فرهنگ مردم، تندیس و جایزه اول این حوزه به وی تعلق گرفت.
خراسان رضوی
«از تبار قلم» در این استان با هدف تجلیل از سیداحمد میرزاده، شاعر، نویسنده و محقق مشهدی در مشهد مقدس برگزار شد.
سیداحمد میرزاده، شاعر، نویسنده و محقق حوزه ادبیات کودک و نوجوان در این ویژهبرنامه بیان داشت: دوای هر درد فرهنگی در توجه به حوزه ادبیات کودک و نوجوان است. در واقع ادبیات لایه پنهان رسانههای تأثیرگذار جهان است. ما باید در این حوزه نگاه منظومهای و بلندمدتی داشته باشیم، به این معنا که به همه ابعاد جهانبینی برای کودکان پاسخی زیبا و جامع بدهیم اگر توانستیم این منظومه بلندمدت را در ادبیات کودک و نوجوان ایجاد کنیم، میتوانیم اثرگذاری لازم را انتظار داشته باشیم.
وی در پایان خواستار توجه به نویسندگان بومی، جلوگیری از مهاجرت نخبگان فرهنگی و ایجاد فضایی برای رشد و نمود آنان در شهر مقدس مشهد شد.
سیداحمد میرزاده متولد ۱۳۵۴ در شهر مشهد و دارای رتبه دو کنکور سراسری دکترای زبان و ادبیات فارسی در سال ۱۳۹۵ است. وی عضو هیئت علمی جشنواره شعر فجر در سال ۱۴۰۰، سرگروه داوران بخش شعر کودک جشنواره قلم زرین در ۳ دوره، عضو هیئت مدیره انجمن قلم ایران، عضو انجمن نویسندگان کودک و نوجوان، معاون تولید انتشارات آستان قدس رضوی و مدرس دانشگاه امام رضا(ع) است.
خراسان شمالی
خراسان شمالی با تجلیل از مجتبی مجرد، نویسنده و عضو هیئت علمی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بجنورد به استقبال برگزاری این ویژهبرنامه رفت.
مجتبی مجرد نویسنده و عضو هیئت علمی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بجنورد در این مراسم ضمن تقدیر از رویکرد نهاد کتابخانههای عمومی کشور در برگزاری ویژهبرنامههای «از تبار قلم» در همه استانهای کشور، بیان داشت: ما امروز میراثدار بزرگان ادبیات فارسی هستیم که سالیان سال از عمر خود را صرف رشد و تعالی این مقوله کردهاند. اگر بخواهیم تبار اهل قلم را بیشتر بشناسیم باید به سراغ شخصیتهایی برویم که بدون هیچ چشمداشتی تمام عمر خود را صرف این مسیر کردهاند.
همچنین مجتبی مجرد خواندن کتاب را یک مسئله فرهنگی دانست و با بیان اینکه امروز انتقال دانش در مسیر رسانههای سمعی بصری گرفته و نسل امروز بومی این رسانهها است، گفت: به رغم اینکه امروز امکانات زیادی برای خواندن کتاب وجود دارد اما کتابخوان کمتر شده است چرا که نسل جدید با پیروی از قاعده کمکوشی به دنبال فهم مطالب کتابها از طریق سمعی و بصری است که به دیدگاه بنده کافی نیست چراکه این ارتباط یک سویه است اما ارتباط بین انسان و کتاب دوسویه است.
مجتبی مجرد در حال حاضر به عنوان دانشیار زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه بجنورد مشغول به فعالیت است و «عاشقانه ترین روزهای دنیا؛ روایت زندگی مشترک حضرت خدیجه و رسول الله بر پایه منابع کهن اسلامی»، «سنت تصحیح متن در ایران پس از اسلام»، «یادداشت های سید محمود فرخ خراسانی» از جمله آثار این نویسنده است.
خوزستان
تجلیل از فاطمهسادات میرعالی محوریت برگزاری برگزاری برنامه از تبار قلم استان خوزستان بود.
میرعالی در بخشهایی از این ویژهبرنامه بیان داشت: نویسندگان و شاعران ارزشها و گنجهای این مملکت هستند؛ بنابراین توجه به گروههای فرهنگی و قرار دادن فضایی برای نمایش آثارشان به عموم مردم امری مهم و الزامی است. حمایت از نویسندگان بومی باید به نحو شایستهای صورت گیرد و به تمجید و تجلیل محدود نشود؛ تقدیر از نویسندگان باعث دیدهشدن آثار آنها میشود.
فاطمه سادات میرعالی متولد سال ١٣٦٩، پژوهشگر تاریخ شفاهی و خاطرات شفاهی، نویسنده موفق و جوان خوزستانی است. کتاب «حوض خون» با محوریت خاطرات زنان اندیمشک و حضور آن ها در رختشورخانه در طول هشت سال دفاع مقدس تنظیم شده است؛ قصه ۶۴ زن که با وجود بمبارانهای شدید رژیم بعث، برای حفاظت از خاک و آرمانهایشان، دستبهکار شده و لباس و ملحفه مجروحین را میشویند. در این کتاب نویسنده تلاش دارد در کنار توجه به نقش اجتماعی این زنان، تصویری از دغدغههای شخصی و خانوادگی آن ها نیز ارائه دهد.
زنجان
سالن اجتماعات کتابخانه عمومی سهروردی با حضور شماری از مسئولان و علاقهمندان به کتاب و کتابخوانی پذیرای حجتالاسلام والمسلمین کریم خان محمدی، نویسنده و پژوهشگر حوزه علمیه و تجلیل از آثار و قدردانی از فعالیتها و زحمات او در این خصوص بود.
حجتالاسلام والمسلمین خانمحمدی در بخشهایی از صحبتهایش در این برنامه گفت: ما میتوانیم با عمل کردن به آیههای قرآن بهترین جامعه را داشته باشیم.
این نویسنده با اشاره به آیه «نون و القلم و ما یسطرون» افزود: همین سوره قلم را اگر با نگاه جامعهشناختی نگاه کنیم، یک دریا حرف دارد.
وی همچنین با بیان اینکه اهل قلم مورد تمجید خداوند هستند یادآور شد: رسول گرامی اسلام هم اهل قلم است و خداوند به همین قلم قسم خورده است.
حجت الاسلام والمسلمین کریم خانمحمدی متولد سال ۱۳۴۹ شمسی است. همزمان با تحصیلات کلاسیک، از سال ۱۳۶۰ در حوزه علمیه زنجان به فراگیری علوم اسلامی پرداخت. وی افتخار شاگردی اساتیدی همچون آیات عظام جوادی آملی، مکارم شیرازی، جعفر سبحانی و محقق داماد را دارد.
حجت الاسلام و المسلمین کریم خان محمدی دارای تالیفات متعددی است که برخی از آنها از این قرار است: «قرآن و عقلانیت ارتباطی، تهران، نشر نی، چاپ اول، پاییز ۱۳۹۹. (دارای رتبه شایسته تحسین کتاب سال حوزه، ۱۴۰۰)»، «اخلاق در شبکههای اجتماعی: تعامل اخلاقی با آسیبهای شبکههای اجتماعی، ناشر پژوهشکده باقرالعلوم (ع)، چاپ اول ۱۳۹۷. چاپ سوم ۱۴۰۰»، «انسان شناسی فرهنگ مذهبی ایرانیان، ناشر دانشگاه باقرالعلوم (ع)، چاپ اول ۱۳۹۸»، «مشارکت در تدوین کتاب درسی «جامعهشناسی» (۳)، پایه دوازدهم دوره متوسطه ادبیات و علوم انسانی، درس هفتم: نابرابری اجتماعی، چاپ اول ۱۳۹۷»، «جامعه شناسی اسلامی و پنداشتهها، نشر لوگوس، در دست انتشار، تابستان، تابستان» ۱۴۰۱ و «مردم شناسی فرهنگ مذهبی ایرانیان، ناشر پژوهشکده باقرالعلوم (ع)، پژوهشکده باقرالعلوم (ع)، ۱۴۰۱»
سمنان
تجلیل از حسینعلی جعفری، نویسنده، شاعر و پژوهشگر سمنانی در نقطه کانونی ویژهبرنامه از تبار قلم در این استان بود.
جعفری در این برنامه بیان کرد: رمانی که نویسنده مینویسد تخیل است، اگرچه ریشه در واقعیت دارد اما واقعیت نیست و یک مواردی را دارد خلق میکند. اصلاً از بعد مادی و بهعنوان شغل نمیتوان به نویسندگی نگاه کرد. برای موفقیت در هر کاری عشق و علاقه به آن کار مهم است و در نویسندگی هم تا عشق نباشد موفقیت وجود ندارد.
وی همچنین با تأکید بر اینکه در داستاننویسی مشکلات و سختیهای بسیاری وجود دارد خواستار حمایت از نویسندگان و معرفی آثار آنان شد.
حسینعلی جعفری نویسنده، شاعر و پژوهشگر در سال ۱۳۴۷ در ساری متولد شد. وی اصالتاً اهل روستای سرخده، بخش شهمیرزاد، شهرستان مهدیشهرمقیم سمنان است. جعفری دارای مدرک کارشناسی ارشد علوم سیاسی و دهها اثر در قالب رمان، داستان کوتاه، زندگینامه شهدا و... و مدرس دورههای داستاننویسی است. وی برنده جایزه و نامزد جوایز مختلف ادبی استانی و کشوری است. داوری و دبیر هنری در جشنوارهها و رویدادهای ادبی استانی و کشوری از جمله فعالیتهای این نویسنده است. بررسی هنری بهترین قصه قرآن، ماه تمام بود (مجموعه داستان)، عطشباران (مجموعه شعر)، ساعتها همه خوابند (مجموعه داستان)، من سرباز هخامنشی بودم (مجموعه داستانک)، افرا (رمان)، دخترم ناهید (رمان)، جلوه اهل خراسان (سفرنامه)، گلا (مجموعه داستان)، دقیقا نیمهشب (رمان)، الو...لیلی!(دفتر دوبیتی)، صور (رمان) و تیگرا (رمان) از تألیفات و وقت مردن- ثبتشده در خانه سینما از آثار این نویسنده است.
سیستان و بلوچستان
جنوب شرق کشور و استان سیستان و بلوچستان نیز در حالی شاهد برگزاری ویژهبرنامه «از تبار قلم» بود که تجلیل از حجتالاسلام والمسلمین نجف لکزایی، عضو هیئت علمی و استاد گروه علوم سیاسی دانشگاه باقرالعلوم (علیه السلام)، محور اصلی آن بود.
حجتالاسلام والمسلمین لکزایی طی ارتباطی مجازی در این نشست گفت: امروز اساتید بسیار خوبی در کشور از استان داریم که مایه افتخار استان هستند. انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) و امام خامنهای، ادامه رهبری غدیر و تفکر غدیر و توحید و رهبری الهی و امت الهی است که در ذل رهبری امام به فرامین الهی جامه عمل پوشاند.
وی همچنین گفت: برخی از آثار بنده در سیر تفکر امام خمینی(ره) و اندیشه سیاسی ایشان و اندیشه قرآن و عترت است و برخی دیگر از آثار نیز با موضوع انقلاب اسلامی و تحولات سیاسی ایران نگاشته شده است.
نجف لک زایی در سال ۱۳۴۸ متولد شد. وی هم زمان با تحصیل در حوزه علمیه، از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۸۲، موفق شد تا تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته علوم سیاسی در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری به پایان برساند. او هم اکنون رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و عضو هیئت علمی و استاد گروه علوم سیاسی دانشگاه باقر العلوم (علیه السلام) است. تاریخ فرهنگی، سیاسی ایران معاصر، تحولات سیاسی اجتماعی ایران معاصر، چالش سیاست دینی و نظم سلطانی و سیره پیامبر اعظم درگذر از جامعه جاهلی به جامعه اسلامی از مهمترین آثار حجتالسلام و المسلمین نجف لکزایی است.
فارس
سالن کتابدار کتابخانه رئیسی اردکانی شیراز در نخستین ماه فصل تابستان میزبان بابک طیبی، نویسنده شیرازی بود؛ ویژهبرنامهای که در آن ضمن مرور بر آثار این نویسنده، از زحمات و فعالیتهایش نیز تقدیر شد.
طیبی در این نشست عنوان کرد: من همیشه اعلام کردهام، یکی از مظلومترین گونههای ادبی در کشور ما ادبیات انقلاب و جنگ است؛ چون درست نوشته نشده است. من به لحاظ نوع زندگیام در دوران کودکی و نوجوانی با حوادث انقلاب و جنگ همراه بودم و برایم مهم بود که از بود و نبود این رویداد پردهبرداری کنم. گونه مستندنگاری تاریخی برای ما درست تعریف نشده؛ رقبای ما در این گونه آثار خوب نبودند، کتابهای بسیاری در این مقوله با نیت خوب ولی عملکرد نامطلوب نوشته شده است. کارهای بیکیفیت و نهادهای موازی باعث شده به این سبک توجه لازم نشود.
بابک طیبی متولد ۱۳۵۲ در شیراز است. وی از اواسط دهه هفتاد در شیراز به داستان نویسی روی می آورد. اولین کتاب طیبی با عنوان «پایی از این دست تماشا» در سال ۷۹ چاپ شده و جایزه بهترین رمان جشنواره کتاب دفاع مقدس را از آن خود کرد. از او در حوزه نقد ادبی نیز آثار متعددی به چاپ رسیده است. در سال ۸۵ رمان دیگری با نام «از پله صدای دف می آید» از او چاپ شد که دو جایزه از را خود کرد. «چشم های خردلی»، «انار پشت پا»، «یک قطره دو چشم»، «برف های داغ»، «نه مثل غرب نه مثل جنوب»، «رنج نارنج»، « زنده رود در تکریت» از دیگر کتاب های این نویسنده شیرازی است. عنوان مجموعه نقدهای طیبی بر چند رمان معاصر فارسی هم «سنگ و درنگ» است. وی همچنین داوری جشنواره های مختلف ادبی همچون واو، رها، نارنج، یوسف و… را در کارنامه اش دارد.
قزوین
از تبار قلم در استان قزوین به سراغ مهدی مردانی، نویسنده ادبیات کودک و نوجوان رفت و ضمن تجلیل از فعالیتهای او، دقایقی را نیز پذیرای صحبتها و دیدگاههای او شد.
مردانی در این ویژهبرنامه که در سالن کتابخانه علامه رفیعی (قدیمی ترین کتابخانه عمومی قزوین) برگزار شد، گفت: سعی کرده ام که در آثارم کودکان را با امید انس دهم و از ایجاد ناامیدی در آن ها جلوگیری کنم. در گذشته پدر و مادرها کودکان را امیدوار بار می آوردند و نسبت به زندگی خوش بین می ساختند؛ زیرا تربیت و آموزه های خانوادگی نقش مهمی در شکل گیری شخصیت افراد در بزرگسالی دارد. امروزه ادبیات کودک و نوجوان حلقه مفقوده پرورش کودکان و نوجوانان است، من معتقدم اگر کسی بخواهد در این وادی ورود کند، باید خیلی حرفه ای و متخصص باشد و به تخیلات و تفکرات کودکان اهمیت بدهد.
مهدی مردانی در سال ۱۳۵۷ در قزوین دیده به جهان گشود. وی بیشتر به خاطر غزلهایش شناخته شد. او کارشناس ادبی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان قزوین بوده و در زمینۀ شعر کودک و نوجوان، شعر اجتماعی و شعر آیینی قلم می زند. از آثار او میتوان به «مرگ قلابی ماهیها»، «پایین پای ابیات»، «پشت پردۀ ملکوت» و «پشت سر پاییز» اشاره کرد.
قم
شهر کریمه اهل بیت(ع) نیز با تجلیل از محمدعلی رکنی، نویسنده و منتقد ادبی به استقبال برگزاری این برنامه رفت.
رکنی در این مراسم گفت: زمانی که من در ابتدای راه نویسندگی بودم، بزرگی حرفی به من زد و آن این بود که ما باید جهانی حرف بزنیم و به داشته ها، سنت و کتاب و احادیث خودمان ایمان و باور داشته باشیم و من در این مسیر سعی کردم به این نکته پایبند باشم.
وی همچنین در توصیه ای به نویسندگان جوان، گفت: قبل از آنکه نگران معنا باشیم، باید تکنیک داستان نویسی و ادبیات را یاد بگیریم تا سوژه ها را هدر ندهیم. مشکلی که بسیاری از نویسندگان با آن روبه رو هستند حلقه مفقوده بین نویسندگان و خوانندگان است که امیدوارم ارگان های فرهنگی همچون نهاد کتابخانه های عمومی بتوانند حلقه واسط بین ما و خوانندگان باشند.
محمدعلی رکنی متولد ۱۳۶۲ در شهرستان سیرجان و فارغ التحصیل رشته ادبیات نمایشی از دانشکده صدا و سیمای مرکز قم است. این نویسنده و منتقد ادبی تاکنون ۶ رمان «سنگی که افتاد»، «پیامبر بی معجزه» «مهاجر؛ روایت زندگی شهید حسن دانش» و مجموعه داستان کوتاه «یک لبخند بی انتها» را منتشر کرده است. این نویسنده همچنین تاکنون جوایز مختلفی از جمله نامزدی جایزه جلال آل احمد سال ۱۴۰۰ برای رمان پیامبر بی معجزه، نفر اول جشنواره خاتم در بخش بزرگسال سال ۱۳۹۶ و انتخاب رمان «سنگی که نیفتاد» توسط جشنواره شهید حبیب غنی پور به عنوان کتاب سال ۹۶ را در کارنامه خود دارد.
کردستان
ویژه برنامه از تبار قلم در کردستان نیز با تقدیر از امجد ویسی، نویسنده کردستانی در سالن جلسات کتابخانه مرکزی امام خامنه ای (دامت برکاته) شهرستان سنندج پیگیری شد.
ویسی در این مراسم با تقدیر از اداره کل کتابخانه های عمومی، بیان کرد: توجه این نهاد فرهنگی به نویسندگان و شاعران مایه دلگرمی و مباهات است و امید است این برنامه ها همچنان ادامه داشته باشد. استان کردستان دارای نخبگان بسیاری در حوزه فرهنگ و هنر است که می توان با حمایت و پشتیبانی انگیزه آن ها بیشتر کرد که این امر در نهایت در توسعه فرهنگی استان موثر است.
امجد ویسی، معلم و شاعر کردستانی، یکم مهر ماه ۱۳۵۵ خورشیدی، در روستای شیخ وجیم سنندج دیده به جهان گشود. وی فارغالتحصیل دانشگاه کردستان در مقطع کارشناسی زبان و ادبیات عرب در سال ۱۳۷۷ است. یک مشت خاکستر (شعر فارسی)، سکالای زامیکی کوًن (شعر کردی)، ژن و شیًعر (ترجمه از عربی به کردی)، ئهم دهنگه دهنگی روًحمه (شعر کردی)، خهبهر ناپرسی (در قالب شعر کلاسیک در دو بخش کردی و فارسی) برخی از آثار این نویسنده و شاعر کردستانی است.
کرمان
یدالله آقاعباسی، نویسنده برجسته کرمانی در این ویژهبرنامه تجلیل شد.
آقا عباسی در این مراسم که در کتابخانه مرکزی کرمان برگزار شد، عنوان کرد: هیچ سرنوشتی بهتر از این نیست که انسان با آدم های بزرگ محشور و همدم باشد و کار در کتابخانه ها اینگونه است چرا که انسان با نویسندگان و مترجمان و انسان های بزرگ همنشین است.
وی همچنین خطاب به کتابداران کرمانی گفت: وقتی شما در کتابخانه ها به کتاب و مراجعین کتاب خدمت می کنید، شما از موهبتی بزرگ برخوردارید چرا که شما با معنا و مفهوم سروکار دارید.
یدالله آقاعباسی در سال ۱۳۳۱ در کرمان متولد شد، آقاعباسی در سال ۱۳۵۰ در کرمان دیپلم گرفت و در سال ۱۳۸۷ دکترای ادبیات نمایشی از دانشگاه شهید باهنر کرمان اخذ کرد. وی از دهۀ ۱۳۵۰ به کارگردانی و بازیگری تئاتر میپردازد. تألیفات، ترجمهها و مقالههای متعددی در زمینۀ تئاتر و ادبیات نمایشی در کارنامۀ خود دارد. رسالۀ دکترای آقاعباسی با عنوان دانشنامۀ نمایش ایرانی در سال ۱۳۹۱ در قالب کتاب منتشر شد و جایزۀ فارابی را از آن خود کرد. از جمله آثار دیگر آقاعباسی میتوان آن شب که تورو زندانی بود، مرغابی وحشی، فصل بارانی، جستارهایی در هنر نمایش و... نام برد.
کرمانشاه
اسفندیار رشیدی، شاعر و نویسنده کرمانشاهی در روز میزبانی سالن اجتماعات اداره کل کتابخانههای عمومی این استان برای این ویژهبرنامه تجلیل و قدردانی شد.
رشیدی در این برنامه ضمن تشکر از اداره کل کتابخانه های استان کرمانشاه در برگزاری این مراسم گفت: انسان به هرچیزی که توجه کند شعور آن موضوع را توسعه میدهد، لذا این اداره کل با توجه به چنین موضوعات بنیادینی در حال توسعه شعور فرهنگی است که امیدواریم برکات بسیاری برای استان کرمانشاه داشته باشد.
اسفندیار رشیدی یکی از مفاخر ادبی و فرهنگی کرمانشاه، شاعر و نویسنده ای برجسته است که تاکنون از وی چهار اثر ارزشمند با نامهای «هشت فیلسوف معاصر»، «گام به گام با شعر نو، از نیما تا قیصر» کتاب «شکوفه من از بلوط بگو» و کتاب «چهل پنجره به سمت آفتاب» منتشر شده است.
کهگیلویه و بویراحمد
«از تبار قلم» در این استان با تجلیل از محمد مهدی روشنفکر، نویسنده حوزه تاریخ محلی، در سالن جلسات کتابخانه مرکزی آیتالله ملک حسینی یاسوج همراه بود؛ برنامهای که از طریق پلتفرم اسکای روم اداره کل کتابخانه های عمومی کهگیلویه و بویراحمد نیز برای عموم علاقهمندان پخش شد.
محمد مهدی روشنفکر در این برنامه بیان داشت: برخود فرض می دانم از بانیان این جلسه پربار و مجموعه نهاد کتابخانه های عمومی کشور تقدیر کنم و برگزاری چنین جلساتی بر وزن و اعتبار این نهاد فرهنگی در راه توسعه فرهنگ کتابخوانی در کشور افزوده است. انگیزه ورودم به تاریخ استان قدمت و پیشینه تاریخی و همچنین غنای فرهنگی استان کهگیلویه و بویراحمد بوده است و اینجانب سعی نموده ام با نگاهی علمی و پژوهشی به تاریخ نگاری محلی در استان روی آورم.
محمد مهدی روشنفکر، متولد سال ۱۳۵۳ شهر دهدشت، فارغ التحصیل دکترای تاریخ و عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج است. کتابهای «نوسازی و جامعه ایلی بویراحمد در دوره پهلوی» و «کهگیلویه در عصر صفوی» از آثار این نویسنده است. وی برگزیده جایزه دو سالانه کتاب سال استان کهگیلویه و بویراحمد است.
گلستان
این استان سرسبز شمالی کشور نیز با تجلیل از غلامعلی نسایی، پیشکسوت ادبیات انقلاب اسلامی به استقبال برگزاری دومین دوره این ویژهبرنامه رفت.
نسایی در این ویژهبرنامه با اشاره به رسالت نویسندگان تصریح کرد: همواره تلاش کردهایم برای سنین و طیفهای مختلف اجتماعی تولید محتوا کنیم و متناسب با ذائقههای مختلف آثار متنوع به مخاطبین ارائه کنیم. علاوه بر چاپ کتاب، ساخت مستند در باب شهیدان، تعامل با مراکز فرهنگی، ارتباط با فعالین حوزه فرهنگ و ادبیات انقلاب اسلامی، کلاسهای آموزشی برای جوانان و نوقلمان برگزار و نویسندگان شاخصی را از این مجموعه به استان و کشور معرفی کردهایم.
غلامعلی نسائی، متولد ۱۳۴۳ رزمنده و جانباز دوران دفاع مقدس، عضو دفتر نخبگان ایثار و شهادت بنیاد شهید و امور ایثارگران، عضو هئیت تحریه نشریه امتداد، نویسنده گروه بسیج تلویزیونی سیمای مرکز گلستان، گوینده داستان شب هوران از رادیو گلستان در برنامه ساعت به وقت ماه است.
نسائی نویسنده کتابهای فانوس کمین و زود پرستو شو بیا است. او همچنین دبیر انجمن نویسندگان گلستان هوران است.
گیلان
سالن اجتماعات شاهد و ایثار بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان میزبان آیین تجلیل از میر عمادالدین فیاضی، نویسنده ۱۸ عنوان کتاب در حوزه ادبیات دفاع مقدس بود.
فیاضی در این مراسم با بیان اینکه شهداء دارای ارزش و جایگاه بسیار رفیعی در نزد همه ما هستند گفت: فرزندان و خانواده شهدا حتی با تصاویر فرزندان و پدران و مادران در منزل خود ارتباطی تنگاتنگ داشته و با آن ها زندگی می کنند.
وی تاریخ شفاهی را بهانه ای برای قوی تر کردن جامعه دانست و با بیان اینکه در موضوع تاریخ شفاهی خصوصا ادبیات جنگ و دفاع مقدس می بایست به جریان اصیل آن یعنی خلق حماسه های ماندگار پرداخت، هدف خود از تالیف این آثار را جلوگیری از فراموشی دلاوری های رزمندگان در دفاع مقدس و خانواده های آنان توصیف کرد.
میرعماد الدین فیاضی متولد سال ۱۳۵۲ تهران، ساکن شهر بندر انزلی و اصالتی گیلانی دارد و دانش آموخته سینما و ادبیات داستانی است.
«رزمنده کتانیپوش: خاطرات حشمتالله هدایتی از دفاع مقدس تا مقاومت سوریه»، «تکاور ویژه: خاطرات تکاور محمد ویژهنواز»، «گزارش به آینده: خاطراتی از، وقایع مهر ۱۳۵۸ بندر انزلی»، «ردپای مه: خاطرات علی پرشکوهی از جنگ سوریه»، «حسن ژیپاد: خاطرات تکاور حسن سلطانی»، «سردار بیادعا: خاطرات سردار فرخ بلندکیش»، «ایستاده در زمان: خاطرات ابوالقاسم حسینجانی»، «عشق شیرین: خاطرات شفاهی قاسم زیباییپور»، «مسافر تاریخ: خاطرات عزیز طویلی»، «بازگشت به نقطه رهایی: خاطرات علی نجدباقری»، «کتیبهای برآسمان: خاطرات سرتیپ ۲ خلبان اکبر صیاد بورانی»، «عاشقان وطن: خاطرات تکاور»، «علی اصحابی»، «سنگر و بیگانه: تاریخ شفاهی آزادگان بندر انزلی»، «روزهای بیتقویم: تاریخ شفاهی آزادگان بندرانزلی»، «وطن سپرده به عشق: تاریخ شفاهی آزادگان بندرانزلی» از آثار برجسته این نویسنده مطرح گیلانی تا به امروز است.
همچنین کسب عنوان برتر نخستین جشنواره داستان جوان کشور در سال۱۳۸۰، جایزه اول هشتمین دوره مسابقه فیلمنامه نویسی از کلام تا تصویر در سال ۱۳۸۴، برگزیده بخش مستند دومین جشنواره بین المللی سرخ نگاران برای تدوین کتاب «رد پای مه» در سال۱۴۰۰ و کسب عنوان هنرمند برگزیده هفته هنر انقلاب(برای دومین بار) برای کتاب «گزارشی به آینده» از افتخارات این نویسنده مطرح گیلانی است.
لرستان
این ویژه برنامه در لرستان نیز با تجلیل از بنیاد سعادتی، نویسنده دفاع مقدس، در سالن کنفرانس اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان برگزار و از طریق پلتفرم اسکای روم اداره کل کتابخانه های عمومی لرستان پخش شد.
بنیاد سعادتی در این مراسم ضمن تقدیر از رویکرد نهاد کتابخانه های عمومی کشور در برگزاری ویژه برنامه های «از تبار قلم» در همه استان های کشور، بیان داشت: دلیل اینکه کار نویسندگی من با وصیت نامه شهدا شروع شد این بود که وصیت نامه های شهدا جملات زیبایی بود که در وصیت نامه آنها به کار رفته بود که امام خمینی(ره) درباره این وصیت نامهها می فرمایند «وصیت نامه های شهدا انسان را به لرزه در می آورد.»
وی همچنین گفت: کار برای شهدا فرقی ندارد و از هر شهید نکات جالب و شگفت انگیزی دیده می شود به عنوان مثال کتاب اذان صبح در شاخ شمیران در مورد زندگی نامه شهید عزیز قاسم پور است که این شهید والا مقام اهل شهرستان نورآباد است که از خاطراتی که این شهید داشته است و به عنوان نام کتاب هم به کار رفته است همین اذان صبح در شاخ شمیران است.
بنیاد سعادتی متولد سوم تیرماه سال ۱۳۴۷ در خرم آباد بوده که اولین کتاب خود با عنوان «دین یا سیاست» به رشته تالیف درآورد. وی دومین اثر خود را را با عنوان «فلسفه انقلاب اسلامی» در سال ۱۳۷۶ به چاپ رسانید. سعادتی فعالیت فرهنگی خود را را با مقاله نویسی در مطبوعات استان ادامه داد. این نویسنده لرستانی در سال ۱۳۷۹ همکاری خود با اداره کل بنیاد شهید استان لرستان برای تالیف کتاب «میثاق با شهدا» را آغاز کرد و این چنین وارد حوزه ایثار و شهادت شد. از دیگر آثار بنیاد سعادتی می توان به «حدیث عشق»، «روایان عشق»، «واقعیت های از جنگ»، «راهیان خرابات»، «معمای پنچ ضلعی»، «اذان صبح در شاخ شمیران» اشاره کرد که در جشنواره ها و کنگره های مختلف مورد تقدیر قرار گرفته اند.
مازندران
استان مازندران پذیرای برگزاری این ویژهبرنامه و تجلیل از حجت الاسلام محمدرضا نصوری و حجت الاسلام حسین غفاری ساروی، دو تن از نویسندگان توانمند این استان بود.
حجتالاسلام حسین غفاری ساروی در این برنامه که به صورت زنده از اسکایروم ادارهکل کتابخانههای استان مازندران پخش میشد با اشاره به مهمترین وظیفه نویسندگان انقلابی، بیان داشت: وظیفه ما به عنوان نویسندگان انقلابی در راستای انتقال مفاهیم دین، فرهنگ و هنر اصیل ایران اسلامی در تهاجم فرهنگی امروز برای نسل جوان بسیار خطیر و مهم است.
حجتالاسلام حسین غفاری ساروی متولد ۱۳۴۳ است که تا سطح خارج فقه را در حوزه علمیه قم گذرانده و از محضر استادانی چون علامه حسن زاده آملی، علامه جوادی آملی، مرحوم آیةالله العظمی صالحی مازندرانی، مرحوم آیةالله العظمی فاضل لنکرانی، حضرت آیةالله العظمی وحید خراسانی و حضرت آیة الله سید مرتضی مهری بهره برده است.
وی در سال ۱۳۶۴ کانون آشنایی با معارف اسلامی ساری را برای تربیت جوانان و نوجوانان تأسیس کرده و تاکنون بیش از ۱۵ هزار جوان در کانون دوره های مختلف آموزشی و تربیتی را پشت سر گذاشته اند. حجتالاسلام حسین غفاری ساروی از سال ۱۳۷۵تا کنون ببش از ۴۰ عنوان کتاب در موضوعات مختلف معارف اسلامی تالیف کرده که برخی در تیراژهای یکصدهزار نسخه به چاپ رسیده است.
حجت الاسلام و المسلمین محمدرضا نصوری متولد ۱۳۴۹ ساری، معاون فرهنگ، آموزش و پژوهش بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج)، عضو شورای نویسندگان فصلنامه انتظار، مدرس مرکز تخصصی مهدویت است. او علاوه بر تدریس، تاکنون چندین جلد کتاب و مقاله به رشتهٔ تحریر درآورده است که «قرآن مهدی و جوانان»، «قرآن امام مهدی و زنان»، «انتظار»، «وظایف جوان منتظر»، «متمهدیان و مدعیان مهدویت» و «معرفی کتاب دکتر جاسم حسین تاریخ سیاسی امام دوازدهم حضرت مهدی» برخی از این آثار است.
مرکزی
تجلیل از پاییز رحیمی، شاعر و نویسنده دلیجانی، بخش محوری این ویژهبرنامه بود.
رحیمی در این مراسم ضمن قدردانی از نهاد کتابخانههای عمومی کشور در برگزاری ویژه برنامه «از تبار قلم» گفت: امیدوار هستم که کتابخوانی و فرهنگ انس و الفت با کتاب روز به روز بیشتر رواج پیدا کند و اگر بنده گامی در این مسیر برداشته ام مورد رضایت خداوند و مخاطبین قرار گرفته و مفید واقع شده باشد.
این شاعر و نویسنده دلیجانی همچنین گفت: ابتکار نهاد کتابخانههای عمومی کشور در راه اندازی محافل ادبی در تمامی استانها و شهرستان ها بسیار ارزشمند است و ما در دلیجان با برگزاری جلسات حافظ خوانی، مثنوی خوانی و خوانش متون ادبی کهن پذیرای علاقه مندان در کتابخانههای عمومی هستیم.
پاییز رحیمی، متولد سال ۱۳۵۳ شهر دلیجان، کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی، مدرس ادبیات، مسئول انجمن ادبی شهرستان دلیجان و مدرس کارگاههای ادبی دلیجان و کارگاه شعر امروز اراک و همچنین مدیر انجمن دوستداران حافظ دفتر دلیجان است. کتابهای شعر «طوفان بیملاحظه»، «دریا در آبکش» و «این همه گنجشگ» از آثار این شاعر دلیجانی است. وی حضور، کسب عناوین برتر و داوری در همایشها و جشنوارههای متعدد ادبی را در کارنامه هنری خود دارد. مجموعه شعر «دریا در آبکش» دومین مجموعه شعری پاییز رحیمی است. این مجموعه شعر در دو بخش کلاسیک و نیمایی و در سه موضوع عاشقانه، آئینی و اجتماعی سروده شده است.
هرمزگان
کرانههای آبی خلیجفارس و استان هرمزگان نیز شاهد تجلیل از علی رضایی، استاد، نویسنده و محقق پیشکسوت این استان بود.
رضایی در بخشهایی از صحبتهایش در این ویژهبرنامه عنوان کرد: ردپای فرهنگ و اسطوره را در متلها و ضرب المثل های هرمزگان میتوان دید و این وظیفه و کار اهل قلم است که این فرهنگ را ثبت و ضبط و سینه به سینه منتقل کنند. مسئولین باید قلم ها را به کودکان و نوجوانان بسپرند تا با نوشته های خود، خلأهای موجود را پر کنند و نگاه ها را تغییر دهند.
علی رضایی، نویسنده هنرمند و پژوهشگر مشهور هرمزگانی در سال ۱۳۲۷ در میناب متولد شد. وی دوران ابتدایی و متوسطه را در زادگاهش به پایان برد و سپس برای ادامه تحصیل به دانشسرای بندرعباس رفت و بعد از فراغت از التحصیل به عنوان معلم در روستاهای میناب خدمت کرد. سپس برای ادامه تحصیل به شیراز رفت و در رشته ادبیات فارسی فارغ التحصیل شد. در سال ۱۳۵۹ به بندرعباس آمد و به مدت ۱۷ سال در دانشگاهای بندرعباس تدریس کرد و در نهایت در سال ۷۶ بازنشسته آموزش و پرورش شد. رضایی خدمات ماندگار و ارزنده ای برای فرهنگ هرمزگان انجام داده است که می توان به انتشار فصلنامه گلپنگ، ارائه مقاله هایی در زمینه فرهنگ عمومی؛ تألیف نمایش نامه های «ما می توانیم»، «گل و جهله»، «سوز ماهی»؛ تالیف ۱۶ کتاب شامل «مجموعه قصه های یک انگشتر برخاکستر»، «قشم در یک نگاه»، «هرمزگان در آئینه تاریخ و فرهنگ» و ... و نویسندگی متن بیش از ۳۵ فیلم مستند اشاره کرد.
همدان
غلامرضا بکتاش، نویسنده و شاعر حوزه کودک و نوجوان این استان در قالب برگزاری این ویژهبرنامه تجلیل و از آثار و خدمات اوتقدیر به عمل آمد.
بکتاش در این برنامه بیان داشت: من اگر شعر مینویسم برای خودم مینویسم و هیچ انتظاری از هیچ کس ندارم. قرار نیست برای من شاعر فرش قرمز پهن کنند. در سالهای اولیه از ملایر به خرم آباد میرفتم تا شعر برای کودکان بخوانم و ۷۰۰ شب در مرکز کانون خرم آباد خوابیدم. جوانان بدانندکه یک شبه نمیتوانیم به جایزه فجر برسیم. برای جایزه شعر ننویسیم. برای شعر گفتن عجله نکنیم، شعر در زمان خودش اتفاق میافتد. لطفا دست به خلق آثار تازه، بدیع، نو و کشف تازه بزنید آنگاه خود ادبیات سراغ شما خواهد آمد. فرقی نمیکند کجا باشیم، امروز با فضای مجازی همه راهها به هم ختم میشود.
غلامرضا بکتاش اردیبهشت ۱۳۵۱ در ملایر دیده به جهان گشود. ۱۴ ساله بود که نخستین زمزمههای شعر سراغش آمد. کودکی و ۲۴ سال از عمر خود را در صحرا، بیابان، باغ و دشت گذراند و روی زمین به کار گندم چیدن، کاشتن انواع گل، گیاهان و درخت پرداخت. شل سیلور استاین، مصطفی رحمان دوست و افسانه شعبان نژاد را بسیار دوست میدارد.
وی دارای مدرک کارشناسی زبان و ادبیات فارسی است و بهصورت تخصصی در حوزه شعر کودک و نوجوان فعالیت میکند. این شاعر و نویسنده نزدیک به ۴۰ عنوان کتاب در این حوزه منتشر کرده که برخی از آنها در کنگرههای بینالمللی و کشوری برگزیده شدهاند. وی سابقه داوری در جشنوارههایی از جمله جشنواره بینالمللی شعر فجر را نیز در کارنامه دارد. بکتاش مربی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و کارشناس شعر مجلۀ کیهان بچهها است و مدرک هنری خود در رشتۀ شعر کودک و نوجوان را از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اخذ نموده است. جایزههایی چون: کتاب سال سلام بچهها، کتاب فصل، جشنواره مطبوعات کودک و نوجوان و غیره… در کارنامه کاری خود دارد.
یزد
و بالاخره دارالعباده یزد نیز دومین دوره این ویژهبرنامه را با تجلیل از محمدعلی جعفری، نویسنده برجسته استان و خالق آثاری همچون قصه دلبری، عمار حلب، شغل شریف، خانه مغایرت و سربلند پشت یر گذاشت.
جعفری در این برنامه بیان داشت: هدف اصلی من، نگاه بومی و محلی به موضوعات مختلف چه در زمینه ثبت خاطرات، ثبت زندگی شهدا و یا موضوعات داستانی بوده است.
وی همچنین با اشاره به سفرهای متعدد برای ثبت و ضبط خاطرات و پیگیری موضوعات مختلف مرتبط با کتابهای خود گفت: حاصل همه این سختیها و تلاشها، تجارب ارزنده ای است که دیگر نویسندگان جوان نیز میتوانند از آن استفاده کنند و به خلق آثار ارزشمند دست بزنند.
محمدعلی جعفری، متولد ۱۳۶۴ در یزد است که نویسندگی را از اواسط دهه ۸۰ شمسی آغاز کرده و تاکنون کتابهای متعدد و پرمخاطبی نظیر شغل شریف، تاوان عاشقی، جاده یوتیوب، عمار حلب، سر دلبری، پادشاهان پیاده، خانه مغایرت، دلپلاس، تور تورنتو، سنجابهای لهستانی، رهبر دارالعباده و عروسی لاکچری از وی به چاپ رسیده است.
وی کتابهایی در قالب سفرنامه، خاطرات شهدای مدافع حرم، رمان، خاطرات همسران شهدا و داستان کوتاه را در موضوعات مختلف مذهبی، سبکزندگی، دفاع مقدس و برررسی مسائل روز اجتماعی، خلق کرده است.