به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی، سجاد محمدیان، مدیرکل دفتر پژوهش و آموزش نهاد به همراه علیاکبر سبزیان، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان و دبیر اجرایی همایش و اعظم صنعتجو، عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد و دبیر علمی همایش با هدف افزایش تعاملات فرهنگی و علمی در راستای برگزاری دومین همایش بینالمللی کتابخانههای عمومی و کسب و کارهای کوچک با حسین بذرافشان، معاون همکاری های بین المللی دانشگاه فردوسی مشهد دیدار و گفتگو کرد.
در ابتدا مدیرکل دفتر پژوهش و آموزش نهاد کتابخانههای عمومی کشور گفت: ایران در حوزۀ کتابخانههای عمومی از ظرفیت لازم برای تبدیلشدن به مرجعیت علمی برخوردار است. این مهم به واسطۀ فراهمسازی زیرساختهای مناسبی است که در دو دهه اخیر شکل گرفتهاند؛ به طوری که کتابخانههای عمومی در ایران تبدیل به یک دامنه پژوهشی شده است. گواه این موضوع نیز تعداد کتابها و پایاننامههای موجود است. همچنین برخی از مسئولان خارجی طی بازدید حضوری و یا تعاملات دو طرفه بر این موضوع صحه گذاشتهاند.
وی تأکید کرد: همایش بینالمللی کتابخانههای عمومی و کسب و کارهای کوچک، برزگترین و تنها رویداد علمی در حوزۀ کتابخانههای عمومی در دنیا است. صرف نظر از محتوای این همایش، این نوید را میدهیم که این همایش به لحاظ مشارکت کشورهای مختلف، از تنوع مناسبی برخوردار خواهد بود.
مدیرکل دفتر پژوهش و آموزش نهاد اظهار امیدواری کرد که این همایش چهرۀ مناسبی از کتابخانههای عمومی ایران به نمایش بگذارد و زمینهساز معرفی ظرفیتهای کشور در حوزه خدمات کتابخانههای عمومی شود؛ چرا که ما تنها کشور منطقه هستیم که نسلهای جدید کتابخانههای عمومی را دایر کردهایم و بیشترین میزان توسعه کتابخانههای عمومی در سالهای اخیر را داشته ایم.
سجاد محمدیان با اشاره به اهمیت جایگاه دانشگاه فردوسی مشهد، گفت: استفاده از ظرفیتهای این دانشگاه میتواند یک فرصت مناسب در برگزاری این همایش باشد.
در ادامه علیاکبر سبزیان، مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی نیز گفت: امروزه کتابخانههای عمومی در حال ارائه بالغ بر ۴۰ خدمت نوین هستند که ذیل هر خدمت میتوان تا ۱۰۰۰ برنامه برای آن تعریف کرد. در شبکۀ سراسری کتابخانههای عمومی کشور توجه ویژهای به مبحث آموزش، توانمندسازی، مهارتافزایی و تسهیلگری در حوزۀ کسب و کارهای کوچک و خانگی شده است.
وی افزود: نسل جدید کتابخانههای عمومی در حال برگزاری دورههای آموزشی کسب و کارهای کوچک و خانگی و پیگیری برای توانمندسازی کاربران و عرضۀ محصولات این کسب و کارها هستند. این همایش مبتنی بر گسترش این کارکرد در کتابخانهها با هدف کمک به اقتصاد خانواده و معرفی آن به جامعه برگزار میشود.
سبزیان با بیان اینکه نهاد کتابخانههای عمومی کشور، مشهد را به عنوان میزبان برگزاری دومین دورۀ این همایش انتخاب کرده است، اظهار داشت: با توجه به انتخاب خانم دکتر اعظم صنعتجو، عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان دبیر علمی همایش، ارادۀ نهاد بر این است که برای برگزاری مؤثرتر این همایش از حمایت معنوی و ظرفیتهای موجود در دستگاهها، مؤسسات و دانشگاههای مرتبط با دانشگاه فردوسی مشهد برخوردار باشد.
در پایان حسین بذرافشان، مدیر همکاریهای بین المللی دانشگاه فردوسی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به نسل جدید کتابخانهها گفت: نسل جدید کتابخانهها در تغییر سبک زندگی مردم نقش بسزایی ایفا میکنند. در سطح جامعه فعالیتهایی با محوریت توانمندسازی توسط دیگر سازمانها در حال اجرا است. میتوان دو مؤلفه را در این حوزه تعریف کرد: نخست اینکه موضوع اصلی این رویداد، کتاب است. نگاه سنتی به مطالعه امروزه کارکرد مناسبی ندارد، لذا باید به دنبال راه حلهای جدید باشیم. دومین مسئله، جنس فرهنگی و اقتصادی آن در حوزۀ توانمندسازی است. تفاوت نهاد کتابخانههای عمومی کشور با دیگر دستگاههای فعال در این حوزه، آغازگریِ این فرایند با کتاب است. در این فرایند باید به دنبال یک مکتب باشیم؛ به عبارت دیگر این رویداد با یک کتاب شروع و در مرحله بعدی وارد چرخۀ دانشبنیان، اقتصاد خرد و مشاغل خانگی مبتنی بر آموزههای کتاب منتخب میشود. این امر باعث میشود نهاد کتابخانههای عمومی کشور به عنوان یک رهبر، الگوی فکری خود را به مردم عرضه کند.
بذرافشان با اشاره به برگزاری همایش بین المللی کتابخانههای عمومی و کسب وکارهای کوچک اظهار کرد: دانشگاه فردوسی در شرق کشور از قدمت و ظرفیت مناسبی برخوردار است که در طول این همایش میتوانیم آن را به نمایش بگذاریم. این دانشگاه بهطور مشخص ارتباط مستمر با نهادهای دیپلماتیک شهر مشهد دارد و میتوانیم نقش حمایتکنندۀ مدعوین از سایر کشورهای همسایه از جمله عراق، پاکستان و ... را در این همایش داشته باشیم.
وی افزود: این یک فرصت مناسب برای نمایش ظرفیتهای نهاد کتابخانههای عمومی کشور و ترویج آن در کشورهای همسایه به واسطۀ انعقاد تفاهمنامههای همکاری است. دانشجویان غیربومی دانشگاه نیز میتوانند نقش و ارتباط مؤثری در این تعاملات با توجه به دانستههای خود ایفا کنند؛ این به معنای توسعۀ همکاری با توجه به قرابتهای فرهنگی است.