به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، به نقل از سرویس مدیریت کتاب خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتابخانه «هدهد سفید» در همسایگی بیمارستان رسالت در وسط پارکی به همین نام با فعالیت تخصصیاش، پُر از کتاب و اسباب بازی، از کودکان و نوجوانان میزبانی میکند.
وارد شدن به کتابخانه آداب دارد، باید کفشهایت را در بیاوری، چراکه محل میزبانی از بچهها است. وارد که میشوم، یک کشتی میبینم و کتابداری که سکاندار آن است. ۱۲۰۰ جلد کتاب در ۶ قفسه پشت این کشتی در صف ایستادهاند و آمادهاند در ساحل آگاهی پهلو بگیرند.
مریم امیدخدا، مسئول کتابخانه هدهد سفید درباره این قفسهها میگوید:
- در این قفسهها ۱۲۰۰ جلد کتاب بزرگسال قرار داره، این کتابا رو برای این تهیه کردیم تا پدر و مادرای بچههای عضو، حوصلشون سرنره؛ از مجلههای آشپزی، آموزش صنایع دستی و هنری، کتابهای تربیت فرزند، داستان و رمان و روانشناسی تا مجله ماشین و دانستنیها.
کتابخانه برای گروه سنی نوپا و کودکان زیرپنج سال هم کتاب دارد. ابتدای ورودی، اشکال هندسی نرم و اسفنجی با رنگهای شاد برای بازی بچهها چیده شده، کتابهای پارچهای و پلاستیکی که مخصوص آنها است، کمی دورتر قرار داده شده. مادرها اینجا نگران نیستند؛ چراکه اتاق «مادر و کودک» این کتابخانه فضای امن برای نوزادان آنها است.
قفسه بلند چوبی و نیم دایره که نشانه پرنده هدهد روی آن است و استندهای چوبیرنگی که در امتداد دیوار پایین پنجره پارک، پشت سر هم نشستهاند. در این کتابخانه، کتابها برای گروه سنی نوزاد و نوپا، زیر هفت سال، هفت تا ۹ سال، ۱٠ تا ۱۲ سال و ۱۲ سال به بالا به ترتیب با برچسبهای رنگی، طبقهبندی شدند.
از مریم امیدخدا، مسئول کتابخانه هدهد سفید درباره تفاوت اینجا با کتابخانههای دیگر میپرسم.
- این کتابخونه با وجود اینکه تخصصی کار کودکه اما از پدرو مادرها هم غافل نشده؛ مثلا براشون کلاسهای آموزشی مختلف برگزار میکنه. یا اتاق «بازی و نمایش» داره که بچهها علاوه بر کتاب، میتونن بازیهای گروهی و فکری انجام بدن. اتاق مادر و کودک اینجا رو هم تقریبا کتابخونههای دیگه ندارن.
امیدخدا میگوید:
- بخش اتاق بازی و نمایش این کتابخونه همون استودیو برنامه هدهد سفیده؛ اینجا بیش از ۱۵۰ نوع اسباببازی برای کودکان وجود داره. این بخش برای بچههای نابینا هم اسباب بازی داره، از شطرنجهای لمسی تا بازی اشکال. بخش علم، دکور اجرای برنامههای عروسکی، خانهسازی، عروسکهای پارچهای، مانیتور برای پخش فلشهای آموزشی و کارتون خانم و آقای کتابدار همش اینجا است.
از مونا طاووسی، کتابدار کتابخانه درباره اعضای نابینای کتابخانه میپرسم.
- فعلا عضوی نابینا خیلی زیاد نیست؛ شاید حدود ۱٠ عضو. با تجربهای که از فعالیت در کتابخونههای دیگه مثل کتابخانه مرکزی استان گیلان و اسلامشهر دارم، میتونم بگم، بچههای نابینا بیشتر دنبال کتابای صوتی بودن و امانت این کتابا توی این بخش بیشتر بود. این کتابخونه تازه افتتاح شده و قراره منابعش تکمیل بشه، فعلا فقط اسباببازی داریم برای اعضای نابینامون؛ البته خوبه یک تعدادی کتاب بریل و صوتی هم تو کتابخونه باشه. این منابع خیلی به درد بچهها میخوره؛ هم بچههای عادی و هم بچههای نابینا.
از خاطراتش میگوید، از بچههایی که مریض بودند و به کتابخانه آمده بودند.
- یادمه مادری از همدان، فرزندشو آورده بود اینجا و میگفت من ماهی یکبار میتونم بیام اینجا. پسرش سندرم دان خفیف داشت و خیلی سخت میشد باهاش ارتباط برقرار کرد. من تمام تلاشمو کردم بتونم ازش عکس بگیرم تا براش کارت عضویت صادر کنم.
حدیث حیدری، کتابدار دیگر کتابخانه از مراجعهکنندههایی میگوید که از، طریق برنامه «هدهد سفید» که بخش معرفی کتابخانه دارد؛ به کتابخانه میآیند.
- اینجا استودیو ضبط برنامه «هدهد سفیده». بخش قصهگویی بچهها و میان برنامهها اینجا ضبط میشه. خیلی از مراجعهکنندهها برنامه کتابخونه هدهد سفید رو دیدن.
از مراجعان بیمارستان رسالت میگوید:
- یه سری خانوادهها که برای درمان به بیمارستان رسالت مراجعه میکنند، سری هم به کتابخونه هدهد سفید میزنن.
این خانوادهها تا دو جلسه میتونن از کتابخونه بهعنوان عضو میهمان استفاده کنن. حق عضویت یکساله هم برای هر فرد ۵۰ هزار تومنه؛ البته اگه سه نفر از یه خونواده یا پدر و مادر عضو بشن؛ حق عضویتشون تخفیف داره. کتابخونه از شنبه تا چهارشنبه ساعت هفتونیم صبح تا ۷ شب و پنجشنبهها از ساعت هشت تا یکونیم بازه. فعلا جمعهها و تعطیلات رسمی، کتابخونه فعالیتی نداره.
- تو برنامهمون هست روزهای تعطیل هم خدمات داشته باشیم اما فعلا نیروی انسانی کم داریم. امیدواریم این اتفاق زودتر بیفته.
- اینجا قبلا کتابخونه عمومی رسالت بوده و بخش کوچیکی هم برای کودکان داشته، الآن اسمش شده کتابخونه «هدهد سفید»، پیرمرد پیرزنا، وقتی میان اینجا، میگن، اینجا قبلا کتابخونه بزرگسال بوده چرا الآن اینجوری شده؟ برای همین تصمیم گرفتیم خدمت «پیک کتاب» معرفی کنیم، تا اونا هم بتونن کتاباشون از کتابخونههای دیگه بگیرن.
درباره انتطارشون از شهرداری میپرسم. اینطور پاسخ میدهد:
- شهرداری خوبه نمادهای کتابخونی یا المانهایی مانند کودکان در حال کتابخونی رو بسازه و برای تبلیغات محیطی در پارک، نزدیک وسایل بازی، مدرسه و بیمارستان رسالت نصب کنه تا کتابخونه بیشتر معرفی بشه.
امیدخدا از رایزنی با درمانگاه تخصصی پگاه و ارسال کتاب و مجلات مازاد کتابخانه به این درمانگاه برای استفاده در بخش اتاق انتظار والدین این کلینیک میگوید و اینکه قرار است با بخش کودکان بیمارستان رسالت ارتباط برقرار کنند.
امیدوارم، خبر افتتاح شعبههای مختلف کتابخانه هدهد سفید به تمام ایران برسد.