به گزارش روابطعمومی ادارهکل کتابخانههای عمومی مازندران، آیین تجلیل از فعّالان عرصهی کتاب و کتابخوانی مازندران، همزمان با هفتهی کتاب، طی حضور احمد توکلی، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار؛ اصغر گودرزی، مدیرکل توسعهی کتابخانهها و مشارکتهای نهاد کتابخانههای عمومی کشور؛ سکینهخاتون مهدیانپور، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان؛ حامد فاضلیکبریا، مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مازندران؛ احسان آهنگر، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان؛ سایر مدیران کل دستگاههای استان، فرمانداران، رؤسای ادارات کتابخانههای شهرستانها و کتابداران؛ جمعی از خیّرین و اعضای کتابخوان کتابخانهها، صبح امروز (یکشنبه، 28 آبانماه 1402) در سالن اجتماعات کانون پرورش فکری کودکانونوجوانان شهر ساری برگزار شد.
اهتمام شهرداران استان در توسعهی کتابخانهها و فرهنگ کتابخوانی
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مازندران طی این مراسم عنوان کرد: در جهت گسترش فضاهای کتابخانههای مازندران از ظرفیّت شهرداریها، دهیاریها و برخی بودجههای این حوزه استفاده میکنیم.
احمد توکلی با ابراز امیدواری نسبت به همافزایی خیّران در توسعهی فضاهای کتابخانهای اظهار داشت: امیدواریم در برنامهای میانمدت بتوانیم با افزایش سطح فیزیکی کتابخانهها و فضاهای موردنیاز حضور کتابداران در راستای توسعهی فرهنگ کتابخوانی در مازندران گام برداریم.
این مسئول درباره تأمین اعتبارات لازم در این حوزه بیان کرد: در دو بخش ملّی و استانی اعتبار داریم، تا با افزایش سطح فیزیکی کتابخانهها و فضاهای موردنیاز حضور کتابداران در راستای توسعهی فرهنگ کتابخوانی در مازندران گام برداریم. در کتابخانههای شهرستانها با کمک خیّران و کمیتهی برنامهریزی اعتبارات دولتی به دنبال توسعهی فضاهای کتابخانهای و زیرساختهای مربوط هستیم.
وی خاطرنشان کرد: تلاش میکنیم تا در مدت منطقی، توسعهی کتابخانهها بهویژه در روستاها محقق شود.
توکلی دربارهی بازهی زمانی اتمام پروژههای این حوزه تصریح کرد: مدتزمان اتمام پروژهها به میزان پیشرفت آنها بستگی دارد و بازهای از دو تا چهار سال را در بر میگیرد، بدیهی است که بسیاری از کتابخانههای شهرستانهای استان تنها به تجهیز نیاز دارند و در نتیجه، زمان موردنظر جهت تجهیز و توسعهی آنها کاهش مییابد.
این مسئول تصریح کرد: تأکید بر اهتمام ویژه در این حوزه به شهرداران استان انجام شدهاست و باید اهتمام در توسعهی کتابخانهها و کتابخوانی مشق هر روز ما باشد. باید مانند ایرانِ کهن به نقطهای برسیم که کتابهای ما در سراسر جهان بهعنوان مرجع شناخته شوند، اگر نیاکان ما این حس را داشتند که هر ساعت ما برگی از تاریخ است فعّالیتهای اثرگذارتری داشتند.
استفاده از بهروزترین تجهیزات و خدمات روز دنیا در طراحی کتابخانههای مرکزی
مدیرکل توسعهی کتابخانههای نهاد کتابخانههای کشور در این مراسم بیان کرد: امروز تنها برای "عرض خسته نباشید به همکاران مازندرانی و عملکرد مثبت آنها" در اینجا حضور دارم.
اصغر گودرزی با اشاره به عملکرد مثبت نهاد کتابخانههای مازندران اظهار داشت: عملکرد این نهاد استانی بهویژه در رشد کارگاههای آموزشی، بهروزرسانی خدمات پرتال، برگزاری و توسعهی محافل کودک و نوجوان، شب شعر، تعدّد برنامههای فرهنگی، رشد میزان امانت کتاب و اعضاء و بسیاری موارد دیگر قابلتوجّه و تحسین بوده است.
وی افزود: براساس گزارشهای رسیده قالب اولیه جهت بهروزرسانی و ارائهی خدمات جدید در کتابخانههای مازندران شکل گرفته و در برخی کتابخانهها نیز آغاز شده است.
این مسئول با بیان اینکه در سال گذشته نهاد کتابخانهها رشد مناسبی داشت، اذعان کرد: از هفتهی کتاب سال گذشته تا امسال دو کتابخانهی مرکزی در قم و خرّمآباد افتتاح شد، ۸ کتابخانهی سیّار در سال جاری راهاندازی و ۸ کتابخانهی دیگر نیز افتتاح خواهد شد.
وی دربارهی کتابخانههای مرکزی کشور بیان داشت: در این حوزه راهاندازی کتابخانهی رشت، بازطراحی کتابخانهی مرکزی بندرعباس و همچنین اقدامات اجرایی کتابخانهی مرکزی ساری را داشتیم.
گودرزی خاطرنشان کرد: در طراحی خدمات کتابخانههای مرکزی بهروزترین تجهیزات و خدمات روز دنیا را پیشبینی میکنیم، این کتابخانهها بخشهای متنوّعی ازجمله تالار علم و خلّاقیت، ساختکَده، بخش کودک و نوجوان، کلاسهای آموزشی، نگارخانه و مانند اینها را در بردارد. میتوانم ادعا کنم در طراحی خدمات از کتابخانههای روز دنیا عقب نبوده و جلو هم هستیم.
مدیرکل توسعهی کتابخانههای نهاد کتابخانههای عمومی کشور درباره سرانهی مطالعهی ایران اظهار داشت: هیچ سرانهی مُتقنی وجود ندارد و سرانهی اعلامشده علمی نیست، هر جاییکه کتابخانهای احداث شده و کتاب در دسترس قرار گرفت، مطالعه هم رونق یافت، باید تلاش کنیم دسترسی را برای عموم تسهیل کنیم.
گودرزی تأکید کرد: قول میدهم کتابخانهی مرکزی ساری، جذّابترین کتابخانهی مرکزی کشور خواهد بود.
توسعهی خدمات کتابخانهای راهبرد بهبود کیفیت زندگی و حل مشکلات جامعه
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان با بیان شعار "آینده خواندنی است" بهعنوان شعار هفتهی کتاب، کتابخوانی و کتابدار اظهار داشت: کتابخانههای عمومی مکانی برای تولید و اشتراک دانش و تبادل اطلاعات هستند. بههمیندلیل کتابخانهها به دنبال فعّالان این حوزه هستند چراکه سبب تدوین خدمات جدید میشوند.
سکینهخاتون مهدیانپور از ارائهی بیش از ۶۰ نوع خدمت در کتابخانههای استان خبر داد و افزود: توسعهی خدمات، باعث برطرف شدن نیازهای مردم و بهبود کیفیت زندگی مردم شدهاست.
مهدیانپور اذعان داشت: ۱۲۰ کتابخانه در استان داریم که از این تعداد، ۸۳ کتابخانه شهری و ۳۷ کتابخانه روستایی است.
این مسئول ادامه داد: کتابخانههای استان بیش از دو میلیون نسخه کتاب و بیش از ۹۰هزار نفر عضو دارند.
مهدیانپور با تأکید بر لزوم افزایش سرانهی منابع و اعضاء کتابخانههای مازندران تصریح کرد: ۳۱ پروژه در استان داریم که یک پروژه، ملّی بوده و اجرای بیشتر این پروژهها از سال ۹۰ آغاز شدهاست.
مدیرکل کتابخانههای استان دربارهی ساخت کتابخانهی مرکزی مازندران اظهار داشت: این کتابخانه در زمینی به مساحت دو هزار مترمربع و زیربنای ۷۶۰۰ مترمربع در حال احداث است.
وی افزود: ۳۰ میلیارد تومان از سفر ریاستجمهوری در جهت ساخت این پروژه تخصیص یافت و امیدواریم در سال آینده با مصوّبشدن بودجهی دور دوم سفر استانی، این کتابخانه افتتاح شود.
مهدیانپور با اشاره به جمعیت ۴۰درصدی ساکن در روستاهای مازندران تشریح کرد: با توجّه به جمعیت ساکن در روستاها برای ارائهی خدمات بهتر بهویژه در روستاهایی با جمعیت کمتر از ۱۵۰۰ نفر، به دنبال راهاندازی کتابخانهی سیّار هستیم.
مدیرکل کتابخانههای استان ادامه داد: ۵۲ کتابخانه سیّار در کشور داریم که بیشترین آنها در استان خراسان رضوی و استان مازندران فاقد کتابخانهی سیّار است. امیدواریم با همکاری نهادها، راهاندازی کتابخانهی سیّار در استان محقق شود.
وی از فراهمساختن مقدمات جذب خیّران در جهت راهاندازی کتابخانههای سیّار خبر داد و گفت: هر کتابخانه ۵ تا ۶ روستا را پوشش میدهد و به توسعهی خدمات ما بهویژه در مناطق کمبرخوردار کمک میکند.
مهدیانپور با اشاره به اجرای طرح "یادگاری به ماندگار" در استان اظهار داشت: این طرح با محوریت اهدای کتاب در حال اجرا است، از مهرماه، فرایند ثبت کتابهای کتابخانههای استان را آغاز کردیم و مدیران میتوانند با اهدای کتابهای مطالعهشده به غنیشدن کتابخانهی مرکزی استان کمک کنند.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان خاطرنشان کرد: رهبری در سخنان خود بارها از کتاب و کتابخوانی و همچنین کتابت قرآن صحبت کردهاند، براساس این جملات، طرح کتابت قرآن کریم را در کتابخانههای استان با هدف انس میان قرآن و کودکان آغاز کردیم.
گفتنی است در پایان آیین تجلیل از فعّالان عرصهی کتاب و کتابخوانی، از کتابخوانان، خیّر کتابخانهساز، فرماندار و مسئولان فعّال این حوزه، کتابداران و کتابخانهی منتخب استانی در زمینهی کتابخوانی، تجلیل و تقدیر شدند.