به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان قم، اختتامیه مرحله استانی دومین دوسالانه «نشان هدهد سفید» که با هدف شناسایی ذائقه مطالعاتی و سلیقه کتابخوانی در کودکان و نوجوانان، حمایت و تشویق پدیدآورنگان آثار برتر، رشد فرهنگی جامعه در راستای ارتقای بنیه ادبی، اعتقادی، اخلاقی، ایجاد خط مشی کاربردی در گسترش فرهنگ کتابخوانی و شناساندن توانمندی های کتابخانه های عمومی در حمایت از آثار تالیفی و محصول ایرانی با ارائه فهرست 300 عنوان کتاب پرمخاطب بخش کودک و نوجوان کتابخانه های عمومی از خرداد ماه سال جاری توسط نهاد کتابخانه های عمومی آغاز شده بود، به میزبانی کتابخانه مرکزی قم برگزار شد.
این دوسالانه در دو بخش معرفی کتابهای پرطرفدار در دو گروه سنی کودک و نوجوان در سه موضوع شعر، داستان، غیرداستان و همچنین معرفی داوران برتر در سه گروه کودکان، نوجوانان و کتابداران (کارشناسان حوزه کتاب) برگزار شده است.
در این مراسم، 20 شرکت کننده کودک و 3 کتابدار کتابخانه های عمومی استان قم که در این مدت به کتابهای خواندهشده امتیاز داده بودند، داوری را بر عهده داشتند و میزان تسلط و شناخت آنها بر کتابها توسط فاطمه بختیاری، نویسنده کودک و نوجوان مورد داوری قرار گرفت.
در پایان این نشست، از برگزیدگان این جشنواره در استان قم در بخشهای آثار برتر و داوران با اهدای نشان هدهد سفید و جایزه نقدی تقدیر شد که اسامی برگزیدگان به شرح زیر است:
برگزیدگان رده سنی کودک
سید محمد سجادی، عضو کتابخانه مرکزی قم
امیرحسین شاه محمدی، عضو کتابخانه مرکزی قم
هلما مهدی خانی، عضو کتابخانه مرکزی قم
نور نوریان، عضو کتابخانه مرکزی قم
هلما گائینی، عضو کتابخانه مرکزی قم
کتابداران برگزیده
مرضیه نفری، مسئول کتابخانه عمومی امام صادق (علیه السلام)
ندا کلهرنژاد، مسئول کتابخانه عمومی علی بن موسی الرضا (علیه السلام)
زکیه صیاد، کتابدار بخش کودک کتابخانه مرکزی قم
جشنواره «نشان هدهد سفید» بهانه ای برای آشنایی کودکان و نوجوانان با آثار و نویسندگان برتر
فاطمه بختیاری، نویسنده کودک و نوجوان و داور بخش استانی این جشنواره در این نشست ابراز داشت: کتاب خواندن برای کودکان و نوجوانان بسیار مهم است و انتخاب کتاب در این سنین، از این جهت اهمیت دارد که خواندن یک کتاب می تواند در آینده کودکان و نوجوانان موثر باشد.
وی در ادامه افزود: برگزاری جشنواره دوسالانه نشان هدهد سفید بهانه و انگیزه ای است تا کودکان و نوجوانان با آثار و نویسندگان برتر کودک و نوجوان آشنا شوند، بیشتر کتاب بخوانند و با دنیای پر رمز و راز کتابها ارتباط بیشتری پیدا کنند.
کودکان و نوجوانان با شرکت در این جشنواره، تفکر انتقادی و کنشگری را یاد می گیرند
مرضیه نفری، نویسنده و مسئول کتابخانه عمومی امام صادق (علیه السلام) نیز در پایان این نشست گفت: جشنواره هدهدسفید یک تفاوت بسیار مهم با سایر جشنواره های کتاب دارد و آن این است که هیات داوران اکثر جشنواره ها، نویسنده ها و منتقدهای ادبی هستند؛ اما در جشنواره هدهد سفید کودکان، یعنی مخاطبان واقعی کتاب می توانند داور این جشنواره باشند.
وی اضافه کرد: کودکان و نوجوانانی که در این جشنواره شرکت می کنند، کتابخوانان حرفه ای هستند که با کتاب، چگونه خواندن و بررسی دقیق کتاب آشنایی دارند. بچه ها به خاطر عضویت در کتابخانه های عمومی و دسترسی به کتابها، فرصت داوری و مقایسه درست کتابها را دارند و در این مسیر کتابداران نیز آنها را کمک می کنند.
برگزیده مرحله استانی دوسالانه نشان هدهد سفید تاکید کرد: بچه ها کتابها را خوانده و داوری می کنند، در مراحل مختلف داوری، آثار انتخاب شده مجدد در چرخه داوری قرار می گیرد و راستی آزمایی هایی که طی جشنواره انجام می شود خیال خواننده را راحت می کند که جایزه هدهد سفید، ناداوری نداشته است. والدین و مربیان تربیتی که همیشه دغدغه انتخاب کتاب را دارند، می توانند با خاطری آسوده، کتابهایی که برگزیده این جشنواره هستند را انتخاب کنند.
نفری در پایان خاطرنشان کرد: بچه ها با شرکت در این جشنواره تفکر انتقادی و کنشگری را یاد می گیرند و می آموزند که هر کتابی را نخوانند و دقت لازم را در مورد انتخاب ناشر، تصویرگر، نویسنده و محتوای کتاب داشته باشند.
در «نشان هدهد سفید» کتاب خواندم و چیز های جدید یاد گرفتم
هلما مهدی خانی، عضو 9 ساله کتابخانه مرکزی قم و از برگزیدگان استانی دومین دوسالانه نشان هدهد سفید از تجربه شرکت در این جشنواره گفت: من شرکت در مسابقه و کتاب خواندن را دوست دارم و از این که در این جشنواره کتاب میخواندم و چیزهای جدید یاد میگرفتم لذت بردم.
وی افزود: کتاب هایی خوبی در این جشنواره انتخاب شده بود که به کمک کتابدار کتابخانه آنها را امانت گرفتیم، خواندیم و در رایانه بخش کودک کتابخانه آنها را داوری کردیم.
این عضو کودک کتابخانه مرکزی قم در پایان در پیشنهادی برای دوره های آینده دوسالانه نشان هدهدسفید گفت: کاش در دوره های بعدی داوری کتابها به صورت الکترونیکی نباشد، چون طولانی نگاه کردن در رایانه برای چشم بچه ها ضرر دارد.
یادآور می شود، نام این جایزه بزرگ بر اساس پیشینه اساطیری هدهد، در منطق الطیر عطار نیشابوری گرفته شده است؛ «هدهد» به عنوان مرغی خردمند، راهبر دیگر مرغان به سوی سیمرغ میشود و در داستان حضرت سلیمان(ع) نیز حامل نامه پیامبر به سوی بلقیس است و پسوند سفید نیز اشارهای به سفیدی کاغذ دارد.