به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان خراسان رضوی، برنامهها و فعالیتهای متنوع فرهنگی در راستای بزرگداشت حکیم نظامی گنجوی به همت کتابخانههای عمومی شهید مطهری، شهدای مدافع حرم و ثارالله(ع) مشهد، شهید مطهری گناباد، مرحوم دوزنده روستای عبدل آباد مه ولات و شهید بهشتی تربت حیدریه خراسان رضوی برگزار شد.
نشست ادبی در کتابخانه شهید باهنر مشهد برگزار شد
نشست ادبی به مناسبت سالروز بزرگداشت حکیم نظامی گنجوی در کتابخانه عمومی شهید باهنر شهرستان مشهد با همکاری کانون بسیج هنرمندان شهید اصغرزاده برگزار شد.
مهشید متحدی، مسئول کتابخانه عمومی شهید باهنر شهرستان مشهد گفت: به مناسبت بزرگداشت حکیم نظامی گنجوی نشست ادبی در کتابخانه شهید باهنر با حضور تعدادی از اعضا و علاقه مندان به شعر و ادب فارسی برگزار شد و آثار و اندیشههای این شاعر پرآوازه مورد بررسی قرار گرفت و بخشی از اشعار وی از منظومه پنج گنج توسط اعضا محفل خوانش شد.
در ادامه شاعران حاضر در جلسه به خوانش اشعار خود پرداختند و نقد و بررسی اشعار شاعران جوان از بخشهای دیگر برنامه بود.
ابریم که اندیشه باران داریم
بادیم که در حنجره طوفان داریم
ما کشته شویم زنده تر می گردیم
چون رود به دریا شدن ایمان داریم
روح الله راوی نیا
خوشا بر عالم امکان که در مـدار منی
دریـن حـوالی ظلمت زده، نگار منی!
شمایل تـو میان قـصیده، گم شده بود
نـهـان ز دیده ی اغیاری! آشکار منی!
به رد تهمت دلدادگی چه برهانیست؟
چنین خمار توام! آن چنان خمار منی!
گریزمان به کدامین قبیله چاره ماست؟
تو هم قرار منی، هم تو بی قرار منی!
که همقطار تو بودم! که همتبار منی!
اگر گذار تـو بودم! تـو روزگار منی!
قمار آخرمان نیست گرچه: (بسم الله)
(گناه اعظممی؟)... باشی! اختیار منی!
محمدامین مظفری
روایت عاشقانه های نظامی در خسرو و شیرین به همت محفل ادبی باد صبا کتابخانه ثارالله مشهد برگزار شد
همزمان با سالروز بزرگداشت حکیم نظامی گنجوی روایت عاشقانه های نظامی در خسرو و شیرین به همت محفل ادبی باد صبا کتابخانه عمومی ثارالله(ع) شهرستان مشهد برگزار شد.
زهرا طاهری، دبیر محفل ادبی باد صبا کتابخانه عمومی ثارالله(ع) شهرستان مشهد در ابتدای جلسه به بیان زندگینامه و معرفی آثار این حکیم پرداخت.
وی ضمن خوانش مقدمه ای از عشق به سراغ مناظره فرهاد و خسرو رفت و گفت: این قطعه شاید جز زیباترین مناظره های ادبیات فارسی باشد. نظامی برعکس سایر شاعران در ۳۰ سالگی، مخزن الاسراری را سروده که تماماً زهد، عرفان، پند و اندرز است که به سبک حدیقة الحقیقة سنایی می سراید و سپس به سراغ عاشقانه ها می رود؛ او شاعری است که ابداً به سرای پادشاهان نرفت و زیباترین عاشقانه ها را به نظم آورد، هرچند که در مقایسه با بزرگانی چون حافظ شیرازی، سعدی شیرازی، خیام نیشابوری و حکیم فردوسی شهرت جهانی نیافته است.
برگزاری نشست «نظامی شناسی» به همت کتابخانه شهدای مدافع حرم مشهد
نشست «نظامی شناسی» در مدرسه شهید عامل به همت کتابخانه عمومی شهدای مدافع حرم شهرستان مشهد برگزار شد.
عصمت پورحسین، کتابدار کتابخانه عمومی شهدای مدافع حرم شهرستان مشهد گفت: حکیم جمال الدین ابومحمد الیاس بن یوسف متخلص به نظامی، شاعر معروف ایرانی قرن ششم هجری است. نظامی از دانشهای رایج روزگار خویش (علوم ادبی، نجوم، علوم اسلامی و زبان عرب) آگاهی وسیع داشته و این خصوصیت از شعر او بهروشنی پیدا است.
وی در ادامه افزود: معروفترین و مهمترین اثر نظامی خمسه یا پنج گنج نام دارد که شامل مخزن الاسرار، خسرو و شیرین، لیلی و مجن خودون، هفت پیکر و اسکندرنامه است و شاعر در مجموع سی سال از عمر خود را وقف سرایش آن کرده است.
در پایان برنامه به خوانش تعدادی از اشعار این شاعر پر آوازه پرداخته شد.
«پویش نظامی خوانی» در کتابخانه شهید مطهری گناباد اجرا شد
«پویش نظامی خوانی» با محوریت مخزن الاسرار در مدرسه معلم باشی به همت کتابخانه عمومی شهید مطهری شهرستان گناباد برگزار شد.
در راستای بزرگداشت حکیم نظامی «پویش نظامی خوانی» با محوریت مخزن الاسرار در مدرسه معلم باشی با اجرای برنامه های خوانش مناجات اول مخزن الاسرار، خوانش حکایت عیسی و سگ مرده به نظم برای بچه ها به تسهیلگری اسما قلی زاده مسئول کتابخانه عمومی شهید مطهری شهرستان گناباد برگزار شد.
گفتنی است، در پایان دانش آموزان برداشت خود را از حکایت عیسی و سگ مرده به صورت داستان به رشته تحریر در آوردند.
برگزاری نشست جمع خوانی اشعار نظامی در کتابخانه مرحوم دوزنده عبدل آباد مه ولات
نشست جمع خوانی به مناسبت روز بزرگداشت حکیم نظامی گنجوی در کتابخانه عمومی مرحوم دوزنده عبدل آباد شهرستان مه ولات برگزار شد.
سمیه خداشناس، مسئول کتابخانه عمومی مرحوم دوزنده روستای عبدل آباد شهرستان مه ولات گفت: نظامی یکی از شاعران بزرگ ایران زمین است که شهرت جهانی دارد. نظامی را بزرگ ترین شاعر حماسی عاشقانه در ادبیات فارسی می دانند، که سبک محاوره ای و واقع گرایانه را وارد شعر فارسی نمود. آثار او به طور گسترده در افغانستان، جمهوری آذربایجان، ایران و تاجیکستان به اشتراک گذاشته شده است. در همین راستا و به مناسبت سالروز بزرگداشت حکیم نظامی گنجوی جمعی از دانش آموزان دبستان شهید حافظیانفر ضمن بازدید از بخش های مختلف کتابخانه و آشنایی با نحوه ارائه خدمات کتابخانه ای، در جمع خوانی کتاب «نظامی» اثر نوشته محسن فرجی نیز شرکت کردند.
وی گفت: هدف از برگزاری این نشست، آشنا کردن نسل نوجوان با زندگی پرفروغ این چهره های درخشان است. چهره هایی که روزگاری، عطر و بوی خاصی در فضای میهن پراکنده اند و در پربار کردن فرهنگ و تمدن این مرز وبوم نقش بسزایی داشته اند.
نشست تخصصی «حکیم نامدار ایرانی» در کتابخانه شهید بهشتی تربت حیدریه برگزار شد
همزمان با سالروز بزرگداشت حکیم نظامی نشست تخصصی «حکیم نامدار ایرانی» به همت محفل ادبی ستاره قطب کتابخانه عمومی شهید بهشتی شهرستان تربت حیدریه با حضور جعفر علمداران، استاد ادبیات و دیگر شاعران بومی برگزار شد.
در ابتدا بهمن صباغ زاده، دبیر محفل ادبی ستاره قطب کتابخانه عمومی شهید بهشتی شهرستان تربت حیدریه با اشاره بر شهرت جهانی حکیم نظامی گنجوی گفت: قبل از آن که نام این حکیم بزرگ در تقویم ایرانی ثبت شود، فعالیت های فرهنگی اندکی در مورد شخصیت، آثار و اشعار وی صورت گرفته بود که همین امر باعث شده بود برخی کشورها درصدد تصاحب نام نظامی باشند اما حکیم نظامی، یکی از شخصیت ها موضوعات مهم در فرهنگ ایران است و از تولد تاکنون در آثار فرهنگی، ادبی و هنری ما بسیار تاثیرگذار بوده است.
وی افزود: نظامی از شاعرانی است که تأثیر شگرفی بر شعر فارسی گذاشت به طوری که میتوان او را در کنار شاعرانی مانند فردوسی و سعدی از استادان مسلم زبان و ادب فارسی دانست. نظامی از علوم ادبی و اسلامی، نجوم و فلسفه آگاهی کافی داشت و این آگاهیها در شعر او به روشنی پیدا است.
در ادامه سیدجعفر علمداران، استاد ادبیات با اشاره به سیر دورانی تفکر نظامی در خمسه گفت: نظامی یک کار شایسته نه به انسان ها که در ایران بلکه به بشریت و انسان های جهان عرضه کرد. سیر دورانی در خمسه نظامی به این صورت است، مخزن الاسرار، خسرو و شیرین، لیلی و مجنون، هفت پیکر و اسکندرنامه که اسکندر نامه خود دو قسمت شرفنامه و اقبال نامه است و در واقع هر چه نظامی از اولین اثر خود مخزن الاسرا به سمت خسرو و شیرین و لیلی و مجنون و بویژه هفت پیکر می رود در تفکر، تصاویر و شعر و شاعری قدرتمندتر می شود.
وی افزود: نظامی در اثر هفت پیکر خود در طرح و بنیاد قصه، منطق روایی، چینش حوادث، روایت قصه گویی و نتیجه گیری قصه به اوج خود می رسد. در هفت پیکر هفت زن، هفت قصر، هفت گنبد، هفت روز و هفت روز همه این ها نماد است.
این استاد ادبیات با بیان اینکه شعر نظامی متأثر از حکمت و معنا است، گفت: شعر نظامی از دل حکمت ها و معانی قرآنی بیرون آمده است. نظامی یکی از رکن های اساسی شعر پارسی است که سبک شعری او نه تنها در عصر خویش بی بدیل است بلکه تاثیر سبک شعری او بر شاعران بعد از خود نیز آشکار است.
در پایان شاعران حاضر در جلسه به خوانش اشعار نظامی نیز پرداختند.
گفتنی است، حکیم جمالالدین ابومحمد الیاس بن یوسف بن زکی بن موید، متخلص به «نظامی»، شاعر معروف ایرانی قرن ششم هجری است. او در شعر، به ویژه در داستانسرایی در قالب مثنوی، صاحب سبک و در این حوزه از سردمداران ادب فارسی است.