به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان کهگیلویه و بویراحمد، چهارمین نشست از سلسله نشست های «جهان فکری متفکران مسلمان» با محوریت بررسی آرا و اندیشه های استاد شهید مطهری، همزمان با هفته بزرگداشت مقام معلم با حضور حجت الاسلام سید رضا افتخاری، مدیرکل تبلیغات اسلامی استان؛ حجت الاسلام سید ابراهیم افتخاری، مدیر حوزه علمیه خواهران کهگیلویه و بویراحمد؛ محسن جبارنژاد، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان کهگیلویه و بویراحمد؛ رامین مرادی، عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج و محسن سعیدی، مدرس دانشگاه در سالن جلسات کتابخانه مرکزی یاسوج برگزار شد.
حجت الاسلام سید ابراهیم افتخاری با اشاره به اینکه شهید بخارایی در کلاسهای مرتضی مطهری شرکت میکرد، گفت: مطهری یک عالم مبارز بود و تنها به تفسیر و مطالعه اهمیت نمیداد بلکه همواره در حال مبارزه بود. در زمانی که کسی به مسئله فلسطین اهمیت نمیداد او دغدغه اسلام و فلسطین را داشت.
وی افزود: شهید مطهری یک عالم مجاهد کف میدان با نگاه وسیع بود و تنها به واسطه مطالعه و تخصص خود تولید علم نمی کرد، بلکه بهروز و زمان شناس بود، همچنین عکس العمل عالمانه در برابر وقایع مختلف داشت.
مدیر حوزههای علمیه خواهران استان کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: شهید مطهری کتاب «انسان و سرنوشت» را زمانی مینویسد که شبهات فراوانی در زمینه دین اسلام وجود داشت. وی منطق قرآن را تبیین کرد تا جوان مبارز به دنبال مکتب چگوارا و کاسترو و امثالهم نباشد؛ او خلاها را پر کرد و جامع بودن اسلام را نشان داد. این اندیشمند مسلمان با جهان بینی توحیدی به دنبال تبیین صحیح اسلام بود تا مبادا روشنفکران باعث لغزش جوانان بشوند. کتاب «فلسفه و تاریخ» از شاهکارهای اندیشه ای شهید مطهری است.
وی به اهمیت سخنان مطهری بر روی منبر اشاره کرد و گفت: اکثر مخاطبان منبر وی فرهیختگان و دانشگاهیان بودند.
افتخاری، شهید مطهری را تقویت کننده پایههای اعتقادی جوانان در زمان نشر آثار مارکسیست ها دانست و گفت: مطهری مانع از ضعف بنیادی ایمان جوانان به دین مبین اسلام شد.
مدیر حوزه علمیه خواهران استان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به کتاب «خدمات متقابل اسلام و ایران» یادآور شد: مطهری برای تبیین صحیح و فهم درست مردم، «خدمات متقابل اسلام و ایران» را بر اساس کتاب «دو قرن سکوت» زرینکوب مینویسد. زرین کوب نیز بعد از این اثر «بامداد اسلام» و «کارنامه اسلام» را می نویسد؛ زیرا به آگاهی رسیده بود که آن را نیز در آثارش نمود میدهد و این برگرفته از تفکر عالمانه شهید مطهری است که با اندیشه و تفکر مباحثه میکرد.
صیاد خردمند، روزنامه نگار و دبیر علمی نشست نیز با تاکید بر اینکه شهید مطهری را میتوان سرمایه نمادین دانست، گفت: هنگامی که همه سرمایهها در هم تنیده و جمع شود و مردم بر آن اتفاق نظر داشته باشند و اتحاد ایجاد شود، سرمایه نوین به وجود میآید که شهید مطهری نمونه و مثال این سرمایه است.
وی افزود: مباحث شهید مطهری نسبت عقل و دین است تا پیش از این عقل و دین را در برابر هم قرار می دادند یا دین را فراتر از عقل می دانستند اما شهید مطهری عقل را در جهت دین و مشروعیت دین را ناشی از عقل دانست.
رامین مرادی، مدرس و عضو هیات علمی دانشگاه یاسوج نیز در این نشست با بیان اینکه اندیشیدن به معنای عام در ایران جایی ندارد، گفت: مطهری معتقد به وجود جامعه بود؛ زندگی در جامعه اقتضائاتی دارد و اندیشه مطهری برگرفته از همین موضوع است.
وی ادامه داد: جامعه به سمت آموزش رفته است که اثری آنی دارد اما اندیشیدن هزینهبر است و در گذر زمان به وجود میآید و این را مطهری در آثارش یه خوبی نمایان کرده است.
محسن سعیدی دانشجوی دکتری رشته الهیات نیز در این نشست با بیان اینکه فقاهت و اجتهاد از خصوصیات شهید مطهری بود، بیان کرد: شهید مطهری نسبت به جریان سنتی حوزوی که فقه را تنها در احکام میدید و روشنفکر سکولار که به سنت پشت پا میزند، برتری دارد.
وی اضافه کرد: فلسفه شاید در خصوص مسائل انتزاعی صحبت میکند اما در واقع از زندگی روزمره ما صحبت میکند و شهید مطهری به عنوان یک فیلسوف چنین دیدی داشت. فیلسوف آزاداندیش است؛ بنابراین وقتی به غرب نگاه میکند، نگاه کلام سنتی ندارد بلکه نگاه آزاد اندیشانه به غرب دارد و تجربه تاریخی آن را میشناسد، مطهری به غرب از دید تجربه تاریخی مینگرد.
این دانشجو گفت: مطهری از شبهه و تفکر مخالف نمی هراسد بلکه قائل است که هر تفکر و سخن مخالف اسلام باید بیان شود تا در آرا و اندیشه اسلامی تبیین شود و به پاسخ صحیحی برسد.
مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد نیز در این نشست با بیان اینکه شهید مطهری زمینه ساز شکل گیری انقلاب اسلامی بود، گفت: مطهری آن زمان به اقناع سازی فکری جوانان پرداخت تا توانست زمینه ساز شکل گیری انقلاب اسلامی و حاکمیت الهی باشد.
حجت الاسلام سیدرضا افتخاری اضافه کرد: شهید مطهری شخصیتی بود که از نظر فکری و اندیشهای از منابع اسلام و اساتید خوب بهره برده و این را نیز در جامعه لحاظ کرده است.
افتخاری با تاکید بر اینکه دین و خدای ما برای عقل احترام قائل شده است، بیان کرد: شهید مطهری نیز عقل را مورد توجه قرار داده؛ وی در خصوص اندیشه و طهارت روح به خود رسیدگی و آن را در جامعه نیز جاری و ساری میکرد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان نیز در این نشست مطالعه و بازخوانی آثار بزرگان دین به خصوص شهید مطهری را بسیار ضروری دانست و گفت: امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب بارها به این امر تاکید داشتهاند.