به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، سومین نشست «گعده امین» با هدف واکاوی زوایای مغفول شخصیت ادیب انقلاب و بررسی مستند «غیررسمی ۶» با حضور مرتضی سرهنگی و با اجرای مرتضی یراقبافان و جمعی از علاقهمندان همزمان با پنجمین روز سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در غرفه نهاد کتابخانههای عمومی کشور برگزار شد.
مرتضی سرهنگی در این نشست با پرداختن به موضوع ادبیات جنگ گفت: نوشتن بعد از جنگ، در دنیا سنت است. وقتی توپها و تانکها برمیگردند به پادگانها، سربازها خسته و زخمی به خانههای خود باز میگردند، در یک فرصتهایی قلم و کاغذ برمیدارند و مینویسند که چهها دیدهاند. اسیران جنگی هم برمیگردند و آنها هم از داستانهای خود در اردوگاهها مینویسند.
وی گفت: حدود ۵۰ هزار اسیر عراقی را در اردوگاههای ایران اسکان دادیم؛ بخشی از کار من گردآوری خاطرات این اسیران عراقی بود. این اسیران حدود ۶۰ عنوان کتاب نوشتند و این یک غنیمت فرهنگی بود که ما توانستیم از اسیران عراقی بگیریم. از دیگر سو، رزمندگان و اسرای ایرانی نیز شروع به نوشتن کردند و آثاری در این زمینه آفریدند. حتی بانوان ایرانی که اسیر بودند خاطرات خود را روایت کردند.
سرهنگی گفت: از سال ۱۹۴۵ و پس از پایان جنگ جهانی دوم تا سال ۱۹۹۰، تنها ۳ هفته در جهان جنگی وجود نداشته است. با وجود اینکه ۸۰ سال از پایان جنگ جهانی دوم میگذرد هنوز درباره جنگ جهانی کتاب نوشته و فیلم ساخته میشود. در تمامی کشورهای دنیا بر خاطرات جنگ تأکید می شود. در کشور روسیه اتحادیه نویسندگان جنگ وجود دارد که بیش از هزار رمان منتشر کردهاند.
این خبرنگار جنگ تحمیلی ادامه داد: سؤال اینجاست که چرا نوشتن خاطرات جنگ اهمیت دارد و چرا حضرت آقا بر این موضوع تأکید دارند، این آثار را میخوانند و بر آن تقریظ مینویسند؟ در دنیا انگار ادبیات چیزی جز ادبیات جنگ نیست. رهبری با ادبیات جنگ و شاهکارهای ادبی جهان آشنا هستند و توصیه میکنند این ادبیات را بخوانیم.
وی گفت: حضرت آقا بچهها را تشویق به نوشتن روایت جنگ میکنند، زیرا ادبیات جنگ است که قیمت تمام شده این حماسه را برای ما مشخص میکند. اگر امروز با کشورمان خوشرفتار نیستیم؛ چون در حوزه تولید ادبیات جنگ چندان کار نکردهایم. دلیل حضرت آقا بر خواندن و ارتباط گرفتن با ادبیات جنگ و انقلاب اسلامی، ایجاد تعلق مردم به کشور است.
سرهنگی با تصریح اینکه رهبری تأکید دارند که نباید این فرصت و غنیمت از دست برود، گفت: وقتی کتابهای جنگ که حضرت آقا بر آنها تأکید دارند را میخوانیم؛ نقش زنان را در جنگ میبینیم. ما بدون زنان ایرانی نمیتوانستیم در این جنگ پیروز شویم. باید کتابهای جنگ را بخوانیم تا بتوانیم به این خاک خدمت کنیم.
این نویسنده با بیان اینکه جنگ ادبیاتی دارد که نباید از دست برود، گفت: در کار ما آموزش یک اصل است، نویسندگان جوان لازم است آموزش ببینند و کارهای نو و تازه پدید بیاورند. رهبر انقلاب خواستار تدوین برنامه ۲۰ ساله برای آموزش نویسندگی بانوان شدند که این نشان از افق دید ایشان در این حوزه است.
سرهنگی در ادامه با اشاره به نقش کتابخانههای عمومی در هدایت نسل جوان به خواندن کتابهای ارزشمند، گفت: من در دوران نوجوانی عضو کتابخانه عمومی شدم و انتخاب این مسیر را مدیون کتابخانه عمومی هستم.