به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، مهدی رمضانی دبیرکل نهاد همزمان با ششمین روز از برگزاری سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در گفتگو با ستاد خبری نمایشگاه، به وضعیت اقبال به کتاب و کتابخوانی در کشور پرداخت.
مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد کتابخانههای کشور، در گفتوگو با ستاد خبری سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ضمن اشاره به اینکه مراجعه به عدد سرانه کتابخوانی دیگر معیاری بر کتابخوان بودن یا نبودن مردم یک کشور نیست، اشاره کرد: به طور مثال اگر یک نفر دو صفحه از یک کتاب فلسفی را در یک ساعت خوانده و فرد دیگری یک رمان عامهپسند را که نیاز به تفکر خاصی ندارد در یک ساعت خوانده منطق سنجش سرانه، کیفیت را در کجا لحاظ کرده است؟
وی از انجام پیمایشی با همکاری دانشگاه تهران و ایسپا با موضوع «عادتهای خواندن ایرانیان» خبر داد و گفت: به زودی نتایج این پیمایش منتشر میشود که مبتنی بر سنجههای کیفی است و در آن به نتایج قابل توجهی دست یافتهایم.
رمضانی با تأکید بر اینکه ما در فضای مطالعه و کتابخوانی دچار عقبماندگی عجیب و معناداری نیستیم، افزود: حتماً باید اقداماتی صورت بگیرد و فضایی فراهم شود که مواجهه مردم با کتاب بیشتر و عمیقتر شود و ما راهحل این موضوع را در گروه سنی کودک و نوجوان میدانیم. اتصال و افزایش ارتباط مدارس با کتابخانهها، ایجاد زنگ مطالعه در مدارس و... میتواند از جمله راهحلهایی در این حوزه باشد که مدلی را هم در این زمینه طراحی کردهایم و پیگیر اجرای آن هستیم.
دبیرکل نهاد کتابخانههای کشور با اشاره به اینکه مراجعه به کتاب ارتباط معناداری با دسترسی دارد، گفت: در کشور ما مردم به هر کتابی که دسترسی راحتتری داشته باشند، مراجعه میکنند و این برخلاف نتایج بینالمللی است. در عرف بینالملل مردم برای کتابی که میخوانند ممیزی قائل هستند، یعنی هر کتابی را که در دسترسشان باشد نمیخوانند ولی در ایران اینطور نیست و مردم هر کتابی را که دم دستشان باشد جدا از اینکه محتوای داخلش چیست میخوانند و فقط انگیزهشان خواندن است.
وی با اشاره به تولید ناشران و کیفیت آثار آنها، افزود: ناشران همیشه به فکر فروش کتابشان هستند نه انبار کردن آن و ما باید برای افزایش کیفیت محتوا و فرم کتابها به دنبال راهحلهایی باشیم و نظارتمان را در این زمینه افزایش دهیم. ما هم در این زمینه کارگاهها و جلسات حرفهای برگزار کردیم، زیرا خودمان یک مصرفکننده بزرگ هستیم.
عضو شورای فرهنگ عمومی با اشاره به سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: اساساً برگزاری نمایشگاه در جامعه نشاط ایجاد میکند. اغلب افرادی که یک سال در نمایشگاه حاضر نشدهاند سال بعد شرکت کردهاند. مشاهده میکنیم افرادی که ممکن است انتقاداتی را در فضای عمومی یا سیاسی جامعه داشته باشند انگیزه حضور در نمایشگاه را دارند و این نشاندهنده این است که نمایشگاه از این نقطه عبور کرده و به سمت تعالی حرکت میکند، زیرا بستر و موضوع آن فرهنگ است و هر فرد با هر سیلقهای را در بر میگیرد.
سیوپنجمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ در محل مصلی امام خمینی(ره) به شکل حضوری و سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار میشود.