به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد در گفتوگو با خبرنگار کتاب خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا)، با اشاره به اینکه نمایشگاه کتاب مهمترین فرصت فرهنگی کشور است که حول محور کتاب اتفاق میافتد، گفت: فکر نمیکنم هیچ کدام از رویدادهای مهم و اثرگذار حوزه فرهنگ و هنر، این حجم از مخاطب و بازدیدکننده و گستره معنایی داشته باشد.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور با تأکید بر اینکه کتاب مقولهای زیرساختی و بنیادی است، ادامه داد: در طول یک سال اهالی حوزه کتاب و نشر و مخاطبان حوزه کتابخانههای عمومی، مشتاق مواجهه با نمایشگاه کتاب هستند؛ نمایشگاه کتاب فرصتی برای رویارویی کتاب، کتابخوان، نویسنده و ناشر است و مهلت ۱۱ روزه هم دارد.
به گفته او نهاد کتابخانههای عمومی کشور یکی از ارکان حوزه کتابخوانی و توسعه فرهنگ خواندن و مراجعه به کتاب و یک پایگاه مردمی است. در دوره جدید نهادکتابخانهها، از کتابخانه به عنوان مکان سوم یاد میشود، خانه مکان اول، خانواده، دومین مکان و مکان سوم کتابخانه است. مردم میتوانند در آن حاضر شوند.
مردم برای بهرهمندی از کتاب به کتابخانه مراجعه کنند
رمضانی با اشاره به همکاری نهاد کتابخانههای عمومی کشور و معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بیان کرد: ما در نمایشگاه حاضر هستیم تا در کنار معاونت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و هم در خدمت مردم باشیم، برای اینکه ظرفیت حوزه کتابخانههای عمومی را به مردم معرفی کنیم و از مردم بخواهیم که برای بهرهمندی از کتاب به کتابخانه مراجعه کنند.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور با تأکید بر اینکه فعالیت کتابخانههای عمومی نسبت به قبل تغییر کرده، ادامه داد: بر اساس شعاری که کتابخانهها را به عنوان مکان سوم معرفی میکند، کتابخانه یک مرکز فرهنگی و اجتماعی است و فقط وظیفه کتابخانه امانت دادن کتاب یا استفاده از سالن مطالعه آن نیست، خدمات متنوع دیگری در کتابخانه اتفاق میافتد و مردم میتوانند با گوشهای از آن در نمایشگاه کتاب آشنا شوند.
او با بیان اینکه در کتابخانههای نسل جدید ۶۰ نوع خدمت قابل ارائه است، توضیح داد: امانت دادن کتاب و استفاده از سالن مطالعه یکی از خدمات کتابخانههای نسل جدید است. سطوح مختلف حوزه فرهنگ و اجتماع در کتابخانه قابل دسترسی است. در کتابخانه گالری، اتاق علم و کارگاههای عملی داریم، که مبتنی بر فعالیتهای علمی است. همچنین کارگاههای عملی مانند کارگاه نجاری، آهنگری و خیاطی؛ در کتابخانه ۱۷۰ سرفصل آموزشی قابل انجام است. فقط اجرای یک یا دو حوزه در کتابخانه سخت است.
۸۰ درصد مردم کشورهای پیشرو عضو کتابخانه عمومیاند
رمضانی با اشاره به تفاهمنامهای که میان کمیته امداد امام خمینی(ره) و نهاد کتابخانهها امضا شده است، گفت: پیش از این هم در کتابخانه اتاقهای مشاوره داشتیم. در همکاری با کمیته امداد این اتاقها گسترش پیدا کردند و امیدواریم تا پایان تفاهم با کمیته امداد به نزدیک ۶۰۰ مرکز مشاوره در کتابخانههای عمومی برسیم. در نهاد کتابخانههای عمومی کشور در بحث کسبوکار و شغل برگزارکننده دورههای آموزشی هستیم تا مخاطبان بتوانند کسبوکارهای کوچک و آموزشی را تجربه کنند. همچنین بخش کودک در کتابخانه عمومی وجود دارد و فعالیتهایی مانند محافل ادبی، قرآنی برگزار میشود.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور ادامه داد: کتابخانههای عمومی، مجموعه بزرگی است از خدمات حوزه فرهنگ، هنر و اجتماع که در کتابخانه اتفاق میافتد و این دور شدن از کارکرد کتابخانه عمومی نیست و در واقع کتابخانه عمومی را بر اساس تعریف روزش عملیاتی میکند. در دنیا هم این اتفاق میافتد؛ بیش از ۸۰ درصد مردم در کشورهایی که در حوزه سواد عمومی (که یکی از عوامل آن کتابخانههای عمومی است) پیشرو هستند، عضو کتابخانه عمومیاند، زیرا خیلی از خدمات حوزه اداری و اجتماعی از مسیر کتابخانه عمومی عبور میکند، مردم اگر کار اداری هم داشته باشند باید به کتابخانه عموم مراجعه کنند. حتی در خیلی از کشورها بحث کاریابی، اجاره و مسکن در کتابخانه اتفاق میافتد.