به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی استان کرمانشاه، همزمان با سی و دومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، آیین گرامیداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار استان کرمانشاه روز سهشنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳ با حضور محمد طیب صحرایی، استاندار کرمانشاه و سایر مسئولان، فرمانداران شهرستانها، نویسندگان و فعالان فرهنگی و کتابداران کتابخانههای استان برگزار شد.
در ابتدای مراسم، محمد امین بهرامی، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان ضمن تشکر از استاندار کرمانشاه به دلیل حمایت از سازمانهای فرهنگی استان، گفت: در بخش کتابخانهها ده میلیارد بودجه به همت استاندار برای مقاوم سازی کتابخانه شهید آوینی اختصاص پیدا کرد که انشاءالله بزرگ ترین کتابخانه کودک و نوجوان در کل کشور خواهد شد.
وی با تقدیر از همدلی و همکاری کتابداران استان، اظهار داشت: در سالی که گذشت تعداد برنامههای فرهنگی کتابخانههای استان دو و نیم برابر مدت مشابه سال قبل بود که این مهم به همت همکاران بنده در اداره کل و کتابخانههای عمومی استان به دست آمد. برای انجام فعالیتهای فرهنگی، زنجیرهای شکل گرفت که هر همکاری بخشی از این زنجیره بود. هدف ما تحقق عبارت «کتاب یعنی زندگی» بود که بتوانیم کتاب را به بطن زندگی بیاوریم. به عقیده ما کتابخانه یک پایگاه منفعل نیست، یک پایگاه فعال از لحاظ اجتماعی و فرهنگی است که می تواند مرکز اجرای فعالیتهای مختلف در منطقه و محله مورد نظر باشد. در حوزه ادبیات فارسی، سلسله جلسات حافظ شناسی را در ستاد و شهرستانهای مختلف و همچنین جلسات شرح مثنوی را در اداره کل کتابخانهها و سایر محافل ادبی در شهرستانها برگزار کردیم. در شهرستانهای مختلف، محافل ادبی و عصر شعر به طور مستمر برگزار میشود. در حوزه محافل قرآنی نیز جلسات آموزش و تلاوت قرآن را به همت آقایان وحید نظریان و سیدکیوان حسینی برگزار کردیم. در کتابخانههای سراسر استان اعم از کتابخانههای روستایی و شهری، کارگاههای روانشناسی به صورت یک هفته در میان برگزار میشود و برخی از مخاطبینی که در این جلسات مشاوره شرکت می کنند تا به حال شرایط حضور در چنین کارگاههایی را نداشته اند. در واقع وجود کتابخانه در آن منطقه سبب آشنایی مردم با مهارتهای زندگی شده است.
بهرامی در ادامه افزود: با همکاری دکتر احمدی و انجمن جامعه شناسی، سلسله جلسات «شهر در آینه دانایی» را با استفاده از کتابها و دانشی که داریم، آغاز کردیم و این تنها گوشه کوچکی از فعالیت های فرهنگی و اجتماعی کتابخانهها است. از لحاظ پویایی به جرئت میتوان گفت در بین ادارات فرهنگی در رتبه نخست قرار داریم.
در ادامه مراسم محمد طیب صحرایی، استاندار کرمانشاه عنوان کرد: شهید یحیی سنوار علاوه بر اینکه یک مبارز بینظیر و شجاع بود، یک نویسنده برجسته هم بود و کتاب زیبای «خار و میخک» ایشان یک روایت روان، صمیمی و صادقانه از یک حماسه کم نظیر معاصر است که از نگاه انسانی، صاف، زلال و معصومانه یک کودک فلسطینی، جهان سرشار از کینه و ظلم صهیونیستها را به تصویر کشیده است. مطالعه این کتاب را به همه توصیه میکنم.
وی افزود: در این ایام فضای کتابخانهها میتوانند بسیار بیش تر از گذشته این جلوه های ایثار، شهادت و مقاومت را برای جامعه کرمانشاهی و به ویژه نسل جدید، جلوه گر کنند.
استاندار کرمانشاه طرح دیدگاههایی مانند اینکه هر کتابی ارزش یکبار خواندن را دارد را از اساس غلط دانست و گفت: گاهی یک کتاب ناسالم میتواند آثار مخربی مشابه خوردن یک ماده آلوده به سم را برای ذهن و روان انسان ایجاد کند و باید جامعه را از این آسیبها مصون نگاه داریم.
وی تصریح کرد: اگر کتابخوانی تنها برای یادگیری بیشتر باشد افراد و به ویژه جوانان به دنبال کسب این دانایی در فضاهای جذابی مانند شبکههای اجتماعی و فضای مجازی خواهند رفت.
صحرایی ادامه داد: انسان به دنبال چیزهای است که به آن احساس نیاز کند و بی نیازی معمولا موجب فاصله و بیاعتنایی میشود. به عنوان مثال انسانها هنگام نیاز به غذا به دنبال گزینههایی میروند که برای آنها لذت بخش تر است.
وی در ادامه گفت: در حوزه کتابخوانی هم ابتدا باید بستری فراهم کنیم که مردم برای مراجعه به کتاب، احساس نیاز کنند و در ادامه از خواندن کتاب های خوب لذت ببرند.
استاندار کرمانشاه در بخش دیگری از سخنانش به موضوع ترس انسان ها از هوش مصنوعی اشاره کرد و گفت: بسیاری این واهمه را دارند که هوش مصنوعی جایگزین کتاب و کتابخوانی شود، در حالی که انسان همواره می تواند از هوش مصنوعی که توسط خودش ابداع شده، یک گام جلوتر باشد و نیاز به کتاب و لذت مطالعه کتاب را برای خود محفوظ نگاه دارد.
در پایان مراسم از برگزیدگان حوزه کتاب و کتابخوانی تقدیر شد:
انجمن های برتر استان:
محمد رضا آمویی، فرماندار و رئیس انجمن کتابخانه های عمومی شهرستان کرمانشاه
علیرضا نظری، فرماندار و رئیس انجمن کتابخانه های عمومی شهرستان گیلانغرب
ابوطالب ایتوندی، فرماندار و رئیس انجمن کتابخانه های عمومی شهرستان هرسین
کتابخانه مشارکتی برتر:
کتابخانه زندان کله جوب شهرستان اسلام آباد غرب، مسئول کتابخانه آقای پوریا خانی
کتابخوانان برتر استان:
عضو خردسال: ماهور خسروی عضو کتابخانه بعثت شهرستان پاوه
عضو کودک: کیمیا گل محمدی عضو کتابخانه شهید مطاع نوروزنژاد شهرستان گیلانغرب
عضو نوجوان: آوا احمدبیگی عضو کتابخانه شهید مطاع نوروزنژاد شهرستان گیلانغرب
عضو بزرگسال: محمد طاها احمدی عضو کتابخانه شهدای محراب شهرستان هرسین
عضو سالمند: حمید اکبری کرمانشاهی، عضو کتابخانه علامه طباطبایی شهرستان کرمانشاه
خدمتگزار برتر:
سعید رزلانسری، خدمتگزار کتابخانه های عمومی شهرستان کرمانشاه
کتابخانه های برتراستان:
کتابخانه شهدای محراب شهرستان هرسین با مسئولیت طیبه شاه محمودی
کتابخانه شهید مدرس حمیل شهرستان اسلام آباد غرب با مسئولیت فیروزه پروانه
کتابخانه علامه طباطبایی شهرستان کرمانشاه با مسئولیت حسن تبق پور
مسئول کتابخانه های برتر استان:
سرور پاشایی، مسئول کتابخانه مرحوم حاج حسین علی خان زنگنه شهرستان اسلام آباد غرب
سمیه میرزایی مسئول کتابخانه زنده یاد عبدالعلی رحیمی شهرستان هرسین
فرشته پاشایی سورکالی، مسئول کتابخانه استقلال قزانچی شهرستان کرمانشاه
کتابداران برتر استان:
مرضیه محمد ظاهری، کتابدار کتابخانه خاتم الانبیاء شهرستان کرمانشاه
الهه میهمی، کتابدار کتابخانه علامه مجلسی شهرستان سنقر
اکبرآزادی، کتابدار کتابخانه سید الشهداء شهرستان کرمانشاه