به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی استان فارس، همزمان با هفته پژوهش، دومین مرحله از نشست مجازی «حمایت کتابخانهها از کسب و کارهای کوچک، راهکارها و تجربههای موفق» به میزبانی اداره کل استان فارس برگزار شد.
در نشست نخست، سه کتابدار از کتابخانههای عمومی فارس به ارائه راهکارها و تجربیات موفق خود در زمینه حمایت از مشاغل کوچک پرداختند. در نشست دوم نیز پروین دریکوند، کتابدار کتابخانه عمومی شهید مطهری شهر خرم آباد استان لرستان و افسانه مظفری، کتابدار نیریزی، تجربیات خود را در زمینه حمایت از کسب و کارهای کوچک به اشتراک گذاشتند.
پروین دریکوند، کتابدار کتابخانه عمومی شهید مطهری شهر خرمآباد استان لرستان با ارائه توضیحاتی در مورد تاریخچه شکلگیری کتابداری کسب و کار در سطح جهانی، به نقش تعیینکننده بحران اقتصادی دهه ۱۹۳۰ در پیدایش این حوزه تخصصی اشاره کرد.
وی بیان داشت: با تشدید رکود بزرگ در دهه ۱۹۳۰، کتابخانههای عمومی به پناهگاه جویندگان کار و صاحبان کسبوکارهای کوچک تبدیل شدند و این نیاز، زمینهساز شکلگیری کتابداری کسب و کار به عنوان یک تخصص متمایز در حوزه کتابداری شد.
او با اشاره به اینکه وظایف کتابدار کسب وکار بسته به اندازه و منابع کتابخانه متفاوت است، مسئولیتهای متعددی را برای کتابدار کسب و کار برشمرد که از جمله آنها میتوان به مدیریت منابع، دستیار پژوهشی و برگزار کننده کارگاههای آموزشی اشاره کرد.
دریکوند در ادامه به معرفی طرح موفق خود در حمایت از کسب و کارهای کوچک در کتابخانههای عمومی شهدای سلامت شهر صدرا پرداخت و تصریح کرد: این طرح شامل فعالیتهای کارآفرینی، آموزش و فروش بود که توانستیم کتابخانه را به عنوان بستری برای آموزش کارآموزان فراهم کنیم.
او افزود: این طرح علاوه بر ارتقای مهارت مربی یا منتور، هزینه آموزش را برای کارآموزان به شدت کاهش داد. همچنین، کتابخانه بستری امن برای کارآموزان فراهم کرد تا ضمن کسب تجربه بیشتر، به افراد ماهر و کار آموزده تبدیل شوند.
وی با بیان اینکه با برگزاری کارگاههای آموزشی در این کتابخانه، برای صد نفر اشتغال ایجاد شد، افزود: توانمندی برخی از این افراد به حدی رسید که میسر شد محصولات خود را به کشورها دیگر صادر کنند.
در ادامه این نشست، افسانه مظفری، کتابدار نیریزی، با اشاره به نقش حمایتی و تسهیلگری کتابخانههای عمومی در توسعه کسب و کارهای کوچک، گفت: از جمله دیگر تأثیرات کتابخانهها میتوان به نقش تأمینکنندگی، ارتقای مهارت و سواد اطلاعاتی کسب و کار، تسهیلگری و ایجاد فضای تعاملات و معرفی ایدههای نوین از طریق برگزاری نشست و همایشها اشاره کرد.
مظفری با اشاره به طرحهای موفق خود در حمایت از کسب و کارهای کوچک در شهرستان نیریز، به تشریح آن پرداخت و افزود: در تجربه اول که با فراگیر شدن بیماری کرونا اجرا شد، با استفاده از صاحبان مشاغل کوچک در شهرستان نیریز، ۱۵ کارگاه آموزشی به صورت وبینار و جلسه حضوری با همکاری اداره ترویج جهاد کشاورزی و اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی به منظور توانمند سازی افراد جویای کار برگزار شد.
وی همچنین به معرفی برخی از کارگاههای برپا شده پرداخت و افزود: کارگاههایی در زمینه تولید گیاهان دارویی اقتصاد محور، اصول زنبورداری، کاشت، داشت و برداشت زعفران، گل نرگس و گل محمدی از جمله برنامههای برگزار شده است.
کتابدار نی ریزی در ادامه با اشاره به دومین طرح موفق خود به نام «دستان کوچک کار» بیان کرد: این طرح با همکاری اداره بهزیستی شهرستان نی ریز و با هدف توانمندسازی کودکان مرکز خانواده بهزیستی حضرت رقیه (ع) اجرا شد. در این طرح، کارگاههای آموزشی شامل نمددوزی و ساخت عروسکهای پارچهای و نمدی به صورت هفتگی صورت گرفت. همچنین با هدف ایجاد بازار کار، نمایشگاهی از آثار دست سازه های کودکان به منظور کسب درآمد در محل کتابخانه برپا گردید.
در پایان این نشست، محمد اسلامینژاد، کارشناس مسئول آمار، پژوهش و برنامهریزی اداره کل کتابخانههای عمومی استان، به معرفی کوتاهی از کتاب «دوازده هفته تا آبی نفتی» نوشته استیو سیرفاس پرداخت. کتاب دوازده هفته تا آبی نفتی، کتابی ارزشمند از انتشارات آریانا قلم، در ۲۰۸ صفحه به بیان روش های درآمدزایی و خلق کسب و کار نوجوانان و چالش هایی که در این مسیر با آن مواجه هستند می پردازد.