به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، برنامه تلویزیونی «برگ ۲۴» شامگاه چهارشنبه ۲۴ آبان ماه میزبان علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور شد.
مختارپور در این گفتوگوی زنده تلویزیونی که از شبکه ۴ سیما پخش میشد، درباره ضرورت ایجاد عادت به مطالعه از سنین کودکی به بیان خاطراتی پرداخت و گفت: پدر من از دوران کودکی و پیش از دوران دبستان، برای من کتاب میخرید. کتابهایی را که در آن زمان برای من و خواهر و برادرانم خریده بودند، نگهداری کردند و هر چند جلد آن را صحافی کردند و برای من یک مهر تهیه کردند؛ مهر کتابخانه علیرضا مختارپور. در حالی که من هنوز یک بچه دبستانی بودم، اما صاحب یک کتابخانه بودم. برای همین همه کتابهایی که خوانده بودم دارای مُهر کتابخانهام بود.
وی افزود: بعدا متوجه شدم که پدرم تنها به این کار اکتفا نکرده بودند و به صورت پنهانی با مدیران و معلمان مدرسه و همچنین با پیشنماز مسجد جلیلی در محل زندگیمان صحبت میکردند که هر چند وقت یک بار به عنوان کتابخوانی در مدرسه و مسجد به من جایزه بدهند. یعنی در بهترین سن یادگیری به طور مداوم برای من مشوقهای فراوانی برای کتابخوانی فراهم کردند. در نتیجه عادت به مطالعه و کتابخوانی در من ایجاد شد و باعث شد که در جوانی، میانسالی و کهنسالی هر اتفاقی برای من بیفتد، رابطه من با کتاب و مطالعه قطع نشود.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور با تأکید بر اینکه مهمترین بخش تمرکز ما در بحث کتابخوانی باید بر دوران کودکی و نوجوانی باشد، گفت: این نگاه در نهاد کتابخانههای عمومی کشور باعث شد تا بخشهای کودک و نوجوان در کتابخانههای عمومی طی سالهای اخیر گسترشی فوقالعاده پیدا کند. چرا که این موضوع ثابت شده که اگر فردی فرزند یا خواهر و برادر کوچکتر خود را به مطالعه عادت دهد، او در آینده دیگر احتیاج به تشویق و ترغیب برای مطالعه نخواهد داشت و کتابخوانی جزیی از زندگی او خواهد بود.
مختارپور یکی از چالشهای پیش روی کتابخوانی را عدم آگاهی از فواید مطالعه در زندگی انسان دانست و گفت: معمولا وقتی انسان برای انجام کاری انگیزه پیدا میکند، آن کار یا نیازی از نیازهای او را برطرف می کند و یا فایدهای افزون بر داراییهای او برایش دارد. اما در وهله اول باید با فواید و ارزشهای افزودهای که مطالعه و انس با کتاب به ما میدهد آشنا شویم. اولین فایده مطالعه این است که قدرت تفکر را در انسان بالا میبرد. در بحثهای فلسفی هم اشاره شده که فکر کردن نوعی محاوره و حرف زدن با خود است. طبیعتا فردی که کلمات بیشتری در ذهن دارد و دایره واژگان بیشتری دارد در حرف زدن موفقتر است که این موضوع از طریق مطالعه تأمین میشود.
وی افزود: دوم اینکه مطالعه قدرت تخیل انسان را افزایش میدهد. ما متناسب با کتابهایی که میخوانیم، خصوصا کتابهای ادبیات، شعر، رمان، داستان کوتاه، نوبل و غیره با شخصیتها هم ذات پنداری میکنیم و گاهی خودمان را در مقابل آنها قرار میدهیم. انسان موجودی است که بسیار به قوه تخیل نیاز دارد، چرا که تخیل در ما آرمان ایجاد میکند. فایده دیگری که مطالعه دارد این است که تمرکز انسان را بالا میبرد؛ به خصوص در دنیای امروز که انسان مدام در معرض هجوم افکار و دادههای مختلف اطلاعاتی است. در این شرایط انسان دچار پریشانی فکر میشود و یکی از عواملی که میتواند تمرکز در انسان را حفظ کند، مطالعه است.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، داشتن روابط اجتماعی قوی را فایده دیگر مطالعه دانست و ادامه داد: مطالعه باعث میشود انسان فرد بهتری در جامعه باشد و روابط اجتماعی اش تقویت شود؛ چرا که اولا انسان با مطالعه قدرت استدلال، قدرت بیان و قدرت تفکر خود را پرورش داده، ثانیا فرد با مطالعه کتابهای مختلف از تجربیات صدها و هزاران شخص دیگر در جامعه مطلع میشود که این موضوع برای رویارویی با چالشهای زندگی بسیار راهگشا خواهد بود.
مختارپور همچنین درباره رابطه کتابخوانی با احترام و ارزش اجتماعی گفت: مسئولان هر کشوری اعم از مسئولان همه قوا و دستگاههای عمومی و دولتی با رفتار خودشان به مردمشان درسهای مثبت یا منفی میدهند. در ابتدای پیروزی انقلاب مردم میدیدند رهبران شان افرادی چون امام خمینی(ره)، شهید بهشتی، دکتر شریعتی، شهید مطهری و جلال آل احمد همگی افرادی نویسنده بودند. بر این اساس بود که تیراژ کتاب در ۵ سال ابتدای انقلاب به ۵۰ هزار نسخه رسید. چرا که گرایشی در مردم ایجاد شده بود و علاقه داشتند به تأسی از مسئولان شان به سمت کتاب و کتابخوانی بروند. به همین دلیل امروز همگی باید سعی کنیم که فضیلت کتابخوانی را در جامعه بازیابی کنیم.