به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان تهران، بیست و چهارمین نشست نقد کتاب کتابخانه عمومی پیروزی با نقد کتاب «رست خیز» یکشنبه ۲۲ مهر با حضور نفیسه مرشد زاده، دبیر مجموعه؛ نعمت الله فاضلی، منتقد و جمعی از علاقمندان کتاب و کتابخوانی در سالن مطالعه کتابخانه عمومی پیروزی برگزار شد.
«رست خیز» شرح جستجوی مردمانی است که به دنبال یافتن جواب سوال خود راهی مجالس محرم و عاشورا شده اند، در این کتاب ۲۴ نفر به بیان اتفاق هایی از زاویه ای دید خود پرداخته اند.
نفیسه مرشد زاده، دبیر مجموعه در این نشست گفت: نویسندگان این مجموعه تلاش کردند گزارشی صادقانه و عینی از رویدادهایی بدهند که در همین روزها اتفاق افتاده ولی هنوز در سایه واقعه سال ۶۱ است.
وی افزود: رست خیز کتاب دوم مجموعه «کاشوب» است؛ مجموعه ای که بنا دارد هر سال از منظری دیگر و آدم هایی دیگر به حال و هوای امروز ما و روضه ها نگاه کند.
مرشد زاده اضافه کرد: در برخی از این روایات ویراستاری صورت گرفته اما تحریفی در آن انجام نشده است.
مرشدزاده افزود: ۲۰ روایت دیگر با عنوان «مادری» در حال آماده شدن است که امید می رود این روایات تجربیاتی جالب و خواندنی را در اختیار مخاطب قرار دهد.
ادغام عاشورا با زندگی این واقعه را ماندگار کرده است
نعمت الله فاضلی به عنوان منتقد در این نشست ابتدا توضیحاتی درباره مفهوم روایت ارائه کرد و گفت: علاقه نویسندگان و ناشر به نوشتن موضوعاتی درباره عاشورا و محرم ستودنی است؛ به ویژه که این کار را بدون کمک دولتی و با هزینه های شخصی خود انجام داده باشند.
وی با بیان اینکه ارادت به حضرت امام حسین(ع) باعث شد تا در این نشست حضور یابد، اظهار داشت: روایت دو پایگاه بزرگ دارد؛ ادبیات و مردم شناسی؛ روایت توصیف و توضیح و داستان هایی است که انسان در نتیجه مواجهه با زندگی آنها را خلق می کند.
فاضلی اضافه کرد: روایات تصاویر انسان از تجربیات و رخدادهای زندگی است، نه سرگرمی و تفنن؛ بنابراین روایت ارتباط نزدیک با زندگی ما دارد و در تعریفی دیگر روایت؛ قابلیت ایجاد تعامل و ارتباط و شکل دادن جامعه است
فاضلی گفت: رست خیز بخشی از زندگی روزمره ایرانیان است که در قالب فیلم و داستان و نوشتار به صورت تصویری و صوتی تهیه شده با این تفاوت که این کتاب روایت مستندی درباره تجربه زندگی مردم است.
این عضو سابق هیئت مدیره مجله مطالعات اجتماعی ایران توضیح داد: درباره واقعه کربلا روایات متعددی وجود دارد، برخی از منظر علمی آن را مورد نقد قرار داده اند؛ برخی مانند شهید مطهری درباره تحریفات آن مطالبی نوشته اند و برخی دیگر درباره نحوه اجرای آیین های آن در دنیا نوشته اند در حالیکه این کتاب نه درباره کربلا و نه درباره عاشورا است بلکه روایاتی است که مردم درباره این واقعه داشته اند.
وی ادامه داد: این کتاب نشان می دهد که مردم امروز، عاشورا و زندگی روزمره خود را با هم ادغام کرده اند به همین دلیل است که عاشورا ماندگار شده است.
فاضلی درباره تعدادی از این روایات و ضعیف ترین و قوی ترین آنها توضیحاتی ارائه کرد و گفت: نوشتن درباره این روایت ها جالب توجه است؛ این روایت از افرادی روحانی و قهرمان و عارف نقل نشده که به واقعه لطمه بزند، بلکه از زبان مردم کوچه و بازار است که درک و فهم و باور آن را آسان تر می کند.
گفتنی است در کتاب رستخیز روایتهایی از احسان عبدیپور، حبیبه جعفریان، رویا پورآذر و محمدرضا کریمی راد و بیست نفر دیگر را میخوانید. نشر اطراف به دبیری نفیسه مرشدزاده این کتاب را با قیمت ۲۴ هزار تومان منتشر کرده است.