چهارشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۰:۵۰

با حضور دکتر ابراهیم افشار صورت گرفت:

برگزاری نشست «شاداب سازی محیط کتابخانه‌های عمومی»

شاداب سازي

نشست‌های تخصصی شاداب سازی محیط کتابخانه‌های عمومی، دستورالعمل‌های اداره کتابخانه‌ها و نرم‌افزار سامان به همت اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان تهران و با حضور دکتر ابراهیم افشار در تهران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان تهران، اولین نشست‌های تخصصی آموزشی ویژه کتابداران استان تهران در سال 95 با حضور علی نیکنام مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان تهران، اکرم نادری معاون اداره‌کل، دکتر ابراهیم افشار استادیار دانشگاه اصفهان و نایب رئیس انجمن کتابداری و اطلاع‌رسانی ایران، کارشناسان و کتابداران اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان تهران در روزهای 19 و 20 اردیبهشت ماه برگزار شد.

در ابتدای این نشست اکرم نادری معاون اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان تهران ضمن تبیین برنامه‌های فرهنگی سال 95، برگزاری کارگاه‌های آموزشی به ویژه «شاداب سازی محیط کتابخانه‌های عمومی» برای کتابداران را مهم و ضروری دانست و گفت: در کارگاه آموزشی «شاداب سازی محیط کتابخانه‌های عمومی» تمام کتابداران استان به دو گروه تقسیم شده و طی دو روز و در دو نوبت صبح و عصر برگزار خواهد شد.

معاون اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان تهران ضمن تأکید بر بهره‌مندی از دانش و تجربه ارزشمند دکتر افشار در برگزاری نشست‌ «شاداب سازی محیط کتابخانه‌های عمومی» ادامه داد: تشریح مباحث مربوط به «نرم‌افزار سامان»، «دستورالعمل‌های اداره کتابخانه‌های عمومی» و «رفع مشکلات نرم‌افزاری کتابداران» نیز به ترتیب توسط سیدمهدی حسینی رئیس اداره امور کتابخانه‌های ستاد مرکزی، نگین چخماچی کارشناس مسئول امور کتابخانه‌های عمومی استان تهران و منوچهر خزائی کارشناس فناوری اطلاعات اداره‌کل انجام خواهد شد.

نادری حضور دکتر افشار در جمع کتابداران استان تهران را غنیمت دانست و اعلام کرد: بهترین خدمت به کتابداران افزایش توانمندی آنها در حوزه فعالیت‌های تخصصی است.

در ادامه دکتر افشار به بیان نکاتی در خصوص نحوه شاداب سازی فضای کتابخانه‌های عمومی و جذب اعضاء پرداخت. وی معماری، آراستگی و پیراستگی کتابخانه‌ها و مهمتر از همه رفتار و حتی ظاهر کتابدار را از مهمترین اصول جذب و نگه داشت اعضاء و شاداب کردن فضای کتابخانه‌های عمومی دانست.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه بهترین معماری برای یک کتابخانه عمومی یک مربع مستطیل هم سطح با زمین است تأکید کرد: درون کتابخانه نیز نباید اختلاف سطح وجود داشته باشد؛ تا همه افراد به ویژه معلولین و نابینایان بتوانند به راحتی از آن استفاده کنند، همچنین کتابخانه باید ساده و یکپارچه باشد.

وی در ادامه به شاخص پیراستگی در کتابخانه پرداخت و گفت: آشفتگی یعنی به هم‌ریختگی و بی‌نظمی در خطوط مقابل دید، وجود اشیای نالازم و بی‌مصرف در کتابخانه، فرسودگی و کهنگی همچون پارگی کتاب‌ها و مجلات، شکستگی و رنگ و رورفتگی وسایل و تجهیزات از مواردی است که باید به طور جدی در رفع آنها کوشید.

دکتر افشار با بیان اینکه قبل از اقدام به شاداب سازی باید عوامل مخالف با شادابی را حذف کرد، گفت: توجه به ظرایف در شاداب سازی بسیار مهم است در حالی که بی‌توجهی به این موضوعات به ظاهر کوچک باعث دلزدگی مخاطبان می‌شود. کتابداران باید با اخلاق خوب و لبخند به استقبال اعضای کتابخانه بروند چراکه همه از افراد بد عنق و ترشرو فرار می‌کنند.

سپس نگین چخماچی کارشناس مسئول امور کتابخانه‌های عمومی استان تهران به ارائه توضیحاتی درباره مجموعه دستورالعمل‌های اداره کتابخانه‌های عمومی در سر فصل‌های عضویت، امانت، خدمات کتابخانه‌ای، بخش‌های استاندارد کتابخانه‌های عمومی پرداخت.

منوچهر خزائی کارشناس فناوری اطلاعات اداره‌کل نیز به ارائه توضیحاتی درباره چاپ لیبل و بارکد در نرم‌افزار مدیریت سامان پرداخت و کتابداران سؤالات خود را در این حوزه بیان کردند.

در این دوره آموزشی و در خصوص نرم‌افزار سامان، سیدمهدی حسینی رئیس اداره نرم‌افزار مدیریت اداره‌کل امور کتابخانه‌های عمومی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور مباحثی را عنوان کرد.

وی به ارائه توضیحاتی پیرامون امکانات نرم‌افزار سامان و ارائه جدیدترین تغییرات اعمال شده در این نرم‌افزار پرداخت و کتابداران نیز در پایان سؤالات، انتقادات و پیشنهادات خود را با ایشان در میان گذاشتند.

نخستین دوره آموزشی کتابداران کتابخانه‌های عمومی استان تهران در سال 95 با حضور 422 نفر از کارشناسان و کتابداران استان پس از دو روز آموزش به کار خود پایان داد.