به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، انسیه خزعلی، معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده ، ۲۶ مهرماه در آیین اختتامیه همایش بینالمللی کتابخانههای عمومی و کسبوکارهای کوچک عنوان کرد: هر گاه از خواندن سخن به میان میآید، اولین کلام خداوند خطاب کرد به آخرین پیامبرش را به یاد میآورد که بر امر خواندن تأکید کرده است.
خزعلی با اشاره به حوادث دلخراش غزه گفت: دوست داشتیم امروز از کتاب و مهارت و کار بخوانیم، از نشاط و سرزندگی و بالندگی در شهر و روستا بخوانیم و از کتابخانههایی بگوییم که به میدان کار و اقتصاد آمده و در عمل کارهای خود را ثابت کردهاند؛ اما حوادثی که روزهای گذشته پیش آمد ما را به خوانش دیگر کشید؛ به گونهای که امروز باید از اشک، خون و درد و غزه بخوانیم. از اطفال قطعه قطعه شده و مادران فرزند از دست داده و فرزندان بیمادر شده بخوانیم.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده، حوادث اخیر را اوج جنایت بیحساب و غیر قابل توصیف برشمرد و گفت: آیا بشر میتواند به این حد از رذالت و حضیض دچار شود و دست به چنین جنایات هولناک و نسلکشی بزند؟! افسوس که مجبور هستیم ببینیم و دستمان بسته است. مجبور هستیم حوادثی را بشنویم و بخوانیم که متأسفانه نه صدایش و نه تصویرش به گوش مدعیان حقوق بشر نمیرسد.
وی اضافه کرد: اکنون برای زنانی و کودکانی که اکثریت کشتگان و مجروحان غزه را تشکیل میدهند، صدای بانیان حقوق بشر بلند نیست.
خزعلی ضمن عرض تسلیت برای حوادث روزهای گذشته در غزه گفت: طلب دعا و فرج میکنیم برای همه کسانی که اسیر چنین ظلمهایی شدهاند و به امید روزی که این غده سرطانی از روی زمین برچیده شود.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده در ادامه به حرکت مثبت کتابخانهها در پرداختن به موضوع کسبوکار اشاره و عنوان کرد: تشکر می کنم از این نهضتی که برای آوردن کتاب به میدان و برای استفاده از آن در حیطههای کاربردی و رفع خلأهای زندگی و برای بسط کتابخوانی در جامعه و خانوادهها ایجاد شده است و ما نیاز داریم که در کسبوکارهایمان از علم بهره بگیریم.
وی افزود: یکی از خلأهای کار در جامعه ما، مسئله فرهنگ کار است و ما نیاز داریم خانوادههای ما، فرهنگ واقعی کار و زحمتکشی را برای رسیدن به گنج را هم تمرین کنند هم بشناسند و هم به خوبی درک کنند و این از مسیر کتاب و کتابخانه میسر است.
خزعلی در ادامه با بیان اینکه باید کسبوکار خود را با مهارت کافی و در مرزهای دانش حرکت دهیم، اضافه کرد: نیاز داریم بازار را بشناسیم و چگونگی و کجایی ارائه محصول و کیفیت محصول را بیاموزیم و در این مسیر نیز به کتاب و کتابخانه و نقش مهمی که کتابخانه میتواند در این مسیر داشته باشد، نیاز است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه ورود کتاب به اقصی نقاط کشور مسئله مهم دیگری است، گفت: کتاب در روستاها و شهرهای کوچک نفوذ دارد، اگرچه در شهرهای بزرگ کمرنگ شده یا به شکلهای دیگری غیر کتابخانه فیزیکی مورد استفاده قرار میگیرد. این فرصت مغتمی است و باید از آن استفاده کنیم.
خزعلی گفت: کشور ما با کاهش جمعیت مواجه است و به تله جمعیتی وارد شدیم. این مشکل جدی که بسیاری از کشورهای دیگر با آن مواجه شده و نتوانستند از آن خارج شوند و ما در مرز آن قرار گرفتیم. کاهش جمعیت ما مشابه کشور ترکیه است؛ هر دو کشور به عدد ۱.۶ رسیده و اخطار جمعیتی داده و برنامههای افزایش جمعیت را دنبال میکنند. هرچند ما یک مزیت داریم و آن روستاهای ماست؛ جمعیت روستایی ما ۲۵ درصد است و ترکیه ۵ درصد؛ اما متأسفانه این عدد در حال کاهش است.
وی افزود: کتابخانههای عمومی نقش مهمی در حفظ روستاها، آگاهیدهی، مهارت آموزی برای کار و پشتیبانی از کسبوکارهای کوچک و ماندگاری روستاها دارند و علم و دانش همراه با پشتیبانیهای کسبوکار که موجب قوت روستا میشود را ارائه میدهند.
خزغلی تصریح کرد: زنان نقش مهمی در جوامع روستایی دارند و اکثریت اقتصاد روستایی و عشایر توسط زنان اداره میشود؛ همانگونه که بانوان سهم مهمی در اداره کتابخانههای عمومی دارند. بنا به گفته دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور ۶۰ درصد کتابخانههای عمومی را بانوان اداره میکنند.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده با بیان اینکه به برکت انقلاب اسلامی در همه روستا و جمعیت عشایری ایران سواد رواج دارد، گفت: از این موقعیت باید به خوبی استفاده کرد. نقش کتابخانهها در این زمینه بسیار ارزنده است. همچنین در زمینه بازماندگی از تحصیل کتابخانهها میتوانند نقش ایفا کنند. اگر مدارس سیار و صوتی و تصویری را به روستاها و مناطق عشایری ببریم و در کنار کتابخانههای روستایی قرار دهیم، بازمانده از تحصیل نخواهیم داشت.
وی تصریح کرد: امیدوارم با همتی که در این یکی دو سال به وجود آمده، شاهد شکوفایی بیشتر شهرها و روستاهای کوچک باشیم و حرکت خوبی را برای مهاجرت معکوس از شهرها به روستاها شاهد باشیم.