به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی آذربایجانغربی، نشست معرفی و بررسی آثار افسانه شعبان نژاد با حضور نویسنده؛ فرزانه آقاپور، عضو هیأت علمی دانشگاه؛ زکیه لطفی، کارشناس فرهنکی اداره کل کتابخانههای عمومی آذربایجانغربی؛ کتابداران، اعضای کودک و نوجوان کتابخانههای عمومی و علاقه مندان در بستر فضای مجازی برگزار شد.
در ابتدای این نشست، زکیه لطفی، کارشناس فرهنگی اداره کل کتابخانههای عمومی آذربایجانغربی شرح مختصری از زندگی و آثار نویسنده ارائه داد و گفت: افسانه شعباننژاد اردیبهشت ۱۳۴۲ در شهداد کرمان متولد شد. او دارای مدرک کارشناسی رشته زبان و ادبیات فارسی و کارشناسی ارشد رشته ادبیات نمایشی و دکتری هنر است. وی فعالیت خود را در حوزه کودک و نوجوان از سال ۱۳۶۰ آغاز کرده است. سردبیری مجلات رشد نوآموز و رشد دانش آموز، عضویت در شورای شعر کیهان بچهها، عضویت در شورای شعر و موسیقی و شورای نمایشنامهنویسی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از مسئولیتهای قبلی و فعلی او به شمار میرود.
در ادامه، شعر زیر توسط ستایش سپهری، عضو کودک کتابخانه مرکزی ارومیه خوانش شد:
باران
می زند آهسته باران
تق و تق بر روی شیشه
می نشیند روی خانه
باز هم مثل همیشه
من کنار شیشه هستم
می زند باران صدایم
می نشیند توی ایوان
شعر می خواند برایم
شعرهایش خوب و زیبا
مثل لالایی مادر
می نویسم شعر او را
با مدادم توی دفتر
سپس، فرزانه آقاپور، مدرس و عضو هیأت علمی دانشگاه ویژگیهای شعر کودک و نوجوان را تشریح کرد و گفت: روانی و سادگی، بازی گونگی، پویایی و حرکت، زاویه دید کودکانه، پرهیز از شکسته نویسی، هم حسی با طبیعت، بهرهگیری از طنز و خنده ... از ویژگیهای شعر کودک است.
آقاپور اظهار داشت: نوجوانان دغدغههای فردی و اجتماعی متفاوتی از کودکان دارند. نوجوان نیاز به امید و حرکت دارد و شعر نوجوان نیز باید از جنس حرکت و پویایی باشد و آن ها را به حرکت و پویایی سوق دهد و دارای تخیلی سرشار از جنس نوجوان باشد.
وی در ادامه ویژگیهای آثار افسانه شعبان نژاد را توصیف کرد و گفت: افسانه شعبان نژاد آثار متعدد و متنوعی دارد و تاکنون ۴۰۰ اثر در حوزه شعر، داستان، ترجمه و بازنویسی برای کودکان و نوجوانان از وی منتشر شده است.
آقاپور اظهار داشت: شاعر از امکانهای متفاوتی در آثارش استفاده کرده است؛ از شعرهای عامیانه و متلها استفاده کرده است و این اشعار برای کودکان و نوجوانان بسیار جذاب است و آن ها را با فرهنگ شفاهی آشنا میکند. از دیگر ویژگیهای ممتاز شعر شعباننژاد بازی گونگی و استفاده از تکنیک آشنایی زدایی است. کتاب «نی نی ها و اجی مجی» از نمونههای موفق استفاده از این تکنیک است.
آقاپور تصریح کرد: جانبخشی و تشبیه، متداولترین ابراز کار شاعر است. تشبیهها اغلب تکراری هستند و شاعر در جانبخشی و همحسی با محیط اطراف به ویژه در شعرهای خردسال موفق بوده است.
گفتنی است، شعرخوانی اعضای کودک و نوجوان کتابخانهها، پرسش و پاسخ پیرامون آثار افسانه شعباننژاد و گفتگوی صمیمی اعضای کودک و نوجوان با نویسنده بخشهایی از این نشست بود.
ارسال نظر