چهارشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۰ - ۱۰:۰۵

به مناسبت روز قلم؛

ویژه برنامه «از تبار قلم» با تجلیل از محمد اسفندیاری در قم برگزار شد

از تبار قلم قم

محمد اسفندیاری، نویسنده قمی، در ویژه برنامه «از تبار قلم» اظهار داشت: نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، گام‌های موثری در راه توسعه مطالعه و کتابخوانی در کشور برداشته است.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان قم، همزمان با گرامیداشت روز قلم و ادبیات کودک و نوجوان، ویژه برنامه «از تبار قلم» با تجلیل از محمد اسفندیاری، نویسنده بومی استان قم با حضور سجاد عمرانی، سرپرست اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان، برگزار شد. این ویژه برنامه با هدف ارج نهادن به منزلت، قداست و حرمت قلم و صاحبان قلم توسط نهاد کتابخانه های عمومی کشور در چهارمین روز، به صورت همزمان در استان‌های همدان، قم، مرکزی و اصفهان به میزبانی استان همدان برگزار شد.

سجاد عمرانی، سرپرست اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان قم در این مراسم، گفت: محافل ادبی در کشور منشأ حرکت‌های موثری هستند و تاکنون برنامه‌های مناسبتی بسیار خوبی برگزار شده است. استان قم در روز ۱۹ تیر ماه، محفل ادبی کودک و نوجوان خود را افتتاح کرد. ان شاءالله با افتتاح این محفل شاهد تحولات بسیار خوبی در حوزه کودک نوجوان باشیم.

محمد اسفندیاری، اسلام‌پژوه، تاریخ‌نگار، کتابشناس و سرپرست دانشنامه امامت (موسوعة الامامة فی نصوص اهل السنة) ضمن ابراز خرسندی از حضور در این برنامه فرهنگی، گفت: نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در سال‌های اخیر گام‌های موثری در راه توسعه مطالعه و کتابخوانی برداشته که بسیار قابل تقدیر است. با توجه به قیمت بالای کتاب، مخصوصاً در سال های اخیر، کتابخانه‌های عمومی می‌توانند نقش موثری در تامین کتاب برای اقشار مختلف مردم داشته باشند. متاسفانه سرانه مطالعه در کشور ما بسیار پایین است ولی کتابداران می‌توانند با تلاش خود، وضعیت مطالعه در کشور را بهبود بخشند.

وی افزود: یکی از دغدغه‌های اصلی بنده از سن جوانی «کتاب» بوده است. عبدالحسین آذرنگ و میرشمس الدین ادیب السلطانی نیز با نگارش کتاب هایی چون «شمه‌ای از کتاب، کتابخانه و نشر کتاب» و «راهنمای آماده ساختن کتاب» دغدغه کتاب داشته‌اند. من در «کتاب پژوهی» در خصوص کتاب، توضیح داده‌ام که سه لایه دارد. لایه اول، پژوهش است. کتاب باید بر پایه یک پژوهش متقن نوشته شود، و روال «ببر و بچسب» که برخی در پیش گرفته‌اند، فقط بازار نشر و کتاب را آشفته می‌سازد. نویسنده باید متفکر و به دنبال حقیقت باشد. تحقیق از حق‌طلبی منشأ می‌گیرد و نویسنده باید حرف و نکته جدیدی را کشف و در اثر خویش مطرح سازد. لایه دوم کتاب، نگارش است. در نگارش اثر اصل بر بهترنویسی و نه بیشترنویسی است. متن اثر باید بدون تکلف باشد تا خواننده با متن ارتباط برقرار کند. در نهایت لایه سوم، ویرایش است. با ویرایش خوب است که کتاب قابل عرضه به خواننده می‌شود. البته برخی از افراد در ویرایش متن و استفاده از علائم نشانه‌گذاری افراط می‌کنند که بنده این موضوع را در مقاله «از ویراستاری تا ویرگولاستاری» به طور مفصل مطرح کرده‌ام.

وی در پایان گفت: امیدوارم نویسندگان، کتاب‌های خوبی تهیه و تولید کنند و به دست مخاطبان برسانند. با مطالعه یک جامعه به فرهیختگی می‌رسد. کتابخانه‌های عمومی و کتابداران نقش مهمی در این میان دارند.

گفتنی است، محمد اسفندیاری در سال ۱۳۷۶ به عنوان مؤلف و ویراستار نمونه، در سال ۱۳۸۳ به عنوان کتابشناس نمونه، در سال ۱۳۸۴ به عنوان حامی نسخه‌های خطّی و در سال ۱۳۸۶ به عنوان پیشکسوت حوزه نقد برگزیده شده‌است. بعضی از آثار او عبارتند از: «کتاب‌پژوهی»، «کتابشناسی تاریخی امام حسین»، «کتابشناسی توصیفی علی شریعتی»، «آسیب‌شناسی دینی»، «همه ما برادریم»، «پیک آفتاب»، «شعله بی‌قرار»، «حقیقت و مدارا»، «عاشوراشناسی» و «حقیقت عاشورا».

برچسب‌ها

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
5 + 10 =