به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی کرمانشاه، نشست نقد و بررسی کتاب «به سپیدی یک رؤیا» با حضور فاطمه سلیمانی ازندریانی، نویسنده این اثر؛ معصومه حسنیخونسار، سرپرست اداره کل کتابخانههای عمومی استان، رضا موزونی، مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان؛ اساتید دانشگاه و حوزه، منتقدان و علاقهمندان به کتاب و کتابخوانی، شانزدهم مرداد ماه در محل سالن همایشهای کتابخانه عمومی امیرکبیر برگزار شد.
در ابتدای این نشست، حسنی خونسار با اشاره به برگزاری جلسات نقد و بررسی کتاب در سالهای اخیر، اظهار داشت: این نشستها تاکنون به همت اداره کل کتابخانههای عمومی استان به صورت پیوسته برگزار و به یک محفل حرفهای تبدیل شدهاست و در همان ابتدا اساتیدی چون آقایان بانکی پور و شفیعی سروستانی به کرمانشاه دعوت شدند و این رویه ادامه یافت.
وی در ادامه به تفاوت نقد و انتقاد اشاره و تصریح کرد: نقد، مطالعه حرفهای از یک کتاب و بیان تحریری از آن کتاب به نحوی است که بتوانيم فهمي دقیق از آن داشته باشیم. نقد، جدا کردن سره از ناسره است و تفاوت نقد و انتقاد اينست كه نقد به نقاط قوت و ضعف و انتقاد تنها به نقاط ضعف کتاب اشاره دارد.
حسنی خونسار در ادامه از معرفی کتاب «به سپیدی یک رؤیا» به عنوان نامزد دریافت جایزه پروین اعتصامی در بخش داستانهای بزرگسال ابراز خشنودی کرد. وي در بخش دیگر از سخنان خود اظهار داشت: در مورد زندگی حضرت معصومه پژوهشهای کافی انجام نشده و آثار داستانی و ادبی کمتری یافت میشود. ولی با خواندن این کتاب میتوانیم فهم و درک بهتری نسبت به این بانوی با کرامت داشته باشیم.
در ادامه این نشست، فاطمه سلیمانی ازندریانی، نویسنده کتاب «به سپیدی یک رؤیا» با اشاره به دلایل نگارش این کتاب اظهار داشت: من علاقه ویژهای به داستانهای عاشورا و کربلا دارم و این علاقه شاید به دوران کودکی من بر میگردد؛ زمانیکه کتاب «پدر، عشق و پسر» از سید مهدی شجاعی را بارها خواندم و این مسئله باعث علاقهمندی من به خواندن کتابهایی با مضمون عاشورا شد.
وی همچنین علاقه و ارادت به امام رضا (ع) را انگیزه دیگری جهت نگارش این کتاب دانست و افزود: علیرغم اینکه ما میزبان حضرت معصومه (س) هستیم، متأسفانه پژوهش مدون و یا رمانی در این زمینه نوشته نشده و جای خالی این کتاب در خصوص ایشان و سایر بانوان بزرگ اسلام از دلایل نگارش این کتاب بود.
در ادامه این برنامه محمد خیاط زنجانی، از فعالین فرهنگی و استاد دانشگاه به عنوان منتقد، به چهار روش در نگارش این کتاب اشاره کرد و افزود: نخست، روش نگارش تاریخی است که پایه و اساس کتاب است؛ دومین مسئله، مباحث کلامی و چالشهای کلامی است که حضرت معصومه (س) در قالب نامهها به مخاطبینش داده است. سومین بحث، به مباحث عرفانی اشاره دارد و چهارمين بخش این کتاب، درس اخلاق برای یک بانو است. در واقع یکی از کارهای ویژه این کتاب، این بود که شخصیت حضرت معصومه (س) را نه به عنوان یک انسان معصوم، بلکه به عنوان انسانی که زندگی روزمرهاش را با رعایت همه ریزهکاریهای اخلاقی، رفتاری و نگرشی در اسلام انجام میدهد، معرفی کرده است.
در ادامه صدیقه محمدی، استاد حوزه علمیه، عنوان اثر را نیازمند بررسی بیشتر دانست و افزود: با توجه به اینکه داستان به پردازش زندگی حضرت معصومه اشاره دارد، شاید انتخاب کلمه «رؤیا» کمتر ذهن را به سوی دیدگاه اصلی نویسنده که همانا رسیدن به امام رضا (ع) است، متوجه کند.
وی به پررنگ بودن شخصیت اسماء در این اثر اشاره و تصریح کرد: ضمن اینکه شخصیت اسماء در بسیاری از متونی که من جستجو کردم وجود نداشت، پرداختن به آن در جاییکه به زندگی حضرت معصومه اشاره دارد چندان شایسته نيست.
سلیمانی در پاسخ اظهار داشت: شخصیت اسماء کاملا تخیلی بود، لذا گفتن کلمات و تعابیر ناخوشایند به شخصیت منفی اسماء بر میگردد و از دلایل حضور اسماء در این اثر، پررنگتر شدن و پیبردن به معصومیت حضرت معصومه (س) بوده است.
در ادامه رضا موزونی، مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از برگزاری این نشست تقدیر و ابراز امیدواری کرد: جلسات آتی با همکاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شود و امکانات لازم نیز در این زمینه در اختیار اداره کتابخانههای عمومی استان قرار خواهد گرفت.
وی ضمن تقدير از نگارش این کتاب، بيان كرد: نوشتن درباره موضوعی تاریخی که دارای زوایای پنهان و منابع کم است جسارت و جرأت میخواهد و نویسنده این کار را با قلم خوب و شاعرانهاش به زیبایی به تصویر کشیده است.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به نقد ظاهری اثر اشاره و خاطرنشان کرد: این کتاب محور رمانگونه دارد و تعداد شخصیتها در آن مناسب و کم است.
وی همچنین ناقص بودن فهرست منابع و نداشتن اعراب اسامی را از نقاط ضعف و دیالوگهای کوتاه كتاب را از نقاط مثبت و ارزنده این اثر است.
گفتنی است، رمان «به سپیدی یک رؤیا» تازهترین اثر فاطمه سلیمانی ازندریانی است و از داستانی بهره میبرد که تا پیش از این کمتر به آن پرداخته شده است. او در داستان خود فرازی از زندگی حضرت فاطمه معصومه (س) را از دوره پس از هجرت امام رضا (ع) از مدینه به مرو روایت میکند. این فراز تاریخی و روایت داستانی از آن، برگ برنده نویسنده این کتاب است، که به خوبی از آن برای پرداخت داستان بهره برده است.