سه‌شنبه ۱۴ دی ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۷

استاندار همدان در جلسه انجمن کتابخانه‌های عمومی استان؛

گام رو به جلویی در ترویج کتابخوانی برداشته‌ایم

انجمن استان همدان

استاندار همدان در جلسه انجمن کتابخانه‌های عمومی استان اظهار کرد: توسعه زیرساخت‌های کتابخانه‌ای، به‌ویژه گسترش کتابخانه‌ها در روستاها و تلاش خیرین به این امر، گام رو به جلو در ارتباط با کتاب و کتابخوانی در استان است.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه‌های عمومی همدان، جلسه انجمن کتابخانه‌های عمومی استان با حضور محمدناصر نیکبخت، استاندار همدان؛ ابراهیم الهی‌تبار، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار؛ علی تعالی، فرماندار همدان؛ عاطفه رضوی، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی همدان و جمعی از اعضای انجمن در سالن جلسات کتابخانه مرکزی همدان برگزار شد.

استاندار همدان در این جلسه با اشاره به فعالیت‌های مفید دولت در توسعه کتابخوانی گفت: با توجه به نام، گذشته و وسعت همدان در سطوح علم و عالم‌پروری، راه زیادی تا بهبود اوضاع کتابخانه‌ها در پیش داریم.

محمدناصر نیکبخت با اشاره به اینکه: «توسعه زیرساخت‌های فرهنگی، کتابخانه‌ها و کتاب‌ها و به‌خصوص گسترش کتابخانه‌ها در سطح روستاها و نیز اهتمام و تلاش خیرین و انجمن خیرین کتابخانه‌ساز به این امر نشان می‌دهد که گام رو به جلویی را در ارتباط با کتابخوانی برداشته‌ایم» خاطرنشان کرد: برنامه چشم‌انداز ۲۰ ساله کشور بر محور علم و دانایی است و هرچند ما تا رسیدن به اهداف فاصله‌داریم، اما اساس دانایی در کتابخانه و خواندن است که باید به آن توجه داشت.

استاندار همدان بابیان اینکه «مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان و انجمن خیرین کتابخانه‌ساز در این زمینه تلاش و اهتمام جدی دارند که جای قدردانی دارد»، گفت:‌ معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استان نیز درزمینه مباحث فرهنگی، سیاسی و اجتماعی آنچه عهده‌دار است پیگیری می‌کند اما در خصوص مسائل کتابخانه‌ها حساسیت بیشتری دارد.

نیکبخت با اشاره به اقدام شایسته پرویز اذکایی در اهدای ۱۴ هزار جلد کتاب به اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی همدان گفت:‌ اهدای تعداد قابل‌توجهی کتاب از سوی این فرد برای بهره‌مندی مردم از این امکانات، قابل‌تقدیر است.

وی با اشاره به خدمات پرویز اذکایی به فرهنگ و جامعه با نگارش آثار معتبر و اهدای کتاب افزود:‌ امیدوارم این اقدام بابی در یادگیری ما برای گذشتن از داشته‌های خود به نفع جامعه باشد.

استاندار همدان خطاب به مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان بیان کرد: تا می‌توانید از ظرفیت مردمی استفاده کنید به‌گونه‌ای که مردم مشارکت بیشتری داشته باشند چراکه کمک‌های ما اندک است اما کمک‌های مردمی بی‌منتها خواهد بود.

وی با اشاره به رایزنی اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان با بانک‌ها، بیمه‌ها و بنیاد برکت و... در راستای کمک به ساخت‌وساز و تجهیز کتابخانه‌ها و پیگیری فرمانداری‌ها در تجهیز روستاها به کتابخانه عمومی، افزود: استانداری حمایت خود را از کمک به راه‌اندازی و تکمیل کتابخانه‌هایی با بیش از ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی، اعلام میکند.

وی در راستای حمایت از ناشران بومی به درخواست مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان گفت:‌ در این راستا مبلغ صد میلیون تومان، در اختیار اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار خواهد گرفت تا کتاب‌های مورد نیاز اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان از ناشران بومی خریداری و در اختیار کتابخانه‌های عمومی قرار گیرد.

نیکبخت در خصوص بحث وجود املاک شخصی در اطراف زمین کتابخانه مرکزی که مانع از احداث مسیر جدید برای تسهیل در مسیر دسترسی به آن شده، گفت:‌ شهرداری در این زمینه کار را با قوت و سرعت انجام دهد و بعد از ارائه گزارش از بودجه عمرانی به این سازمان کمک خواهیم کرد.

وی با تأکید بر لزوم رفع مشکل دسترسی به کتابخانه مرکزی توسط شهرداری، خاطرنشان کرد: این کار باید در دو مرحله انجام پذیرد، به گونه‌ای که در مرحله اول در کمترین زمان ممکن راه‌کارهای زودبازده برای تسهیل در دسترسی انجام شود و در مرحله دوم راه‌حل بلندمدت و برنامه‌ریزی‌شده برای دسترسی آسان مردم به کتابخانه طراحی و اجرا شود.

وی با اشاره به اقدامات صورت گرفته از سوی انجمن خیرین کتابخانه‌ساز در استان گفت: اهدای ۲۰ هزار متر زمین از سوی خیرین به کتابخانه بسیار حائز اهمیت است و اکنون باید مشارکت دیگر خیرین را برای احداث کتابخانه در مکان‌های فاقد تن، جذب کنیم.

در ادامه محمدابراهیم الهی‌تبار، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار همدان، با اشاره به رویکرد مشارکتی انجمن کتابخانه‌های عمومی استان، اظهار کرد: احداث کتابخانه در روستاهای بالای یک هزار و پانصد نفر جمعیت را به‌عنوان یکی از راهکارهای مهم در راستای محقق کردن عدالت در دسترسی به کتاب و کتابخانه در برنامه انجمن کتابخانه‌های عمومی استان داریم که به شهرستان‌ها ابلاغ شده است.

وی با اشاره به پیگیری طرح ارزشمند و مردمی اهدای کتاب همراه با تبلیغات و موج‌آفرینی گسترده در راستای به اشتراک‌گذاری کتاب‌های محبوس شده در کتابخانه‌های شخصی، گفت: با اجرای این طرح در سال ۹۳، بیش از ۱۲۰ هزار جلد کتاب از طرف مردم فرهنگ دوست استان اهدا شد که اکنون به ۲۳۵ هزار نسخه رسیده است.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار همدان با اشاره به اینکه «در بحث منابع درسی طرحی در نظر گرفته شد که با اجرای آن کتاب‌های کمک‌درسی توسط افراد خیر و همچنین دانش‌آموزانی که به رده‌های درسی بالاتر واردشده‌اند به کتابخانه‌ها وارد شود»، افزود: می‌توان با اهدای این کتاب‌ها به کتابخانه، امکان دسترسی افراد بیشتری را به این منابع فراهم آورد.

وی بابیان اینکه «مشکل اعتباری نسبت به سال‌های گذشته وجود داشت اما توانستیم در حوزه کتابخانه خوب عمل کنیم»، گفت: با بهره‌گیری از ظرفیت گسترده مشارکت مردمی و خیرین در فعالیت‌های مختلف کتابخانه‌ای از جمله اهدای زمین، کمک در ساخت کتابخانه، اهدای تجهیزات کتابخانه‌ای و ... یکی از مصداق‌های اقتصاد مقاومتی در حوزه کتابخانه‌ها صورت پذیرفت.

الهی‌تبار با اشاره به مشکل محوطه کتابخانه مرکزی و عدم دسترسی آسان به آن، افزود: کتابخانه مرکزی همدان از کتابخانه‌های سرآمد در غرب کشور به شمار می‌رود و باید حمایت از آن را با توجه به سطح خدمات گسترده و ارزشمندی که به فرهنگ جامعه دارد در نظر گرفت.

وی با تأکید به پیگیری شهرداری در خصوص رفع این مشکل افزود: انجمن خیرین کتابخانه‌ساز در بحث زیربنایی و فرهنگی اقدامات خوبی انجام می‌دهند که قابل‌تقدیر است و امیدوارم در بحث پژوهش نیز کارهای مهمی صورت گیرد.

در ادامه، علی تعالی، فرماندار همدان در پاسخ به سؤال استاندار درباره دلایل کمبود کتابخانه‌های روستایی در شهرستان همدان، بیان داشت: مکان‌هایی را برای راه‌اندازی کتابخانه در مناطق مختلف به اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان پیشنهاد داده‌ایم که برخی از آن‌ها دارای استاندارد کافی برای راه‌اندازی کتابخانه نبوده و مورد موافقت قرار نگرفته است.

تعالی با تأکید بر تخصیص اعتباری معادل ۱۰۰ میلیون تومان برای تجهیز کتابخانه مرکزی و ۱۵۰ میلیون تومان برای کتابخانه‌های داخل شهر افزود: ۳۰۰ میلیون تومان اعتبار نیز برای تکمیل کتابخانه عمومی مریانج در نظر گرفته‌شده است.

در بخش دیگر این نشست، عاطفه زارعی، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی همدان، با ارائه گزارشی از عملکرد اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان اظهار کرد: درحال‌حاضر ۱۱۱ باب کتابخانه در استان همدان وجود دارد که ۱۳ باب آن کتابخانه مستقل و مشارکتی است.

وی با اشاره به افزایش ۴۸ درصدی تعداد کتابخانه‌ها، افزایش ۲۷.۵ درصدی تعداد عضو فعال، افزایش ۴۲درصدی تعداد نسخه‌های کتاب و افزایش قابل‌توجه ۳۴۰ درصدی جمع‌آوری کتب اهدایی، از آغاز فعالیت دولت تدبیر و امید، افزود:‌ در سایر حوزه‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری کتابخانه‌های عمومی نیز تلاش‌های خوبی صورت گرفته است.

زارعی بابیان اینکه «از آبان ماه سال گذشته تا آبان ماه امسال، هشت باب کتابخانه به مجموع کتابخانه‌های استان اضافه‌شده است» خاطرنشان کرد:‌ فعالیت‌های ویژه عمرانی از قبیل احداث، تعمیر، تجهیز و تکمیل کتابخانه‌های شهری و روستایی در راستای تسهیل دسترسی همه مردم استان به کتاب و کتابخانه در دستور کار قرار گرفت به‌گونه‌ای که در سال ۹۴ قریب به ۱۵۰۰ مترمربع به زیربنای کتابخانه‌های استان اضافه شد.

وی تجهیز کتابخانه‌های منتخب در سطح شهرستان‌ها به وای فای رایگان و افتتاح اتوبوس مطالعه با مشارکت سازمان اتوبوس‌رانی همدان را گوشه‌ای از توسعه و پیشرفت در حوزه‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری کتابخانه‌های عمومی استان برشمرد.

وی ادامه داد: از دیگر اقدامات اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان همدان، در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری(مدظله‌العالی) مبنی بر «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» بهره‌گیری از مشارکت خیرین، به کارگیری فضای مازاد دستگاه‌ها و سازمان‌ها دولتی و غیره بوده است به‌گونه‌ای که قسمت عمده تأمین اعتبار ۱۰ باب کتابخانه افتتاح‌شده در سال گذشته با مشارکت بانک پاسارگاد و اخذ حق انتفاع از اماکن بلااستفاده در مناطق مختلف انجام شده و تنها قسمتی از آن توسط بودجه دولتی تأمین‌شده است.

زارعی، با اشاره به برگزاری ۴۲۰ نشست کتاب‌خوان از سال گذشته تاکنون، خاطرنشان کرد: در این نشست‌ها ۲ هزار ۵۰۰ عنوان کتاب در موضوعاتی مانند: دفاع مقدس، کودکان و نوجوانان، ازدواج، مهدویت و... معرفی و به اشتراک گذاشته‌شده است.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی همدان با اشاره به بهره‌مندی بیش از ۱۷ هزار مخاطب از برنامه‌های اوقات فراغت کتابخانه‌های عمومی استان در سال‌جاری، افزود: در جشنواره رضوی قریب به ۶ هزار نفر شرکت کردند که ترویج سیره و فرهنگ رضوی، آشنایی بیشتر کودکان، نوجوانان و خانواده‌ها با سبک زندگی رضوی، عمومی کردن فرهنگ کتابخوانی و تشویق به مطالعه، شناسایی، معرفی و بزرگداشت پدیدآورندگان آثار برتر مرتبط بافرهنگ رضوی از اهداف برگزاری آن بود.

وی با اشاره به حمایت انجمن خیرین کتاب خانه‌ساز، افزود: انجمن خیرین کتابخانه‌ساز از سال گذشته تاکنون اقدامات شایانی ازجمله اهدای تجهیزات به کتابخانه، اهدای زمین، کمک‌هزینه چاپ کتاب‌های عمومی، افتتاح دومین تِرالی کتاب(اینجا را ببینید)، اهدای اقلام آموزشی و جذب حامی در راستای ارتقای فرهنگ کتابخوانی را انجام داده‌اند.

عاطفه زارعی از وجود بیش از یک‌میلیون و ۱۶۹ هزار نسخه کتاب در  کتابخانه‌های عمومی استان خبر داد و با اشاره به اینکه در حال حاضر ۷۶ جلد کتاب به ازای هر ۱۰۰ نفر در کتابخانه‌ها وجود دارد، افزود:‌ بر اساس برنامه پنجم توسعه این تعداد باید به یک‌میلیون و ۷۶۳ هزار نسخه برسد که تقریباً ۶۰۰ هزار نسخه کتاب کم داریم.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان با اشاره به مشکل اخذ حق انتفاع مسجد جامع همدان با اداره اوقاف خواستار توجه به این موضوع شد و در ادامه از انعقاد تفاهم‌نامه‌ای در راستای هم‌افزایی با سایر نهادها خبر داد و گفت: ‌تاکنون هفت تفاهم‌نامه با سایر نهادها و ارگان‌ها منعقد شده که همکاری با سازمان فنی حرفه‌ای، پارک علم و فناوری، اداره‌کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، کمیته امداد و... از این دست است.