به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان قم، همایش «آیینگی» همزمان با شهادت حضرت رقیه(س) با حضور مداحان و شاعران آیینی و اعضای محافل ادبی کشور، به همت نهاد کتابخانه های عمومی کشور با محوریت ادارهکل کتابخانه های عمومی استان قم و مشارکت مداحان، شاعران آیینی و اعضای محافل ادبی استان های آذربایجان شرقی، اصفهان، تهران، خراسان رضوی، خوزستان و فارس، ۱۰ شهریور ۱۴۰۱، برگزار شد.
ابوالقاسم مقیمی عراقی، معاون هماهنگی امور زائرین استانداری قم؛ حجتالاسلاموالمسلمین محمدحسن ذاکری رئوف، رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان؛ محمدعلی مجاهدی، پدر شعر آیینی کشور و دبیر دائمی دبیرخانه شعر آیینی؛ غلامرضا فلاح، رئیس کانون شاعران آیینی استان؛ محمد کاظم پورامینی، قائم مقام تولیت مسجد مقدس جمکران؛ فخرالدین یوسفپور، مدیر خانه مطبوعات استان قم؛ محمدجواد محرابی، مسئول فضای مجازی و سواد رسانه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان؛ روح الله کریمی، رئیس اداره کتاب ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم؛ محسن حیدری اتابک، معاون توسعه مدیریت و منابع ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان؛ نماینده فرماندهی انتظامی استان قم و جمعی از مداحان، شاعران آیینی، فعالان فرهنگی، ناشران و کتابفروشان در این مراسم حضور داشتند.
در ابتدای این مراسم، مهدی توکلیان، سرپرست اداره کل کتابخانه های عمومی استان قم ضمن خوش آمد گویی به حاضران در نشست و میهمانان مجازی، گفت: امیدواریم بتوانیم سلسله نشست های آسیب شناسی شعر آیینی که اولین جلسه آن اخیرا و با حضور استاد مجاهدی آغاز شد را ادامه دهیم و این نشست ها نقش مفید و موثری در غنی سازی اشعار آیینی داشته باشد.
در این مراسم که با وداع با پیکر مطهر شهید گمنام دفاع مقدس نیز همراه بود، سید احمد شمس و غلامرضا عاصی نیز از پیرغلامان اهل بیت(ع) به مدیحه سرایی و مرثیه خوانی پرداختند.
محمد علی مجاهدی، پدر شعر آیینی کشور و دبیر دائمی دبیرخانه شعر آیینی نیز در این مراسم گفت: ما یک شعر عاشورا داریم و یک شعر عاشورایی و این دو مقوله با هم خیلی متفاوت است؛ ما هر چه مشکل داریم، در زمینه شعر عاشورا است و در زمینه شعر عاشورایی مشکل جدی نداریم. وقتی مقاتل و دیوان های مختلف را از سده چهارم تا به امروز بررسی می کنیم، نگاه غالب بر فرهنگ عاشورا، قرائت ماتمی و عاطفی است و انصافا هم نمک محافل حسینی گریه و اشک و توسل است و اگر این را از محافل حسینی بگیریم، چیزی باقی نمی ماند؛ اما این همه مسئله نیست و شعور، بیداری، بصیرت و... نیز هست.
وی در ادامه تصریح کرد: در شعر عاشورا به تدریج حاشیه ها بر متن افزوده شدند، به طوری که متن را کنار زدند و حاشیه به جای متن نشسته است؛ در حالی که جای حاشیه مشخص است. هر چند در سال های اخیر این مسائل کمتر شده و شعر آیینی راه درستی را می پیماید.
پدر شعر آیینی کشور افزود: چون قلمرو موضوعی شعر عاشورا بسیار گسترده است، هر آنچه در هر منبع روایی، تاریخی و حدیثی آمده است، اجازه ورود به این قلمرو را دارد؛ لذا مطالبی که سرشار از گزافه و خرافه است در شعر عاشورا فراوان است و همین عوامل باعث شد که متاسفانه بعد از انقلاب، با وجود رویش های عظیمی که داشتیم، ریزش های کمی صورت گرفت که بیشتر به خاطر رویکرد افراطی به قرائت ماتمی و به فرهنگ عاشورا بود.
مجاهدی در ادامه با اشاره به اهمیت پژوهش و مطالعه در انتخاب و سرودن اشعار آیینی گفت: در شعر آیینی، اصل بر این است که نگاه ما یک نگاه پژوهش محور، محققانه و بر اساس رصد منابع دست اول باشد و این کار مطالعه می خواهد و آسان به دست نمی آید. آب یک رودخانه وقتی ۱۴۰۰ سال از یک مسیر عبور می کند، در سرچشمه آب زلال است اما وقتی به دست ما می رسد ممکن است گل آلود باشد؛ پس باید آن را پالایش کنیم تا زلال شود. باید مطالب اضافی از مطالب عزت آفرین فرهنگ عاشورا جدا شود و در لباس شعر به شیفتگان اهل بیت (ع) ارائه شود.
محمد علی مجاهدی در پایان شعری با عنوان «یک لحظه از من جدا نیست بابای خوبم ببینید» را خواند:
روح بزرگش دمیده است جان در تن کوچک من
سرگرم گفت و شنود است او با من کوچک من
وقتی که شبهای تارم در آرزوی سپیده است
خورشید او میتراود از روزن کوچک من
یک لحظه از من جدا نیست بابای خوبم ببینید
دستان خود حلقه کرده است بر گردن کوچک من
میخواستم از یتیمی، از غربت خود بنالم
دیدم سر خود نهاده است بر دامن کوچک من
گفتم تن زخمیاش را، عریانیاش را ولی آه
دیدم بلند است و، کوتاه پیراهن کوچک من
در این خزان محبت دارم دلی داغپرور
هفتاد و دو لاله رسته از گلشن کوچک من
از کربلا تا مدینه یک دفتر خاطرات است
با رد پایی که مانده است از دشمن کوچک من
دنیا چه بیاعتبار است در پیش چشمی که دیده است
دار الامان جهان را در دامن کوچک من
آنان که بر سینه دارند داغ سفرکردهای را
شاخه گلی میگذارند بر مدفن کوچک من
همچنین در پایان این مراسم، از شاعران و مداحان آیینی حاضر در برنامه تقدیر شد.
گفتنی است در این مراسم شاعرانی از آذربایجان شرقی، اصفهان، تهران، خراسان رضوی، خوزستان، فارس و قم به شعرخوانی پرداختند.
ارسال نظر