چهارشنبه ۴ اسفند ۱۳۹۵ - ۰۳:۳۱

سعید بیابانکی: 

کنگره ملی شعر کتاب باید شاعران جوان را به کتابخوانی سوق دهد

سعید بیابانکی

شاعر و منتقد ادبی سرشناس کشور با تأکید بر اینکه باید از هر روشی برای آشتی مردم با کتاب استفاده کرد، گفت: اگر کنگره ملی شعر کتاب شاعران جوان امروز را به کتابخوانی سوق دهد، کار بزرگی کرده است.

به گزارش روابط عمومی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور؛ سعید بیابانکی شاعر و منتقد ادبی کشور با اشاره به نحوه سرودن شعر برای کتاب و مطالعه اظهار داشت: «هر قدر در سرودن شعر با این موضوع بیان غیرمستقیم‌تر و هنری‌تر باشد، تاثیرگذاری نیز بیشتری می‌شود. الان نزدیک به ده سال است که کتاب نخواندن مورد نقد قرار گرفته و همه مسئولان و دست‌اندرکاران می‌گویند کتاب بخوانید؛ اما این بیان تاثیر ندارد چراکه اگر اثربخش بود نباید مشکل کتابخوانی ادامه پیدا می‌کرد.»


شاعر کتاب «یلدا» افزود: «همانگونه که در بعضی کشورهای خارجی وقتی خانه‌ای ساخته می‌شود، شهرداری برای ارائه مجوز پایان‌کار، صاحبخانه را ملزم می‌کند تا یک اثر هنری خریداری و در دیوار خانه نصب کند، در خصوص کتاب هم پیشنهاد من این است که در ایران چنین قانونی اجرا شود و مثلاً بگویند بیست جلد کتاب برای مجوز پایان‌کار ساختمان خریده شود.»


وی با بیان اینکه باید برای تبلیغ کتابخوانی تمام شیوه‌ها را به کار گرفت، گفت: «چند سال پیش در فیلم هامون که داستان زندگی دانشجوی فلسفه‌ای را روایت می‌کرد، در چند سکانس در دست بازیگر نقش اول کتاب‌هایی مثل ابراهیم در آتش، ترس و لرز و آسیا در برابر غرب بود. جالب است بدانید که فروش آن کتاب‌ها در آن سال به شدت زیاد شد. این موضوع نشان دهنده آن است که مردم راه‌های موثر و متفاوت برای کتابخوانی را می‌پذیرند؛ چنانکه وقتی یک شخصیت بزرگ کتابی را معرفی کند، همه مردم به سمت آن می‌روند.»


بیابانکی در ادامه خطاب به شاعران جوان گفت: «به نظر من بهترین شیوه برای سرودن شعر با موضوع کتاب، تاثیرپذیری از کتاب‌های معروف در شعر گفتن است. مثلاً وقتی رمانی و تحت تاثیر آن شعری گفته شود، در ذیل آن بنویسم که این شعر برگرفته از فلان کتاب است. هرچند درباره کتاب و مطالعه هم شعرگفتن خوب است و لی این شیوه نیز به نظر من موثر است.»


این منتقد ادبی در خصوص میزان ارتباط شاعران جوان با کتاب بیان داشت: «تعداد شاعرانی که اهل کتاب هستند، محدود است؛ چراکه هرقدر شعر عمیق باشد نشان دهنده سواد آن شاعر و میزان مطالعه او است. آن چیزی که به شاعران الهام می‌دهد غیر از شعرخواندن، کتاب‌های تاریخی و فلسفی و ... است. البته بخشی از این عدم توجه به کتاب به استیلای دنیا مجازی بر زندگی شاعران بر می‌گردد در حالیکه هیچ چیزی جای کتاب را نمی‌گیرد.»


وی در ادامه با اشاره به ارتباطش با کتاب در دوران جوانی، یادآور شد: «در جوانی بخشی از علاقه‌ام خواندن رمان‍‌های ایرانی و خارجی و همچنین متون کلاسیک بود. به نظر من جوانان شاعر این کار را هم نمی‌کنند در حالیکه باید بر متون ادبی کلاسیک مسلط باشند. به عبارت دیگر اگر شاعران جوان خیلی از متون کهن ادبیات را بخوانند، شاهکار کرده‌اند.»


بیابانکی در خصوص کنگره ملی شعر کتاب نیز اظهار داشت: «برگزاری این کنگره طرح خوبی است اما برای کتاب خواندن یک همت و اراده ملی نیاز است. متاسفانه مردم کتابخوانی نیستیم هرچند گذشته اینگونه نبودیم. جوانانی که انقلاب کردند اکثراً باسواد بودند و بسیاری از کتاب‌های دکتر شریعتی و شهید مطهری و تاریخ و شعر شاعران مبارز را می‌خواندند. اینکه امروزه یک سریال یا شبکه ماهواره‌ای می‌تواند تاثیر بگذارد نشان بی‌سوادی مردم است و باید درصدد حل آن بود.»


شاعر کتاب «سکته ملیح» در پایان با تأکید بر اینکه باید از هر روشی برای آشتی مردم با کتاب استفاده کرد، گفت: «اگر کنگره ملی شعر کتاب شاعران جوان امروز را به کتابخوانی سوق دهد، کار بزرگی کرده است.»


 

برچسب‌ها