به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان خراسان جنوبی، به مناسبت هفته کتاب نشست خبری مدیرکل کتابخانه های عمومی استان در سالن شهید سلیمانی اداره کل برگزار شد.
محمود حاجی، مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان جنوبی در این نشست گفت: با حمایت و پشتیبانی استاندار و مدیران کل استانداری، مسائل فرهنگی استان بسیار پررنگتر شده است.
حاجی در تشریح وضعیت کنونی کتابخانه های استان گفت: در خراسان جنوبی ۸۴ باب کتابخانه داریم که سرانه آن به ازای هر ۲۵۰۰ نفر ۲.۷۳ کتابخانه است. تعداد اعضای کتابخانه های سطح استان ۶۱۱۳۷ نفر، سرانه اعضا به ازای هر ۱۰۰ نفر ۷.۹۵ نفر است. تعداد منابع در استان ۱۱۸۶۲۷۱ نسخه کتاب است که سرانه آن به ازای هر یک نفر ۱.۵۴کتاب می شود. در مجموع زیربنای کتابخانه های عمومی استان ۲۳۶۹۷ مترمربع بوده و به ازای هر ۱۰۰ نفر ۳.۰۸ متر مربع فضای کتابخانه ای داریم.
مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان جنوبی به تعداد کتابخانه های شهری، روستایی و سیار و مشارکتی در شهرستان های مختلف اشاره کرد و افزود: در شهرستان بشرویه ۲ کتابخانه؛ بیرجند ۱۰ کتابخانه شهری، ۳ کتابخانه روستایی و ۶ باب کتابخانه مشارکتی؛ خوسف یک کتابخانه شهری و ۳ کتابخانه روستایی؛ درمیان ۴ کتابخانه شهری و ۳ کتابخانه روستایی؛ زیرکوه ۳کتابخانه شهری و ۱ کتابخانه روستایی؛ سربیشه ۳ کتابخانه شهری؛ طبس ۶ کتابخانه شهری، ۴ کتابخانه روستایی و ۲ کتابخانه مشارکتی؛ شهرستان فردوس ۳ کتابخانه شهری؛ شهرستان قاینات ۷ کتابخانه شهری، ۶ کتابخانه روستایی، ۱ کتابخانه سیار و ۳ کتابخانه مشارکتی و در شهرستان نهبندان ۲ کتابخانه شهری و ۷ کتابخانه روستایی داریم. در مجموع در کل استان ۴۴ کتابخانه شهری، ۲۸ کتابخانه روستایی، یک کتابخانه سیار و ۱۹ کتابخانه مشارکتی و در مجموع ۶۱۱۳۷ نفر عضو فعال داریم که اعضای فعال کسانی هستند که در یک سال اخیر به کتابخانه مراجعه کرده باشند.
وی در رابطه با کمک خیرین به این مجموعه عنوان کرد: کمک های نقدی بیش از یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان بوده و کمک های غیرنقدی دو میلیارد تومان شامل تجهیزات رایانه ای و زمین و تجهیزات کتابخانه ای و در مجموع ۳ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان کمک خیرین را داشته ایم.
حاجی از برگزاری ۲۰ دوره آموزشی در یک سال اخیر برای کتابداران در قالب ۷۵۴۴ ساعت آموزش خبر داد و اذعان داشت: تعداد کتابداران ما ۱۰۸ نفر و امانت کتاب ما ۶۴۶۴۴ نسخه کتاب بوده است که به طور میانگین تقریبا هر نفر از هم استانی های ما یک کتاب را در طول سال مطالعه کرده است.
اهدای ۵۱ هزار نسخه کتاب در یک سال
مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان جنوبی با بیان اینکه منابع اهدایی ما در یک سال گذشته ۵۱ هزار نسخه کتاب بوده است، افزود: طرح اهدا کتاب با نام هر کتاب یک وقف و هر شهروند یک واقف در حال اجراست و از مردم میخواهیم در این طرح خداپسندانه شرکت کنند.
وی گفت: تمام کتابخانه های ما مجهز به سیستم جستجوی کتاب هستند.
افزایش چشمگیر اعتبارات استانی
وی با اشاره به رشد ۵۴ درصدی اعتبارات از محل منابع استانی، گفت: در سفر رئیس جمهور به استان ۳۵ میلیارد تومان به ساخت کتابخانه ها کمک شد که بر این اساس ۸ پروژه کتابخانه استان تکمیل خواهد شد و با پیگیری ها صورت گرفته ۱۰ میلیارد تومان در طرح توسعه شهرستان نهبندان به کتابخانه غرب شهر نهبندان اختصاص یافته و ان شاءالله کار ساخت و تجهیز آن به سرانجام می رسد.
حاجی بیان کرد: سهم کتابخانه از محل ماده ۶ تنها منبع درآمدی کتابخانه ها بوده که در سال گذشته یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون و ۴۰۵ هزار تومان و امسال به یک میلیارد و ۵۲۲میلیون و ۲۰۰ هزار تومان افزایش پیدا کرده است.
وی به اقدامات هفته کتاب اشاره کرد و اذعان داشت: بخشودگی کامل جرائم دیرکرد از ۲۳ تا ۳۰ آبان منوط به بازگشت کتاب ها به کتابخانه ها، عضویت رایگان از طریق کد تخفیف در روزهای ۲۳، ۲۴ و ۲۵ آبان ماه اجرا خواهد شد. دسترسی دانش آموزان، دانشجویان و پژوهشگران به طور رایگان به تمام پایگاه های پژوهشی، مقاله ها، سمینارها و پایان نامه ها امسال نیز تمدید شده است.
حاجی به معافیت های مالیاتی برای همه خیرین اشاره کرد و گفت: برای اجرای قانون حبس زدایی و مجازات جایگزینی ماده ۷۹ برای مجرمینی که جرایم غیرعمد دارند با رئیس کل دادگستری هم صحبت شده و در استان های دیگر نیز اجرا شده است.
وی به اجرای طرح سوپوگرام در استان اشاره کرد و افزود: نابینایان ما در هر نقطه از استان چه بسا هر نقطه از کشور که باشند نیازی به رفتن به کتابخانه ندارند و بسته هایی طراحی شده و کتاب های بریل را داخل آن می گذارند و برای نابینایان می فرستند.
پانسیون های مطالعاتی مجوز بگیرند
وی اذعان داشت: پانسیون های مطالعاتی یکی از چالش هایی است که در یک سال اخیر به مردم خدمات کتابخانه ای ارائه می دهند و باید نظارتی بر آن ها باشد. در استان ۴ پانسیون فعالیت دارد که سه مورد در بیرجند و یک مورد در قاینات است و اگر پانسیون دیگری وجود دارد باید حتما مجوز برای آنها دریافت شود.
حاجی از وجود بخش کودک در همه کتابخانه ها و راه اندازی کلاس های آموزشی کسب و کارهای کوچک در این مراکز خبر داد و به کمک ۱۳۰ میلیون تومانی مدیرکل دفتر فرهنگی اجتماعی استانداری، کمک ۵۰۰ میلیونی نماینده نهبندان و سربیشه به کتابخانه مرزی شهرستان درح، کمک ۲۰۰ میلیون تومانی برای شهرستان های طبس، بشرویه و فردوس برای کتابخانه ملاعبدالله بشرویه و کمک ۵۰۰ میلیون تومانی برای کتابخانه مرکزی اشاره کرد.
وی عنوان کرد: یکی از بزرگترین افتخارات من است که مجموعه کتابخانه های عمومی با افتخار رتبه دوم دستگاه های اجرایی را در زمینه برنامه های ترویج فرهنگ ایثار، مقاومت، جهاد و شهادت در سامانه فعالیت های دفاع مقدس(سادم) کسب کرده است.
حاجی گفت: یکی دیگر از افتخارات کتابخانه عمومی انتخاب دو روستای استان به عنوان روستای دوستدار کتاب در جشنواره روستاها و عشیار دوستدار کتاب است که این مهم با پیگیری و هماهنگی های کتابداران با شورا و دهیار روستاها، کسب شد.
وی به نامگذاری ۱۸ کتابخانه استان به نام شهدا اشاره کرد و گفت: در برگزاری مسابقات مختلف الکترونیک در کتابخانه و دستگاه های اجرایی رتبه اول هستیم و یکی از ابتکارات امسال ما برگزاری حسینیه کتاب استان خراسان جنوبی در کنار کتابخانه در ۵ شب اول محرم بود.
وی از حضور در غرفه اقتصاد به توان مردم در هفته فرهنگی خبر داد و گفت: دو مورد از مقالات ما در همایش کتابخانه ها و کسب و کارهای کوچک پذیرفته شد و مسئولیت نظارت دو مورد از سمن های کتابخوانی هم به مجموعه کتابخانه ها واگذار شد که یکی از سمن ها فعالیت می کند.
وی عنوان کرد: در هفته فرهنگی خوسف مراسم بزرگداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار را خواهیم داشت و شاعر برجسته کشور علیرضا قزوه در شهرستان خوسف حضور خواهد داشت. برای اولین بار ابن حسام خوانی در کتابخانه های استان همانند حافظ خوانی انجام خواهد شد و کار ما باید این باشد بزرگان و شاعران استان و شهدای خودمان را به دیگران معرفی کنیم.
ارسال نظر