چهارشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۳ - ۲۱:۱۰

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در رادیو فرهنگ مطرح کرد؛

اهتمام به حوزه کتاب و مطالعه، وفاق و همدلی در جامعه ایجاد می‌کند

دبیرکل نهاد در برنامه رادیو فرهنگ

رمضانی گفت: تصویری از کتابخانه شکل گرفته که فضایی تاریک و سرد است در حالی که الآن کتابخانه‌ای موفق است که فضای شلوغی داشته باشد و بخش کودکش با رفت و آمد بچه‌ها فعال باشد. همان قدری که عضو کتابخوان ما می‌خواهد مطالعه کند، حق دارد از فضای کتابخانه در سکوت بهره ببرد، کودک و نوجوان ما هم حق دارد حول محور کتاب، جمع‌خوانی و هم‌خوانی کند، شعر بخواند، شادی کند و حس خوب بگیرد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور عصر چهارشنبه ۳۰ آبان ماه، در آخرین روز سی‌ودومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، مهمان دورهمی اهالی کتاب و فرهنگ شد و درباره مسائل مربوط به حوزه کتاب و کتابخوانی با برنامه «کتاب فرهنگ» شبکه رادیویی فرهنگ به گفت‌وگو پرداخت.

مهدی رمضانی در ابتدا مروری بر اقدامات نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور کرد و اظهار داشت: فرصت خدمتی که در نهاد برای ما فراهم شد می‌تواند کمک کند تا فضای مراجعه مردم به کتابخانه‌های عمومی تغییر کند. رویکرد به کتابخانه عمومی در دنیا تغییر کرده است. کتابخانه دیگر صرفاً محل امانت کتاب یا سالن مطالعه کتاب نیست؛ کتابخانه یک مجموعه فرهنگی و اجتماعی و اطلاع‌رسانی است که مردم می‌توانند نیازهای مختلفشان، چه بابت اوقات فراغت یا دانش‌افزایی یا خواندن و یا خدمات مشاوره و دیگر خدمات را، در آن برطرف کنند. در کتابخانه‌هایمان امکان آموزش داریم که عزیزانمان راه‌اندازی کسب‌وکار کوچک یا خانگی را یاد بگیرند.

وی افزود: عضویت در کتابخانه‌های عمومی در طول سال تقریباً رایگان است و عدد خیلی کمی برای عضویت سالانه دریافت می‌شود. در مدل جدید عضویت سراسری در کتابخانه‌های عمومی، که در حال پیاده‌سازی آن هستیم، استفاده از مخزن کتابخانه برای همه مردم با کارت‌ملی فراهم خواهد بود و برای استفاده از دیگر خدمات در کتابخانه باید عضویت داشته باشند. لذا ما به دنبال دسترس‌پذیر کردن کتاب و کتابخانه و خدمات حول محور کتاب برای همه مردم ایران هستیم. تصویری از کتابخانه وجود داشت که فضایی تاریک و ساکت است در حالی که الآن کتابخانه‌ای موفق است که فضای شلوغی داشته باشد و بخش کودکش با رفت‌وآمد بچه‌ها فعال باشد. همان قدری که عضو کتاب‌خوان که ما می‌خواهد مطالعه کند حق دارد از فضای کتابخانه در سکوت بهره ببرد، کودک و نوجوان ما هم حق دارد حول محور کتاب، جمع‌خوانی و هم‌خوانی کند، شعر بخواند، شادی کند و حس خوب بگیرد.\

دبیرکل نهاد همچنین پیرامون آمارهای اعلام شده از سرانه مطالعه در کشور، آن را غیرمنطقی خواند و تصریح کرد: اعداد و ارقام متعدد و متنوعی اعلام می‌کنند از جمله ۲۰ دقیقه یا ۳۰ دقیقه که از سمت برخی کارشناسان یا مراکز نظرسنجی اعلام می‌شود. بر اساس بررسی‌های ما در دنیا، این شکل از سنجض و اعلام سرانه مطالعه دیگر رایج نیست. شنیده‌ایم که سرانه مطالعه را با مطالعه کتب درسی یا بدون کتب درسی حساب می‌کنند و همین را هم برای قرآن و ادعیه مطرح می‌کنند. اگر مطالعه برای کنکور کار باطلی است و آن را در سرانه مطالعه لحاظ نمی‌کنیم، چرا فرزندانمان را مجبور به کار بیهوده می‌کنیم یا وقتی قرآن کتاب حیات‌بخش است، چرا مطالعه و قرائت قرآن را، که در خانه همه ایرانیان رایج است، لحاظ نمی‌کنیم؟

وی تصریح کرد: بر این اساس معتقدیم سنجش و اعلام سرانه مطالعه بدین شکل شاخص کمک‌کننده‌ای برای بحث فراگیر شدن خواندن نیست. ما باید راجع به عادات خواندن، تغییر رویه فعلی، کتابخوان‌شدن کودکان و نوجوانان و ورود زنگ خواندن و مطالعه به ساعت مدارس کار کنیم. اینها مسائلی است که می‌تواند کمک کند تا مسئله کتاب و کتابخوانی بهبود یابد. حال که دولت چهاردهم با شعار وفاق مشغول شده است و در هفته کتاب هم که خواندن برای همدلی مطرح شده است، یکی از مسائلی که می‌تواند هم وفاق و هم همدلی ایحاد کند، حوزه کتاب و مطالعه است. همین الآن اگر دیوان حافظ را باز کنید و بخوانید همه لذت می‌برند و این نقطه مشترک همدلی است. ما اگر بتوانیم روی این مسائل کار کنیم خیلی مؤثر خواهد بود.