به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، آیین تکریم و معارفه دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، بعدازظهر چهارشنبه ۵ دیماه ۱۴۰۳، با حضور سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس هیئت امنای کتابخانههای عمومی، مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونین و مدیران ستاد و استانهای نهاد کتابخانههای عمومی کشور، در سالن جلسات ستاد مرکزی نهاد برگزار شد.
مهدی رمضانی، دبیرکل پیشین نهاد کتابخانههای عمومی کشور در این مراسم طی سخنانی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدا، بهویژه شهیدان حاج قاسم سلیمانی و سیدحسن نصرالله و شهید خدمت، آیتالله سیدابراهیم رئیسی که حامی واقعی و حقیقی کتابخانههای عمومی در طول سه سال دولت سیزدهم بود، از دبیرانکل ادوار نهاد کتابخانههای عمومی کشور نیز یاد کرد و گفت: در دوره مسئولیت در نهاد کتابخانهها تقریباً از همه این بزرگواران که اجازه دادند محضرشان باشیم، سراغ گرفتم.
وی ادامه داد: از مدیران و معاونان نهاد که با ما همراه بودند و همه همکارانم در نهاد کتابخانهها، از پرسنل زحمتکش و محترم نگهبان گرفته تا کتابداران عزیز و فهیم و زحمتکش، نیروهای ستادی و همه کسانی که نقش داشته و دارند، تشکر میکنم.
رمضانی در ادامه خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: تلاش کردیم نهاد کتابخانههای عمومی کشور محل حضور همه آرا و افکار و سلیقهها در این دوره باشد؛ قرائن مختلفی هم برای آن وجود دارد که مهمترین آن، که برای ما خیلی ارزشمند بود، صحبت شما به بنده است که فرمودید خیلی از کسانی که به ظاهر مخالف سیاسی شما هستند از شما تعریف کردند. برای بنده باعث افتخار است که چنین فضایی حول محور کتابخانههای عمومی شکل گرفته است.
وی با بیان اینکه در برگزاری مراسمها و رویدادها و اتفاقات تلاش کردیم همه مردم را ببینیم، اضافه کرد: در تأمین منابع کتابخانهای، کتاب و نشریات هم تلاش کردیم همه جامعه را ببینیم و راهی را نبستیم.
دبیرکل پیشین نهاد کتابخانههای عمومی کشور با بیان اینکه هیچگاه نگاه تفریقی در نهاد کتابخانهها نداشتیم، تصریح کرد: وفاق را در کتابخانههای عمومی، قبل از اینکه وفاق ملی مطرح شود، آغاز کردیم؛ چراکه معتقدیم اساساً فرهنگ میتواند نقطه وفاق باشد. یک بار به یکی از اهالی فرهنگ عرض کردم که همه ما قاعدتاً با هم نقطه افتراق داریم اما میتوانیم بر سر نقطه اتحاد و توافقمان صحبت کنیم و به ایشان گفتم شما روی ایران و ایران فرهنگی پایمردید و روی همین نقطه مشترک کارهای خوبی را پیش بردیم.
وی در بخش دیگر صحبتهای خود با اشاره به اینکه نهاد کتابخانههای عمومی کشور چند کلانمسئله دارد، گفت: یکی از نکات جدی و اساسی بحث معیشت همکاران است که اگر تاریخ نهاد را مطالعه بفرمایید، از ابتدا وجود داشته است، لذا یک بحث قدیمی است که باید حل شود.
رمضانی ادامه داد: حجم فشار اقتصادی روی همکاران بسیار بالا است و میانگین عددها در پرداخت حقوق که خدمت وزیر هم تقدیم شد خیلی بالا نیست؛ اما در این دوره تلاش کردیم چند گام پیش برویم و تقریباً ۱۵ مورد را در احکام همکاران اعمال کنیم؛ البته طی این مسیر همچنان مورد توقع است.
دبیرکل پیشین نهاد کتابخانههای عمومی کشور اضافه کرد: پیشبینی کرده بودیم افزایشی در پرداخت و رفاهیات اعمال شود که زیرساخت آن فراهم بود و هر دو این موارد قابل انجام است.
رمضانی با اعلام اینکه مسئله مهم دیگر در نهاد کتابخانههای عمومی کشور، اصلاح قانون تأسیس نهاد است، افزود: این موضوع در دوره قبل وزارت جناب آقای صالحی در مجلس شکل گرفت، که ما آن را در این دوره پیگیری کردیم و در مجلس یازدهم به تصویب کمیسیون فرهنگی رسید، اما با عوض شدن مجلس و دولت در دستور کار قرار گرفتن آن به تعویق افتاد و نهایتاً با دستور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی متوقف شد تا اصلاحاتی در آن اعمال شود؛ اما اصلاح این قانون اجتنابناپذیر است و یک امر ضروی برای اداره نهاد کتابخانهها است؛ خواهشم این است که حتماً در اولویت قرار گیرد؛ اگر کمکی هم در این حوزه نیاز بود، بنده آمادهام.
وی با بیان اینکه نکته مهم دیگر، بحث ساختار نهاد کتابخانههای عمومی کشور است، اضافه کرد: در دولت دوازدهم اوج این مسئله بود که ساختار استانی مورد پذیرش نبود؛ درواقع سازمان اداری و استخدامی اساساً زیر بار این موضوع نمیرفت؛ که در این دوره آن را پیگیری کردیم، معاونت حقوقی به نفع نهاد کتابخانهها رأی داد و ساختار استانی نهاد کتابخانهها را تأیید کرد، اما همچنان سازمان اداری و استخدامی به آن تمکین نمیکند که لازم است حل شود.
رمضانی ادامه داد: موازی با این موضوع، بحث آئیننامه اجرایی قانون تأسیس را هم در دولت پیش بردیم که آن هم آماده و در کمیسیون فرهنگی و اجتماعی دولت با مسئولیت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است و این را هم میتوان به سرانجام رساند؛ در واقع اگر روند قانون با تأخیر پیش رود؛ در قالب همین آئیننامه اجرایی میتوان ۹۰ درصد مسائل را حل کرد.
وی با بیان اینکه در این دوره از نهاد کتابخانههای عمومی کشور در بحث بودجه چند اتفاق مهم افتاد، عنوان کرد: ما افزایش سنواتی بودجه نهاد را تا سالی بیش از ۴۰ درصد هم داشتهایم. در بحث تخصیص هم در این سالها همیشه تخصیص ستادی نهاد بیش از ۱۰۰ درصد بوده است. همچنین در بحث افزایش بودجه تملکهای استانی هم بیش از ۲۰۰ درصد رشد داشتیم که نشان میدهد این ظرفیت وجود دارد.
دبیرکل پیشین نهاد کتابخانههای عمومی کشور افزود: خوشبختانه توانستیم با موافقت سازمان برنامه و بودجه، بودجه نهاد را به فصل یک منتقل کنیم تا کمکی که به نهاد پرداخت میشود در فصل یک بودجه باشد تا به بحث افزایش حقوق کمک کند و در افزایش سنواتیها لحاظ شود.
وی با اشاره به اینکه حجم قابل توجهی از کتاب و نشریات در این دوره به منابع کتابخانههای سراسر کشور اضافه شده، افزود: در طول سه سال گذشته بیش از ۵ میلیون جلد کتاب به مجموعه مخازن کتابخانههای عمومی اضافه شده است، که بخشی از آن اهدایی و بخش عمدهای از آن خرید است. فقط در سال ۱۴۰۱ ما قریب به ۱۳۰ میلیارد تومان و به طور میانگین هر سال حدود ۳۰ میلیارد تومان کتاب خریداری کردهایم.
رمضانی گفت: در موضوع پروژهها و اَبَرپروژهها هم یکی همین ساختمان ستاد مرکزی نهاد کتابخانههای عمومی کشور است که در این دوره فراهم شد. مشابه آن را در استانها نیز داشتهایم. در بحث تکمیل پروژههای نیمهتمام هم نهاد در مصوبات سفرهای استانی رئیسجمهور بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان مصوبه استانی برای تکمیل پروژهها و بازطراحی کتابخانهها دارد که بخشی از آن تخصیص پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه در توسعه خدمات مواردی مانند کلینیک خوندان، بخش نوجوان و مواردی دیگر به خدمات نهاد اضافه شده است، ادامه داد: در توسعه خدمتگیران هم از روستاها و عشایر و مرزنشینان گرفته تا شهرها و استانها، زندانها و بخش کودک و نوجوان کتابخانهها مخاطب داریم. توجه به گروههای خاص مانند نابینایان و ناشوایان و سالمندان به صورت عملی اتفاق افتاده است که بخشی از آن را برخی استانها به صورت پایه انجام دادند و برخی هم توسعهیافته و ملی شده است.
رمضانی افزود: در بحث اجتماعی شدن کتابخانهها که شعار آن از دوره پیشین وزارت جناب آقای صالحی شروع شد، میتوان ادعا کرد که این اتفاق افتاده است و به عنوان مثال با مشارکت کمیته امداد هماکنون حدود ۵۰۰ مرکز مشاوره روانشناسی در کتابخانههای عمومی مستقر است. همچنین در موضوع کسبوکارهای کوچک و خانگی هم در کتابخانههای عمومی دنبال میشود.
وی با اعلام اینکه در بخش کتابخانههای سیار ۲۰۰ درصد رشد داشتهیم، اضافه کرد: تعداد کتابخانههای سیار ما از ۹ تا کتابخانه در دولت دوازدهم شروع شد، بعد به ۲۵ کتابخانه رسید و الآن حدود ۶۰ کتابخانه سیار در کشور در حال فعالیت است. یک مصوبه هم از دولت داریم مبنی بر اینکه خودروسازها ۲۰۰ خودرو از محل مسئولیت اجتماعی برای کتابخانه سیار اختصاص دهند.
طبق اعلام رمضانی توجه به خیرین، مشارکت مردم و توجه به بخش کودک و نوجوان، توسعه بحث بینالملل و ارتباطات خارجی نهاد کابخانههای عمومی کشور که پیش از این توسعه چندانی نداشت، عضویت در ایفلا، مراودات بینالمللی بهویژه با کشورهای منطقه و همسایه از دیگر موفقیتهای نهاد کتابخانههای عمومی در سه سال گذشته بوده است.
دبیرکل پیشین نهاد کتابخانههای عمومی کشور ضمن اشاره به ارتباط خوب و مفصل مسئولان نهاد با رسانهها چه در مرکز و چه در استانها در این دوره، گفت: در این دوره توجه به دانشگاهها و پژوهش تا حد زیادی افزایش داشت و در این مدت تقریباً با تمام اساتید علم اطلاعات و دانششناسی در سراسر کشور یا حضوری یا مجازی گفتوگو داشتیم و در ارتباط بودیم.
وی توجه به پژوهش اثرگذار برای توسعه طرحها را از دیگر دستاوردهای نهاد در سه سال گذشته عنوان کرد و گفت: این مسئله تا جایی انجام شد که الآن چندین پژوهش پایدار به اتمام رسیده و قابل بهرهبرداری است. ضمن اینکه توجه به آموزش، چه برای کتابدارها و چه برای اعضا، به طور مفصل انجام شده است.
رمضانی با اشاره به پیشرفت نهاد کتابخانهها در بحث دولت الکترونیک، عنوان کرد: در بحث مکانیزه کردن سیستم، یک اپلیکیشن کاربران کتابخانههای عمومی در آستانه بهرهبرداری است. همچنین مقدمات قرارداد اتوماسیون داخلی یعنی مکانیزه کردن همه فعالیتهای نهاد هم انجام شده است و در آستانه اجرا است.
وی با اشاره به حضور استانی و ارتباط پایدار با همکاران، سرعت در پاسخگویی، سلامت مالی در سیستم، به عنوان راهبردهای مدیریتی این دوره از مدیریت نهاد کتابخانههای عمومی کشور، اضافه کرد: یک موضوع مهم که در نهاد کتابخانههای عمومی کشور مغفول مانده بود، بحث برنامه و بودجه بود که طبق قانون باید انجام میشد. متأسفانه بودجه مصوب نداشتیم اما در سه سال گذشته به صورت پله پله پیش رفتیم و هماکنون لایه استانی برنامه بودجه ۱۴۰۳ انجام میشود و برای سال ۱۴۰۴ هم باید انجام شود.
دبیرکل پیشین نهاد کتابخانههای عمومی کشور ادامه داد: همچنین یک موضوع مالیاتی کهنه در نهاد کتابخانهها به مبلغ ۱۸۰ میلیارد تومان وجود داشت که خوشبختانه در این دوره حل شد و با پیگیری چندساله با ۶ میلیارد تومان خاتمه یافت.
رمضانی در پایان گفت: ۲۱ سالم بود که کار در حوزه کتاب را شروع کردم، بنابراین در فرهنگ بوده و همچنان در فرهنگ هستم.
ارسال نظر