جمعه ۸ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۵:۵۸

گفتگو با برگزیدگان هفته کتاب۴/۱۴۰۳؛

کتابخانه سیار؛ راهکار اقتصادی تحقق عدالت فرهنگی در روستاهای فاقد کتابخانه

image-20250116100412-1.jpeg

امید امانی، کتابدار برتر کشوری کتابخانه سیار پیک دانایی ۱ شهرستان تایباد، از مشکلات و شیرینی‌های حضور در روستاهای کم‌برخوردار و دورافتاده شهرستان و لذت ارائه خدمات کتابخانه‌ای و فرهنگی به کودکان و نوجوانان می‌گوید.

به گزارش روابط عمومی اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان خراسان رضوی، امید امانی، کتابدار برتر کشوری که در کتابخانه سیار پیک دانایی۱ شهرستان تایباد، خدمت می‌کند، از مصائب و شیرینی‌های حضور در روستاهای کم‌برخوردار و دورافتاده شهرستان و لذت ارائه خدمات کتابخانه‌ای و فرهنگی به کودکان و نوجوانان می‌گوید.

امید امانی از اسفندماه ۱۴۰۱ فعالیت خود را به عنوان کتابدار کتابخانه سیار پیک دانایی1 شهرستان تایباد آغاز کرده است. این کتابخانه، دارای بیش از ۲۳۰۰  نفر عضو فعال و بالغ بر ۹ هزار نسخه کتاب است که در ۷ روستای دور افتاده و کم‌برخوردار شهرستان، به ارائه خدمات کتابخانه‌ای می‌پردازد.

کتابخانه سیار؛ راهکار اقتصادی تحقق عدالت فرهنگی در روستاهای فاقد کتابخانه

امید امانی درخصوص حوزه جغرافیایی فعالیت خود در شهرستان، گفت: کتابخانه سیار پیک دانایی1 در طول هفته، به ۷ روستای کم‌برخوردار و دورافتاده از جمله فرمان‌آباد (با فاصله ۵ کیلومتری)، اسدآباد دربند (با فاصله ۳ کیلومتری)، کرات (با فاصله ۲۵ کیلومتری)، رهنه (با فاصله ۲ کیلومتری)، جوزقان (با فاصله ۱۵ کیلومتری)، قلعه‌نو آبقه (با فاصله ۴۳ کیلومتری) و آبقه (با فاصله ۱ کیلومتری)، مراجعه داشته و به ارائه خدمات کتابخانه‌ای می‌پردازد.

وی اظهارداشت: تلاش ما بر این است تا با حضور در این روستاها، علاوه بر ارائه خدمات کتابخانه‌ای به عنوان وظیفه اصلی خود، برنامه‌های متنوع فرهنگی همچون برگزاری نمایشگاه کتاب مناسبتی، نشست کتابخوان، جمع‌خوانی، قصه‌گویی، کارگاه‌های آموزشی، معرفی کتاب و ... نیز برگزار کنیم.

امانی با اشاره به تفاوت فعالیت کتابخانه‌های سیار و کتابخانه‌های مستقر گفت: وسعت جغرافیایی بالاتر و هزینه کمتر برای ساخت و نگهداری ساختمان، مهمترین ویژگی کتابخانه سیار است. چرا که هر کتابخانه سیار، دست کم به ۵ روستا ارائه خدمات می‌کند، در حالی‌که کتابخانه ثابت تنها به افراد یک منطقه ارائه خدمات می‌کند. ارائه خدمات برای اقشار مختلف جامعه، به واسطه برخورداری از عضویت رایگان و حضور فعال کتابخانه در محل زندگی مردم هزینه کمتری برای خانواده‌ها دارد، برقراری عدالت فرهنگی و اجتماعی با هزینه‌های کمتر و ارائه خدمات به روستاهای با جمعیت بالای فاقد کتابخانه، از جمله مزیت‌های مهم این کتابخانه‌ها هستند.

مسئول کتابخانه سیار پیک دانایی ۱ شهرستان تایباد، با بیان اینکه بیشترین مخاطب کتابخانه را کودکان، نوجوانان و زنان خانه‌دار تشکیل می‌دهند، افزود: این مهم، به واسطه جذابیت بصری کتابخانه‌های سیار و اختصاص منابع مطالعاتی و اجرای برنامه‌های متنوع فرهنگی اتفاق می‌افتد.

امانی در ادامه خاطرنشان کرد: افزایش کمی تعداد کتابخانه‌های سیار برای پوشش جمعیتی روستاهای با جمعیت بالا، توسعه برنامه‌های کیفی به‌ویژه حوزه کودک و نوجوان همچون قصه‌گویی، نمایشنامه‌خوانی، نشست کتابخوان و سایر برنامه‌های مناسبتی، می‌تواند در پیشبرد اهداف ما در مسیر راه‌اندازی کتابخانه‌های سیار بیش از گذشته کمک کند.

وی همچنین به وجود برخی مشکلات در این کتابخانه ها اشاره کرد و یادآور شد: تلاش برای تامین امکانات سرمایشی و گرمایشی بیشتر جهت ارائه خدمات کمی و کیفی و کمبود منابع حوزه کودک و نوجوان و کمک درسی به دلیل محدودیت ظرفیت در این قبیل کتابخانه‌ها، از جمله مهم‌ترین مشکلات موجود هستند. 

وی در پایان با اشاره به لحظات شاد و خاطره‌انگیز حضور در روستاهای جامعه هدف، افزود: حضور در روستاهای کم‌برخوردار و ارائه خدمات کتابخانه‌ای فارغ از سختی‌ها، لحظات شیرین خاص خود را دارد. کتابخانه به هر روستایی که وارد می‌شود، بچه‌ها با ذوق و شوق به سمت آن می‌دوند. حتی گاهی از اوقات، پیش از رسیدن کتابخانه، بچه‌ها در محل همیشگی تجمع می‌کنند تا زودتر از بقیه بتوانند کتاب‌های مورد علاقه خود را به امانت بگیرند. یک روز در نزدیکی یکی از روستاها، خودرو پنجر شد و به سختی در حال پنچرگیری بودم که متوجه شدم تعدادی زیادی از بچه‌های روستا با دوچرخه و یا پیاده به سمت من می‌آیند و با نگرانی اصرار دارند تا در این کار به من کمک کنند. در واقع این حس و علاقه کودکان به کتابخانه سیار، خیلی برایم ارزشمند بود و یکی از زیباترین و به یادماندنی‌ترین خاطرات من شد.

کتابخانه سیار؛ راهکار اقتصادی تحقق عدالت فرهنگی در روستاهای فاقد کتابخانه

کتابخانه سیار؛ راهکار اقتصادی تحقق عدالت فرهنگی در روستاهای فاقد کتابخانه

کتابخانه سیار؛ راهکار اقتصادی تحقق عدالت فرهنگی در روستاهای فاقد کتابخانه

کتابخانه سیار؛ راهکار اقتصادی تحقق عدالت فرهنگی در روستاهای فاقد کتابخانه

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
2 + 11 =