به گزارش روابط عمومی ادارهکل کتابخانههای عمومی استان تهران، چهل و پنجمین نشست نقد کتاب بزرگسال کتابخانه مرکزی پارک شهر، یکشنبه ۲۸ بهمنماه به نقد و بررسی کتاب «بلاکچین به زبانی ساده برای همه» تألیف و ترجمه الهه فابریکی اورنگ اختصاص داشت که با حضور نویسنده؛ محسن نظری، منتقد اثر و جمع کثیری از علاقمندان، در سالن جلسات کتابخانه مرکزی پارک شهر تهران برگزار شد.
فابریکی اورنگ در ابتدای این نشست، توضیحاتی را درباره روند گردآوری این کتاب توضیح داد و گفت: این کتاب سومین اثر من است؛ چندسال پیش، در دوران خبرنگاریام در بخش اقتصاد، به یک گفتگوی رادیویی دعوت شدم و آنجا قرار بر این بود گفتوگوی کوتاهی درباره ارزهای دیجیتال داشته باشیم. علیرغم اینکه دانشآموخته اقتصاد بودم و پژوهش را با شدت و علاقه فراوان دنبال میکردم، اما اطلاعات زیادی از دنیای رمزارزها نداشتم.
وی ادامه داد: این پیشنهاد گفتوگو، انگیزهای برای آشنایی بیشترم با دنیای تازه متولد شده ارزهای دیجیتال شد. کتاب حاضر با عنوان اصلی Blockchain for Kids, Teens, Adults, and Dummies که به همت گروه نویسندگان مجموعه انتشاراتی Sweet Smart Books نگاشته شده، سعی داشته بازار ارزهای دیجیتال و رمزنگارها را با رعایت اصل اعتدال و رویکردی منطقیتر، به زبانی بسیار ساده و در عین حال علمی توضیح دهد.
فابریکی اورنگ افزود: عنوان اصلی این کتاب به آموزش بلاکچین برای تمام گروههای سنی اعم از کودک تا میانسال اختصاص دارد؛ اما به نظر میرسد بر اساس فرهنگ و میزان اقبال خانوادههای ایرانی، محتوای آن، اغلب گروه سنی نوجوان به بالا را شامل شود.
وی درباره روند ترجمه بیان کرد: ضمن رعایت امانتداری در متن اصلی، سعی شده است به کمک دانش اقتصاد در بخش پاورقیها، اطلاعات بیشتری بر محتوای اصلی کتاب به خوانندگانی که تخصصی در بحث روند تصمیمات اقتصاد جهانی ندارند، داده شود. این رویکرد، کمک میکند تمامی افراد علاقهمند و در تمامی ردههای سنی قادر باشند به زبانی ساده و ملموس، با مفاهیم بلاکچین و بازارهای دیجیتال آشنا شده و سطح دانش و آگاهیهای خود را در زمینه انواع سرمایهگذاریهای مالی در دنیای اغلب دیجیتالی امروز، افزایش دهند تا در نهایت دست به انتخاب بهترین و درستترین مسیر، برای بهبود کیفیت زندگی خود بزنند.
این محقق حوزه بلاکچین افزود: در این کتاب تا جایی که توانستم، اطلاعات را به زبان بسیار سادهای شرح دادم تا مخاطب عام بتواند به سادگی آن را درک کند چون امروزه بسیاری از مخاطبان در معرض ریسکها و خطرات دنیای بلاکچینها قرار دارند. این کتاب به شما هشدار میدهد که هر جا به شما نتایج تضمین شده از درآمد دادند، به سوی آن نروید چون دنیای تجارت دنیای مشخصی نیست. اما اینکه آیا وارد شوید و نشوید، به خودتان بستگی دارد.
به گفته فابریکی اورنگ، طی دهههای اخیر همواره واژهها و مفاهیم جدیدی در اقتصاد ظهور یافتند. امروز، هوش مصنوعی در حال گرفتن جای انسان است. در کشورهای در حال توسعه، متأسفانه برخی افراد زره پولادین در مقابل تغییرات میپوشند چون فکر میکنند در زندگیشان تنش ایجاد میشود؛ البته این احساس اشتباه نیست چون زندگیها در گذشته، آرامتر بوده است ولی دنیای امروز، مختصات جدیدی دارد و با ظهور اینترنت و... نمیتوان این تغییرات را نادیده گرفت.
وی درباره ترس افراد از ورود به دنیای بلاکچینها گفت: این کتاب، بیان میکند که افراد با ویژگیهای شخصیتی محتاط میتوانند به صورت محدودتری وارد دنیای ارزهای دیجیتال شوند. تاکنون ۱۶ هزار ارز دیجیتال شناخته شده است و هر روز، ارز دیجیتال جدیدی در حال ظهور است.
فابریکی اورنگ با بیان اینکه ریسک جزئی از سرمایهگذاری است و افراد باید این ریسک را بپیذیرند، عنوان کرد: ورود به این دنیا تنها میتواند برای کسانی ترسناک باشد که تمامی داراییهای خود را در این بازار سرمایهگذاری کنند.
وی با اشاره به اینکه دنیای رمزارزها در دست اقتصاددانهای بزرگ جهان است و توسط آن اداره میشود تأکید کرد: نباید از ورود به این دنیا ترس داشته باشید. از سوی دیگر در کتاب، کلاهبرداریهای رایج رمزارزی نیز آموزش داده شده است و میتوان از طریق کانالهای درست وارد این دنیا شد؛ چراکه کتاب آگاهیهای بسیاری درباره شیوههای ورود به دنیای رمزارزها ارائه میکند.
فابریکی اورنگ درباره ریسکهای بلاکچینها نیز توضیح داد: امروزه رمزارزها مشکلاتی برای دنیا ایجاد کردند و آن این است که ماینرها و استخراجکنندههای رمزارزها، انرژی برق زیادی مصرف میکند و برای محیط زیست خطرات زیادی ایجاد کردهاند. این موضوع باعث واکنش فعالان محیط زیست شده است. به همین دلیل، رمزارزهایی مانند انافتیها در حال ظهور هستند که آلودگیهای محیط زیستی پایینی دارند و بیشتر به درد افراد کلکسیونر میخورند. در ایران و کشورهای دیگر نیز، این رمزارزها را میتوان استفاده کرد.
وی افزود: در سال ۱۳۹۸، مدیرعامل مرسدس بنز در نمایشگاه خودروی آلمان سخنرانی داشت و بیان کرد که طی ده سال آینده، ۸۰ درصد مشاغل کنونی در جهان نابود میشوند. اپیدمی کرونا، موجب آنلاینشدن بسیاری از مشاغل شد و پس از پایان کرونا، تراکنش مالی سایتهای آنلاین ۳۰۰ درصد رشد داشتهاند.
به گفته وی، اگرچه در نظم نوین جهانی قدرت ما اندازه قدرتهای بزرگ نیست اما نمیتوان آن را نادیده گرفت و باید سوار بر موج آگاهی تغییر پیدا کنیم. باید در این دنیا، با افزایش آگاهی پیش برویم و حتی اگر سرمایهگذاری نمیکنیم، بهروز باشیم. پیشبینی این است که در دنیا، به زودی سیستم اقتصادی جدیدی نوشته و رونمایی شود. پس مقاومت بیفایده است و باید همگام با این دنیای جدید پیش رفت. این کتاب، نه به دنبال طرفداری از بیتکوین است و نه مقاومت در آن؛ بلکه تنها میخواهد رویکرد علمی نسبت به این موضوع را بیان کند.
این نویسنده، در پاسخ به این سوال که برای برخی از مردم که نمیخواهند از این طریق پولدار شوند، چه راهکاری میتوان پیشنهاد داد، تصریح کرد: من بلاکچینها را تنها به عنوان یک علم پذیرفتهام و مدافع آن نیستم چون این علم، تنها مختص اقتصاد نیست و در حوزه پزشکی، صنایع مالی و... استفاده میشود. بلاکچین، یک فناوری است و تنها ارزهای دیجیتال، بخشی از آن است.
این محقق با اشاره به روشهای مبادله مالی از گذشته تاکنون، بیان کرد: امروز در تبادلات مالی در بانکها، شما پولتان را نمیبینید. رمزارزها سیستم توسعهیافته این انتقال پول دیجیتال هستند. بلاک چین یعنی زنجیرهای از بلوکها که فناوری برای ثبت و ضبط دادهها به حساب میآید که به آن، پایگاه داده نیز گفته میشود. این دادهها میتوانند برای نمونه، تراکنشهای بانکی باشند یا اسناد مالکیت، قراردادها، پیامهای شخصی یا دیگر اطلاعات. یکی از ویژگیهای زنجیرهبلوک این است که کار ذخیرهٔ این دادهها بدون وجود یک مدیر و صاحباختیار مرکزی امکانپذیر است و نمیتوان با تخریب یک نقطهٔ مرکزی دادههای ذخیرهشده را تحریف یا نابود کرد که نام این ویژگی، شبکه عمومی و غیرمتمرکز نام دارد. معروفترین شبکه عمومی و غیرمتمرکزی که از این ویژگی زنجیرهبلوک استفاده میکند، رمزارز بیتکوین، اتریوم و تتر است.
نظری؛ منتقد نشست نیز در بخش دیگری از این برنامه، بیان کرد: این کتاب، یک راهنمای مقدماتی ساده برای آشنایی با مفاهیم پایه بلاکچین و رمزارزها نیست، بلکه با زبانی روان، مثالهای کاربردی، و داستانهای جذاب، شما را به سفری هیجانانگیز به قلب این فناوری انقلابی میبرد. از مبانی رمزنگاری و توزیعشدگی گرفته تا کاربردهای پیشرفته بلاکچین در حوزههای مختلف مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیا، و حتی هنر دیجیتال، همه چیز به شکلی ساده، قابل فهم، و بهیادماندنی توضیح داده شده است.
منتقد نشست افزود: رمزارزها را ۵۳ بانک مرکزی دنیا پذیرفتند. آنها میخواهند رمزارزها تبدیل به ابزار پرداخت شوند. از سوی دگیر، رمزارزها بازار جهانی دارند. اکنون ریال دیجیتال ما، در کیش و در قالب کیف الکترونیک، در حال آزمایش است. ما ۱۶ هزار رمزارز داریم و اکنون با تورم ۴۰ درصدی، نگهداشتن پول در بانک درست نیست و باید ارزش پول را حفظ کنیم و به همین دلیل، به سوی حفظ ارزش پول میرویم که این دغدغه همه ماست. امروز جنگ، جنگ هوشهای مصنوعی است که اگر امروز توجه نکنیم، از دنیا عقب میافتیم.
نظری در پایان، بیان کرد: این کتاب، حاصل تلاش چندساله مؤلف است و میتواند نقشه راه خوبی برای رمزارزها باشد و افراد، با مطالعه این کتاب بتوانند آگاهی درستی در این باره کسب کنند و از کلاهبرداریهای در این حوزه، آگاهی یافته و ریسکهای آن کاهش یابد.
ارسال نظر