به گزارش روابطعمومی ادارهکل کتابخانههای عمومی استان چهارمحال و بختیاری، همایش ملی بزرگداشت «حسین پژمان بختیاری»، ادیب و شاعر نامدار بختیاری، چهارشنبه ۸ اسفندماه به همت ادارهکل کتابخانههای عمومی استان و با همکاری دانشگاه شهرکرد، در سالن شهید آوینی دانشکده کشاورزی این دانشگاه و حضور فرهنگدوستان و عاشقان شعر و ادب برگزار شد.
یاسر پیرعلی، رئیس دانشگاه شهرکرد در این همایش گفت: امروز ما اینجا جمع شدهایم تا از یکی از بزرگترین چهرههای فرهنگی ایران، حسین پژمان بختیاری یاد کنیم. ایشان نه تنها یک شاعر و ادیب برجسته بلکه فردی بود که در تاریخ و فرهنگ این کشور جایگاه ویژهای دارد. این رویداد فرهنگی، فرصتی است تا از تلاشهای پژوهشکده بختیاریشناسی دانشگاه شهرکرد نیز که همواره در مسیر شناخت و معرفی شخصیتهای بزرگ فرهنگی قدم برداشته است، تقدیر کنیم.
وی افزود: این همایش، حاصل تلاش و همکاری مشترک دانشگاه شهرکرد و ادارهکل کتابخانههای عمومی استان است و این همکاری مستمر، نشاندهنده تعاملات مثبتی است که میتواند به ارتقای سطح فرهنگی جامعه کمک کند و امیدوارم این رویداد نقطه آغازی برای همکاریهای بیشتر و شناخت بهتر شخصیتهای برجسته فرهنگی استان و کشور باشد.
پیرعلی همچنین افزود: سرمایهگذاری در حوزه هوش مصنوعی برای الگوسازی اشعار شاعران بزرگ استان، در دستور کار قرار دارد و این اقدام میتواند تاثیرات مثبتی داشته باشد. بازسازی مزار و مقبره شاعران و ساخت یادبود برای آنان نیز، از نیازهای فرهنگی استان است.
شهرام زارع، رئیس اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری نیز ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این رویداد فرهنگی تصریح کرد: اتاق بازرگانی، همواره در حمایت از رویدادهای فرهنگی تلاش کرده و خواهد کرد، چرا که ما بر این باوریم که فرهنگ زیربنای توسعه و پیشرفت هر جامعهای است. حسین پژمان بختیاری، با آثار ارزشمند خود نه تنها در ادبیات فارسی بلکه در زنده نگهداشتن فرهنگ ایرانی نقشی بیبدیل ایفا کرده است. اهمیت و ابعاد شخصیتی زندگی ایشان باید برای نسلهای آینده معرفی و حفظ شود و این همایش نیز گامی در این مسیر است و امیدوارم که این نوع رویدادها به طور مستمر برگزار شوند.
ولیالله نصیری، دبیر اجرایی همایش ملی حسین پژمان بختیاری طی سخنانی، استقبال از این رویداد را فراتر از انتظار خواند و افزود: تعداد ۵۰ مقاله ارائهشده، نشاندهنده علاقه پژوهشگران به زندگی و آثار حسین پژمان بختیاری و توجه جامعه به شناخت و حفظ میراث فرهنگی کشور است. این مقالات که با دقت و تلاش فراوان تهیه شدهاند، نه تنها به شناخت بهتر این شخصیت بزرگ فرهنگی کمک میکنند، بلکه میتوانند منابع ارزشمندی برای تحقیقات آینده باشند. امیدوارم این رویداد، نقطه آغازی برای پژوهشهای بیشتر و تعاملات علمی و فرهنگی بیشتر باشد.
در پایان مراسم، ایرج افشار سیستانی، ایرانشناس برجسته، به معرفی ویژگیهای طبیعی و فرهنگی استان چهارمحال و بختیاری پرداخت و با تأکید بر لقب «بام ایران» برای این استان، به ویژگیهای طبیعی از جمله رودخانههای خروشان، دشتهای سرسبز و جنگلهای بلوط اشاره کرد که به این منطقه زیبایی خاصی بخشیدهاند.
افشار در صحبتهای خود به پژمان بختیاری به عنوان یکی از مفاخر بزرگ فرهنگی استان چهارمحال و بختیاری پرداخت و اهمیت او در زنده نگهداشتن فرهنگ ایرانی را یادآوری کرد. او به آثار ارزشمند پژمان بختیاری در ادبیات فارسی اشاره و تأکید کرد که این آثار باید برای نسلهای آینده حفظ و معرفی شوند.
وی همچنین، به نقش مهم پژمان بختیاری در ترویج اندیشههای وطندوستی و حفظ میراث فرهنگی پرداخت و اظهار داشت: این شاعر بزرگ با عشق و ارادت به ایران و اسلام، آثار بینظیری خلق کرده است. این رویداد، فرصتی برای شناخت بهتر شخصیتهای فرهنگی ایران و ترویج همکاریهای بیشتر علمی و فرهنگی است.
در این همایش ۱۰ مقاله علمی، ادبی و پژوهشی در حول محورهای همایش مطرح شد که از جمله آنها میتوان به «ردیف در غزلهای پژمان بختیاری از نظر ساختار زبانی و بعد موسیقیایی» نوشته عطامحمد رادمنش؛ «شناختنامهی حسین پژمان بختیاری؛ شاعر ملّی و صاحبسبک معاصر» نوشته عبّاس قنبری عُدیوی؛ «ویژگیها و عناصر ساختاری شعر پژمان بختیاری (۱۳۵۳-۱۲۷۹)» نوشته رضا بهرامی دشتکی؛ «حافظ در دو تصحیح: بررسی موارد اختلاف میان دو تصحیح پژمان و علامه قزوینی و دیدگاهها (۵۰ غزل ابتدایی) نوشته اصغر صیفوریخواه و پدرام کاشانی بیرگانی؛ «مقایسه محتوا و زبان در شعر ژاله قائممقامی و پژمان بختیاری» نوشته یاسمن آرنگ؛ «فرهنگ، زبان و ادبیات بختیاری در شعر و نثر پژمان» نوشته روحالله کریمی کیارسی؛ «رویکرد جامعهشناختی شعر پژمان بختیاری» نوشته حافظ حاتمی؛ «تحلیل شخصیت رفتار و اقدامات پژمان بختیاری براساس عقده حقارت آدلر» نوشته حاتم موسایی، ولیالله نصیری؛ «الحان پژمان، حضور حسین پژمان بختیاری (۱۳۵۳-۱۲۷۹) در محیط ترانه، موسیقی ایرانی و رادیو» نوشته ناهید جباری و «بررسی و مقایسه گفتار زنان در اشعار ژاله قائممقامی و پروین اعتصامی» نوشته کبری موسوی قهفرخی اشاره کرد.
گفتنی است، این همایش که توسط ادارهکل کتابخانههای عمومی استان چهارمحال و بختیاری و با همکاری پژوهشکده بختیاریشناسی دانشگاه شهرکرد و اتاق بازرگانی این استان برگزار شد، نقطه آغازی برای پژوهشهای بیشتر و تعاملات علمی و فرهنگی بیشتر در استان چهارمحال و بختیاری خواهد بود. این نوع رویدادها، علاوه بر معرفی شخصیتهای بزرگ فرهنگی، میتواند به ارتقای سطح فرهنگی و علمی جامعه کمک کند و باعث حفظ و ترویج میراث فرهنگی ایران شود.
ارسال نظر