به گزارش روابطعمومی ادارهکل کتابخانههای عمومی چهارمحال و بختیاری، در ایامی که نسیم رمضان روح و جان را طراوت میبخشد و فرهنگ ایرانی در آینهٔ ادب فارسی به مناسبت روز بزرگداشت نظامی بازتابی دلنشین مییابد، رویداد ادبی «رمضان در آینه شعر فارسی»، فرصتی بود برای بازاندیشی در فرهنگ اسلامی و میراث ادبی که شاعران بزرگی همچون نظامی گنجوی به یادگار گذاشتهاند. این رویداد که با حضور ادیبان، شاعران، و علاقهمندان به ادب فارسی برگزار شد، به بررسی نقش شعر در ترویج اخلاق، تاریخ و هویت ایرانی پرداخت.
در این مراسم احمد فرهادی، مدیرکل کتابخانههای عمومی چهارمحالوبختیاری، ضمن خوشامدگویی به مهمانان و اعضای انجمنهای ادبی، به تبیین اهمیت رمضان و نقش کتابخانهها در ترویج فرهنگ و ادب اسلامی پرداخت.
فرهادی با اشاره به اینکه رمضان ماه نزول قرآن و کتاب خداوند است، بیان کرد: تمدن اسلامی بر پایه کتاب شکلگرفته و کتابخانهها همواره در این تمدن نقش حیاتی ایفا کردهاند. با توجه به این پیشینه ارزشمند، کتابخانهها مأموریت نشر معارف، ترویج فرهنگ و بزرگداشت متون ارزشمند ادبی و تاریخی را برعهده دارند.
همچنین، وی از استمرار این مراسم فرهنگی در سالهای اخیر ابراز خوشحالی کرد و بیان داشت: اشعار فارسی بهعنوان گنجینهای ارزشمند، نهتنها بیانگر موضوعات دلنشین هستند، بلکه اخلاق، تربیت، تاریخ و روانشناسی را نیز روایت میکنند.
فرهادی به اهمیت برگزاری محافل ادبی در کتابخانهها و ایجاد فضایی برای گردهمایی دوستداران شعر و ادب اشاره و اظهار امیدواری کرد که این مجالس به طور مستمر ادامه یابد و باعث توسعه فرهنگ مطالعه و پاسداشت متون کهن و جدید شود.
در ادامه عصمت طاهرزاده، دبیر محفل ادبی نیستانِ کتابخانه ملاصدرای فرخشهر، با اشاره به نقش برجسته شاعران در فرهنگ و تاریخ ایران گفت: ارتباط مردم ایران با شاعران در طول قرون و اعصار بهگونهای بوده که گاه شاعران به جایگاهی اساطیری دست یافتهاند و حضورشان در زوایای مختلف زندگی و روح ایرانیها همچنان احساس میشود.
وی با ذکر این نکته که بزرگترین آثار شعر و ادب فارسی همچون شاهنامه، گلستان، مثنوی و دیوان حافظ همچنان در صدر پرفروشترین کتابها قرار دارند، بر اهمیت ادب فارسی در زندگی ایرانیها تأکید کرد.
دبیر محفل ادبی نیستانِ کتابخانه ملاصدرای فرخشهر در ادامه به جایگاه شاعران بزرگ ایران در تاریخادبیات پرداخت و نظامی گنجوی را شخصیتی دانست که توانسته است جنبههای مختلف بینش شاعرانه را در آثار خود به تصویر بکشد.
طاهرزاده با تأکید بر اینکه شعر فارسی بهعنوان میراث برجسته فرهنگ ایرانی عمل کرده است، خاطرنشان کرد: در دورههای مختلف تاریخ، ایرانیان از شعر بهعنوان سپری فرهنگی و معنوی استفاده کردهاند.
سخنان طاهرزاده با تأکید بر اهمیت شعر فارسی بهعنوان تبلور فرهنگ و نبوغ ایرانی پایان یافت و از حاضران برای توجه به این ارزشهای فرهنگی تقدیر کرد.
در ادامۀ این مراسم کمالالدین ساعی، دبیر محفل ادبی شیدای کتابخانه آیتالله نجفی دهکردی، با سخنانی جذاب و پرشور به شرح جایگاه ادبی و معرفی نظامی گنجوی پرداخت و با اشاره به تولد او در سال ۵۳۵ هجری در گنجه توضیح داد که این شهر از گذشته به معنای «کنار رودخانه بزرگ» بوده است.
وی نظامی را شاعری حکیم و عارف دانست که در سرودن اشعار زیبا از برترینهای زبان فارسی به شمار میرود و با مطالعه آثار بزرگان ادبی همچون فردوسی، فخرالدین اسعد گرگانی و رودکی و با احاطه کامل بر حکمت و علوم زمان خود، توانسته است جایگاهی برجسته در تاریخادبیات فارسی به دست آورد.
ساعی به ویژگیهای برجسته خمسه نظامی، شامل پنجگنج ادبی، اشاره کرد و آن را مجموعهای مملو از اسرار پند و حکمت دانست.
وی همچنین به تصویرسازی هنرمندانه نظامی در اشعارش اشاره کرد و با خواندن ابیاتی از اشعار او، از قدرت بینظیر تصویرگری این شاعر تمجید نمود و لیلی و مجنون نظامی را زیباترین نسخه این داستان عاشقانه در ادبیات فارسی دانست.
دبیر محفل ادبی شیدای کتابخانه آیتالله نجفی دهکردی با اشاره به استقلال فکری نظامی که هیچگاه دعوت شاهان و درباریان را نپذیرفت و تمام انرژی خود را صرف خلق آثار ماندگار کرد، وی را نمادی از شخصیت فرهنگی و خودساخته در تاریخادبیات فارسی معرفی کرد.
این مراسم با استقبال پرشور حضار، مرشدخوانی در وصف امام متقیان علی (ع) همراه با انجام ورزشهای زورخانهای توسط کودکان، بررسی آثار و اشعار نظامی گنجوی و خواندن اشعاری نغز توسط دبیر محفل ادبی بام ایران به پایان رسید.
ارسال نظر