این قنات است که به بسیاری از روستاهای حاشیه کویر کشور عزیزمان صفا و برکت بخشیده است، سرچشمهای که رسیدن به آن پشتکار، ذکاوت و تجربه فراوان میطلبد. اجداد ما با قناتسازی آبهای شیرین دامنه کوهستان را به خشکی سوزنده کویرها هدیه میکردند و شرایط سخت و نامناسب محیط زیست خویش را برای زندگی بهتر و شرایط مناسب برای کشاورزی تغییر میدادند.
«قنات، مظهر روشنایی»، کتابی داستانی مخصوص نوجوانان گروههای سنی «ب» و «ج» است که در خلال داستانی جذّاب، گرم و صمیمی و در محیطی فارغ از هیاهوی دنیای مدرن، کودکان و نوجوانان را با آداب و رسوم قدیمی، شیوههای ساخت و فواید کاریز یا قنات آشنا میکند.
کاوه نوجوان شهرنشینی است که همراه پدر برای دیدار با پدربزرگش، راهی یک روستای کویری میشود و در طول این سفر جذّاب با ماجرای حفر قنات آشنا شده و ضمن آن، اطلاعات فراوانی در خصوص قناتها و چگونگی حفر آنها و شاکلۀ کلی آنها میآموزد و در پایان داستان به وجود ارزشمند پدربزرگ و خطة آبا و اجدادیاش افتخار میکند.
خواندن این کتاب در ارتقای خودباوری ملّی و عزّت نفس کودک و نوجوان ایرانی مؤثر و مفید است و آنها را با پیشینة پرافتخار سرزمین گهرخیز ایران اسلامی، آشنا میکند.