به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، اختتامیه هشتمین جشنواره کتابخوانی رضوی از سری برنامههای جشنواره بینالمللی امام رضا(ع)، با حضور سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، احمد مازنی، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، طیبه سیاوشی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، نیکنام حسینپور، مدیرعامل موسسه خانه کتاب، محمود آموزگار، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان، سعید بیابانکی، شاعر، میثم نیلی رییس مجمع ناشران انقلاب اسلامی، نادر قدیانی مدیر انتشارات قدیانی، حجت الاسلام والمسلمین حبیب رضا ارزانی دبیر ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور، محمودرضا برازش مدیرعامل بنیاد امام رضا (ع)، علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور، مشاوران، معاونان و مدیران کل نهاد و جمعی از فعالان فرهنگی در مجموعه سرچشمه (شهدای هفتم تیر) برگزار شد.
رشد ۳۲ درصدی مشارکت در هشتمین جشنواره کتابخوانی رضوی
مهدی رمضانی، دبیر هشتمین جشنواره کتابخوانی رضوی، در این مراسم ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای هفدهم شهریور در چهلمین سالگرد انقلاب شکوهمند اسلامی، طی سخنانی گفت: خوشبختانه در این دوره از جشنواره کتابخوانی رضوی توانستیم مشارکت مردم را از مراکز استانها و شهرهای بزرگ تا دورترین نقاط در روستاها و مناطق مرزی کشور جلب کنیم. بر این اساس بیش از ۸۵۰ هزار نفر در این رویداد فرهنگی شرکت کردند که این میزان مشارکت نسبت به دوره گذشته، با افزایش ۳۲ درصدی روبهرو بوده است.
مهدی رمضانی یکی از توفیقات این جشنواره را مشارکت گسترده عمومی عنوان کرد و گفت: این سطح از مشارکت عمومی در یک جشنواره حوزه کتاب و کتابخوانی توفیق بزرگی است که نمونه مشابه دیگری را در سطح جشنوارههای کتابخوانی در کشور سراغ نداریم. این موضوع نشان میدهد که اگر شرایط و دسترسی مناسب برای شرکت مردم در این جشنواره فرآهم شود، ظرفیت خوبی در کشور برای برگزاری گسترش فرهنگ کتابخوانی وجود دارد. البته تا رسیدن به نقطه یدهآل برای برگزاری مسابقات کتابخوانی فاصله داریم و این یک حرکت تنها گامهای آغازین برای این موضوع است که با همراهی و همکاری مردم برداشته شد.
مشارکت ۴۰۰ دستگاه در برگزاری جشنواره
دبیر هشتمین جشنواره کتابخوانی رضوی با اشاره به مشارکت بیش از ۴۰۰ دستگاه در برگزاری این جشنواره، عنوان کرد: ما در این دوره شاهد مشارکت دستگاههای بسیاری بودیم که البته جا دارد این مشارکتها به صورت فعالتر و جدیتر دنبال شود و گسترش پیدا کند. بر این اساس نهاد کتابخانههای عمومی کشور با هدف گسترش فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در کشور، اعلام آمادگی میکند که ظرفیت و بستر فرآهم شده در این جشنواره را، چه به لحاظ تجربه و چه به لحاظ زیر ساخت، در اختیار سایر دستگاهها و عزیزانی که علاقهمند به برگزاری مسابقات و جشنوارههای کتابخوانی با موضوعات مختلف ملی، دینی و سبک زندگی و سایر علاقهمندیهای مردمی هستند، قرار دهد.
تولید ۶۰۰ جلد کتاب الکترونیک
وی در ادامه با اشاره به برخی ویژگیهای هشتمین دوره از جشنواره کتابخوانی رضوی گفت: خوشبختانه در این دوره توانستیم سامانه الکترونیک جشنواره را راهاندازی کنیم که تمام فرآیند الکترونیکی شرکت در جشنواره، در این سامانه پیشبینی شده است. تولید ۶۰۰ جلد کتاب بریل و توزیع در بخش نابینایان کتابخانههای عمومی کشور و همچنین تولید کتابهای صوتی منابع این جشنواره با کسب رضایت ناشران و همکاری و همراهی آنها، از دیگر اقدامات صورت گرفته در این جشنواره بوده است.
معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور افزود: یکی از ویژگیهای جشنواره کتابخوانی رضوی برنامهریزی برای مشارکت همه اقشار و همه سطوح جامعه و خانواده بوده است. به طوری که اگر تمام اعضای یک خانواده قصد شرکت در جشنواره را داشته باشند، این امکان فرآهم شده که از کودکان تا بزرگسالان بتوانند به صورت فردی و حتی به صورت و خانوادگی در این اقدام فرهنگ فراگیر مشارکت داشته باشند.
فرایند انتخاب منابع جشنواره
مهدی رمضانی در ادامه با ارائه گزارشی از روند برگزاری هشتمین دوره از برگزاری این جشنواره، عنوان کرد: از آنجا که اصلیترین عنصر برگزاری جشنواره کتابخوانی رضوی «کتاب» است، برای انتخاب منابع جشنواره از میان بیش از ۷۰۰ عنوان کتاب شناسایی شده با موضوعات زندگی و سیره امام رضا(ع)، حضرت معصومه(س) و شاهچراغ(ع)، طی مراحل مختلف بررسی و کارشناسی ۷۰ عنوان کتاب انتخاب شد و در نهایت ۷ کتاب به عنوان منابع هشتمین دوره جشنواره کتابخوانی رضوی در سه سطح کودک، نوجوان و بزرگسال معرفی شد.
دبیر هشتمین جشنواره کتابخوانی رضوی ادامه داد: علاوه بر اینکه فایل الکترونیکی منابع، در سامانه این جشنواره بارگزاری شد، خود کتابها نیز به صورت فیزیکی در کتابخانههای عمومی سراسر کشور توزیع شد و علاقهمندان توانستند با استفاده از این ظرفیتها برای در اختیار داشتن کتابها، مطالعه آنها و شرکت در این جشنواره استفاده کنند. اما یکی از اتفاقات خوبی که در این فرآیند رخ داد، اضافه شدن این کتابها به مجموعه مخزن کتابخانههای عمومی سراسر کشور بود.
وی با اشاره به مشارکت دانشگاه قرآن و علوم حدیث در طراحی سوالات این جشنواره افزود: طراحی سوالات در دو بخش الکترونیک و مکتوب با هدف افزایش بار علمی و آموزشی برای شرکت کنندگان و قابلیت طرح عمومی در جامعه انجام شد که البته تلاش داریم که سطح مشارکت در بخش الکترونیک را در دورههای بعد افزایش دهیم. در ادامه در بخش مکتوب برگههای نقاشی و پاسخبرگها در سطح کتابخانههای عمومی توزیع شد و برای کتابخانههایی که در طول برگزاری جشنواره درخواست دریافت برگه بیشتر داشتند نیز برگههای جدید صادر شد. در سطح الکترونیک نیز با دو مرحله تمدید، امکان شرکت تا آخرین روزهای برگزاری جشنواره فرآهم شد.
ارزیابی الکترونیک جشنواره
رمضانی به بررسی الکترونیکی پاسخبرگهها در مرحله ارزیابی اشاره کرد و گفت: در کنار روند ارزیابی بخش الکترونیک جشنواره، پاسخبرگهای بخش مکتوب و همچنین اطلاعات برگههای نقاشی بخش کودکان، تماما به صورت الکترونیکی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. همچنین در بخش پویش مجازی کتابخوانی رضوی که ضبط و ارسال فیلمهایی از کودکان و نوجوانان با موضوع کتابهای منابع جشنواره اختصاص داشت، آثار ارسالی توسط داوران ارزیابی شده و در نهایت برگزیدههای این بخش نیز شناخته شدند.
دبیر هشتمین جشنواره کتابخوانی رضوی ادامه با اشاره به آماری از دورههای پیشین جشنواره کتابخوانی رضوی گفت: این جشنواره از اولین دوره تا پنجمین دوره توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان البرزبرگزار شده بود. اما از دوره ششم تا دوره هشتم توسط نهاد کتاخانههای عمومی کشور برگزار شده است. بر این اساس این جشنواره در دوره ششم خود در سال ۱۳۹۵ با مشارکت ۲۳۵ هزار ۳۸۲ نفر، در دوره هفتم در سال ۱۳۹۶ با مشارکت ۶۴۸ هزار ۲۲۸نفر و در دوره هشتم در سال جاری با مشارکت ۸۵۸ هزار ۶۹۵ نفر برگزار شد.
وی در خصوص میزان مشارکت در بخشهای مختلف این جشنواره گفت: بخش مکتوب شامل نقاشی، نوجوان و بزرگسال میشود که میزان مشارکت در قسمت نقاشی ۱۴۵ هزار و ۲۵۴ نفر در قسمت نوجوان ۱۲۷ هزار و ۵۲۷ نفر و در قسمت بزرگسال ۲۵۷ هزار و ۵ نفر بوده که مجموع شرکت کنندهها در بخش مکتوب را به ۵۳۰ هزار ۶۸۶ نفر رساند. با توجه به اینکه علاوه بر مشارکت انفرادی، مشارکت خانوادگی نیز در این جشنواره پیشبینی شده، ۱۴ هزار و ۲۱۷ خانوده در میان شرکت کنندگان در این بخش حضور دارند.
دبیر هشتمین جشنواره کتابخوانی رضوی درباره میزان مشارکت در بخش اینترنتی توضیح داد: در بخش اینترنتی ۴ هزار و ۲۶۱ نفر در قسمت نقاشی و ۹ هزار و ۸۴۴ نفر نیز در پویش کتابخوان مجازی شرکت کردهاند. در بخش نوجوان نیز ۴۷ هزار و ۶۱ نفر شرکت کردند و در قسمت بزرگسال ۲۶۶ هزار و ۸۴۳ نفر شرکت کردند که مجموعا در بخش اینترنتی و پویش مجازی ۳۲۸ هزار و ۹ نفر شرکت کردند که این تعداد شامل ۸ هزار و ۶۵۱ خانواده میشود.
وی یادآور شد: به طور کلی ۸۵۸ هزار ۶۹۵ نفر مجموع شرکت کنندگان در هشتمین جشنواره کتابخوانی رضوی هستند که در این میان ۲۲ هزار و ۸۶۸ خانواده حضور دارند.
تقدیر از ۸۸ برگزیده
رمضانی درباره تقدیر از برکزیدگان این جشنواره نیز توضیح داد: ما در سه سطح تقدیر و اهدای جوایز را پیشبینی کردیم. ابتدا سطح کشوری که ما ۸۸ جایزه اهدا میکنیم که شامل ۸۰ جایزه انفرادی و ۸ جایزه خانوادگی است. سطح بعدی سطح استانی است که در این سطح ۱۷ جایزه در هر استان توزیع میشود که مجموعا شامل ۵۲۷ جایزه میشود. در سطح بعدی، اختامیه کتابخانهای را خواهیم داشت، یعنی تقدیر از برگزیدگان در کتابخانهها که در این سطح، هر کتابخانه فعال و مشارکت کننده در جشنواره، به طور میانگین ۱۲ جایزه را در میان برگزیدگان خود توزیع خواهند کرد. به طور کلی بیش از ۲۵۰۰ جایزه در این اهدا خواهد شد که عدد قابل توجهی در برگزاری جشنوارهای با موضوع کتاب و کتابخوانی است.
دبیر هشتمین جشنواره کتابخوانی رضوی افزود: به دلیل اینکه تعداد شرکت کنندگان در این دوره نسبت به دوره قبل افزایش چشمگیری داشته، با تدبیر دبیرکل نهاد، تعدادی از عزیزان به عنوان برگزیدگان شایسته تقدیر، جوایز و لوح تقدیر دریافت کردند که این تعداد بر اساس نسبت شرکت در مسابقه در هر استان توزیع شده که شامل ۱۴۳۰ جایزه شد که به این عزیزان به عنوان شایستگان تقدیر اهدا شد.
وی افزود: هم اکنون که برنامه پایانی جشنواره هشتم در حال انجام است، فرآیند اجرایی جشنواره نهم کتابخوانی رضوی را نیز آغاز میکنیم و تلاش خواهیم کرد که با رفع نقایص اجرایی جشنواره هشتم، خود را برای برگزاری گستردهتر و بهتر این جشنواره در دوره نهم آماده کنیم تا بتوانیم جمع بیشتری را با موضوع کتاب و کتابخوانی با محوریت شخصیت و سیره امام رضا(ع) همراه کنیم. بر این اساس از همه فرصتهای موجود برای برای عمل به وظیفه ذاتی نهاد کتابخانهها که ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی است، استفاده خواهیم کرد.
رمضانی تصریح کرد: نهاد کتابخانههای عمومی کشور آماده برای همکاری در برگزاری جشنوارههای بزرگتر، وسیعتر آماده است و از همه دستگاهها و عزیزان علاقهمند دعوت میکنیم که با هدف ترویج موضوع کتاب و کتابخوانی در این حرکت فرهنگی مشارکت کنند. چرا که این موضوع دغدغه اصلی هر کشور و همچنین مورد تأیید بزرگان و معصومین ما بوده و رهبر معظم انقلاب نیز بارها بر این موضوع تأکید کردند و فکر نمیکنم در هیچ حوزهای در بخشهای مختلف فرهنگ و هنر ایشان به اندازه حوزه کتاب اظهار نظر کرده باشند و دغدغههای خودشان را هم مطرح کرده باشند.
ارسال نظر