به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، روستای علویه در بخش کردیان شهرستان جهرم در استان فارس از سال ۱۳۷۵ به همت خیرین صاحب یک کتابخانه عمومی با عنوان «شهدای باباعرب» شد که در ادامه در سال ۱۳۹۲ به نهاد کتابخانههای عمومی کشور واگذار شد و طی چند سال گذشته نام آن به «شهدای علویه» تغییر یافت. این کتابخانه که در زمینی به مساحت ۳۰۰ متر و بنایی به مساحت ۲۰۰ متر مربع در حال ارائه خدمات فرهنگی به مردم این بخش است، دارای ۹ هزار و ۳۰۸ منبع و ۴۹۵ عضو از سنین مختلف است.
روستای علویه از جمله روستاهایی است که به واسطه فعالیتهای کتابدار کتابخانه عمومی «شهدای علویه» و ارائه بیش از ۵۰ برنامه فرهنگی در حوزه کتاب و کتابخوانی در کتابخانه، روستا و مناطق عشایری اطراف روستا، توانست عنوان یکی از ۱۰ روستای برگزیده دوستدار کتاب کشور در سال گذشته را به خود اختصاص دهد و از این جهت این کتابخانه جایگاه ویژهای را در میان مردم این روستا و روستاهای اطراف پیدا کرده است. به طوری که حتی تعطیلی کتابخانهها به دلیل شیوع کرونا هم نتوانست میان کتابخانه و علاقهمندان به کتابخوانی فاصله بیندازد.
سمانه رستمی، کتابدار کتابخانه شهدای علویه، با اشاره به لزوم ادامه فعالیت کتابداران در دوران تعطیلی کتابخانهها گفت: با توجه به اینکه شغل اغلب ساکنان علویه کشاورزی و دامداری است، خانوادههای ساکن این روستا سرگرمی خاصی ندارند و کتابخانه شهدای علویه به عنوان تنها پایگاه فرهنگی و اجتماعی این روستا شناخته میشود که توانسته با ارتباط و تعامل موثر با دارالقرآن، مدارس و بسیج روستا بچهها را با برنامههای مختلفی چون قصهخوانی، نقاشی و رنگآمیزی، بازیهای محلی با محوریت کتاب و همچنین والدین را با برنامههایی چون جلسات مشاوره خانوادگی و مشاوره بهداشتی به خود جذب کند.
وی افزود: از آنجا که ارتباط و تعامل خوب ما با مردم روستای علویه با تلاش و برنامههای متعدد به دست آمده بود، نمیتوانستیم اجازه دهیم که پس از تعطیلی اجباری کتابخانهها این ارتباط را قطع کند. بر این اساس به فضای مجازی و استفاده از ظرفیتهای آن روآوردیم و با تشکیل کانال و گروههای مختلف در پیامرسانها، برنامههای کتابخانه را برای مخاطبان کتابخانه ارائه کردیم. هم چنین برای جذابتر کردن این فضا اقدام به راهاندازی مسابقات و چالشهای مختلف کتابمحور، در کنار برنامههای روزانه و مستمر کتابخانه و برنامههای سراسری نهاد کردیم که خوشبختانه با استقبال خوبی روبهرو شد و حجم بالایی از عکس و فیلمهای مخاطبان را از مشارکت خود در این برنامهها دریافت کردیم.
این کتابدار در این باره توضیح داد: برگزاری چالش قصهگویی، شعرخوانی و چالش عکس «من و کتاب»، از جمله برنامههایی بود که در کنار پویشهای «ما کرونا را شکست میدهیم»، «هرخانه یک کتابخانه» و جشنواره کتابخوانی رضوی، اجرا شد و همگی با استقبال و مشارکت خوب علاقهمندان به خصوص کودکان همراه شد. به طوری که در میان شرکت کنندگان حتی آثاری از کودکان ۲ سال و نیمه هم به چشم میخورد که مجموع این آثار را در صفحه مجازی کتابخانه به اشتراک میگذارم.
رستمی درباره مزیتهای فعالیتهای فرهنگی در فضای مجازی به خصوص در دوران تعطیلی کتابخانهها، گفت: به نظر من فعالیتهای فرهنگی و کتابمحور فاقد زمان و مکان است و بر همین اساس فعالیتهای فرهنگی در فضای مجازی نیز جزئی جداناشدنی از فعالیتهای کتابداران است. به همین دلیل ما کتابداران باید خودمان را به اطلاعات و تکنولوژی روز مجهز کنیم. البته با اینکه هیچ چیز جای ارتباط حضوری با مراجعه کننده را نخواهد گرفت، فضای مجازی هم ظرفیتهای خاص خود را دارد که چیز دیگری جای آن را نمیتواند پر کند و توجه همزمان به هر دو ظرفیت فعالیتهای حضوری و مجازی میتواند مکمل کار کتابداران باشد.
وی در ادامه با اشاره به فعالیت ۶ ساله خود به عنوان کتابدار در کتابخانه شهدای علویه گفت: یکی از مهمترین دغدغههای من که انگیزه فعالیتهایم در این روستا شده، دغدغه اجرای عدالت فرهنگی در روستاها و مناطق محروم بوده است. چرا که به چشم دیدهام بچههای با استعدادی را که هوش و تواناییهای خاصی در زمینههای ادبی، هنری و سایر حوزهها را دارند، اما به دلیل نبود بستر مناسب، زمینه بروز و شکوفایی آنها فراهم نشده است. برای همین تلاش کردهام که با فعالیت در روستا، حضور در مدارس و مناطق عشایری اطراف، گامی در این زمینه بردارم که البته تا برطرف شدن بیماری شایع شده در کشور، این فعالیتها را از طریق فضای مجازی پیگیری میکنم.
وی کمک خیرین در اجرای برنامههای مختلف کتابخانهها بسیار ارزشمند و شایسته تقدیر دانست و افزود: خوشبختانه کتابخانه به یکی از مهمترین مکانهای زندگی مردم علویه تبدیل شده که در آن واقعا احساس راحتی میکنند و تا پیش از مشکل اخیر، مردم همواره حضور فعال و پرشوری در برنامههای کتابخانه داشتهاند؛ به طوری که هر زمان اعلام میکردیم که برنامههایی به مناسبتهای خاص و یا هدفی خاص در کتابخانه داریم، اکثر مردم روستا از کودک و نوجوان گرفته تا پیرمرد و پیرزنها برای مشارکت و کمک در اجرای آن جمع میشدند.
این کتابدار در ادامه به مهمترین برنامههای اجرا شده در کتابخانه شهدای علویه در سال گذشته پرداخت و گفت: به طور کلی بیش از ۵۰ برنامه فرهنگی در سال گذشته اجرا کردیم که بخشی از این فعالیتهای در کتابخانه و بخشی خارج از کتابخانه و بخش عمدهای نیز به مناطق عشایری اطراف روستا معطوف بود. برخی از این برنامههای عبارتند از «۴۰ بیت» که برگرفته از یکی از سنتهای روستای علویه که مردم در کتابخانه جمع میشوند و بزرگترهای روستا به نیت فردی یا کاری، اشعاری که در ذهن دارند را میخوانند، به طوری که چهلمین بیت خوانده شده، راهنمای آن فرد یا کار میشود.
وی افزود: طرح «جمعههای کودکی» که به ارائه خدمات کتابخوانی در مناطق محروم و همچنین طرح «کوچ کتاب به خیمهها» که به و اجرای برنامههای مختلف فرهنگی با محور کتاب در مناطق عشایری اختصاص دارد، از جمله برنامههای ما بوده که با استقبال بسیاری از سوی مردم این مناطق روبهرو شد. اجرای طرح «قصههای نوبتی» با همکاری مدارس، نامگذاری یک خیابان به نام «کتاب»، نامگذاری ۵ کوچه به نام نویسندگان کشور و همچنین طراحی و رنگآمیزی دیوارهای روستا به شکل کتاب از دیگر اقدامات ما بوده که همگی به مشارکت و کمک مردان، زنان و کودکان انجام شده است.
سمانه رستمی در ادامه با تقدیر از افرادی که در این فعالیتها او را همراهی کردهاند گفت: تمام این برنامههای با همکاری خود اعضای کتابخانه و به خصوص آقای امیر بخشنده، شاعر روستای علویه، خانم فاطمه میرزایی و روحانی روستا که پای ثابت برنامهها بودهاند، انجام شد؛ افرادی که من نام آنها را «انجمن ایدهپردازان کتابخانه شهدای علویه» گذاشتهام. چراکه بسیاری از این برنامهها حاصل همفکری و مشورت با این افراد بوده است.
ارسال نظر