دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۲:۳۶

کتابداری تا اطلاع ثانوی تعطیل نیست/ ۷۲

جای خالی کتابخانه در زندگی اهالی روستا احساس می شود

مرواريد رازقي، بوشهر - کراپ‌شده

کتابدار کتابخانه عمومی امام جواد(ع) روستای چهارروستایی، گفت: این روزها احساس می کنم، کتاب و کتابخانه برای مردم اهمیت بیشتری پیدا کرده و جای خالی کتابخانه در زندگی اهالی روستا حس می شود؛ حالا مردم قدر کتاب را بیشتر می دانند و خود طالب آن هستند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، با شیوع ویروس کرونا در سراسر کشور و هشدارهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای جلوگیری از انتشار این ویروس، مدتی است که کتابخانه های عمومی سراسر کشور تعطیل شده است. در این روزهایی که تنها خانه نشینی به قطع زنجیره انتقال این ویروس کمک می کند، این بار تکنولوژی و فضای مجازی است که به کمک ما آمده تا روزهای شاید کسالت بار را، با دلتنگی کمتری سر کنیم. با این حال گویا دلتنگی و نگرانی تنها منحصر به جمع خانواده و دوست و آشنا نیست؛ فعالیت تعدادی از همکاران کتابدار در فضای مجازی حکایت از دلتنگی کتابداران و اعضای کتابخانه ها دارد و باید قدر بدانیم این ارتباطات راه دور را، که امید و انگیزه می دهد تا این روزهای سخت را تاب بیاوریم.

کتابدار کتابخانه روستای چهارروستایی، از توابع بخش ریگ شهرستان گناوه استان بوشهر، در روزهای تعطیلی کتابخانه روستا، تلاش می کند ارتباط اهالی روستا با کتاب و کتابخوانی را حفظ کند. مروارید رازقی، کتابدار کتابخانه عمومی امام جواد(ع) در گفتگو با روابط عمومی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، در معرفی کتابخانه محل خدمت خود، گفت: کتابخانه روستا سال ۱۳۸۴ تأسیس شد و از سال ۱۳۹۲ تاکنون مسئولیت اداره آن بر عهده من بوده است. این کتابخانه، تنها مرکز فرهنگی فعال در روستا است که با اجرای طرح هایی چون «نان داغ، کتاب داغ» ویژه نانوایی ها، «۵ دقیقه با کتاب» ویژه مراسم صبحگاه مدارس، «جشنواره قصه ها و مثل های قدیمی» و ... سعی می کند کتابخوانی را فراتر از محیط کتابخانه، وارد زندگی روزمره اهالی روستا کند. روستای ما حدود ۲۵۰۰ نفر جمعیت دارد که از این میزان ۷۳۰ نفر عضو کتابخانه هستند.

وی افزود: روستا محیط کوچکی است و کودکان و نوجوانان تفریحات چندانی ندارند، بعد از تعطیلی مدارس به دلیل شیوع کرونا، بچه ها هر روز به کتابخانه می آمدند و با دیدن درهای بسته، با من تماس می گرفتند و می خواستند که کتابخانه را باز کنم. در واقع نیاز و تقاضای اعضا، مرا بر آن داشت که فعالیت ها را در بستر جدیدی دنبال کنم. اعضای کتابخانه امام جواد(ع) پیش از این نیز در قالب گروهی در فضای مجازی با یکدیگر در ارتباط بودند و با تعطیلی کتابخانه تصمیم گرفتم این گروه را فعال تر کنم. علاوه بر این از طریق تعامل با مسئول دارالقران و بسیج روستا و نیز شبکه همکاران سلامت،‌ به این گروه ها نیز پیوستم و به تبلیغ فعالیت های کتابخوانی در ایام تعطیلی کتابخانه روستا پرداختم. از آنجا که کودکان و نوجوانان، برای بازگشایی مجدد کتابخانه لحظه شماری می کردند و روزهای خانه نشینی به آن ها سخت می گذشت، کار در فضای مجازی را با طرح «قصه شب» ویژه این گروه آغاز کردم. در این طرح فیلم های قصه گویی اعضا، مادران و مادربزرگان روستا که پیش از این و با اجرای جشنواره «قصه ها و مثل های قدیمی» ضبط شده بود را در گروه به اشتراک می گذاشتم. بچه ها با دیدن و شنیدن قصه ها از زبان خودشان، مادران و مادربزرگ ها ضمن مرور خاطرات شیرین گذشته،‌ به کتاب و قصه گویی رغبت نشان می دادند؛ قصه می گفتند و فیلمی از قصه گویی خود برایم ارسال می کردند؛ این کار نه تنها برای کودکان و نوجوانان جذاب بود،‌ بلکه با استقبال بزرگسالان و سالمندان روستا نیز مواجه شد.

رازقی اضافه کرد: معرفی کتاب در قالب متن و صوت و نیز به اشتراک گذاری کتاب های صوتی به صورت فصل به فصل در روزهای مشخص، مخاطبان ما را روز به روز بیشتر پیگیر فعالیت های کتابخانه در فضای مجازی کرد. این فعالیت ها باعث شد که بعضی از اهالی،‌ به ویژه بزرگسالان، خواهان امانت گرفتن کتاب شوند؛ من که مرتب برای آبیاری باغچه به کتابخانه سر می زنم،‌ گاهی کتاب های مورد علاقه آن ها را که در پیام هایی برایم ارسال می کنند، با رعایت اصول بهداشتی به منزلشان می رسانم. این روزها احساس می کنم، کتاب و کتابخانه برای مردم اهمیت بیشتری پیدا کرده و جای خالی کتابخانه در زندگی اهالی روستا حس می شود. حالا مردم قدر کتاب را بیشتر می دانند و خود طالب آن هستند.

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
5 + 2 =